Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
News will be here
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Recommended Posts

Kolego na wędzarnie to nie nadaje się totalnie, bo jest zły przepływ dymu.

A wędzenie jest najlepsze na zimno temperatura do maks 40 stopni musiał byś to troszkę przerobić u była by z tego porządna wędzarnia.

 

Obecnie jak wędzisz to mięsa zlokalizowane nad rurą przepływową zawszę będą się opiekać przypalać i mega się wysuszą zanim uwędzą.

A te zlokalizowane dalej nie będą się wędzić tylko leżakować w dymie.

W wędzarni dym musi mieć swobodny przepływ przez komorę wędzarniczą wtedy mięsko wychodzi nieziemsko smaczne.

I wg mnie jak palisz u siebie w wędzarni musisz bardzo oszczędnie drewno podkładać żeby nie zamykać drzwiczek w kotłowni i jednocześnie nie doprowadzić do wysokiej temperatury.


Lepiej by było jak by ta górna beczka na pionowo stała nad paleniskiem.

Ale wtedy już nici z grilla.

A i nie kładź mięsa na ruszcie podczas wędzenia na drutach wieszaj też będzie lepiej.

Rusz jest nisko zlokalizowany i jak się nagrzewa to robi za grilla.

 

Jeszcze coś dostrzegłem górny siber zawsze miej otwarty na maksa, on tam zbędny jest.

Trochę potępiłem urządzenie jako wędzarnie ale w dobrej wierze. 

Edited by arek1a2b

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na zdjęciu nie widać ale nad rurą jest kawał solidnej blchy i ogień nie idzie bezpośrednio do komory wędzarni a jeśli chodzi o palenie zakładam ful palenisko blokuje dopływ powietrza i spokojnoe 5 godzin zaglądzać nie musze a tempetatóra nie przekracza 150 stopni fahrenheit a na kiełbaski mam stelarz z palikiem po wyciągnięciu kratki wędzi się dobrze:)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Edited by piotrek39

Share this post


Link to post
Share on other sites

bez dostępu powietrza to nie wędzenie tylko czadzenie. 

ogień z braku dopływu powietrza  spala powstały już dym wędzarniczy i mięso jest kopcone bardzo śmierdzącym dymem.

Edited by arek1a2b

Share this post


Link to post
Share on other sites

....nie przekracza 150 stopni fahrenheit a na kiełbaski mam stelarz z palikiem po wyci

Ania: Uf, lądujemy, 90 stopni ciepła.

Kazimierz Pawlak: 90? Ojej, bierz smołę i gotuj.

Ania: Ale to temperatura Fahrenheita, dziadku.

Władysław Kargul: To u nas widno i dolar według tego Fawrenhajta stoi.


Pozdrawiam, Marek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie musi być większe żeby było lepsze.,Jeżeli z kilograma mięsa wyjdzie półtora kilo szynki to niekoniecznie ta szynka będzie lepsza od szynki ,która po "obróbce" ma 70 deko,   

 

Ale takie wędliny bez problemu można kupić. Być może Twoi goście zaopatrują się w biedronce czy innym tesco w wędliny. Zakup dobrej wędliny  jest dziecinnie łatwy. Podobnie mięsa, piwa itp. Dlatego rozbawiło mnie "ogólne" stwierdzenie, że wędliny lepsze niż w Polsce. Pewnie też da się kupić dobre - ale na 100% trudniej niż u nas. W każdej dziurze jest przynajmniej jeden dobry sklep "mięsny" bez syfu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz racje;)

Pewnie wiesz z doświadczenia:)

Mi i moim znajomym smakuje :)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ania: Uf, lądujemy, 90 stopni ciepła.

Kazimierz Pawlak: 90? Ojej, bierz smołę i gotuj.

Ania: Ale to temperatura Fahrenheita, dziadku.

Władysław Kargul: To u nas widno i dolar według tego Fawrenhajta stoi.

Lubisz pawlaków;)

 

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ale takie wędliny bez problemu można kupić. Być może Twoi goście zaopatrują się w biedronce czy innym tesco w wędliny. Zakup dobrej wędliny jest dziecinnie łatwy. Podobnie mięsa, piwa itp. Dlatego rozbawiło mnie "ogólne" stwierdzenie, że wędliny lepsze niż w Polsce. Pewnie też da się kupić dobre - ale na 100% trudniej niż u nas. W każdej dziurze jest przynajmniej jeden dobry sklep "mięsny" bez syfu.

I tu masz racje jeśli chodzi o chleb to co z tego że zachowasz proporcje jak zboże genetycznie modyfikowane to i smak inny;)

Na ten przykład jak czas pozwala to i chleb sam pieke zawsze lepszy niż sklepowy;)285585be4e803108204447cbdd1833d5.jpg

 

Błędy poprawiałem:)

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Edited by piotrek39

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak to mój pierwszy projekt powiem nieskromnie że udany używam go też do pieczenia pizzy,duszonek,mięsa frajda jak niewiem szczególnie dla dzieciaków;)cb66224b330aab90af6a8176cda7e6af.jpg882319fbbfd1a3311ad115452836dd26.jpg59c970da98928e8da54733a2bdef5bbc.jpg9aacf3fd8a3fe92fd50c323c222a4e98.jpg

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Piotrek - ale ja do Mayora pisałem ;)

Ok sorry:)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz racje;)

Pewnie wiesz z doświadczenia:)

Mi i moim znajomym smakuje :)

 

Nie chcę Ciebie na siłę uszczęśliwiać ale jak masz możliwość i chęć dorób przynajmniej tunel około trzy metrowy i zobaczysz jaka będzie różnica w wędlinach. Wtedy znajomi pomnik Ci postawią.

Ja sam długo się uczyłem kombinowałem i testowałem i teraz jak wędzę i sąsiedzi widza dym  to nawet nie pytają co robię tylko po ile:)

 Jutro będę robił kiełbasę to wrzucę kilka fotek żeby  pobudzić kubki smakowe. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz racje palenisko z tunelem napewno jest lepszym rorwiązaniem jak to które posiadam:)

Bez wątpienia!

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale  kształt komory jest ważny i przepływ swobodny dymu też.

Ten cały wynalazek jak sądzę zrobiony jest z beczek po oleju castrol :)

 

nabądź kolejną bo miejsca Ci nie brakuje kup klasyczne haczyki na mięso jak nie ma w USA to Ci wyśle, zrób tunel i wtedy uwędź będziesz zdziwiony jaka różnica jest.

 

Bo sama zmiana paleniska nie wiele zmieni bo beczka położona poziomo to kiepska komora a widzę że lubisz dobre rzeczy pojeść to naprawdę pomedytuj nad kolejnym urządzeniem domowym.

Bo grill z tego jest klasa i niech grillem będzie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pomyśle nad tym lecz nie w najbliższym czasie ponieważ myśle nad zmianą domu na wiosne a w nowym projektów nie zabraknie a wędzarni prawdziwego zdarzenia napewno póki co ta musi robić ;)

Ale dzięki:)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje skromne zaplecze i produkt gotowy.

8 kg karkówki

7 kg szynki

6 kg golonki tylnej (czyste miesko)

4 kg chudego boczki

post-61298-0-50799100-1481302738_thumb.jpg

post-61298-0-86748800-1481302742_thumb.jpg

post-61298-0-27892800-1481302747_thumb.jpg

post-61298-0-92608900-1481302752_thumb.jpg

Edited by arek1a2b

Share this post


Link to post
Share on other sites

No panie pozamiatałeś;)

Sprzęt profesjonalny a kieubacha wygląda bardzo smakowicie:)

Mógłbyś zdjęcie wędzarni pokazać?

Pozdrawiam Piotr

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie tylko wygląda :)

a sprzęt tylko amatorski:) ale daje radę.

spoko jutro fotkę podeśle bo już ciemno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

olszyna tylko i wyłącznie, ale można też na większości owocowych i na większości liściastych nawet brzoza jest dobra ale korę trzeba zdjąć :)

Edited by arek1a2b

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z olszyną u nas krucho w parkach najczęsciej rosnie a z tamtąd nawet jak leży to wziąść nie wolno:)A najlepsza :)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak masz śliwkę gruszkę jabłoń to i olszyny nie potrzebujesz:)

Podejrzewam że większość ludności USA nawet nie wie że to nadaje się do wędzenia mięs.

Jak by jakaś gałąź się obłamała po burzy czy większym podmuchu wiatru to nie sądzę że byłby problem z przywłaszczeniem.

Przyfilować tylko ekipę sprzątającą z kartonem budlighta i jest drewno. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kumpel pozbierał tylko drobne gałązki i policjant go przyóważył mało mandatu nie zapłacił;)

Najczęsciej na jabłoni wędzimy choć tania niejest wiązka (kilka kawałków)15$:)

 

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja jak mieszkałem w NY na Long Island to drewna mieliśmy opór zawsze gdzieś dało się zakupić za kilka centów.


A może na Ebay sprawdź może sprzedają drewienko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.