Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
News will be here
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Recommended Posts

Moim zdaniem ryby typu szczupak, smażymy na wysokim tłuszczu w panierce (typowej), na zdjęciu wygląda to zupełnie inaczej niżą na patelni u mnie. ;)

To prawda, ale już nie chciało mi się babrać :), w mąkę i na olej :) ( odlałem przed zdjeciem)


Pozdrawiam, Marek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kurcze co by nie było to kawał świni musi być z tej świni, że aż tak duża tkanka tłuszczowa. No chyba, że tym wędzeniem zabija zapach każdego knura... tak się tylko zastanawiam, żeby nie było.

To przychodzi w takich formatach 10cm na 15 i grube na jakieś 2,5 - 3 cm przewiązane grubym konopnym sznurkiem i całe w tych czerwonych przyprawach - na zdjęciach tak grubo może wygląda 

Ja ostatnie dwa trzy lata tylko pisałem że chciałbym kupić a Pani przysyłała mi po prostu.. płaciłem później 

Jak kliknie ktoś to ona przyśle dane do wpłaty pewnie jutro jak odczyta 

A przechowuje sie w tym papierze w którym przychodzi - można w jakiejś spiżarni jak się ma ja trzymałem w lodówce - po 2-3 miesiącach dalej była dobra tylko mi lodówka trochę ją obsuszyła 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Kwiatek

 

 

To przychodzi w takich formatach 10cm na 15 i grube na jakieś 2,5 - 3 cm przewiązane grubym konopnym sznurkiem i całe w tych czerwonych przyprawach - na zdjęciach tak grubo może wygląda

 

A to w takim razie faktycznie wygląda na zdjęciu na grubą.

Przekonałeś mnie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgadza się Marek , ale kiedyś to świnia była po prostu świnią.

Nie było specjalizacji .

O przepraszam, ja już w latach osiemdziesiątych jako 8- czy 9-latek dorwałem się u babci do książki traktującej na ten temat i tam stojało kiej ten wół, że mięsność świni domowej w zależności od rasy wyrażona jest trzema poziomami - mięsna, mięsno-słoninowa i słoninowo- mięsna.


Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapytaj babci jakie świnie w takim razie  hodowała w tych czasach ( jeżeli hodowała, chyba że książka była przypadkowo w domowej biblioteczce) .


Deus Dona Me Vi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zabawne ale książka była choć dziadkowie nigdy świń nie hodowali :)

Natomiast książka wspominała, że w PRL dominuje jeden z tych typów, nie pamiętam który ale na pewno nie mięsny.

Edited by gustaw6666

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem zootechnikiem z wyksztalcenia, i jak wspomnialem juz wczesniej uczono mnie o podobych rasach i rodzajach tuczu :)

A ze rolnictwo indywidualne bylo hm...rozdrobnione to kazdy pasł jak chciał ;)

Rasy pamietam to złotnicka, zlotnicka pstra, wielka biala i wielka biala zwisłoucha :)

 

P.S Dajmy spokój juz z ta słonina bo się zaczyna robic jak w jednym watku-monotematycznie ;)

Edited by Master Yoda

Pozdrawiam, Marek

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

P.S Dajmy spokój juz z ta słonina bo się zaczyna robic jak w jednym watku-monotematycznie ;)

Właśnie tego brakuje w tym wątku.,żeby któryś z forumowych katechetów wytłumaczył: czemu KK pozwala swoim wyznawcom wp.....lać słoninę, kiedy w piśmie stoi, żeby tego nie żreć ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

może dlatego, że oni jedzą-  -choć są tacy co "żrą" sami z siebie bez potrzeby przyzwolenia.

 

Czy niebotycznie wysokiego IQ trzeba by i tu wojenek religijnych nie urządzać? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Puszka pomidorow pelatio, czosnek, pieprz, sol, łyżka oliwy,odrobina cukru, bazylia, wszystko potraktować blenderem, zredukować na wolny ogniu i sos pomidorowy gotowy ;)

Zrobione, smakowało nawet teściowej jednak trochę zmodyfikowałem. Zakupiłem pomidory w puszce z czosnkiem. Dodałem trochę bulionu, podsmażoną cebulkę i przyprawy prócz bazylii. Do smaku dodałem odrobinę cynamonu. Wyszło całkiem smacznie.

 

Napisane z Tapatalka za pomocą Xiaomi RN2

Share this post


Link to post
Share on other sites

- Madzia, chodź gdzieś pójdziemy i coś zjemy.

- OK, a gdzie?

- Może do restauracji z polskim jadłem?

- Nieeee...

- Na kebaba?

- Wczoraj jadłam.

- Pizza?

- We wtorek? Absolutnie!

- No to do chińczyka.

- Nie lubię kurczaków.

- Owoce morza?

- A fe, śmierdzą...

- Burger?

- No wiesz?! Chcesz, żebym była gruba?!

- To gdzie chcesz iść?

- Wszystko jedno, Rysiek. Gdzie zaproponujesz, tam pójdziemy.


Pozdrawiam, Marek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Moja słonina od pani Eulalii czeka na poczcie, bo dziś nie zdążyłem jej odebrać, a jutro wyjeżdżam służbowo i wracam dopiero w czwartek wieczorem. Jeśli jutro nie zdążę odebrać, to obawiam się, że przysmak może się zebździć, zalegając do piątku gdzieś w oddziale pocztowym.

 

EDIT: A jednak zdąrzyłem! :D

 

Przysmak super! Zrobię sobie kanapki na drogę do pociągu. ;)

 

slonina_xeno.jpg

 

Wszystko pięknie zapakowane, a pani Eulalia dołożyła jeszcze świąteczne ciasteczko - miły gest.

 

Paweł, raz jeszcze dziękuję za namiary. :)

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Pachnie i smakuje pysznie. Teraz staram się sobie wmówić, że jak zjem 1kg, to zyskam na wadze nie więcej niż 1kg. ;):D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pachnie i smakuje pysznie. Teraz staram się sobie wmówić, że jak zjem 1kg, to zyskam na wadze nie więcej niż 1kg. ;):D

A chlib nie doliczasz ? :lol:  cebula i ogór mało ale też coś mają :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tam sobie już na gwiazdkę prezent kupiłem :P za dwa dni dojdzie to się pobawię :lol:

 

post-3361-0-42361200-1481125205_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pachnie i smakuje pysznie. Teraz staram się sobie wmówić, że jak zjem 1kg, to zyskam na wadze nie więcej niż 1kg. ;):D

Wygląda apetycznie . Nie przytyjesz , no chyba że przytyjesz.


Deus Dona Me Vi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak Wy jecie tę sloninę? Tak na surowo? To miękkie jest?

mięciutkie jak masło to słonina peklowana z przyprawami i wędzona na zimnym dymie

zawsze z kumplem przed świętami taką robimy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.