Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

Sepsa to nie bakteria, tylko jednostka chorobowa. Bardziej bał bym się gronkowca albo wzw.

Sepsa to nie jest nawet jednostka chorobowa, co nie zmienia postaci rzeczy, że częstują nią w szpitalach. A czy się jej bać mniej, czy więcej od czegoś tam nie wiem, jednak kolega wędkarz, któremu dołożyli sepsę do zmiażdżonego palca u nogi, niestety zmarł, córkę poczęstowali sepsą przy porodzie, OiOM - tydzień w śpiączce, dwie operacje, przeżyła, ale... itd.

A tak przy okazji piecze ktoś własny chleb?

Córka piecze, ale te chleby niestety nie smakują tak jak chleb babci z pieca chlebowego, pewnie mąka nie ta. Najciekawszy smakowo wyszedł jej razowiec ze suszonymi śliwkami.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Córka piecze, ale te chleby niestety nie smakują tak jak chleb babci z pieca chlebowego, pewnie mąka nie ta. Najciekawszy smakowo wyszedł jej razowiec ze suszonymi śliwkami.

Mąka,zakwas ,no i pewnie brak pieca odpowiedniego  w domu :) ,ale to i tak pewnie lepiej smakuje niż "oferty z marketu" ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mąka,zakwas ,no i pewnie brak pieca odpowiedniego  w domu :) ,ale to i tak pewnie lepiej smakuje niż "oferty z marketu" ;)

No jasne. Mam szczęście mieszkać nad sklepem firmowym pewnej znakomitej piekarni i kupuje tam naprawdę rewelacyjne chleby (różnorakie), jednak często korzystam również z wypieków córki. Czy lepsze trudno powiedzieć, są na pewno inne. :)

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podczas targów staroci w ubiegłą  niedzielę kupilem chleb [jest kilka straganów z domowymi wyrobami-sery,pieczywo,wędliny...] 5kg za 20zł,zawinięty w lnianą ściereczkę jest smaczny nawet dziś.....[po 6dniach]

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja małżonka, dzięki mnie, sprawiła sobie przedwojenną kuchnię kaflową. Wypieki z niej drastycznie różnią się od tych, ze współczesnych kuchenek.

@Cook

Czy ten chleb ma napewno tylko 6 dni? Wiesz, na targach staroci różnie bywa ;):D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zonka

ja czasem sobie upiekę chlebek jak mi odbije..  ale średnio mi smakuje  :D

wole taki świeży z reala z żurawiną ha ha... który przez baaardzo długo nie pleśnieje, ani nie schnie !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja czasem sobie upiekę chlebek jak mi odbije..  ale średnio mi smakuje  :D

wole taki świeży z reala z żurawiną ha ha... który przez baaardzo długo nie pleśnieje, ani nie schnie !

Klaudia przypomnij mi proszę kto to przez ostatni rok przytył 10kilo? ,bo zapomniałem już kto to pisał........ :D

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zonka

hmm.. to chyba byles Ty ! :D
......no dobra to ja!
ale bede sie odchudzac ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szanowi koledzy,

Jakis czas temu zaczelismy prace nad systemem, ktory ma informowac konsumentow o produktach zywnosciowych stanowiacacych zagrozenie na zdrowia konsumenta. Udalo sie i powstal takowy portal.

Nazywa sie: RASFF Consumer Portal.

Portal dziala w ten sposob, ze mozna uzyskac informacje dotyczaca produktu w/w, ktory zostal, badz aktualnie jest wycofywany z rynku i jaki jest tego powod. Co wiecej, po wybraniu kraju ktorym jest sie zainteresowanym, w prawym rogu (w przyapdku Polski) jest odeslanie do strony, na ktorej jest zamieszczona informacja nt. produktu w jezyku polskim.

Oczywiscie im wiecej Inspektorat Sanitarny, bedzie wrzucac informacji, tym wiecej bedzie dostepnych publicznie.

Moze kogos zaciekawi sprawa i bedzie chcial zobaczyc jak to dziala, wiec podaje link:

https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/consumers/

pozdrawiam,

Dawid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawidowo,

Widze, że jesteś pro - zatem pytanie jesli można - masz jakieś potwierdzone/udokumentowane informacje nt. ew. szkodliwości lub jej braku substancji o nazwie Aegeline (Aegelina)??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej,

Nie wiem jak duzo wiesz, co wiesz, czy stosowales, badz chcesz zaczac.

Mam wiedze w temacie otrzymana z roznych zrodel, przewaznie od krajow w ktorych takie systemy szybkiego ostrzegania dzialaja.

Jest troche rzeczy nie odpowiedzianych na jej temat. Jak np. to, ze naturalnie wystepujaca nie powinna byc szkodliwa a jednoczensnie wytrzworzona syntetycznie prawdopodobnie doprowadzila do smierci i zachorowan osob, ktore spozywaly suplelmenty diety zawierajace ten skladnik.

Tu jest opisana cala historia na stronie US FDA (takiego amerykanskiego urzedu bezpieczenstwa)

http://www.fda.gov/food/recallsoutbreaksemergencies/outbreaks/ucm370849.htm

Troche tego jest. 

pozdrawiam.

Nie wiem czy odopowiedzialem wystarczajaco na Twoje pytanie. Jesli nie to pisz dalej :)

Edytowane przez dawidowo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej,

Nie wiem jak duzo wiesz, co wiesz, czy stosowales, badz chcesz zaczac.

(...)

:)

dzięki za odzew. 

Wiem całkiem sporo - tzn.możesz założyć, że raporty FDA, fora itp. juz dość dokładnie przerobiłem.

Problem w tym, że nigdzie nie znalazłem sensownych informacji dotyczących faktycznej roli głównej podejrzanej...

Wiem, że FDA działa czasem zbyt pochopnie (np.działka badań klinicznych)  chociaż generalnie pochwalam ich działanie. Tu jest jednak tak mało faktów, a tak dużo niedomówień, że mam wrażenie, iż wylali dziecko z kąpielą.

A dlaczego mnie to tak frapuje - bo mam oxy ze starych czasów :) Oczywiście, mogę to spuścić w kiblu, ale trochę szkoda, bo to pieroństwo działa ;) Oczywiście zdrowie to dla mnie priorytet i dopóki nie będę miał jakiegoś konkretu, to raczej poczekam. Niestety, od dobrych kilku miesięcy w temacie cisza. FDA nic nowego nie pisze, producent zaś dla świętego spokoju (wizja roszczeń! nieoficjalne wypiwiedzi ludzi z firmy) przeformułował produkt, po czym w ogóle ogranicza jego sprzedaż.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

US FD? dopuszczenie roślin "podlewanych" Roundupem- chodzi o GMO, w moich oczach zaaługuje na dyskwalifikację.

Do dzisiaj nie wiem jak to jest z aspartamem- rakotwórczy czy nie?

Wysłane z Tapatalk przez A1457

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

US FD? dopuszczenie roślin "podlewanych" Roundupem- chodzi o GMO, w moich oczach zaaługuje na dyskwalifikację.

Do dzisiaj nie wiem jak to jest z aspartamem- rakotwórczy czy nie?

Wysłane z Tapatalk przez A1457

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej jeśli są wątpliwości to nie mieć wątpliwości ? 

Nie ma czegoś bezpiecznego na 100% co działa ?

Tak tylko pytam, nie znam się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Valygaar tam to nie jest istotnie do konca jasna sprawa. 

Cala aferta wybuchla na Hawajach a nie w innych stanach Stanow. Sa, istnieja jakiesz poszlaki, ze ten produkt został gdzies zafalszowany. Jako, ze nie bylo problemów w innych stanach, moze mozna podejrzewac, ze tylko partia wyslana na Hawaje byla zafalszowana. (to sa tylko poderjrzenia, wiec).  Co wiecej nie zostalo stwierdzone, ze substancja jest bezpieczna jak i nie zostalo stwierdzone, ze jest niebezpieczna, wiec ....

Problem suplementow jest taki jaki jest - prawo nie jest zharmonizowane, inne Panstwa w EU maja inne prawa dot. substancji aktywnych + ekstraktow roslinnych, co tworzy tę dziedzine niestety nie za łatwą. 

Jak masz jakies pytania to pisz śmiało. Jak bardzo offtopowo to na priv, zeby nie smiecic tematu ! 

pozdrowki, 

Dawid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej jeśli są wątpliwości to nie mieć wątpliwości ? 

Nie ma czegoś bezpiecznego na 100% co działa ?

Tak tylko pytam, nie znam się.

Nie wiem czy to do mnie pytanie (?)

W skrócie - nie, nie ma :)

A przynajmniej nie w tym kierunku co ta grupa supli i nie w tej skali.

Mimo tego proszę mnie nie posądzać o schizofrenię ;) Nadal podtrzymuję, że zdrowie jest dla mnie priorytetem. Jest niebezpieczeństwo i NIEBEZPIECZEŃSTWO. Pierwsze to np.suple z geraminą, kofeiną, yohimbiną itp. Czyli substancje generalnie dobrze przebadane, dość skuteczne, ale nie toksyczne i nie powodujące krytycznych zagrożeń. W pewnym uproszeniu zatem dla zdrowego cżłowieka, dawkowane rozsądnie są bezpieczne. Z drugiej strony jest już mocna chemia, która choć nie powinna (nie mówimy o suplach garażowych, jak np.te zabójcze spalacze kupowane przez niezdyscyplinowane dietetycznie lub rozchwiane hormonalnie nastolatki...) to może konkretnie nadwyrężyć organizm, włacznie z masakrą wątroby. Tego drugiego ryzyka nie akceptuję :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Valygaar tam to nie jest istotnie do konca jasna sprawa. 

Cala aferta wybuchla na Hawajach a nie w innych stanach Stanow. Sa, istnieja jakiesz poszlaki, ze ten produkt został gdzies zafalszowany. Jako, ze nie bylo problemów w innych stanach, moze mozna podejrzewac, ze tylko partia wyslana na Hawaje byla zafalszowana. (to sa tylko poderjrzenia, wiec).  Co wiecej nie zostalo stwierdzone, ze substancja jest bezpieczna jak i nie zostalo stwierdzone, ze jest niebezpieczna, wiec ....

Problem suplementow jest taki jaki jest - prawo nie jest zharmonizowane, inne Panstwa w EU maja inne prawa dot. substancji aktywnych + ekstraktow roslinnych, co tworzy tę dziedzine niestety nie za łatwą. 

Jak masz jakies pytania to pisz śmiało. Jak bardzo offtopowo to na priv, zeby nie smiecic tematu ! 

pozdrowki, 

Dawid

No właśnie, zaczyna to wszystko obrastać mitami.

Ponoć FDA miała sygnały, że na kontynencie tez były SAE. Ponoć. Ale znając ich to gdyby mieli cokolwiek byłoby "halo".

Te Hawaje są mega zagadkowe. Poza skażeniem lub fake'm sa tez teorie o jakiejś specyficznej mutacji genetycznej Hawajczyków ;) Są też pogłoski, że cześć hospitalizowanych była chorobliwie otyła i ich wątroba mogła paść z zupełnie innych przyczyn. Jedna z ofiar śmiertelnych miała równocześnie zaawansowany nowotwór... itp.itd. 

Nie chciałbym jednak szukać jakiegoś usprawiedliwienia czy pocieszenia dla siebie ;) Szukam konkretów :) Skąd wiadomo, że to aegelina jest sprawcą? Jeśli ona, to na czym polega jej toksyczność?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, zaczyna to wszystko obrastać mitami.

Ponoć FDA miała sygnały, że na kontynencie tez były SAE. Ponoć. Ale znając ich to gdyby mieli cokolwiek byłoby "halo".

Te Hawaje są mega zagadkowe. Poza skażeniem lub fake'm sa tez teorie o jakiejś specyficznej mutacji genetycznej Hawajczyków ;) Są też pogłoski, że cześć hospitalizowanych była chorobliwie otyła i ich wątroba mogła paść z zupełnie innych przyczyn. Jedna z ofiar śmiertelnych miała równocześnie zaawansowany nowotwór... itp.itd. 

Nie chciałbym jednak szukać jakiegoś usprawiedliwienia czy pocieszenia dla siebie ;) Szukam konkretów :) Skąd wiadomo, że to aegelina jest sprawcą? Jeśli ona, to na czym polega jej toksyczność?

http://www.hawaiinewsnow.com/story/24561216/exclusive?utm_content=buffer25157&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer - zobacz tu. okey nie sa to jakies dane stricte mierzone ale zawsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dla pan wersja lana z kija.

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi