Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
News will be here
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

😁😁😁 Dusimy mieszamy , dusimy mieszamy na końcu doprawiamy, smacznego 😋😋😋

IMG20230427085316.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
6 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a):

😁😁😁 Dusimy mieszamy , dusimy mieszamy na końcu doprawiamy, smacznego 😋😋😋

IMG20230427085316.jpg

Co tam za robaki pływają? Będą dobre na okonia? 


To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
30 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Co tam za robaki pływają? Będą dobre na okonia? 

Jakie robaki 😲😲😲  To sos do spaghetti bolognese 🧑‍🍳🧑‍🍳🧑‍🍳

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
23 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a):

Jakie robaki 😲😲😲  To sos do spaghetti bolognese 🧑‍🍳🧑‍🍳🧑‍🍳

Sorry, robaczki są teraz w modzie. 😛


To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
8 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a):

😁😁😁 Dusimy mieszamy , dusimy mieszamy na końcu doprawiamy, smacznego 😋😋😋

IMG20230427085316.jpg

Tomcio to nasz forumowy Okrasa :)

Jak będziemy organizować jakiś event w plenerze, to nie wskazując na nikogo palcem; mam pretendenta to nagrody "pierwszej czopki kucharskiej" forum KMZiZ :D

Godzinę temu, mario1971 napisał(-a):

Sorry, robaczki są teraz w modzie. 😛

Chyba w Poznaniu :D

A co z gzikiem i pyrami ja się pytam!?


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
9 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Tomcio to nasz forumowy Okrasa :)

Jak będziemy organizować jakiś event w plenerze, to nie wskazując na nikogo palcem; mam pretendenta to nagrody "pierwszej czopki kucharskiej" forum KMZiZ :D

Chyba w Poznaniu :D

A co z gzikiem i pyrami ja się pytam!?

Lubimy gotować ja i moja Luba, nic na to nie poradzę . W sobotę jedziemy do Wrocka na menu degustacyjne myślę że będzie smacznie, cykne fotki 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Teraz, TomcioMiki napisał(-a):

Lubimy gotować ja i moja Luba, nic na to nie poradzę . W sobotę jedziemy do Wrocka na menu degustacyjne myślę że będzie smacznie, cykne fotki 🤗🤗🤗

Ja też lubię :)

Przecież nie ma w tym nic złego. Ja mam swoje określone potrawy, które tylko i wyłącznie ja przygotowuję, ale ogólnie to Żona kulinarnie rozpieszcza rodzinę, a ma w tym talent.


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Autor1984 napisał(-a):

Ja też lubię :)

Przecież nie ma w tym nic złego. Ja mam swoje określone potrawy, które tylko i wyłącznie ja przygotowuję, ale ogólnie to Żona kulinarnie rozpieszcza rodzinę, a ma w tym talent.

Mi Żona mówi że na bogato wszystko robię 🤔🤔🤔 ale ważne że smakuje 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Lubię proste przepisy.

 

Pokroić filet z kurczaka  w średnie kawałki.

 

Zrobić marynatę:

jogurt naturalny + czosnek + sól + pieprz + pokrojona natka pietruszki.

 

Kurczak do marynaty i do lodówki.

Najlepiej kilka godzin leżakowania.

 

A potem na patelnię.

Mało oleju/margaryny, bo marynata tworzy warstwę ochronną.

 

Smażyć, aż złapie kolor i się lekko przypali.

 

Dodatki?

Ryż, lub sałatka, lub ziemniaki, ..., lub piwo.

Cokolwiek.

 

Smacznego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
6 godzin temu, AspirantS napisał(-a):

Lubię proste przepisy.

 

Pokroić filet z kurczaka  w średnie kawałki.

 

Zrobić marynatę:

jogurt naturalny + czosnek + sól + pieprz + pokrojona natka pietruszki.

 

Kurczak do marynaty i do lodówki.

Najlepiej kilka godzin leżakowania.

 

A potem na patelnię.

Mało oleju/margaryny, bo marynata tworzy warstwę ochronną.

 

Smażyć, aż złapie kolor i się lekko przypali.

 

Dodatki?

Ryż, lub sałatka, lub ziemniaki, ..., lub piwo.

Cokolwiek.

 

Smacznego.

Daj jakieś foto 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, TomcioMiki napisał(-a):

Co zrobiłem 🤔🤔🤔 🤗🤗🤗

IMG20230429084551.jpg

Przypomina trochę guacamole.


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Przypomina trochę guacamole.

Czemu trochę 🤔🤔🤔  to jest guacamole 😁😁😁 awokado 🥑 limonka, pomidor 🍅 czosnek, cebulka, sól i pieprz zamiast kolendry pietruszka zielona woala 🤗🤗🤗

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a):

Czemu trochę 🤔🤔🤔  to jest guacamole 😁😁😁 awokado 🥑 limonka, pomidor 🍅 czosnek, cebulka, sól i pieprz zamiast kolendry pietruszka zielona woala 🤗🤗🤗

Trochę tego awokado mało się wydaje, dlatego z takim znakiem zapytania odpisałem ;) Ja na dwa duże hass daję 1 max średniego pomidora. Filetujesz pomidory?


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Też dałem dwa🥑 trochę 🍅 przyduży 😁😁😁  , miąższ sam zjadam 🤗🤗🤗

Dzisiaj dam fajne fotki z menu degustacyjnego 🤗🤗🤗

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
21 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Też dałem dwa🥑 trochę 🍅 przyduży 😁😁😁  , miąższ sam zjadam 🤗🤗🤗

Dzisiaj dam fajne fotki z menu degustacyjnego 🤗🤗🤗

No i namówiłeś na guacamole ;)

Chyba nawet coś machnę dziś, a to jako zakąska idealne.🥃


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Guacamole.

  • 2 awokado Hass
  • Mała czerwona cebula,
  • Dwa ząbki czosnku,
  • Oliwa
  • 1 średni pomidor - malinowy,
  • Pietruszka(wolę ją niż kolendrę),
  • Limonka - ja wolę cytrynę
  • Sól
  • Papryczka Habanero - może być ewentualnie Tabasco Habanero.

To wersje robocze, aby to jakoś wyglądało, najlepiej ułożyć na grzance.

Zawsze biorę jedno dojrzałe, a drugie pół dojrzałe i to pierwsze rozgniatam na masę, drugie kroję w kostkę, aby nie robić z tego papki.

Pomidory oczywiście filetuję i kroję w kostkę, cebulę drobno siekam, czosnek przeciskam przez praskę, skrapiam jedną limonką, a oliwa, aby się nie utleniało(można niby wrzucić pestkę i po skropieniu ma to zapobiec utlenianiu się, ja mimo tego, że awokado jest tłuste skrapiam je oliwą i mam 100% pewność, że zachowa kolor...).

Na końcu doprawiam solą i Tabasco Habanero.

 

 

Pomidory zawsze parzę i obieram ze skóry.

20230429_130257.jpg

20230429_130726.jpg

Edytowane przez Autor1984
Fotografia

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Guacamole.

  • 2 awokado Hass
  • Mała czerwona cebula,
  • Dwa ząbki czosnku,
  • Oliwa
  • 1 średni pomidor - malinowy,
  • Pietruszka(wolę ją niż kolendrę),
  • Limonka - ja wolę cytrynę
  • Sól
  • Papryczka Habanero - może być ewentualnie Tabasco Habanero.

To wersje robocze, aby to jakoś wyglądało, najlepiej ułożyć na grzance.

Zawsze biorę jedno dojrzałe, a drugie pół dojrzałe i to pierwsze rozgniatam na masę, drugie kroję w kostkę, aby nie robić z tego papki.

Pomidory oczywiście filetuję i kroję w kostkę, cebulę drobno siekam, czosnek przeciskam przez praskę, skrapiam jedną limonką, a oliwa, aby się nie utleniało(można niby wrzucić pestkę i po skropieniu ma to zapobiec utlenianiu się, ja mimo tego, że awokado jest tłuste skrapiam je oliwą i mam 100% pewność, że zachowa kolor...).

Na końcu doprawiam solą i Tabasco Habanero.

 

 

Pomidory zawsze parzę i obieram ze skóry.

20230429_130257.jpg

20230429_130726.jpg

Oliwy nie trzeba limonka załatwia sprawę 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, TomcioMiki napisał(-a):

Oliwy nie trzeba limonka załatwia sprawę 🤗🤗🤗

Jak ma mi przestać do jutra to dodaję.

W jakiejś meksykańskiej restauracji tak widzom doradzili.


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Jak ma mi przestać do jutra to dodaję.

W jakiejś meksykańskiej restauracji tak widzom doradzili.

Ogólnie 🥑 jest tłuste, ja daję tylko limonkę do jutra nie ma śladu po guacamole 😁😁😁 

😋😋😋😋  aperitif 

IMG20230429153715.jpg

Przystawka 

IMG20230429154205.jpg

Danie główne 

IMG20230429160309.jpg

Deser 

IMG20230429163327.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
10 minut temu, plszcto napisał(-a):


bez opisu co to, się nie liczy;-)

Spokojnie opiszę bo jest co opisywać 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A więc tak aperitif Martini fierro 

IMG20230429153715.jpg

Przystawka , mus z buraków czerwonych na nim otwarty pierożek nadziewany wędzonym twarogiem , kasztanami , czarne płynne żółtko, puder z boczku 

IMG20230429154205.jpg

Danie główne, piersi z kurczaka faszerowane wątróbka z kurczaka jabłkiem i orzechem włoskim zapiekane w cieście francuskim podane na aromatyzowanej oliwie z pietruszki z demi-glacem i ozdobione musem z marchewki i chrustem z pietruszki i do tego zapiekane kulki z puree ziemniaczanego 

IMG20230429160309.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Deser,  tiramisu pietruszkowe, jabłko , limonka , biała czekolada podane na musie z porzeczki na wacie cukrowej z kruszonką, bratki jadalne,  ozdobione pudrem z skórki pomarańczowej .

IMG20230429163327.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.