Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

grejtfrut

Chronos Art Pilot

Rekomendowane odpowiedzi

Nie bardzo mam doświadczenie w pisaniu recenzji, więc wybaczcie niedociągnięcia.
Na wstępie chcę zaznaczyć, że nie będę nawet silił się na pseudoobiektywne plecenie
o technicznych aspektach - nie jestem zegarmistrzem a do zegarków podchodzę mocno
wzrokowo. Dodatkowo od momentu ukazania się renderu zegarka o którym mowa byłem
pod jego niemałym wrażeniem - wpadł mi w oko.

Dzięki uprzejmości Pawła Jankowskiego dostałem do "ponoszenia" zegarek Chronos-Art -
model Pilot.

Muszę przyznać, że Pilot należy do zegarków, które nie opatrzą się zbyt łatwo. Więcej
- struktura tarczy (a w zasadzie tarcz), zastosowane materiały i dobór wykończeń
powodują fantastyczną grę w świetle.

mSTJPl8.jpg

Dodatkowo tarcza przypominająca górnopłat en face ma piękne detale
dziewięciocylindrowego silnika gwiazdowego. Sekundnik w kształcie śmigła
jest rewelacyjny (chociaż dla zboczeńców - ciężko sprawdzić która jest dokładnie,
dokładność mamy +/-30s zaś sekundniki są dwa).

aLSm1oZ.jpg

Całość wpasowana jest w wyjątkowo ładną kopertę o doskonałej ergonomii. Duża koronka
w kształcie diamentu wpasowuje się w klimat lotniczy i ułatwia nakręcanie mechanizmu.
Gruby, mięsisty pach jest mocowany śrubami i zakończony sygnowaną klamrą.

vMff5fV.jpg

Same uszy są świetne - pięknie wykonane, kąt dobrany jest tak, że zegarek leży świetnie
zarówno na grubszych jak i wąskich nadgarstkach.
Dekiel jest grawerowany przy czym wiem, że każdorazowo grawer robiony jest w
porozumieniu z klientem.

Edu0Ksj.jpg

To, oraz fakt sporych możliwości personalizacji tarczy podczas zamawiania wyklucza w
zasadzie ewentualność spotkania innego człowieka z taki samym Pilotem na ręku i tworzy
świadomość posiadania czegoś wyjątkowego - stworzonego tylko dla nas.

Możliwość personalizacji tarczy jest bardzo szeroka - w zegarku będącym moim gościem
była to ciekawa i spokojna mieszanka kolorów stali i czarnego. Niemniej inne egzemplarze
robią równie dobre wrażenie, np. stal na tytanie:

G66F7Be.jpg

Zdecydowanym plusem tarczy jest - mimo ogromnego przywiązania do formy - utrzymanie
funkcjonalności na fantastycznym poziomie. Tarcza jest bardzo czytelna i pozwala na
dokładne odczytanie godziny na "rzut oka". Inną sprawą jest fakt, że w tym przypadku
szkoda nie zawiesić wzroku dłużej na pięknej tarczy.

2lrSlBL.jpg

Rozmieszczenie indeksów minutowych (co 5 minut) i godzinowych z cyframi arabskimi
dokładnie pod wskazówkami wpływa zdecydowanie in plus na czytelność.

Tarcza o strukturze kanapkowej pozwoliła na zlumowanie indeksów w bardzo precyzyjny
sposób. Zielona luma nie świeci może całą noc, ale przez kilka godzin jest całkowicie
czytelna i łapie światło bardzo szybko.

1P93Q3d.jpg

9SerHSM.jpg

Wskazówki o klasycznym pilotowym kształcie zostały zabarwione termicznie na niebiesko i
wypolerowane. Muszę powiedzieć, że wskazówki są niesamowite i ich gra pod światło w
połączeniu z grą tarczy robią ogromne wrażenie.
KDsiWhd.jpg

OtTYHnt.jpg

Ciekawostką dla mnie okazała się uniwersalność zegarka - świetnie odnajdował się on w
większości okoliczności. Nadaje się więc IMHO rewelacyjnie jako zegarek na codzień.

Jestem zboczeńcem pilotowym - ten typ zegarków gada do mnie najmocniej bodaj i Pilot
po pobycie u mnie przesunął się z pozycji - "jest super, może kiedyś.." na pozycję "jest
naprawdę poważnie super, must have i to w miarę sprawnie.." Dodatkowo możliwość
personalizacji zegarka, bezpośredni kontakt z Twórcą i prawdziwie rzemieślnicza ręczna
robota dadzą na pewno poczucie obcowania z czymś znacznie więcej niż ze zwykłym
kawałkiem biżuterii czy też mechanizmu. Rzeczywiście przez okres noszenia Chronos-Art
Pilot towarzyszyło mi przyjemne uczucie noszenia czegoś wyjątkowego i niepowtarzalnego.
Dziękuję za tą możliwość Pawłowi Jankowskiemu.

Więcej zdjęć wkrótce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piękny pilocik, bardzo mi siępodoba,

choć wziął bym niebieska sekundę :) .

Rzadko żałuję, ale jak oglądam zegarki Pawła to jednak żal, że człowiek nie ma  tych paru złotych więcej :) .

Zrób jakąś fajną sesję, poproszę nadgarstkowe z dalszej perspektywy. :)

Jedyne czego nie można zrobić, to nie można myśleć, że czegoś nie można zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek piękny, marzenie niejednego miłośnika "pilotów" tym bardziej, że to prawdziwie ręczna robota ! Brawo Paweł  :)

PS

"Nie bardzo mam doświadczenie w pisaniu recenzji, więc wybaczcie niedociągnięcia." - i właśnie dlatego napisz coś jeszcze. O technicznych aspektach można przeczytać w folderach i opisach. Ty napisałeś o własnych odczuciach, to jest cenne ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to koszmarek? Przecież jest w konwencji pilota.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stylistycznie koszmarek, natomiast cała reszta zdecydowanie na plus.

Nie wiem co o tym myśleć, ale mi też nie podchodzi (może przez kiepskie zdjęcia):

- Śmigło wygląda dziecinnie

- i te uszy, poplątanie z pomieszaniem, zwłaszcza przez te wystające śruby, (jeżeli zegarek dostanie nową kopertę to kto wie)

Przecież jest w konwencji pilota.

Nity w pasku i trójkącik na tarczy wystarczy, żeby zrobić konwencję pilot ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po dłuższym oglądaniu zdjęć stylistyka nawet ok. Ma coś w sobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda, ze niezalzenie od tego jaki jest to zegarek (pilot, regulator, marine itp.) koperta jest zawsze taka sama. Nie sluzy to dobrze calosci.

Generalnie natomiast zegarki super.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo udany zegarek. Ciekawie oddzielone "tarcza" godzinowa od minutowej. Śmigiełko i silnik fajnie pomyślane i na żywo wygląda zapewne o wiele lepiej. Zastanawia mnie tylko czytelność indeksów w dziennym świetle ze względu na to, że zarówno tarcza jak i luma są bardzo jasne. Przy zdjęciach robionych pod kątem z odbitym światłem - jak większość powyżej - gdzie przez strukturę luma odbija światło inaczej niż tarcza i wygląda to całkiem dobrze, ale czy w świetle dziennym  indeksy nie zlewają się z tarczą? Z niecierpliwością czekam na inne warianty kolorystyczne . Tak czy inaczej świetny zegar.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy to kwestia zdjęć, ale koperta wygląda jakby zegarek był już mocno używany. To gotowy produkt, czy jakiś prototyp?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sekundnik w kształcie śmigła

jest rewelacyjny (chociaż dla zboczeńców - ciężko sprawdzić która jest dokładnie,

dokładność mamy +/-30s zaś sekundniki są dwa).

Jeśli się dokładnie zsynchronizuje jeden z sekundnikowych płatów śmigła ze wskazówką minutową, to później - na zasadzie wzajemnego odniesienia - jej położenie wskaże nam, która część śmigła odmierza nam sekundy.

A sam zegarek nie w moim guście, choć na pewno godny uwagi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek testowy do ciochrania a jeśli chodzi o zdjęcia to kolega Kuba nie ma w zwyczaju podciągać zdjęć

Pozdrawiam serdecznie i Bardzo Dziękuję za cenne uwagi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomysł ze śmigłem i silnikiem gwiazdowym genialny.

Tarcza i jej koncepcja - po prostu koszmar.

Nawiązanie do B-Uhra - w tej lekko barokowo - industrialnej koncepcji - no nieeeeee, za dużo tu się po prostu dzieje...

Gdzie B-Uhr, gdzie silnik gwiazdowy (miłośnicy lotnictwa wiedzą) - gdzie Rzym, gdzie (nomen omen) Krym.

Do tego blacha falista wzięta z "Cioci Ju" i mamy stulecie lotnictwa w jednej tarczy niemalże.

Z tym pilotem nie chcę polecieć i tyle.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.