Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
News will be here
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Recommended Posts

Ja jesli dodaje to tylko miód cukru nie używam w kuchni

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przeczytałem małą część tematu i już mam na oku kilka inspiracji :-) Dzisiaj planuję zrobić pulpety w sosie pomidorowym. Zawsze robiłem w sosie koperkowym ale zachciało mi się odmiany. Szperam po necie ale średnio mi się widzą przepisy na sos. Może ktoś ma jakiś sprawdzony przepis? Jest warunek - muszą być w składzie pomidory, a nie ketchup bądź koncentrat.

Napisane z Tapatalka za pomocą Xiaomi RN2

Puszka pomidorow pelatio, czosnek, pieprz, sol, łyżka oliwy,odrobina cukru, bazylia, wszystko potraktować blenderem, zredukować na wolny ogniu i sos pomidorowy gotowy ;) Edited by Master Yoda

Pozdrawiam, Marek

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak ktoś nie chce używać magi to proponuje to , sam stosuję od kilku lat i jest doskonałym zamiennikiem , nadaje się też jako dodatek itp

 

post-3361-0-43732500-1480855019.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aaa Marmite... love it or hate it...

 

Natomiast wczora z wieczora... tylko z musztardką i chlebkiem... dwie były :rolleyes:

post-27317-0-22053200-1480855298_thumb.jpg

Edited by kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie dodajecie odrobiny cukru?

Gdy cokolwiek sporządzam w kuchni to robię to empirycznie, nigdy stricte według jakiegoś przepisu, czyli próbuję, analizuję i decyduję czy coś dodać z dodatków smakowych czy nie, przede wszystkim dlatego, że zestaw produktów które używam nigdy w zasadzie nie jest dokładnie taki sam jak poprzednio. Podobnie jest z cukrem, gdy uznam, ze jakiś smak dania jest zbyt intensywny, to łamię go cukrem, ale to nie wynika z tego, że należy dać cukier, a jedynie że w tym przypadku dobrze jest go dać.


Piotr Ratyński

 

   Adhibe rationem difficultatibus. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Oj, pysznie wygląda ta kaczucha. A w tej brytfannie to jabłka?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jabłka pieczone to dla chorych :lol:

w szpitalu podają :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki, już zamawiam :)

 

Dzięki za link, Paweł.

 

Sprzedająca to Pani Eulalia Paszkiewicz - napisała książki kulinarne o wyrobach tradycyjnych dostała sporo nagród za przetwory itd....

http://miejskalegenda.blogspot.com/2013/09/mazury1-apetyczne-mazury-czyli.html

- Dyplomów też trochę ma więc coś tam o przetworach wie  ;)

Gdy pierwszy raz zamówiłem słoninę i gdy przyszła to zajadałem się nią przez kilka dni - napisałem wtedy do niej jak to robi że tak mocno pachnie i smakuje - opisała mi cały proces wędzenia jak dosypuje jakieś patyczki w połowie wędzenia, jakieś przyprawy potem na sam koniec nasiona czegoś co daje zapach i kolor - widać było pasję w tym  co robi 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jabłka pieczone to dla chorych :lol:

w szpitalu podają :P

W szpitalu jak podali jedzenie to facet zapytał czy moze dostac znaczek pocztowy...

-a w jakim celu?

-chcialem poczytać do obiadu....


Pozdrawiam, Marek

Share this post


Link to post
Share on other sites

A nie wiecie czy słonine ma ze swoich świnek/małego gospodarstwa ? Czy to koncentrat antyniotyków z hodowli przemysłowej ? Chętnie bym jej spróbował.

 

(0).(0)


Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Kwiatek

Kurcze co by nie było to kawał świni musi być z tej świni, że aż tak duża tkanka tłuszczowa. No chyba, że tym wędzeniem zabija zapach każdego knura... tak się tylko zastanawiam, żeby nie było.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Zamówiłem dzisiaj. Dam znać, jak przyjdzie, ale to, co napisał Paweł, napawa mnie optymizmem. Nie wiem tylko, jak i ile zapłacić, bo nie mam żadnej instrukcji odnośnie zapłaty. Ale mam nadzieję, że jutro jakiś mail będzie... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprzedająca to Pani Eulalia Paszkiewicz - napisała książki kulinarne o wyrobach tradycyjnych dostała sporo nagród za przetwory itd....

http://miejskalegenda.blogspot.com/2013/09/mazury1-apetyczne-mazury-czyli.html

- Dyplomów też trochę ma więc coś tam o przetworach wie  ;)Gdy pierwszy raz zamówiłem słoninę i gdy przyszła to zajadałem się nią przez kilka dni - napisałem wtedy do niej jak to robi że tak mocno pachnie i smakuje - opisała mi cały proces wędzenia jak dosypuje jakieś patyczki w połowie wędzenia, jakieś przyprawy potem na sam koniec nasiona czegoś co daje zapach i kolor - widać było pasję w tym  co robi

 

Pawel , jak to przechowujesz , normalnie w lodówce czy w jakiejś spiżarni .

Deus Dona Me Vi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamówiłem dzisiaj. Dam znać, jak przyjdzie, ale to, co napisał Paweł, napawa mnie optymizmem. Nie wiem tylko, jak i ile zapłacić, bo nie mam żadnej instrukcji odnośnie zapłaty. Ale mam nadzieję, że jutro jakiś mail będzie... ;)

No placisz przez allegro przeciez, krok po kroku wybierajac przy tym opcje wysylki.

 

(0).(0)


Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kurcze co by nie było to kawał świni musi być z tej świni, że aż tak duża tkanka tłuszczowa. No chyba, że tym wędzeniem zabija zapach każdego knura... tak się tylko zastanawiam, żeby nie było.

Kiedyś taka tkanka tłuszczowa a nawet większa , to była normalką . Teraz stawia się na " mięsność " .

Inna technologia żywienia , inna genetyka itd .


Deus Dona Me Vi

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to jeszcze szczupakpost-48316-0-67118800-1480880063_thumb.jpg

Kiedyś taka tkanka tłuszczowa a nawet większa , to była normalką . Teraz stawia się na " mięsność " .

Inna technologia żywienia , inna genetyka itd .

Chodzi o rasę, są te miesne i ogólnoużytkowe, istnieją tez rózne tucze ( sposób karmienia), np mięsny, bekonowy, tłuszczowo miesny.... Edited by Master Yoda

Pozdrawiam, Marek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

No placisz przez allegro przeciez, krok po kroku wybierajac przy tym opcje wysylki.

 

(0).(0)

Oczywiście, ale w tym przypadku jest tylko jedna opcja płatności - płatność przelewem bankowym (nie payu). A w informacji od sprzedającego nie ma żadnej informacji o tym na jakie konto wpłacic. Podejrzewam, że płaci się od wagi, a wagę ustala, lub coś takiego. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgadza się Marek , ale kiedyś to świnia była po prostu świnią.

Nie było specjalizacji .

I już się polityka zakradła do jedzenia :)

Pozdrawiam, Marek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Kwiatek

Zgadza się Marek , ale kiedyś to świnia była po prostu świnią.

Nie było specjalizacji .

Ja to wszystko wiem. Wychowałem się na wsi. Ale mimo wszystko to mnie najbardziej zaciekawiło, w dzisiejszych czasach sami wiemy jak jest.

Może i sam spróbuję i kupię żeby posmakować, nie powiem bo apetycznie to wygląda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście, ale w tym przypadku jest tylko jedna opcja płatności - płatność przelewem bankowym (nie payu). A w informacji od sprzedającego nie ma żadnej informacji o tym na jakie konto wpłacic. Podejrzewam, że płaci się od wagi, a wagę ustala, lub coś takiego. ;)

Wrzuc info jak dojdzie paka :)

 

(0).(0)


Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.