Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
TabaQ

Nasze nowe chińskie nabytki

Rekomendowane odpowiedzi

Spoko zegareczek 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@nh35

tak, 36mm - podoba mi się sterylna tarcza, wypukłe ale nie przesadnie szkło. odpowiednia grubość... dopiero co dostałem więc trudno ocenić lumę po dłuższym czasie, nie spodziewam się cudów - podświetla się ładnie. szczegółowy grawer na deklu zobaczyć można wśród zdjęć tutaj:

https://rdunae.com/Rdunae-Military-Field-Watch-RA07-p743082012

nie spodziewałem się aż tak dobrze leżącego zegarka za 45ojro

Edytowane przez ro4ti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 27.06.2026 o 15:01, Darth_Gem napisał(-a):

Taki delikwent właśnie dopłynął.

Nie byłoby w nim nic specjalnego, ale ta jedynka i siódemka, czynią z tego zegarka całkiem wyjątkowy model. Automat, na ST2130, bez przeszklonej koperty z tyłu, ponoć  39 mm średnicy, ale wydaje sie wiekszy niz 40 mm The Citizen.

No, ot takie sobie..."cuś". 

IMG_20260627_141402.jpg

IMG_20260627_141440.jpg

Urocza jest ta czerwonka gwiazda. Symbol postępu, pokoju, dobrobytu.

W dniu 15.07.2026 o 14:53, ro4ti napisał(-a):

@nh35

tak, 36mm - podoba mi się sterylna tarcza, wypukłe ale nie przesadnie szkło. odpowiednia grubość... dopiero co dostałem więc trudno ocenić lumę po dłuższym czasie, nie spodziewam się cudów - podświetla się ładnie. szczegółowy grawer na deklu zobaczyć można wśród zdjęć tutaj:

https://rdunae.com/Rdunae-Military-Field-Watch-RA07-p743082012

nie spodziewałem się aż tak dobrze leżącego zegarka za 45ojro

Tylko po co koronka jest taka duża, jeśli zegarek ma mechanizm  kwarcowy?  Taka niespójność,  dość częsta w chińskich zegarkach. 

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładny zegareczek. Ale on w kwarcu jest???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taka dygresja. od pewnego czasu przy planowaniu zakupów zwracam uwagę jakie szkiełko jest montowane. dobrze dopasowane robi robotę. niestety aktualnie dostępne willardy mają płaskie wystające. o ile pamiętam san martin i rdunae robiły to z lekko wypukłymi, zbliżone bardziej do oryginału.

ale ze był do wyrwania czarny w dobrej cenie... ;) 

IMG_20260720_104253.thumb.jpg.c6418fa6b0043472221934a62c48a037.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chińczycy w budżecie do 300 $ włącznie z SM mają kiepskie te wypukłe szkla a może ogólnie mają kiepski wewnętrzny antyrefleks. Jest nadmiar odbić, refleksów więc lepiej wybierać płaskie przez pryzmat użytkowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a taki kaprys (chyba pasek musi być 26mm):

IMG20260720192404.thumb.jpg.d7683a7336a1448514cc40316125917b.jpgIMG_20260720_193338.thumb.jpg.7f09fc37ae9656e0d26610e2cc12160c.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG_20260719_171448648_AE.thumb.jpg.5e698b0bb54e1f228d72961a86009da7.jpg

IMG_20260717_071504314_HDR.jpg

IMG_20260717_071458334.jpg

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 20.07.2026 o 12:31, Burns napisał(-a):

Chińczycy w budżecie do 300 $ włącznie z SM mają kiepskie te wypukłe szkla a może ogólnie mają kiepski wewnętrzny antyrefleks

pozwolę sobie na odrębne zdanie. mam przepiękny baltany w stylu dirty dozen, czy octopusa, proximę czy pewnie mógłbym coś jeszcze wymienić. wygląda to ślicznie. 

ale. mam też jedno tandorio, gdzie w 36mm zegarku zastosowano tak grubą kopułkę że żal (patrzeć). też coś sknocono w seaknighcie. a bardzo podobny w stylu (do tandorio) addie, świetne wypukłe szkiełko podkreślające przepiękną miedzianą tarczę. dwa bardzo podobne a jak inne wrażenia. 

więc w sumie nie mam większych zastrzeżeń do większości moich zegarów z lekko wypukłym czy wręcz kopułkowym szkłem.

i nie chodzi też o materiał, bo i pojawia się akryl, głównie aby oddać styl starych zegarów... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, ro4ti napisał(-a):

tandorio, gdzie w 36mm zegarku zastosowano tak grubą kopułkę że żal (patrzeć). też coś sknocono 

Ale grubą, czy wysoką.? Wysoka kopuła ze szkła szafirowego jest trudniejsza  w produkcji i droższa niż kopuła niska.  Jeśli mowa o Tandorio  36 mm   pewnie chodzi o zegarek typu wojskowego i wówczas grube szkło ma pewne uzasadnienie, zwłaszcza  przy napisie  20 atm. na tarczy.   Sprawdzałeś czujnikiem, czy to szafir?   Ja zawsze sprawdzam i  mnie nigdy nie zdarzyło się, aby czujnik wykazał  szkło mineralne jeśli w specyfikacji był szafir, a przyrobiłem "chińczyków" całkiem sporo.  Ok. nie zawsze pomiar podchodził do 9 w skali Mohsa, czasem do 7 lub 8 - to nadal szafir. 

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, ro4ti napisał(-a):

pozwolę sobie na odrębne zdanie. mam przepiękny baltany w stylu dirty dozen, czy octopusa, proximę czy pewnie mógłbym coś jeszcze wymienić. wygląda to ślicznie. 

ale. mam też jedno tandorio, gdzie w 36mm zegarku zastosowano tak grubą kopułkę że żal (patrzeć). też coś sknocono w seaknighcie. a bardzo podobny w stylu (do tandorio) addie, świetne wypukłe szkiełko podkreślające przepiękną miedzianą tarczę. dwa bardzo podobne a jak inne wrażenia. 

więc w sumie nie mam większych zastrzeżeń do większości moich zegarów z lekko wypukłym czy wręcz kopułkowym szkłem.

i nie chodzi też o materiał, bo i pojawia się akryl, głównie aby oddać styl starych zegarów... 

Nie dajcie sobie wciskać niczego poniżej 9 w skali Mohsa jako szafir. Ma być 9 koniec kropka, cokolwiek niżej nie jest syntetycznym szkłem szafirowym

https://dolinski.pl/rodzaje-szkiel-w-zegarkach-ktore-wybrac-poradnik/?srsltid=AfmBOorXg2AcsDtPEvfCx471rpwATENqIoDAkiEY0X_EL5-5emsfeS0g

Chinole  jako wypukłe szkiełko często daja mineralne typu K1.  I nie ważne co sobie piszą - to nie jest szafir. Ze szkłem u chinola jest jak z wodoszczelnością. Papier przyjmie wszystko a w rzeczywistości bywa różnie. Może jest, może nie. 

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, Funky_Koval napisał(-a):

Ze szkłem u chinola jest jak z wodoszczelnością. 

A każdy pijak to złodziej. 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Euryk napisał(-a):

A każdy pijak to złodziej. 😄

i kłamca ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc mam nadzieję, ze w tym wypadku Chinole dotrzymali slowa i wstawili te szafirowe szkła, bo inaczej caly ten zakup sensu by nie miał. Zresztą w ogóle sensu za dużo w nim nie ma, ale ponieważ jest to jakaś wersja okolicznościowa, z niby lepszym mechanizmem i z bardzo ciekawymi tarczami, to pomimo ceny 756 Eur sie na to zdecydowałem. Dodatkowym powodem jest moje odkrycie, ze moj pierwszy 1963, który kosztował cale 120 Euro, nie jest oryginalny (o ile w tym wypadku można mówić o jakichś "oryginalach"), bo ma tylko jeden rząd tekstu na godz. 6, a powinien miec DWIE. Long story short: kiedy odkryłem, ze mam takiego "niedoroba", polowałem na 1963, ale jakimś cudem wszystkie poszly absurdalnie do góry, i nie sposób bylo kupić nic ponizej 700 Euro!!! Więc czekałem na jakąś okazję, no i....Aurora okazała się dobra alternatywą. Zwłaszcza w cenie w jakiej ją zakupiłem. Praktycznie minimalny narzut, do tego co żądają za wcześniejsze wersje, a ma znacznie lepszy mechanizm. Biłem sie z myślami, czy różowy czy błękitny, wygrał błękitny, ale oczywiście gdy go tylko założyłem, to zachciało mi się różowego 😋 Nie dogodzisz, panie, no!😜 

Oczywiście Chińczycy nie byliby sobą, gdyby nie zamieszali z WR. Otóż okolicznościowa książeczka wskazuje WR 30 m, ale dekiel zegarka: 50. I czemu ja mam wierzyć??? 

Przecież nie będe go do wody wrzucał!

IMG_20260731_201645.jpg

IMG_20260731_192951.jpg

IMG_20260731_192945.jpg

IMG_20260731_201658.jpg

IMG_20260731_201546.jpg

Dark Side is a pathway to many abilities, sometimes considered unnatural...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, Darth_Gem napisał(-a):

No więc mam nadzieję, ze w tym wypadku Chinole dotrzymali słowa i wstawili te szafirowe szkła, bo inaczej cały ten zakup sensu by nie miał.

Najlepiej sam się przekonaj. Jeśli  nie masz specjalistycznego detektora (który za grosze kupisz  na Aliekspress)  zrób tak. Zdejmij swój nowy zegarek z ręki i połóż na 15  minut   obok zegarka, który na pewno ma szkło mineralne. Chodzi o to,  by temperatury kopert  oraz  szkieł obu zegarków się wyrównały. Teraz kolejno dotknij każdy z tych zegarków szkiełkiem do czubka nosa. Ten  przy którym poczujesz większy chłód ma szkło szafirowe.  Jak nie ma różnicy oba szkła są mineralne -  czego bym nie obstawiał, bo  to jednak Sea-Gull.   

Edytowane przez Euryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Bardzo ładny zegareczek. Sea-Gull, szafir jest na 100%

Cześć. Bardzo ładny zegareczek. Sea-Gull, szafir jest na 100%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG_20260803_130948.thumb.jpg.469c243f2225fc8186618ee6055792e6.jpgIMG20260803131116.thumb.jpg.7e656e1d581f1df90e6353631d82698f.jpg

co ciekawe. w uszach są dwie dziurki. ta niżej pod nato (fajnie leży) i wyżej pod konwencjonalny pasek

Edytowane przez ro4ti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a teraz pasek

kupiłem na boderry voyagera. miałem zamiar hou h1 (38mm/20mm) ale coś w podobnym stylu już mam. hou ciekawie prezentował się na pasku w zestawie... wybrałem jednak voyagera (40mm/22mm) bo był inny od wszystkiego co mam. jasna z lumą tarcza, czarne wskazówki i indeksy. ale kupiłem też dodatkowo ten pasek od h1, wiadomo szerokość 20mm więc nie do voyagera, który też jest większy. na pierwszy ogień poszedł tani 36mm kwarc militado. to jest dosyć płaski zegarek i tak trochę niknął na nadgarstku. ale z tym pasem prezentuje się znakomicie (będzie się nosił):

IMG_20260803_191511.thumb.jpg.07d5e80f61d707709b66493f37ed1321.jpg

Edytowane przez ro4ti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi