Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Recommended Posts

Zawsze to jednak dwa razy więcej jedzenia :)


Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja niedawno Pad Thai z krewetkami robiłem ;)

cvOm9DGh.jpg

Edited by Szymon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie dzisiaj w ramach przekąski przegrzebki z puree z batatów i rozmarynu.2eca61e9b92e4bb6ba11921614507c44.jpg

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Świeże ??

Owszem.

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie na wsi nie ma :( W marko bywają, ale makro zamknęli heh. Jak bym mieszkał w dużym mieście, to chyba bym z kuchni nie wychodził mając dostęp do szerszej gamy produktów :)


Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites

W makro kupuję vongole - polecam.

Muszle św. Jakuba raczej cieżko u nas kupić.


I'm not myself, but not dead and not for sale...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdaje sobie sprawę, dlatego zacząłem drążyć temat jak zobaczyłem, że je pichcił. Dziwi mnie, bo naprawdę w Polsce można kupić mnóstwo świeżych skorupiaków i mięczaków, a te dalej trudno dostać, mimo iż są odławiane również w Europie i w jej zachodniej części są pospolitym produktem.


Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdaje sobie sprawę, dlatego zacząłem drążyć temat jak zobaczyłem, że je pichcił. Dziwi mnie, bo naprawdę w Polsce można kupić mnóstwo świeżych skorupiaków i mięczaków, a te dalej trudno dostać, mimo iż są odławiane również w Europie i w jej zachodniej części są pospolitym produktem.

W Makro kupiłem w Rzeszowie, ale nawet w Makro pierwszy raz trafiłem. Ostrygi często, inne muszle wielokrotnie, świeże krewetki, ale z Jakubami jest ciężko rzeczywiście, a są świetne.

Ciężko tylko z obieraniem. Ich "smród" jest zatrważający...

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nigdy nie jadłem przegrzebków - dobre to to? zapach, smak pod co podchodzi?

Małż. Po usmażeniu bardzo delikatny, mięsisty. Nie "glutowaty" jak większość muszli. Konsystencję porównałbym chyba do polędwicy wołowej, ale ciężko znaleźć dobre odniesienie. Mój ulubiony skorupiak.

Smak dość neutralny - zależy jak przyprawisz. Zapach podobnie. Delikatna morska nuta.

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Edited by msokol19

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki - będzie okazja to się pokuszę najwyżej pies dokończy bo ja to wrażliwe podniebienie mam - ale kalmarki czy krewetki to zajadam ze smakiem 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki - będzie okazja to się pokuszę najwyżej pies dokończy bo ja to wrażliwe podniebienie mam - ale kalmarki czy krewetki to zajadam ze smakiem

To to będzie Ci tym bardziej smakować. Jest o wiele subtelniejszy i wyszukany. Mistrzostwo świata.

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mięczak

 

G6

Oczywiście. Zawsze byłem marny z biologii. Mięczak w skorupce

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlaczego usunięto mój post informujący, że mamy kolejnego linkującego do ofert a post z linkiem nie został usunięty? Mamy jako forum umowę ze sprzedawcami diet?

Edited by Adi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Link to ewidentny spam, ale widocznie moderator uwaza inaczej, lub jest milosnikiem bialego barszczu :)


Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wzielo mmie dzis na krowe. Taka rozowa krowe, z frytkami z batata i pietruszki oraz fasolka szparagowa. Frytki powycinalem jakie lubie, przyprawilem jak lubie i na 220° na 25-30min.

QyL7emk.jpg

BsQaviA.jpg

 

Co do samej krowy, nie marynuje, jedynie smaruje lekko olejem i dozuje niemało rozmarynu. Mieso wyciagam godzine przed smazeniem, zeby mialo pokojowa temperature. Smaze na suchej patelni. Rozmaryn fajnie sie prazy i daje swietny smak. Fasolka... To jest w zasadzie gwózdz programu. Gotuje na lekko twarda w osolonej wodze, potem podsmażam na maśle, i po wyłączeniu ognia wykanczam olejem 100% sezam - PRZEHIT. Ogolnie olej sezamowy jest za***isty. Niestety sporo prodycentow oszukuje i sprzedaje mieszanki.

xmJ902V.jpg

8gQrJxH.jpg

 

Na steki rzuce kawalek masla, zmiele soli i pieprzu i tyle. 20min roboty a posilek w pytke :D

 

 

G6


Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj na obiad robiliśmy tarte. Pierwszy raz ale wyszła super. Ze szpinakiem, pomidorami suszonymi i serem plesniowym.

 

Ur3EoZO.jpg


Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 
 

Adriatica, Boldr, Casio ,Citizen, Corgeut, Deep Blue, Hamilton, Nethuns, Oceanx, Phoibos, Zelos

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie wczoraj klasyka - kilka prostych składników, ale smak niebiański.9d999fb250fe6b6f250b09ad352a1c1c.jpg

 

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiem ze proces twórczy trwa 3 dni, wiem ze tesciowa sie urobi, wiem ze tesciu nad ranem musi jechac na kuter po rybe zeby byla odpowiednia. Jak oni mnie kochaja :) Ryba petarda, nie wiem jak opisac smak.

 

MNg4Q0o.jpg

 

G6


Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.