Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

:blink: Bigos? No co kto lubi...

A co w tym dziwnego ? Bigos to staropolska potrawa i dobra na każdych świętach i nie tylko

i z tego co wiem to większość ludzi robi bigos na Wielkanoc

a znam i takich co flaki na świeta jedzą

To wg Ciebie są jakieś schematy i twarde reguły potraw świątecznych ?

https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=czy+bigos+na+wielkanoc

Edytowane przez seiken

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przecież napisałem, że co kto lubi :) ...

Choć powiem Ci, że narobiłeś mi apetytu na bigosik. Na święta, to jaja na twardo, wędliny różne, sos tatarski zrobiony z pikli zaprawionych latem przez moją mamę, schab ze śliweczką na zimno, do tego kiełbasa biała z chrzanem. Robię też sos cumberland czyli żurawina, chrzan i czerwone, wytrawne wino. Może być też sałatka warzywna. Potem sernik, baba wielkanocna i co... no nie wiem, może bigosik :P ...Na Śląsku Cieszyńskim, skąd pochodzi moja Pani, robią tzw. "murzyny" czyli białą kiełbasę zapiekaną w cieście francuskim... hmm,, żeby nie było, ja tej nazwy nie wymyśliłem. ;)

Edytowane przez kiniol

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No widzisz , a na mazowszu to bigos, żurek z białą kiełbasą i jajkiem to podstawa , po za tym wszelakie wędliny i obowiązkowo chrzan

ciasta obowiązkowo to mazurek  i makowiec ew jako trzecia babka

ja jeszcze zrobie pasztet z dzika 

w tym roku odbiegne od tradycji i nie robie schabu tylko klasyczne zrazy wołowe b.ze śląskiem się kojarzące

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

o88ldk.jpg

 

Truskawki w zalewie. 200 g zmiksowane z 100 g czystej i 100g whisky, kilka kostek lodu. Wszystko na 10 000 obrotów aż się pianka zrobi. Mniam. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość fankaDaktarina

To ja z samym łiskaczem poproszę ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Musi mieć moc, a 200 g whisky mogło by zdominować truskawę ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Też wczoraj taki koktajl truskawkowy zrobiłem. Tylko nie dodałem truskawek.  I whisky w sumie też nie.... :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość fankaDaktarina

Dzisiaj takie drożdżowe zawijasy popełniłam...c688907d6097a82d7ec75fffc1abffb3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Szymon.

Dzisiaj takie drożdżowe zawijasy popełniłam...

Dobry patent. Robiłem któregoś razu jako przekąska na imprezę. :) Edytowane przez fankaDaktarina
Cytujemy bez zdjęć

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość fankaDaktarina

Jadlabym! ;)

Zapraszam :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wielkanoc....i  znów pulchne baby  na stole :lol:  ;)


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość fankaDaktarina

Wielkanoc....i znów pulchne baby na stole ;)

Byle nie przy stole ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Fanko nie zapraszaj bo jeszcze przyjadę, daleko nie mam ;) co do pulchnych bab- niektórzy lubią ;) nie tylko na Wielkanoc

Edytowane przez zajacagnieszka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość fankaDaktarina

Fanko nie zapraszaj bo jeszcze przyjadę, daleko nie mam ;) co do pulchnych bab- niektórzy lubią ;) nie tylko na Wielkanoc

Też racja - różnorodność jest najpiękniejsza...

A zaproszenie jak najbardziej aktualne - taki babski podstolik - czemu nie? :)

Tylko najlepiej z inwentarzem - zajmą się sobą to będzie szansa wymienić choć jedno zdanie ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bez inwentarza nie jadę, córka bez cateringu nie wytrzyma długo ;) pomyślimy po Świętach, może zajedziemy w Twoje strony ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość romseyman

Lubie bardzo pikantne potrawy i jestem dosc odporny ale to czego sprobowalem dzisiaj przekroczylo moje oczekiwania.

Temat dlugi wiec moze juz bylo a jezeli nie to tym lepiej.

Taki sos:

 

xqt5Fp.jpg

 

Wiedzialem, ze ostry wiec na poczatek taka dawka:

 

olYlg0.jpg

 

I cale szczescie, bo gdybym sprobowal lyzeczka to oddzial poparzen murowany    :P

 

Parametry:

 

K4EcsY.jpg

 

JysMO3.jpg

 

Jezeli ktos lubi jesc pochodnie to polecam.  ;)

Edytowane przez romseyman

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja nie potrafię zrozumieć jak można lubić ostre potrawy. Zero przyjemności... ;(

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kwestia percepcji. Ostre jest zdrowe.


Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Juz bylo w temacie...proszę poszukać :)


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość romseyman

Swinki morskie.  Calkiem smaczne tyle, ze miesa nie za wiele.  :)

 

qite0d.jpg
1rW6nO.jpg
FdPVD0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Teraz to kawia domowa, bo to ani świnka, ani domowa była ;)


Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość romseyman

Cavia, inaczej guinea pig. Takie sprzedaja w sklepach ze zwierzakami jako swinki morskie. Albo bardzo bliskie kuzynostwo.

Edytowane przez romseyman

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.