Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

Smak, to tu użyłem jako przenośni, bo smak to umiejetnosci kucharza, przyprawy itd., a ja pamietam wszystko, np. co jadły świnie wtedy a co teraz, widzialem jak sie robilo wedliny wtedy i wdziałem teraz itd itp.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smak, to tu użyłem jako przenośni, bo smak to umiejetnosci kucharza, przyprawy itd., a ja pamietam wszystko, np. co jadły świnie wtedy a co teraz, widzialem jak sie robilo wedliny wtedy i wdziałem teraz itd itp.

Uwierz proszę że na niektórych wioskach lubelszczyzny nic się nie zmieniło o sanacji ;):)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwierz proszę, że jedzenie z Lubelszczyzny do mnie nie dociera, bo niezgodne z normami Łunii. :)

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noo... nie wiem czy dziękować, czy op... za robienia apetytu. :-D

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cook- właśnie wybieram się na święta do teściów pod Biłgoraj- i już nie mogę się doczekać kiełbasy z dzika domowej roboty, pasztetu i wędlin swojskich, jajek od kur...tylko tym razem odpuszczę domowe wino wujka Chlip :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noo... nie wiem czy dziękować, czy op... za robienia apetytu. :-D

Powiedz że będziesz na spotkaniu z okazji 10 lecia naszego klubu a prędzej zegarka na rękę nie założe a goloneczkę mojej produkcji przywiozę....[vacuum] :D

Mogę też wysłać do Poznania,by nie było że ...a raczej było że się na czymś znam... ;)

Chętnie w rewanżu przyjmę poznańskie piwo....deal? :D

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cook- właśnie wybieram się na święta do teściów pod Biłgoraj- i już nie mogę się doczekać kiełbasy z dzika domowej roboty, pasztetu i wędlin swojskich, jajek od kur...tylko tym razem odpuszczę domowe wino wujka Chlip :(

Kieliszek nie zaszkodzi..... :) ,byle nie więcej.

No i jak będzie chłopak to jest fajne imię-Marek :D

P.S Miałem kiedyś dziewczynę z Zabrza...mieszkała zaraz przy Bytomce :D

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedz że będziesz na spotkaniu z okazji 10 lecia naszego klubu a prędzej zegarka na rękę nie założe a goloneczkę mojej produkcji przywiozę....[vacuum] :D

Mogę też wysłać do Poznania,by nie było że ...a raczej było że się na czymś znam... ;)

Chętnie w rewanżu przyjmę poznańskie piwo....deal? :D

Na spotkaniu będę, ale nie wymagam, aż takiego udowodnienia, że jesteś dobrym kucharzem, wierzę Ci na słowo. Jak się spotkamy, to możemy iść gdzieś na golonkę, przywozić nie musisz. :) A poznańskie piwo korporacyjne "sparszywiało" jak obecnie wszystko, obecnie pijam na co dzień słowackiego Złotego Bażanta.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ha ha ja jadłam w piatek hot doga ze stacji BP- pewnie tez nie było w nim mięsa :D ( na dodatek była promocja- 2 za 6 zł )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość iKrawiec

ha ha ja jadłam w piatek hot doga ze stacji BP- pewnie tez nie było w nim mięsa :D ( na dodatek była promocja- 2 za 6 zł )

ale tak w post :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale tak w post :unsure:

W obecnym stanie Agnieszki-wolno jej :)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zonka

Ja tam mimo, ze nie jestem ciezarna to jem co chce! No bo.....raz sie zyje!

Wysłane z mojego ALCATEL ONE TOUCH 5020D przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam mimo, ze nie jestem ciezarna to jem co chce! No bo.....raz sie zyje!

Wysłane z mojego ALCATEL ONE TOUCH 5020D przy użyciu Tapatalka

Święte Słowa można jeść co się chce tylko z umiarem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Święte Słowa można jeść co się chce tylko z umiarem.

.....juz po Świętach,a i Klaudia chyba nie jest katechetką :D

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedzenie koszerne chyba jest ok. Oni kontrolują co i jak.

Tyle że ubój rytualny to średniowieczne barbarzyństwo.

Wysłane z Tapatalk przez A1457

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do jedzenia...byłam w szpitalu przez parę dni i taK: na śniadanie dawali bułkę białą i kawałek masła, na kolację 2 kromki białego chleba i masło ( choć nie wiem czy nie był to mix z margaryną). Na obiad : zupka- pipka- wodzianka z makaronem lub ryżem, a raz była bez niczego + drugie danie: ryż z sosem z parówki- miałam aż 6 kawałków o grubości ok. 2 mm :D a na drugi dzień kulka ziemniaków, łyżka buraków plus zmielona parówka z poprzedniego dnia pod postacią kotletów Eta wsio Dbają o ciężarne, nie ma co Policzyłam tak naokoło, to wyjdzie ok. 600 kcal / doba Chyba, że oni dbają o naszą linię, cobyśmy grube nie były latem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To polityka prorodzinna rzadu-jak bedziecie głodować w szpitalu ,to częściej bedzie was rodzina z jedzeniem odwiedzać.....a co za tym idzie,będą sie zawiązywać więzy rodzinne......

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślisz...? jakby nie jedzenie z domu to bym tam zeszła z głodu...a na terenie szpitala brak baru czy sklepu Nawet herbaty nie dawali ;/ szkoda, że nikt tego nie kontroluje Ani Sanepid, ani NFZ Brak przepisów w tej sprawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślisz...? jakby nie jedzenie z domu to bym tam zeszła z głodu...a na terenie szpitala brak baru czy sklepu Nawet herbaty nie dawali ;/ szkoda, że nikt tego nie kontroluje Ani Sanepid, ani NFZ Brak przepisów w tej sprawie.

Ciesz się, że nie poczęstowali Ciebie jakąś sepsą, salmonellą czy inną super-bakterią.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uuu tego jeszcze nie wiadomo :D ( a byłoby tragicznie, jako że prawdopodobnie jestem uczulona na wszystkie antybiotyki )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiście preferuję zdrowe jedzenie ,dlatego lubię sobie zdrowo pojeść przed snem  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciesz się, że nie poczęstowali Ciebie jakąś sepsą, salmonellą czy inną super-bakterią.

Sepsa to nie bakteria, tylko jednostka chorobowa. Bardziej bał bym się gronkowca albo wzw.

Żeby było w temacie, ponieważ jestem krakusem zdarzyło mi się odwiedzić ostatnio lepsze restauracje krakowskie:

- Wierzynek - przedstawiać nie trzeba.

Smakowo dla mnie strefa średnia. Przystawki jakieś mikroskopijne. Wiem że takie mają być ale to już była przesada. Wydalśmy około 2K pln. Spędziliśmy w sumie 5 godzin. W wersji angielskiej żenujące w menu błędy ortograficzne!

Był "bażant" (ang. pheasant) w menu było napisane "peasant" czyli "chłop" albo "wieśniak".

Anglik z którym byłem obrócił to w żart twierdząc że już wie czemu trzeba zamawiać z 1 dniowym wyprzedzeniem, bo tego chłopa trzeba złapać, jednak woli menu nie dla ludożerców. Najlepszy okazał się mus z białej czekolady i nadzieniem malinowym. Do tego 20 letnie porto - dla koneserów.

- Zakładka. Reklamowana swego czasu przez TVN w programie Master Chef.

Dla mnie smakowo duuużo lepiej. Cenowo oczywiście też. Rewelacyjna przystawka plastry z kaczki na konfiturze z mango. Świetny antrykot.

- Jeszcze CK Browar.

Najbardziej mi tam podchodzi Carpaccio cielęce. Do tego lokalnie warzone piwo.

Z tego wszystkiego zabiorę się i wrzucę mój własny przepis na carpaccio w tym wątku.

A tak przy okazji piecze ktoś własny chleb?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawie napisane-bez zadęcia.

Zakładka-kolega [kucharz] był w ubiegłym tygodniu,chwalił.

Przejrzałem oferte w/w restauracji-najciekawiej prezentuje się CK Browar,na pewno odwiedzę

Co do błędu w karcie menu-może to na "cześć" młodych Anglików demolujących polskie lokale i hotele? :D;)

Chleb,bułki i inne....... :)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi