Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

A ja byłem trochę na urlopie i taka fotorelacja :)

 

Pizza na dzień pizzy.

 

TvAuLfb.jpg
 
Schab w marynacie
mSdFC93.jpg
 
Schab wyszedł petarda. Uwierzcie mi na słowo :)
 
7tkiq0j.jpg
 
Kolejny obiadek.
 
ei2Hzwx.jpg
 
Po drodze była ogórkowa, kalafiorowa.
 
Makaron z pomidorami suszonymi i kurczakiem.
bLSevfH.jpg
Spaghetti
 
WCPTcjX.jpg
Edytowane przez kornel91

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 
 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj skrzydła do meczu, dziś nieco bardziej egzotycznie. Potrzebujesz tuby kalmarów, u mnie 800 gr(nie świńskie odbyty, o których była mowa w wątku :P) kubek mąki, 2 jaja, pieprz cytrynowy, sól (co do przypraw, jak kto lubi), 150ml piwerka :D (to tak na oko, lejesz tyle ile trzeba, by ciasto miało odpowiednią konsystencję).

 

de8a556e9e031b2cf9188ee67c598d9d.jpg

 

Tuby w paski potnij, na oko. Ja lubię ugryźć, więc grubo.

 

79e44897cb2d8da87060eca02fbebf64.jpg

 

 

 

Do rozbełtanych jaj przesiewasz kubek mąki, mieszasz żywo. Potem przyprawy i stopniowo browar, do chwili utrzymania odpowiedniej cieczy. Ważny moment, nie można przesadzić z piwkiem, bo choć każdy je lubi,to nadmiar zbyt rozrzedzi ciasto i będzie lipa. Jak masz przed sobą taki obrazek, można grzać olej.

 

88ee9717895b5cd950dd44bf65b88b95.jpg

 

Niestety, nie jest to danie dietetyczne. Oleju głęboko wlej, kalmar musi pływać. Każdy krążek najpierw w ciasto, potem w olej. Po półtorej minutki lewa/prawa i na ręcznik do odsączenia.

 

81534e56a802401c86a046d3e340a393.jpg

 

Na inny talerz wrzucić po odsączeniu, sosik jaki kto lubi i gotowe. Porcja na trzech kosztowała nas poniżej niż 30 pln. Taniej niż pizze zamówić :) Forza Juve !

 

7e484c109e159a6c322b70a2dd80fe04.jpg

(0).(0)

Edytowane przez Kosma

Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oooooo to je to !!!!!! Uwielbiam kalmarki jutro grzeję do marketa po mrożone 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek

Ale te w markecie to podobno właśnie te świńskie anusy :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja kupuję całe jeszcze z tą sztycą chyba Kalifornijskie się zwą takie fioletowe - nic z dupką nie maja wspólnego 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zapachów nie da się pomylić...

 

(0).(0)


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Troszkę nam temat zarósł mchem, więc pokaże jaką pizze popełniłem w sobotę ;)

 

hYHNniV.jpg

 

hl5YmlS.jpg

Edytowane przez Krygo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja tam dziś po "męsku"  :P

wlb2bp.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Troszkę nam temat zarósł mchem, więc pokaże jaką pizze popełniłem w sobotę ;)

 

 

 

Wygląda super. Aż nabrałem ochoty na dobrą pizzę. Ciasto, to Twój wyrób? Jeżeli tak, to wrzuć przepis :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak, robiłem sam łącznie z sosem na spód pizzy ;)

Ciasto na dwie pizze:  

 

- 500 g mąki tortowej

- 250 ml ciepłej wody

- 30 g drożdży świeżych albo 10 suchych

- ok. 2 łyżek oliwy z oliwek, albo oleju

- ok. 2 łyżeczek soli

- łyżeczka cukru

 

W niewielkiej części ciepłej (nie zimnej czy gorącej) wody rozrób drożdże wraz z cukrem, w kolejnej niewielkiej ilości zamieszaj sól. Drożdże, oliwę i resztę wody wlej do mąki i zacznij wyrabiać. Jak już połączysz wszystko w całość dodaj wodę z solą i wygniataj. Z 500g mąki zawsze robi się nagle więcej bo trzeba dosypać- realnie tak pewnie z 550. Dodawaj mąki aż ciasto nie będzie Ci się lepić do rąk i potem troszkę je jeszcze pomęcz. Daj mu pod przykryciem godzinkę na wyrośnięcie. Pizze piecz w piekarniku rozgrzanym na maksa ok. 10 minut- skontroluj po 8 czy już czasem nie jest gotowe. TADAM! Wychodzi naprawdę super ciasto. Aha, generalnie nie żałuj za bardzo mąki do podsypywania przy wałkowaniu/ formowaniu bo ono wtedy (tak myślę przynajmniej, że dlatego) w ogóle nie przywiera do blachy i jest fajne, niespalone w ogóle od spodu.

Edytowane przez Krygo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Szacun, wyglada swietnie. Nie probowalem nigdy robic, jak wroce.z.morza skopiuje Twoj przepis.

 

(0).(0)


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Napisz co Ci tam wyszło potem ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sprawdzimy, dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja każdemu polecam zrobić typową jajecznice, ale dodać do niej łyżkę musztardy na samym początku a na końcu śmietany 12pro

 

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja każdemu polecam zrobić typową jajecznice, ale dodać do niej łyżkę musztardy na samym początku a na końcu śmietany 12pro

 

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Typowa jajecznica - definicja ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kop w krocze :)

Chyba u was w służbach...


Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To nie pisz głupot... ;)

Edytowane przez kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To nie pisz głupot... ;)

Jeszcze o krojenie chleba, nich ktoś zapyta, jak :), to powazny temat, ja tu mięso mam :)

Edytowane przez Master Yoda

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wikipedia mylnie podaje, że jajecznica musi być z rozmąconych jaj . Ja przez lata tak robiłem i jako, że lubię idealnie ścięte białko - zawsze jajecznica potrzebowała sztucznego nawilżenia, np. mlekiem - aby nie była sucha. I dziwiłem się, że mojej babci wychodzi ścięta ale bardzo wilgotna. Nie tak dawno odkryłem, że babcia robiła ją taką techniką jak ten gość:

 

http://rafalkosik.com/aksamitna-jajecznica-z-cebulka-i-smietana


Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak to się konsumuje, nożem i widelcem krojąc chleb z jajecznicą?


Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z kurkami boska. podobnie jak na pokrojonym w kostkę boczku surowym, wędzonym.

Mniam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nowa zabawka przyjechała, z węglówki :)

 

xnrgaw.jpg

b99l5j.jpg

 

I po pierwszym opaleniu już

 

11u7mvc.jpg

3022ukm.jpg

 

I tak ku przestrodze, jak się komuś zachce bezobsługowego woka ( nie ma sensu iść na skróty i takiego kupować, teraz już wiem), to odradzam Tefala. Wok używany 1.5 roku, intensywnie, często bardzo wysokie temperatury, no ale do tego w końcu służy. Kosztował prawie 3 stówki, wyrzucone w błoto.

 

20r5x7m.jpg

 

Z węglowym jest trochę zabawy jeśli chodzi o konserwacje, ale prawidłowo pielęgnowany jest niezniszczalny.

Edytowane przez Kosma

Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.