Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Tommaso

Klub Miłośników Zegarków Tudor

Rekomendowane odpowiedzi

Ten też szuka nowego domu, na kajdanie od Uncle Seiko:

IMG_7871.thumb.jpeg.0fd88dea587715ba0f3cc83994e93a82.jpeg

Leszek - Watches? I used to be a fan, now I am a full-blown airconditioner!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kinie!
047a97902c24360712124d39f183a8d8.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

"Jesteśmy architektami swojego przeznaczenia" Albert Einstein

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grillowanie.

IMG_3729.jpeg

"Jesteśmy architektami swojego przeznaczenia" Albert Einstein

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.07.2025 o 22:10, ledr napisał(-a):

O, a co, choruje?

Nic mu nie dolega. 

To raczej ja. :D

W dniu 8.07.2025 o 23:42, dudak napisał(-a):

Jakaś „plaga”? emoji12.png
U mnie też przy wylocie

1987a6622d44760c41634bfff78b2722.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Nie. 

Jednak 176 jest nie do zastąpienia.  

W dniu 10.07.2025 o 08:13, gszydlowsky napisał(-a):

albo wskazówki godzinowej 😆

Luma to faktycznie, po za nikczemnym rozmiarem, jakiś żart.  

Jednak całościowo to super zegar. 

Ze wszystkich modeli tylko Pelagia jest fajniejsza. I to nie każda. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój Ranger nigdzie się nie wybiera, nawet chciałbym mu nowe portki zamówić, więc dopytam na wszelki wypadek - dopasowane gumy od BB58 będą pasować dokładnie? Pytam, bo aftermarketowych do Rangera nie ma zbyt wiele, ale do BB58 jest dużo, np. od Uncle, Wristbuddys, itp.

Niby słyszałem o tym, że ktoś bransoletę od Rangera przekładał do BB58, ale wolałbym się upewnić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, meinard napisał(-a):

Mój Ranger nigdzie się nie wybiera, nawet chciałbym mu nowe portki zamówić, więc dopytam na wszelki wypadek - dopasowane gumy od BB58 będą pasować dokładnie? Pytam, bo aftermarketowych do Rangera nie ma zbyt wiele, ale do BB58 jest dużo, np. od Uncle, Wristbuddys, itp.

Niby słyszałem o tym, że ktoś bransoletę od Rangera przekładał do BB58, ale wolałbym się upewnić. 

Bransoleta od Rangera idealnie pasuje do BB58, więc w drugą stronę też powinno działać również w przypadku pasków gumowych.

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dzięki, zastanawia mnie w takim razie w jaki sposób Uncle zrobiło pasek do BB58 kompatybilny z Seamasterem. 

https://unclestraps.com/collections/tudor-bb58-fkm-straps/products/forest-tudor-black-bay-58-curved-fkm-rubber-strap

Piszą, że pasek pasuje też do modern 300m - więc przymierzyłem dopasowaną gumę, którą noszę w Omedze do Rangera, i nijak to nie pasuje, szpara na 2-3mm zostaje. Albo coś w opisie pomylili, albo ten pasek nie będzie siedział tak sztywno jak na zdjęciu. Napisałem do nich, ciekawe co odpiszą. 

image.thumb.png.84784e435bdccb43546708ec9ad884a5.png

EDIT

Na supporcie na maile odpisuje wyłącznie bot, klepiący okrągłe regułki. Pieprzone AI.

Edytowane przez meinard

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

1001256417.jpg

1001256421.2.jpg

Edytowane przez Dnlaie

Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mission completed - dołożone ogniwo & przesunięcie mikroregulacji do wewnątrz przy 54 (na bransolecie od 58).

W 58 - ta sama bransoleta (z dodatkowym ogniwem i mikro do środka) była za luźno / a bez niego (z przesunięciem mikro na zewnątrz) już na styk (bez pola 'manewru' w razie spuchniętej 'łapki')

I teraz jest ideolo tu i tu 😎

1001256599.T.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Dnlaie napisał(-a):

Mission completed - dołożone ogniwo & przesunięcie mikroregulacji do wewnątrz przy 54 (na bransolecie od 58).

W 58 - ta sama bransoleta (z dodatkowym ogniwem i mikro do środka) była za luźno / a bez niego (z przesunięciem mikro na zewnątrz) już na styk (bez pola 'manewru' w razie spuchniętej 'łapki')

I teraz jest ideolo tu i tu 😎

1001256599.T.jpg

Tak z czystej ciekawości - masz może zdjecia "przed" i "po"?

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

Tak z czystej ciekawości - masz może zdjecia "przed" i "po"?

Nie, trzebaby patrzeć na zdjęcia "przed" i "po" oraz doszukiwać się ewentualnych 'różnić' (które są głównie w zapięciu *reszty nie widzę 'gołym okiem', co cieszy w kontekście uzyskanego efektu)

IMG_20250719_121849.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Dnlaie napisał(-a):

Nie, trzebaby patrzeć na zdjęcia "przed" i "po" oraz doszukiwać się ewentualnych 'różnić' (które są głównie w zapięciu *reszty nie widzę 'gołym okiem', co cieszy w kontekście uzyskanego efektu)

IMG_20250719_121849.jpg

Wazne, że masz radochę a o to przecież chodzi :) tak z innej beczki nowe Marinemastery od Seiko cenowo weszły na poziom bb58. Kto przy zdrowych zmysłach wybrałby w tej cenie Seiko ponad Tudora nie mam pojecia....

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

Wazne, że masz radochę a o to przecież chodzi :) tak z innej beczki nowe Marinemastery od Seiko cenowo weszły na poziom bb58. Kto przy zdrowych zmysłach wybrałby w tej cenie Seiko ponad Tudora nie mam pojecia....

Główną motywacją, był fakt o którym napisałem wcześniej (w 58 przy przesunięciu na maxa mikroregulacji - wychodziło na styk / nie cisnęlo i było ok, ale były obawy - w przypadku spuchnięcia ręki)

Seiko? Obecnie nie dałbym nawet za Longina 14k, miałem 9 sztuk i wolę 100% jakość Tudora (głównie ze względu na jakość stali, w sensie wykonania kopert, bransolet oraz zapięć itd)

*Generalnie bransolety Longinesa (które są i tak dobrej jakości) są przy Tudorze jak 'made in China' / podczas gdy w Tudorze - zdecydowanie poziom godny 'Swiss made' (z resztą ponoć ktoś z zarządu Longinesa wypowiadał się ntt - że zamawiają bransolety w Chinach *pisze co słyszałem, info niepotwierdzone / trzebaby znawców tematu pytać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Funky_Koval napisał(-a):

Tudor bez wątpienia oferuje więcej za cenę którą się płaci, ale to raczej nie jedyne kryterium wyboru. Zostaje jeszcze marka i jej historia, której Tudor nie ma, a przynajmniej swojej bez patrzenia przez pryzmat zegarków powstających z resztek po Rolkach. Z drugiej taki Seiko SLA nie jest gorzej wykonany niż 58, mechanizm ma gorszy. No i kwestia estetyki. Jak widzę divery Tudora, to taki generyczny projekt. Za wyjątkiem świetnego pelagosa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawie cały dzień z 58, coraz bardziej doceniam fenomen tego modelu...

1752944303261.T.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba przywrócić  wątek na pierwszą stronę 😉

Dobrego dnia.

20250723_130931.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi