Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

OmegaDeVille

Tobias

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Niedawno, praktycznie za darmo, pojawił się u mnie taki zegareczek. Byłbym wdzięczny za datowanie, określenie producenta mechanizmu oraz informacje o firmie Tobias Watch.

Bardzo Wam dziękuję,

Filip

ps. To tylko cylinderek, ale mimo wszystko właśnie go wskrzesiłem. Jedno ze zdjeć przedstawia mój zegarek przed SPA, reszta ukazuje jego aktualny wygląd :)

post-63245-0-86741300-1423998729_thumb.jpg

post-63245-0-82812300-1423998791_thumb.jpg

post-63245-0-91548000-1423998799_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zmieściłem się:

ps. Celem powiększenie proszę kliknąć na zdjęcie.

post-63245-0-62402400-1423998828_thumb.jpg

post-63245-0-36555600-1423998851_thumb.jpg

post-63245-0-76014500-1423998866_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tobias, to przede wszystkim angielska firma znana mi z zegarków kieszonkowych, w tym przypadku jednak może to być raczej jakaś szwajcarska firma używająca marki Tobias do sygnowania swoich zegarków, a było ich sporo. Mechanizm to bardzo "cienki" prawie bezkamieniowy zdaje się cylinderek do damskich zegarków

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Widziałem tam wiele Tobiasów, jednak żadnego Tobias Watcha...

Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. A co byś napisał odnośnie daty powstania? Mój zegarmistrz mówił o końcówce XIX wieku, ale prawdę mówiąc mnie nie przekonał :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem tam wiele Tobiasów, jednak żadnego Tobias Watcha...

Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. A co byś napisał odnośnie daty powstania? Mój zegarmistrz mówił o końcówce XIX wieku, ale prawdę mówiąc mnie nie przekonał :)

Teoretycznie można by tu okres produkcji takich mechanizmów zacząć liczyć od końca XiX w., ale biorąc pod uwagę cały zegarek byłbym skłonny powiedzieć raczej o okolicy lat 20-tych XX w. 

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie Tobias to firma handlująca zegarkami ( a nie producent ) zamawianymi w Szwajcarii . Ale ile miała twarzy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdę mówiąc ten zegarek wygląda mi raczej niemiecko niż szwajcarsko.

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładniutki. Powiedz mi, czy był rozbierany mechanizm?

Wyskrobane w tapatłoku

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładniutki. Powiedz mi, czy był rozbierany mechanizm

Dziękuję :) Renowacja obejmowała rozebranie i wyczyszczenie oraz naoliwione mechanizmu, polerowanie koperty, wymianę szkła, założenie paska i na koniec, lekkie mycie tarczy :) Koszty z tego tytułu poniesione to 85 złotych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy w cylinderku można natknąć sie na jakieś przykre niespodzianki podczas rozbierania? Jeszcze tego nie robiłem a mam ze dwa czekające w kolejce.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję :) Renowacja obejmowała rozebranie i wyczyszczenie oraz naoliwione mechanizmu, polerowanie koperty, wymianę szkła, założenie paska i na koniec, lekkie mycie tarczy :) Koszty z tego tytułu poniesione to 85 złotych.

Fajnie, że się ktoś tego chciał podjąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podjąć zawsze się chce Pan Kowal z Basztowej 17 (w Krakowie). A ceny tam są naprawdę świetne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez przesady jest jeszcze parę osób które lubią cylinderki.

Problemem są tylko części.

W ostatnio robionym cylinderku nie mając wyboru

musiałem lekko przesunąć wszystkie kółka żeby

trafiały w niewyrobione miejsca na zazębnikach na osi.

Ale zacinający się cylinderek ożył :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym jeszcze o coś zapytać. Mój Tobias przeszedł czyszczenie i oliwienie werku. Chodził dobrze cały dzień, po czym zaczął się zatrzymywać - czasami gdy leży deklem do dołu, zaś zawsze, gdy jest w jakiejkolwiek innej pozycji. Co może być przyczyną?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Wyrąbany" cylinder oraz nadmierny luz na czopach cylindra i koła wychwytowego, dlatego zegarmistrze nie chcą się za nie brać, gdyż prawie zawsze oznacza to kłopoty. Dlatego naprawa powinna kosztować 300zł, a nie 85zł, bo są to pieniądze wyrzucone w błoto.  Tylko, że naprawa przekracza realną wartość zegarka :(

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko dlaczego on chodził długo kiedy przyszedł (przed naprawą), po naprawie cały dzień, a dopiero potem zaczął się psuć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W łożyskach powstała przez lata poślizgowa maź, która została wymyta podczas czyszczenia, itd... świeży smar się rozszedł, pościekał i powróciło tarcie :blink: .

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo takie są właśnie cylinderki - dzisiaj chodzi jutro nie chodzi a tydzień później znowu zaczyna chodzić.Mam kilka cylinderków głównie patriotyki i jak je dawałem do majstra to od razu mówiłem że chcę aby tylko cykały.On jednak zrobił je tak że chodzą z dokładnością 10 minut na 12 godzin i stwierdził że lepiej tego nie ustawi bo wiązało by się to z wymianą wszystkiego w środku a to nie opłacalne.Czasem zegarek zaczyna się zatrzymywać właśnie po umyciu pojawiają się spore luzy czego nie było przed myciem.Myślę że za te 85zl majster tylko umył i naoliwił zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisze z telefonu u fryzjera i nie zauważyłem że kolega kiniol już to napisał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.