Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
machlo

Parnis

Rekomendowane odpowiedzi

Wydaje mi się, że kolega Kappuchu chce kupić jak najtaniej, a wtedy jest o wiele większa szansa kupienia szmelcu.

Już lepiej poszukać w dziale sprzedam i wybrać pomiędzy automatem a naciągiem manualnym to jest zasadnicza róznica, resztę bardzo dobrze opisał Daito.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jak na razie kupiłem dwa zegarki u Tomskyego

i jestem zadowolony - to nie jest szmelc

Edytowane przez Tatanowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie docinki? O czym Ty do mnie rozmawiasz? - różnica miedzy fuksjowym a amarantowym jest niewielka i "normalny facet" nie jest w stanie jej dostrzec, tak samo jest z "lepszością" i "gorszością" mechanizmów, oba spełniają swoją funkcję, oba mogą być precyzyjne - jedyną kwestią istotną tutaj może być to że nakręcanie zegarka który ma taką "gardę" koronki jak Maryśka jest dość upierdliwe, bo "garda" blokuje ruch. 

Plusem manuala jest to że "fajnie tyka" - w sensie że dość głośno, plusem mechanizmu automatycznego jest to że nie trzeba go nakręcać. 

W takim razie to ja Cie źle zrozumiałem, mój błąd, zwracam honor.

Wydaje mi się, że kolega Kappuchu chce kupić jak najtaniej, a wtedy jest o wiele większa szansa kupienia szmelcu.

Już lepiej poszukać w dziale sprzedam i wybrać pomiędzy automatem a naciągiem manualnym to jest zasadnicza róznica, resztę bardzo dobrze opisał Daito.

O to chodzi że u Tomsky'ego że zarówno wersja w automacie jak i w manualu są w identycznej cenie i po prostu się dopytuje czy, któryś z nich nie jest "szmelcem".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ja nie kupowałem od Tomskiego, więc się nie wypowiadam...

Pisałem o tym że u nas w dziale sprzedam się trafiają, czasami droższe czasami okazje ale każdy dba by nie była to żadna bezwartościowa podróbka.

Pomiędzy manualem a automatem zasadniczo nie ma różnicy w cenie to podobne mechanizmy. Piszę oczywiście o st25 i 6497

Edytowane przez rinkazki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Pisałem już w ogólnym dziale "poszukuję", ale pomyślałem, że napiszę też tutaj.

Parnis PA6007 bardzo mi wpadł oko, więc chętnie bym go zakupił.

W ramach rozliczenia mogę zaoferować SEIKO SNK807k2 w komplecie z oryginalnym paskiem i bransoletą, pudłem i papierami. Dystrybucja polska. Gwarancja do lutego 2019. Stan idealny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś sprzedawał tego parnisa w forumowym dziale sprzedam, ale nie wiem czy nadal jest aktualne to ogłoszenie.

Miałem podobnego, ale z szarą tarczą, niestety nieaktualne już.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety na bazarku nie ma. Śledzę ten dział dosyć regularnie :)

Mógłbym spróbować zakupu z Chin, ale nie dojdzie do mnie przed urlopem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety na bazarku nie ma. Śledzę ten dział dosyć regularnie :)

Mógłbym spróbować zakupu z Chin, ale nie dojdzie do mnie przed urlopem.

Raczej nie ma szans, może być nawet koniec sierpnia i dopiero paczka przekroczy granicę... Raz czekałem ponad 2 miesiące... A jeszcze przyszedł uszkodzony.

Edytowane przez rinkazki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano nie pytałem. Dzięki za namiar. Jeżeli realizacja faktycznie trwa tylko 2 tygodnie to super.

Jeszcze zobaczymy jak z ceną.

Edyta:

Niestety ale u Tomsky cena jak dla mnie zaporowa.

Trudno, Seiko pojedzie na wakacje.

Edytowane przez Raflo74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętaj, że ten model akurat jest ogromny. Na mojej ręce wygląda jak sztangielka.

A można wiedzieć jaki kolega ma obwód nadgarstka? Ja mam17cm i obecnie noszę Edifice'a 40mm na bransolecie. Wygląda dobrze, wg. mnie mógłbym nosić jeszcze ciut większy zegarek. Ten Aviator ma 44mm bez koronki więc jest tylko 4mm większy... ale przyznam się szczerze że zabiłeś mi gwoździa :/

Gdzie kupujecie swoje Parniaki? Na Ali ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dokładnie tyle samo i uwierz, że 44mm to bardzo dużo dla tak drobnego nadgarstka. Tutaj dodatkowo koronka dodaje kolejne kilka mm i wbija się w nadgarstek jak wygniesz do góry. Maks co bym Ci proponował to 42mm na 44 ale z koronką.

Przejdź się do salonu i przymierz coś podobnego - tragicznie to wygląda.

Też tak miałem, też się napaliłem - kupiłem sobie a potem płakałem, że wygląda beznadziejnie.

Dużo też zależy od długości L2L, ponieważ miałem zegarek 45mm, który leżał dobrze ze względu na małą długość L2L, ale w przypadku tego Parnisa, który wybrałeś na 100% tak nie będzie - sprawdzone doświadczalnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ta różnica ma mi dać gwarancję że zegarek nie będzie fejkiem to dopłacę.

Nic Ci nie da takiej gwarancji - przy zakupach z zagranicy zawsze możesz dostać kocura w worku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam inny model, pilota s6, który jest w takiej samej kopercie 44mm. Mam nadgarstek 17cm i jest w sam raz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mieliście może możliwość zapoznania się z tym zegarem? Ktoś go może ma? Jakie wrażenia? Jakie wykonanie i jak się mechanizm sprawuje? Co tam w nim tak naprawdę siedzi?

post-94542-0-82846700-1505117141.jpg post-94542-0-73260700-1505117156.jpg

Bym go łyknął. :wub:

Langel 17 jewels - Bulova Accutron Automatic 63B98 - Swatch YIS403 - Citizen BN0159 - Citizen Proximity BZ1000-54E - Citizen BT0070-01A Twin Date 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest miyota, bodajże 8215

Edit:

Mechanizm to dobry wół roboczy, ale zdarzyły mi się rozregulowane dostać...

Edytowane przez rinkazki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może źle się wyraziłem. Faktycznie też mało słyszę o awariach parnisow.

U mnie Parnis chodzi już 2 lata i jakość jest rewelacyjna. Był wielokrotnie rozbierany i składany i nadal działa.

20799955_366178543785522_352881355829913

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podoba mi się nieco industrialny charakter tego divera, fajnie mi się nosiło cebulę Deep Blue, mam ochotę na takiego klocka. B) 

BTW on jest na czymś ordynarnie wzorowany?  

Langel 17 jewels - Bulova Accutron Automatic 63B98 - Swatch YIS403 - Citizen BN0159 - Citizen Proximity BZ1000-54E - Citizen BT0070-01A Twin Date 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest miyota, bodajże 8215

Uuuu, czyli bez stop sekundy? Fabrycznie -20 do +40/d? To szukam dalej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi