Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

Na widok tej goloneczki... piwa mi się zachciało. :D A tu do weekendu jeszcze trzeba popracować. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z moich obserwacji...

Popatrzcie w swoim otoczeniu ile ludzie rozmawiają o jedzeniu.....to jakaś religia :P

Spożywamy zbyt często i zdecydowanie za dużo..

Prym wiodą kobiety, znam przypadki gdzie "grupowo" wyprowadzają psy na spacer wieczorem by w restauracji zjeść pizzę, kebaba a w domu udawać że tylko liść sałaty na kolację...

Dodawać nie trzeba że takie osoby są głównymi odbiorcami suplementów na....odchudzanie ;)

No i ta kultura spożywania, a raczej jej brak, byle dużo, byle więcej, no i szybciej-teraz nikt nie mówi "dzień dobry" w restauracji, tylko "ile trzeba czekać?" nie wiadomo na co.....

A, może to zabrzmi niewiarygodnie, ale spora część młodych ludzi ma problem z posługiwaniem się sztućcami -przyzwyczajenia FF :(

Marlena, jak pisał Szymon próbuj traktować komosę na "naszą modłę" -jak kaszę, a inspiracje same przyjdą :)

Paweł, na "Podwalu" golonkę spożywałeś? ^_^

Golonka w Bazyliszku W-wa.

Miała chyba z 1,5 kg , mega wielka .

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pogadali... A przepis jakiś dadzą?

@Waldek - jak Ci dziecko nie będzie zjadać mięsa ani ryb pod żadną postacią to sam zaczniesz szukać komosy i innych ,,modnych" rzeczy... Choć życzę, żeby jadło wszystko i ten problem Ciebie nie dotyczył oczywiście.

Ale nie zjada z powodu uczulenia albo jakiejś skazy czy po prostu wybrzydza?

Kurde jak ja za młodego wybrzydzałem to był szybki temat "nie chcesz to nie jedz, cześć pieśni" I czy to były kurki na kolację, zupa nic, kisiel, budyń,rzepa,schabowy, kaszanka itd.

To w takim tempie za rok synek cię zmusi żeby codziennie mu rybę FUGU serwować, na ikrze młodych węgorzy w akompaniamencie czosnku niedźwiedziego zbieranego po północy na lewej nodze prawą stopą.

Oczywiście trochę też wymyślam ale do tego to w konsekwencji doprowadzi :D

PS: Taka anegdota o jedzeniu,kiedyś brat kaczki nie jadał bo twierdził że mu "śmierdzi" i jest fee. W wieku nastu lat (14-16) wujek zrobił go w konia i podał mu odpowiednio doprawioną i sprawioną kaczkę mówiąc że to kurczak, i co? chłopak zjadł, smakowało,żyje do dziś i zjada kaczkę jak jest. A powiedzieli mu dopiero pod koniec imprezy że obok kurczaka to to nawet nie leżało :)

Edytowane przez Waldek1988BDG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fankaDaktarina

Synek ma 9 miesięcy. Na rybę źle reaguje organizm. A mięso ląduje wszędzie byle nie w buzi. Oczywiście mogłabym olać i karmić go 3 czy 4 daniami, które chętniej zjada. Jednak w ten sposób tylko na chwilę będzie lepiej a później będę miała w domu dziecko, które niczego nowego nie zje. Dziękuję bardzo. Wolę poszukać innych sposobów, by zjadł coś wartościowego między kolejnymi próbami polubienia mięsa...

Starszy je wszystko. A jak nie je - to nie. Nie należę do Mam, które gotują na szybko drugi wariant bo dziecko nie zjadlo. Nie zje na obiad - dostaje to na podwieczorek i tyle. Ale inny wiek pozwala na to.

Jak widać po moich Chłopakach - równowaga w naturze musi być ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie jakiś ciekawy przepis z wykorzystaniem komosy ryżowej? Najlepiej dostosowany dla maluchów, ale niekoniecznie - sama zmodyfikuję jakby co.

Najprostsze danie z komosy to "Bacon,Spinach Quinoa" ,.Składniki :1szklanka komosy.,półtorej szklanki college inn.,funt bekonu.,funt szpinaku mrożonego albo 2 funty surowego "baby spinach"..,jedna cebula drobno pokrojona.,pól pęczka natki pietruszki lub cilantro.,Przygotowanie: Ugotować komosę na bulionie 15-20min. Resztę składników podsmażyć na patelni ,Wymieszać całość z ugotowaną komosą. Gotowe .,Ewentualnie można to posypać tartym serem i zapiec w piekarniku 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krem z brokułów, podsmazany surowy boczek, platki migdałowe-prazone z listkiem bazyli

Voilá!!!

post-48316-0-69807200-1457200326_thumb.jpg

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pawelb29 tylko coca-cole bym wywalił ze stołu ,reszta Okej.

Edytowane przez 70soul

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fankaDaktarina

Krem z brokułów, podsmazany surowy boczek, platki migdałowe-prazone z listkiem bazyli

Voilá!!!

IMG_20160305_182711.jpg

Mniam... Zjadłabym!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)

Dziś udało mi sie zakupić prawdziwe magii :)

post-48316-0-08538100-1457206284_thumb.jpg

Zapach umami aż bije w nozdrza ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pawelb29 tylko coca-cole bym wywalił ze stołu ,reszta Okej.

E... tam :)

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega ma rację :), jeszcze kilka lat temu taka butelka nie miala by prawa się znalezć w tej restauracji na stole....

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coca Cola ma to do siebie niestety, że jest pyszna do wszystkiego.

Słyszał tu ktoś o Jerzym Ziębie i jego spojrzeniu na kwestie żywienia i zdrowia?

Edytowane przez gustaw6666

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coca Cola rzeczywiście jest pyszna i zdrowa ,ale tylko ta produkowana według tradycyjnych receptur w Monterrey w Mexico.,Pozostała Coca Cola  nadaje się tylko do odrdzewiania śrub,

post-67292-0-67438900-1457307925.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@pawelb

Zjadłeś właśnie około połowy miesięcznego limitu mięsa jaki był przewidziany dla większości obywateli.

Z tego co słyszałem 2kg na umusłowego i 2,5 kg na fizycznego.

No i było tk zdrowe mięso a nie takie które przyspiesza dojrzewanie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coca Cola rzeczywiście jest pyszna i zdrowa ,ale tylko ta produkowana według tradycyjnych receptur w Monterrey w Mexico.,Pozostała Coca Cola  nadaje się tylko do odrdzewiania śrub,

A ta nie zawiera kwasu fosforowego?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

A ta nie zawiera kwasu fosforowego?

Pozdrawiam

Na pewno zawiera, ale nadaje się NIE TYLKO  do odrdzewiania śrub ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poświęciłem dziś kilka godzin na zapoznanie się z szynkowaram jak i przepisami. Używa ktoś z forumowiczów tego sprzętu?

A coby było po kulinarnemu, to od jakiegoś czasu chodziły mi po głowie cynaderki. Ciekawi mnie czy odważę się je jutro na obiad skosztować ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie masz miejsca na świeżym powietrzu gdzie by można obgotować cynaderki, to w mieszkaniu nie polecam :D

Edytowane przez Waldek1988BDG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już obgotowane, stąd były te wątpliwości odnośnie tego czy odważę się je skosztować. Kiedyś, gdy się stołowałem na mieście to było to moje ulubione danie, wczoraj miałem okazję je "poczuć" w trakcie przyrządzania :) Ale spoko, damy radę, z flakami było gorzej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie możesz kotu kupić czego innego do jedzenia? :lol:  :lol: , tylko cynaderki.... ;)

Namocz w ,mleku wcześniej, zapach będzie mniej intensywny, a smak lepszy....reszta jak z sercami czy żołądkami [sos].

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poświęciłem dziś kilka godzin na zapoznanie się z szynkowaram jak i przepisami. Używa ktoś z forumowiczów tego sprzętu?

A coby było po kulinarnemu, to od jakiegoś czasu chodziły mi po głowie cynaderki. Ciekawi mnie czy odważę się je jutro na obiad skosztować ;)

Jasne od lat :-) tu mielonka z szynkowara

20svurq.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jak zwykle, u Ojca Dyrektora wszystko pan panie znajdziesz ;)

Poczytałem trochę na forum wędliniarskim i odradzają tam szynkowary okrągłe. Do mielonek najlepiej zastosować otoczkę termokurczliwą (chyba dobrze zapamiętałem) a  do wszelkich mięs polecają praskę prostokątną.

Wiadomo, ta praska ze względu na dość duże wymiary potrzebowała bo garnka co najmniej 25 litrowego do parzenia wyrobów ,ewentualnie, i tu było by to najlepsze wyjście, można ją umieścić w piekarniku z termoobiegiem i również w temperaturze 80 stopni parzyć.

http://www.wyroby-domowe.pl/praska-stal-p-286.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi