Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Recommended Posts

Gratulacje, gdzie mi tam z moimi trzema szyneczkami, z czego już jedną prawie zjedliśmy. :D


"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak mało pierwszy raz robiłem :)

Trzech na pewno bym się  nie zmobilizował zrobić.

Jest białe jest czerwone, patriotyczny układ na kanapce będzie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie szukaj związku tam gdzie jest tylko sam sex :lol:


Tak mało pierwszy raz.....

Jest białe jest czerwone, patriotyczny układ na.....

Edited by Master Yoda

Pozdrawiam, Marek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystko wygląda super. Pewnie tak samo smakuje.


Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 
 

Adriatica, Boldr, Casio ,Citizen, Corgeut, Deep Blue, Hamilton, Nethuns, Oceanx, Phoibos, Zelos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kubek 250g smalcu gęsiego roztapiam, wrzucam tłustą część ze 150 g boczku parzonego i wędzonego, pokrojonego w kostkę. Po 10 minutach smażenia dodaję resztę boczku, pokrojoną tak samo średnią cebulę i połowę dużego jabłka. Dodaję sól, czarny pieprz, lubczyk ( zwykle majeranek i baza to smalec wieprzowy, dziś mały eksperyment). Smażę kolejne 20-30 minut.

post-68982-0-80910800-1514037364_thumb.jpg


Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kawałki dorsza bez skóry przyprawiam pieprzem, solą i czosnkiem, obtaczam w mące, smażę na oliwie. Przekładam kolejne partie kawałków dorsza do żaroodpornego naczynia. Do tej oliwy dokładam masła i smażę na niej piórka cebuli. Zalewam śmietanką 18%, wrzucam rodzynki, pieprz czarny, sól. Dusząc chwilę, lekko redukuję. Zalewam sosem dorsza.

post-68982-0-23374400-1514062672_thumb.jpg


Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mój wyrób. Ciocina meduza, idealna po wczorajszej nocy :)377cf5ff6454e867519f8b7f0786a6c7.jpg

 

G6


Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Dziś na kolację zrobiłem owoce morza z bok choi. Zdjęcia nie będzie. Było bardzo smacznie,.. nieskromnie dodam, że jak zawsze. ;) Ale... zwykle, jak robię coś chińskiego, to mam jedną wątpliwość. Otóż razem z tą chińszczyzną zawsze zajadam odrobinę tego woka - jako chemik nie mam wątpliowści, że tak jest, szczególnie po dodaniu octu ryżowego. Wok trafia do potrawy, co - mam wrażenie smakowe - da się nawet wyczuć. Wok ze stali węglowej, ponoć ręcznie kuty, prosto z Kitaju. Oczywiście zawżdy odpowiednio go opaliłem pod nieobecność żony, a myję bez użycia detergentów. No i tak się zastanawiam, na ile to niezdrowe i... na ile zgodne ze smakami i zasadami klasycznej chińskiej kuchni. ;)

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mysle ze nic Ci nie bedzie Zobacz ile tej warswy ze swojego zdrapalem w ciagu kilku miesiecy. Dzis akurat robilem nowa :D Tez czasem uzywam np soku z pomaranczy, do marynaty zawsze jest wytrawna chery, bo nie mam dostepu do wina ryzowego. Nie przejmuj sie, przezyjemy :) ostatnia fotka, to jak byl nowy65291f0a8f46d0926dbe41ab1419054f.jpg7ea6e9b62b3f691277c637704eac065c.jpg86391adee4073df959de135996d1dde0.jpg

 

G6


Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na tym polega tajemnica kuchni chinskiej. Gdyby tego woka nie bylo w potrawie to juz nie bylaby potrawa chinska, chinczycy gotowaliby w garach zeptera, a nie w wokach :)


Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żona wynegocjowała :D

 

G6

O jakie pyszności! Muszę kiedyś sama spróbować. Chociaż obawiam się, że to się skończy pożarem:P U mnie dzisiaj będzie pieczona ryba:)

Edited by DawPi
Nie cytujemy zdjęć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Super Maju - tylko po co zacytowałaś zdęcia z postu bezpośrednio nad Twoim. Możesz i powinnaś  cytując/edytując post wykasować zdjęcia. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.