Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Szymon.

NA jakiej podstawie wyciągasz takie wnioski? Zastanawia mnie szczególnie doświadczenie z "wątpliwymi" walorami zapachowymi pończoch? Te z jakimi ja maiłem - zawsze pachniały :)

 

To żart był.... :ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No i dlatego wlasnie nie lubie tzw. swoiskich wyrobow. Wedzone najczesciej po alkoholu i w dodatku w ciezkostrawnych oslonkach o watpliwych walorach smakowo zapachowych ;)

Alkohol zupełnie nie przeszkadza w wędzeniu, a niekiedy jest nawet konieczny, jak np. przy wędzeniu węgorzy, które to jedzone na gorąco po wyciągnięciu z wędzarni, są bardzo ciężkostrawne można powiedzieć, że wręcz trujące, a alkohol umożliwia ich trawienie bez żadnych negatywnych skutków dla spożywającego.


Piotr Ratyński

 

   Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To żart był.... :ph34r:

Przeciez dałem   - :)

 

chociaz może lepsze byłoby ;) ? ;)

Edytowane przez Adi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

...szczególnie doświadczenie z "wątpliwymi" walorami zapachowymi pończoch? Te z jakimi ja maiłem - zawsze pachniały :)

Panowie! wątek o żarciu, a Wy tu jakieś fetysze z wąchaniem pończoch serwujecie.  :P


"Poprawna polszczyzna źródłem sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym!"

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon.

Panowie! wątek o żarciu, a Wy tu jakieś fetysze z wąchaniem pończoch serwujecie.  :P

 

Może potem je jedzą :ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nawet po wędzeniu się nie nadają....

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wcale się nie znacie:-)

 

To co w pończochach to się nęci....,nie wędzi....:-)

 

P.s Myslałem ze Piotr jako wędkarz wytlumaczy...


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wcale się nie znacie:-)

 

To co w pończochach to się nęci....,nie wędzi....:-)

 

P.s Myslałem ze Piotr jako wędkarz wytlumaczy...

Jako wędkarz tłumaczę - to co w pończochach to nęci i wędzi... eee.. przepraszam swędzi. Natomiast pończochy jako takie (nie każde) można używać i do wędzenia i do nęcenia (czyli do utrzymywaniu zanęty* w jednym miejscu).

 

* - zanęta - to co się zapodaje do wody, żeby zachęcić ryby do przebywania w pobliżu wędkarza i jego haczyka z przynętą.


Piotr Ratyński

 

   Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mi zarzucasz Piotrze, że tłuczkiem do mięsa gwoździe wbijam a sam żonie pończochy podbierasz i zanęcasz ryby :) :) :) albo boczki wędzisz ha ha :) :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mi zarzucasz Piotrze, że tłuczkiem do mięsa gwoździe wbijam a sam żonie pończochy podbierasz i zanęcasz ryby :) :) :) albo boczki wędzisz ha ha :) :)

Spróbowałbym podebrać... kara śmierci to przy tym pan pikuś. Kupuję, a używanie pończoch do wędzenia i zanęcania jest jak najbardziej profesjonalne. Można ewentualnie gazę, ale trzeba ją pozszywać, a tak wszystko mamy gotowe.

 

PS

Do wędzenia boczku pończochy nie są potrzebne.

Edytowane przez Piotr Ratyński

Piotr Ratyński

 

   Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Spróbowałbym podebrać... kara śmierci to przy tym pan pikuś. Kupuję, a używanie pończoch do wędzenia i zanęcania jest jak najbardziej profesjonalne. Można ewentualnie gazę, ale trzeba ją pozszywać, a tak wszystko mamy gotowe.

Mój teść robi podobnie. Używa pończoch teściowej, używanych. Gdy jem szynki od teścia staram się nie myśleć skąd pończocha pochodziła :);):)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mój teść robi podobnie. Używa pończoch teściowej, używanych. Gdy jem szynki od teścia staram się nie myśleć skąd pończocha pochodziła :);):)

Do szynki pończocha też nie jest konieczna, takie akcesoria jak pończochy, gaza itp. używamy do produktów, które podczas wędzenia mogą się rozlecieć, szczególnie podczas wędzenia na gorąco, szynka się nie rozlatuje i wędzimy ja na zimno, wystarczy sznurek (najlepszy był PRL-owski od snopowiązałki)

Edytowane przez Piotr Ratyński

Piotr Ratyński

 

   Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nuty zapachowe z nóg są nieraz bardzo atrakcyjne, kubańskie cygara są tak cenione własnie ze względu na to, że skręcają je młode Kubanki na swoich spoconych udach...


Piotr Ratyński

 

   Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sznurek do snopowiązałki, pończocha, pasta do zębów, tłuczek do mięsa, suwmiarka- już wiemy do czego można ich użyć po za tym do czego je wymyślono. Jednak Polacy to zdolny Naród :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sznurek do snopowiązałki, pończocha, pasta do zębów, tłuczek do mięsa, suwmiarka- już wiemy do czego można ich użyć po za tym do czego je wymyślono. Jednak Polacy to zdolny Naród :)

Sznurka i pończoch (czy innych pojemników) specjalnie do wędzenia się nie produkuje w zasadzie, czyli nie są one nieprofesjonalnymi ersatzami. 


Piotr Ratyński

 

   Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy mogą być podróbki profesjonalne czy nie profesjonalne to nie wiem.

Co do szynki to mogę powiedzieć, że u mojego teścia widziałem często jak wędzi w pończochach. Szynka była najpierw moczona w solance i nakłuwana.

Natomiast w mojej rodzinie, wujkowie, dziadkowie, solili mięso i trzymali przez pewien czas w chłodnym miejscu aż sól "przegryzie" mięso by następnie nabić na hak do wędzenia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy mogą być podróbki profesjonalne czy nie profesjonalne to nie wiem.

Co do szynki to mogę powiedzieć, że u mojego teścia widziałem często jak wędzi w pończochach. Szynka była najpierw moczona w solance i nakłuwana.

Natomiast w mojej rodzinie, wujkowie, dziadkowie, solili mięso i trzymali przez pewien czas w chłodnym miejscu aż sól "przegryzie" mięso by następnie nabić na hak do wędzenia.

Nie pisałem, że nie wolno, w pończosze można wędzić wszystko, ale zazwyczaj nie potrzeba, wiele produktów się rozlatuje szczególnie pod wpływem gorącego dymu i tu pończocha jest wręcz konieczna, chociaż jest też wiele innych sposobów, jak np, wędzenie na sicie itp. Wiele zależy od tego jaką wędzarnią dysponujemy, czy to jest zwykła beczka czy też profesjonalna wędzarnia szafkowa. Osobiście miałem zawsze wędzarnie własnej roboty, również takie ze starej beczki, a  najlepsza jaka miałem była ze starej wysokiej lodówki z dolną zamrażarką, ale widziałem tez wędzarnię murowaną wielkości sporego pokoju, gdzie moje metody wędzenia byłyby zupełnie nie przydatne, tak jak również ich metody nie były przydatne mnie.

 

PS

Nie ma podróbek czegoś co nie istnieje, a sznurek czy pończocha specjalne do wędzenia nie istnieją.

Edytowane przez Piotr Ratyński

Piotr Ratyński

 

   Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Osobiście nigdy nie wędziłem, często się przyglądałem jak inni to robią.

Mi osobiście najbardziej smakują szynki i boczki suche, z soli i wędzone na haku. Choć mając do wyboru szynkę swojską moczoną w solance i marketowe wynalazki natryskiwane powierzchniowo a w środku gotowana czy parzona to wybieram tą z solanki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

PS

Nie ma podróbek czegoś co nie istnieje, a sznurek czy pończocha specjalne do wędzenia nie istnieją.

Teraz takie czasy że wszystko jest :)

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=10&ved=0CE4QFjAJ&url=http%3A%2F%2Fwww.sznurkilniane.pl%2Fnici-wedliniarskie-bawelniane-biale-100-g-szpula-p-559.html&ei=srbWVLPGBceWatb1gagL&usg=AFQjCNG4LxzjdsU0MDqtyOGcNEAIpoxF1A

 

Używam niemal każdego dnia -czy to do wędzenia czy do pieczenia.


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No proszę jaki jestem jednak zapóźniony w rozwoju,  :D  ale na swoją obronę mam to, że stary jestem i dawno nic nie wędziłem.


Piotr Ratyński

 

   Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No proszę jaki jestem jednak zapóźniony w rozwoju,  :D  ale na swoją obronę mam to, że stary jestem i dawno nic nie wędziłem.

No co Ty Piotr...,ja do dziś nie wierzę że stałem pod mięsnym sklepem  zimą, od 3 w nocy do 10 rano by kupić 1kg kiełbasy i kurczaka.... :D ,dobrze że buty miałem ciepłe , oddałem makulature,dostałem talon to i kupić mogłem :lol:


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

[...]...,ja do dziś nie wierzę że stałem pod mięsnym sklepem  zimą, od 3 w nocy do 10 rano by kupić 1kg kiełbasy i kurczaka.... :D ,dobrze że buty miałem ciepłe , oddałem makulature,dostałem talon to i kupić mogłem :lol:

Czasy kiedy to snopowiązałką brakowało sznurka, już dawno minęły, teraz wszystko jest... hmm... jednak chyba nie wszystko, ludziom przecież brakuje kasy.


Piotr Ratyński

 

   Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.