Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

elvis512

Wybór zegarka na ETA 2892-A2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jako, że szukam czegoś nowego dla siebie proszę Was o wsparcie. Może spotkaliście się kiedyś z podobnym problemem do mnie. Dlaczego wybrałem ten werk? Odpowiedź jest dla mnie prosta - posiada wszystkie komplikacje, które są dla mnie niezbędne (data) oraz jest bardzo stabilny w działaniu. Przerabiałem sporo zegarków z 2836-2 oraz 2824-2, wszystkie mogą być dokładne, ale mają swoje humorki i mogą w zależności od odłożenia etc zmieniać swą dokładność. Natomiast 2892-A2 zawsze działała tak samo (przynajmniej w zegarkach, które niegdyś posiadałem). jeśli robiła +3s to niezmiennie powtarzała to każdego dnia. Chciałem powrócić do tego werku bo uważam, że w budżecie jaki posiadam chyba nic lepszego nie znajdę. Oczywiście biorę pod uwagę 2893 (GMT) oraz 2895(mała sekunda) bo jeśli dobrze kojarzę jest to ta sama baza (poprawcie mnie od razu jeśli się mylę).

jakie wymagania:

• nowy (chętnie jakaś fajna świąteczna obniżka) lub używany (tylko w bdb stanie)
  • koperta 41-43mm
  • ciemna tarcza
  • możliwość zmian pasków - oraz dobrze jakby wyglądał ok z gumą (ale to nie wymóg)
  • raczej uniwersalny styl w kierunku sportowym
  • Szafir - fajnie jakby był AR
  • budżet do 5000 

Póki co w oko wpadł mi (co prawda na ETA 2895)

Tag Heuer WAZ2110.FT8023 (4500 PLN)

oraz jego brat z PVD WAZ2112.FT8023 (5250 PLN)

nigdy nie miałem styczności z tą marką i nie wiem jak z jej jakością. Szczególnie  w tym "tańszym" modelu.

Czekam na Wasze sugestie, uwagi i propozycje - może macie coś ciekawszego dla mnie?

Dzięki z góry za pomoc..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie Twoje propozycje są fajne, ale niestety nie dla mnie - są zbyt eleganckie. Zegarki, które leżą w kręgu mego zainteresowania to cos pomiędzy podanymi TH a np Sinn T2.

Pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie są ciekawe modele. np base 22 mystery.

Czekam również na inne propozycje. Może ktoś stał przed podobnym wyborem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszesz, że 2836 ma swoje humory ale to zależy.

Mam zegarek Damasko na tym werku i chodzi z dokładnością COSC.

W Damasko zegarki są regulowane w 5 czy 6ciu pozycjach i chodzą bardzo dokładnie (nie słyszałem o odchyłce większej niż 4-5 sekund na dobę).

Tak więc się da : )

Polecam w związku z tym zegarki Damasko które spełniają w zasadzie wszystkie Twoje kryteria.

Poniżej mój faworyt ale oferta jest pokaźna.

eb003b4ce8ee0b10fb4e5faa839ea056.jpg

2498453939fa673c5e23cdfdf69a6ef6.jpg

I zdjęcie dzięki któremu go kupiłem : )

damasko_magichour_1000.jpg

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie - Damasko również mi się podoba - lubię te klimaty. Jednakże jeśli chodzi o dokładność. Moje doświadczenia w tej materii są takie, że 2836 niezależnie od wersji może mieć +/-2, 5 10 przy tym samym zegarku. Natomiast 2892 jak późni się 10s, to będzie to powtarzalne codziennie. 

Póki co nastawiłem się na 2892(3)(5)

jak się nie uda znaleźć optimum dla mnie (289X/cena/design/jakość) to spróbuje czegoś na 2836 lub 2824 - cena pewnie spadnie. Czas pokaże :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No rozumiem ale tłumaczę Ci, że w Damasko nie ma opcji na odchyłki większe niż te o których pisałem.

Miałem 3 damasko swoje + kilka znam i więcej niż + - 4-5 nie robiły nigdy!

2836 każde a 2836 od Damasko to dwa różne werki są.

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie masz rację. Nigdy nie miałem styczności "namacalnej" z Damasko. Ale tak jak napisałem wyżej. Szukam póki co 289X. Jeśli okaże się, że nie znajdę swego ideału na tym werku (z moimi możliwościami finansowymi) to nie wykluczone, że kupię Damasko. Jest na pewno na mojej wish list :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy ten Heuer. Dosyc rozsadna cena za zegarek z tymi specyfikacjami i wygladem. Jesli zegarek sie podoba nie szukalbym dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy stylistyka będzie ci odpowiadać, ale Victorinox Dive Master 500 (Mechanical) jest na 2892, ma 43 mm i nowy kosztuje poniżej 5000 pln :)

AT vs. PO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten Victorinox gdzieś przeleciał mi przez myśl, ale po namyśle odrzuciłem go.

Ciekawy ten Heuer. Dosyc rozsadna cena za zegarek z tymi specyfikacjami i wygladem. Jesli zegarek sie podoba nie szukalbym dalej.

Na marginesie, który z tych zaproponowanych przeze mnie myślicie, że będzie bardziej "uniwersalny" ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwaza sie, ze wersja w stali bez powloki pvd/dlc jest bardziej uniwersalna..

Jako, ze zegarek jest dosyc elegancki wydaje mi sie ze najlepiej wyglada z biala tarcza:

a2d6d349.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne tarcze - jakoś jeszcze nie mogę się do nich przekonać - może kiedyś.

No nic, póki co faworytem będzie WAZ2110.

Może zaproponujecie jeszcze coś do konfrontacji? Liczę na Waszą pomysłowość i doświadczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może używana Omega Seamaster na cal. 1120?

Tylko gdzie takiej szukać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednakże jeśli chodzi o dokładność. Moje doświadczenia w tej materii są takie, że 2836 niezależnie od wersji może mieć +/-2, 5 10 przy tym samym zegarku. Natomiast 2892 jak późni się 10s, to będzie to powtarzalne codziennie. 

Masz chyba obustronnie przekłamany punkt widzenia. Z jednej strony 2892 elabore też ma jakieś 6-8 s maksymalnej różnicy między pozycjami a z drugiej jeśli spotkałeś się z +/- 10  między dniami to oznacza raczej, że to była zepsuta sztuka.

W kontekście precyzji chodu np. 2824 top powinien być lepszy od 2892 elabore.

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wartość 10s podałem jako przykład. Chodzi mi cały czas o to, że odchyłka jest stała. I jeśli jest dobrze wyregulowany mechanizm to nie przyśpiesza, ani nie zwalnia w ciągu dnia. Miałem kiedyś Orisa, który przy noszeniu późnił się 4s a po odłożeniu spieszył. Rano jak go brałem był mniej więcej na zero. Ale c z tego.. gdyby pracowałby np w rotomacie cały czas pewnie miałby kilka sekund na minus itd... 2892 jest moim zdaniem stabilniejszym werkiem.

Wróćmy może do Waszych propozycji? Może macie jeszcze jakieś typy. A może jeszcze zaproponujecie inny werk? Poza 2824 i 2836.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2892 jest stabilniejszy ale czy różnica jest znacząca - nie sądzę. Najlepiej zapytaj kolegi TeJot bo jego wiedza w temacie mechanizmów jest miażdżąca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem z czego się to bierze, ale wyższej klasy zegarki (omega, Longines, Perrelet) ładują 2892, a nie 2824. Wnioskuje więc że mechanizm musi mieć coś w sobie.

Czekam nadal na Wasze nowe propozycje:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z drugiej strony masz też mnogość Longinesów, TAG'ów, Breitlingów na 2824... Żeby nie było - też wolałbym 2892.

Skup się na wyborze zakupu zegarka na ETA w wersji TOP lub COSC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam mam bardzo podobny dylemat co do zakupu zegarka bardzo podoba mi sie ten nowy tag ;) na stalowej bransolecie  i szukam sam jakies fajnej sztuki do 6k w grę wchodzą tez uzywane zegarki ale ciezko cos fajnego znalezc ten tag jest zacny ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z drugiej strony masz też mnogość Longinesów, TAG'ów, Breitlingów na 2824... Żeby nie było - też wolałbym 2892.

Skup się na wyborze zakupu zegarka na ETA w wersji TOP lub COSC

Gdzie ta mnogość? ja nie mogę nic sensownego znaleźć w tej cenie? Może podaj jakiś konkretny przykład?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tag Heuer nie kupuj gdyz jest kiepski, zwlaszcza te tansze modele. Wiem, bo sam kiedys kupilem Aquaracer i nie bylem zadowolony. Juz sprzedalem i go nie posiadam, gdyz poznil sie zazwyczaj okolo 5-6 sekund plus nakreca sie go przez rotor tylko w jedna strone. Potrafil mi sie zatrzymac od czasu do czasu :)

Najlepiej wyjdziesz kupujac uzywany zegarek lepszej marki, ktora uzywa 2892A2 jako bazy. Masz Omege, Tagi ktore maja rynkowa cene wyzsza a one z reguly nie trzymaja dobrze wartosci :).

Jakbym rozgladal sie za uzywanym to na bazarku sa czasami ciekawe okazy.

a taki nowka np: http://www.victorinox.com/ch/product/Timepieces/Category/Collections/Dive-Master-500/Dive-Master-500-Mechanical/241355

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 sekund to bardzo dobry wynik. Którego aquaracera miałeś?

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.