Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Tommaso

Klub Miłośników Zegarków Tudor

Rekomendowane odpowiedzi

A jak Ci się znudzi to pójdziesz do skupu stali i wyjdziesz bogaty!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę trochę ponarzekać? BB jest bardziej fotogeniczny niż Heidi Klum czy (metroseksualny of course) David Beckham, ale czy on musi tak wysoko siedzieć na nadgarstku? ALBO PRZYNAJMNIEJ NA TAKI WYGLĄDAĆ? Robiłem kiedyś porównanie z SMPC (bo kurde chciałem mieć tego BB jak cholera!!!), który uważam za zegarek niemal idealny, i wyszło na wysokości prawie to samo, ale Omega ciągnie deklem w dół, a bezelem w górę, więc sama koperta po środku wydaje się optycznie smukła. Czy ten Tudor nie mógł zastosować takiego samego tricku w BB? A przynajmniej jeśli chodzi o dekiel?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wysoko to siedzą nowe Planet Ocean na 8500. Dla mnie BB ma idealne proporcje , co dla Ciebie jest wadą dla innych jest zaletą bo nie każdy ma mały nadgarstek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co ma do rzeczy wysokość z małym nadgarstkiem? ;) Nie wspominałem nic o średnicy. Jak komuś pasuje to ok, ale dla mnie zegarek za wysoki i tyle. Na zdjęciu wersja z ETA, wersja z in-house wyższa jeszcze o 2mm.

post-100816-0-59898500-1515680839_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś z Was może się (już) wypowiedzieć w temacie North Flag trochę więcej, interesuje mnie jakie są Wasze spostrzeżenia,może coś słyszeliście na temat mechanizmu.

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michał,

Widzę, że ciągnie wilka do lasu ;)

Jak za gruby skoro ma taką samą grubość jak Omega?

Koledze chodziło chyba o "cieniowanie" koperty - Tudorze rzeczywiście widać jednolity blok, który trochę optycznie ginie przy większym nadgarstku. Grubość liczona jest pewnie do góry szkła, stąd zbliżone wartości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grubość BB vs PO jest porównywalna. Różnica jest z  BB vs SMP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co ma do rzeczy wysokość z małym nadgarstkiem? ;)

Ma to że na dużym nadgarstku ta masywność koperty ginie, a mały przytłacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi pewnie o odczucia optyczne bo faktycznie otwory w uszach Tudora są nisko i z boku na drobnych ( chudych ) nadgarstkach jest to kawał zegara , w Omedze jest to niwelowane przez wypukłość dekla ale daje efekt lewitujące koperty który mnie osobiście razi bardziej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak za gruby skoro ma taką samą grubość jak Omega?

W sensie jak SMPC? Uprzejmie zwracam uwagę, że wyjaśniłem to w poście #4409 :) Koperta SMPC (nie pamiętam niestety jak to jest z PO8500) na nadgarstku "wisi nieco w powietrzu", bo opiera się o wystający dekiel. Tudor za to jest płaski, a jego koperta przylega do nadgarstka. Jednym słowem chodzi o iluzję, ale kluczową dla "user experience". Ja akurat mierzyłem ten zegarek (BB) wielokrotnie, bo chciałem go kupić, ale ten kto nie mierzył może to zaobserwować na zdjęciach.
A tak poza tym to super zegar :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma to że na dużym nadgarstku ta masywność koperty ginie, a mały przytłacza.

Nie musi od razu chodzić o prezencję. W futrynę walisz bez względu na średnicę nadgarstka. Upychasz lub nie upychasz pod mankietem bez względu na średnicę nadgarstka.

To tylko moje 3 grosze.

Edytowane przez tritium.hands

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sensie jak SMPC? Uprzejmie zwracam uwagę, że wyjaśniłem to w poście #4409 :) Koperta SMPC (nie pamiętam niestety jak to jest z PO8500) na nadgarstku "wisi nieco w powietrzu", bo opiera się o wystający dekiel. Tudor za to jest płaski, a jego koperta przylega do nadgarstka. Jednym słowem chodzi o iluzję, ale kluczową dla "user experience". Ja akurat mierzyłem ten zegarek (BB) wielokrotnie, bo chciałem go kupić, ale ten kto nie mierzył może to zaobserwować na zdjęciach.

A tak poza tym to super zegar :)

Mam tak samo jak Ty, optycznie Tudor wygląda masywniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak Tudor jest dużo masywniejszy co w moim odczuciu jest zaletą, nie wiem jak obcisłe koszule trzeba nosic, ale u mnie BB bez problemu chowa się pod każdym mankietem. To że Omega jest smukła i biżuteryjna to już inna kwestia, muszę ją kiedys kupić i ponosić żeby ocenić wygodę.

Edytowane przez mazik77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzucalem niedawno, chyba w wątku Omegi, zdjęcia porównawcze na ręku. Black Bay zdecydowanie sprawia wrażenie bardziej masywnego i wyższego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość vitriol

Nie trzeba specjalnie obcisłych koszul, BB tak samo jak 8500 z trudem schowa się pod normalny mankiet.

Rafi87 ma rację, że pod względem grubości te dwa zegarki są prawie takie same, różnicę widać dopiero vs SMPc.

kjsEp7L.jpg

w9wFADp.jpg

b19mPb8.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomiedzy SMPc a BB jest taka sama róznica jak pomiędzy BB a 8500, którego już pod mankiet nie udło mi się schować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość vitriol

To zdecyduj się, BB Ci się chowa czy nie? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako użytkownik BB na ecie i z tymi MEGA dwoma 2mm więcej oraz były użytkownik PO pozwolę sobie stwierdzić iż BB chowa się bez problemów pod koszule nawet BB z inhalsem. Natomiast przy PO trochę problemów było. Aczkolwiek ciągnie wilka do lasu... ;)

O i T 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość vitriol

Dziwne, chowałem oba, choć na dłuższą metę to już zbyt dorodne grubaski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt nie zauważył, że się zakiwałem w argumentacji w ostatnim poście, to się sam do tego przyznam :P Skoro BB jest porównywalny w wysokości do SMPC to tym drugim można tak samo walić po futrynach, right? I nic tu nie ma do rzeczy iluzja, że ten drugi to smukły zegarek. Tak czy inaczej, Tudor nie ma najszczęśliwszych proporcji i basta. Sprawia wrażenie, a tym samym jest za wysoki. Kropka.

Czemu w ogóle tyle o SMPC? Te dwa zegarki to imho swoisty bilet wstępu do świata luksusowych czasomierzy. Entry level z tej samej półki cenowej. I chyba best value for money na całym zegarkowym rynku. Ja niemniej zapisuję się do drużyny SMPC ;)

A teraz to czego wszyscy w tym wątku oczekują - pochwalmy trochę Tudorka :) To za co uwielbiam ten zegarek to jest nawiązanie do złotej ery zegarków nurkowych. Do czego najbardziej wzdychamy kiedy myślimy o tamtych zegarkach i czasach? Do 6204, 6538 z czerwonym trójkącikiem na bezelu, do BIG CROWN i do Explorer 3-6-9 dial (6200). Unoszący się w powietrzu duch Seana Connery w roli Bonda. Biorąc pod uwagę, że Tudor to w zasadzie Rolex, czy jakikolwiek inny współczesny zegarek może mieć więcej tego DNA? Nie może!!! MKII czy inne takie tylko się pod to podczepiają. Tudor nie ma nic z pretensjonalności. Czy wyobrażacie sobie Rolexa, który czerpie ze swojej własnej przecież historii i wypuszcza reedycję np. 6204 ze złotymi indeksami? No f way. Nie pozwoli sobie na to nigdy, bo jest jak starszy brat, szanowany, doświadczony, ustatkowany i z nieskazitelną opinią w rodzinie. Rolex gdyby miał prawko to by jeździłby Rolls-Royce'em (a może to Patek Philippe?). Zawsze w skórzanych, wypastowanych na lustro butach. A Tudor jest jak młodszy brat, który się jeszcze nie wyszalał. Wszyscy w rodzinie mają już dość jego wybryków ale wszyscy i tak go lubią. Tudor włoży trampki i wybierze stare 911, i będzie zbierał mandaty za przekroczenie prędkości. Za to właśnie lubię Tudor BB. Jest cool do granic możliwości.

Choć bardziej lubię SMPC :P

Zdjęcie z netu.

post-100816-0-14493400-1515698682_thumb.jpg

Edytowane przez tritium.hands

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi