Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

Aluzję zrozumiałem. ;):) Pracuję nad kondycją i faktycznie ograniczam ciężkie posiłki. :)

 

A co do studenckich potraw - w czasach, kiedy studiowałem, mówiło się o studenckiej kanapce (chleb posmarowany nożem). Na uniwersyteckiej stłówce zawsze była zupa za darmo, a płaciło się jedynie za drugie danie. Jak student przechulał całą forsę, to mógł na tych zupach dotrwać do kolejnej wizyty w domu. Teraz studentom raczej niczego nie brakuje, przynajmniej, jeśli chodzi o sprawy materialne, bo chęciami i wiedzą to różnie bywa. ;)

To bez aluzji było :)

Co do studentów -mam z nimi do czynienia ,opinii nie wyrażę, bo sam sobie bym musiał dać bana :D


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Aluzję zrozumiałem. ;):) Pracuję nad kondycją i faktycznie ograniczam ciężkie posiłki. :)

 

A co do studenckich potraw - w czasach, kiedy studiowałem, mówiło się o studenckiej kanapce (chleb posmarowany nożem). Na uniwersyteckiej stłówce zawsze była zupa za darmo, a płaciło się jedynie za drugie danie. Jak student przechulał całą forsę, to mógł na tych zupach dotrwać do kolejnej wizyty w domu. Teraz studentom raczej niczego nie brakuje, przynajmniej, jeśli chodzi o sprawy materialne, bo chęciami i wiedzą to różnie bywa. ;)

Ja tylko dodam iż do dziś obowiazuje zasada MŻ (mniej żre..), im więcej ma sie lat tym więcej kanapek studenckich lub wyszukanych przysmaków, typuowo

ce morza

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość

Co prawda składałem już życzenia w stosownym wątku, ale nie mogę nie złożyć życzeń bywalcom forumowej kuchni!...

 

Dużo radości, ciepła rodzinnego i pyszności na stole, najlepiej własnoręcznie przyszykowanych!...  :)

 

 

jaja_golonki.JPG

*goloneczki w/g przepisu mistrza cooka ;)

 

Wesołego Alleluja!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wzajemnie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 Przed chwilą zalonczyłem gotować bigos :) wyszedł bardzo dobry.

Jam to uczynił nie chwaląc się ;)

Oby Mistrz Cook był łaskawy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przed chwilą zalonczyłem gotować bigos :) wyszedł bardzo dobry.

Jam to uczynił nie chwaląc się ;)

Oby Mistrz Cook był łaskawy.

Jak się 'poduczysz " jeszcze z historii to będzie. :-) :-)

Wesołych Świąt.

Edytowane przez cook

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak się 'poduczysz " jeszcze z historii to będzie. :-) :-)

Wesołych Świąt.

Obiecuję "poprawę" ;)

Wesołych Świąt.

Edytowane przez Młot Thora

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Angelo

dawno tu nic nie bylo...

 

chyba mi wyszlo.. wszystkim smakowalo...

 

szaszlyki w sosie curry.. (ketchup curry z dodatkiem pasty pomidorowej i przypraw)

do tego jasminowy ryz, salata i kawalki bagietki.

 

a na deser tiramisu... ale to juz popelnil Luba ;)

post-66955-0-24235100-1431257340_thumb.jpg

post-66955-0-76793900-1431259041_thumb.jpg

Edytowane przez Angelo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon.

Taka sytuacja

20150509_191742_zps6zt4111z.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Angelo

Szymon, jest jakas potrawa, ktorej bys niesprobowal? ;)

jak to smakuje?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon.

Szymon, jest jakas potrawa, ktorej bys niesprobowal? ;)

jak to smakuje?

Smakuje dobrze. Jak na pierwsze podejscie to uwazam ze udane. Tylko przygotowanie zajmuje mnóstwo czasu (cały proces to kilka dni).

 

Konsystencja kojarzy się z kurzymi żołądkami. Juz nazbierana została kolejna porcja :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Angelo

ja jadlem kiedya malze... czy to podobny smak?

pewnie oprocz smaku morza, to tosamo  ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja jadlem kiedya malze... czy to podobny smak?

pewnie oprocz smaku morza, to tosamo  ;)

Wedlug UE ślimak to ryba lądowa wiec o smaku morza można :-) zapomnieć:-) :-)

 

 

 

W zaleznosci od sposobu przygotowania smakuje róznie.....


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Angelo

ryba ladowa hihi...

co oni brali?  :blink:

Edytowane przez Angelo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Angelo

jakos na gotowanie mnie dzisiaj wzielo...

a pozniej dziwie sie, ze 10kg przytylem ;)

 

grillowane piersi z indyka

post-66955-0-47650100-1431277390_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bieżnikk Ci się odcisnąl na kotlecie...:-) :-)


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Angelo

grilluje na takim sprzecie... a on ma taki bieznik ;):D

 

chyba kupie sobie jakis bwrdziej profesjonalny sprzet... bo pokochalem grillowanie ;)

 

w nastepny weekend... bede robil pierwszy raz sushi ;) jakies wskazowki?

post-66955-0-15779500-1431278907_thumb.jpg

Edytowane przez Angelo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To zmień zaiteresowania kulinarne bo mięso grillowane to mówiąc krótko -syf.


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nawet nie bezpośrednio na ogniu czy wręcz na elektryce?

Co do sushi domowego to przede wszystkim dobra ryba, nie z marketu, dobrze przygotowany ryż, no i nie za grube rolki bo potem ciężko jeść ;)


Cytryn i Gumiak naprawiają co kto nie umiał

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Angelo

ja myslalem, ze tylko takie z rusztu... czyli grillowane na ogniu...

widocznie sie mylilem :(

 

wiec co mam robic jesli...

gotowanego nie lubie, duszone srednio... pieczone i smazone moze byc ;)

 

@aty3 uprzedziles mnie ;)

 

czy oprocz tego octu (?), dodajesz cos jeszcze do ryzu?

 

co do ryb kupuje zawsze na tarvu rybnym...

Edytowane przez Angelo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zapytałem małżonki (bo ja to jestem raczej kulinarnym antytalentem, tzn. zrobię jakąś zupę albo usmażę kotleta ale to tyle ;) ) i używa jakiegoś przyprawionego octu plus trochę dosala, trzeba uważać z gotowaniem żeby nie był zbyt sypki i twardy ale żeby też nie rozgotować na breję :)


Cytryn i Gumiak naprawiają co kto nie umiał

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To zmień zaiteresowania kulinarne bo mięso grillowane to mówiąc krótko -syf.

Chude mięso (wołowina, cielęcina) odpowiednio grilowane, to syf???

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Angelo

aha dzieki dla malzonki :)

wlasnie slyszalem, ze caly myk z sushi, to wlasnie dobrze przygotowany ryz...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.