Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Matt2405

Klub Miłośników Zegarków Audemars Piguet

Rekomendowane odpowiedzi

16 godzin temu, uhck997 napisał(-a):

Pięknie. A u mnie dosłownie przed samymi świętami wjechała bardzo niespodziewana niespodzianka :)

Gratulacje ! Niedawno w butiku AP w Nowym Jorku mierzyłem dokładnie taką samą konfigurację. Wspaniały zegarek !!!

" Nikomu nieznane tajemne serce zegara " - Elias Canetti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, pgajlewicz napisał(-a):

za***isty prezent na koniec roku:)

Rozumiem, ze masz w AP historie zakupowa???

Dzięki, historia jest w wersji mini, w sensie to drugi AP kupiony w butiku. Pierwszego odebrałem na koniec 2020 po około roku od pierwszego kontaktu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, uhck997 napisał(-a):

Pięknie. A u mnie dosłownie przed samymi świętami wjechała bardzo niespodziewana niespodzianka :)

zzzz.jpg

Piękny zegar  , gratki 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, uhck997 napisał(-a):

Dzięki, historia jest w wersji mini, w sensie to drugi AP kupiony w butiku. Pierwszego odebrałem na koniec 2020 po około roku od pierwszego kontaktu.

A co juz masz? Nie sledze na biezaco watku AP, a ciekawi mnie temat. Bo mam w glowie, ze dostac jakiegokolwiek Royal Oak'a to wyczyn. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Był moment, że Royal Oak bardzo siedział w mojej głowie. Jednak moje poczucie komfortu, estetyki i wrażliwość na wszelkie obicia i zarysowania odsunęły ten pomysł na dalszy plan. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, pgajlewicz napisał(-a):

A co juz masz? Nie sledze na biezaco watku AP, a ciekawi mnie temat. Bo mam w glowie, ze dostac jakiegokolwiek Royal Oak'a to wyczyn. 

Royal Oak Offshore Chronograph na bransolecie, tego klasycznego niebieskiego a la pierwowzór.

4 godziny temu, mario1971 napisał(-a):

Był moment, że Royal Oak bardzo siedział w mojej głowie. Jednak moje poczucie komfortu, estetyki i wrażliwość na wszelkie obicia i zarysowania odsunęły ten pomysł na dalszy plan. 

Oczywiście każdy ocenia po swojemu, ale zastanowiłbym się czy to nie jest jednak coś w stylu "strach ma wielkie oczy". Noszę już jakiś czas na zmianę z Rolkiem i nie taki diabeł straszny. Oba używane tak samo i wyglądają podobnie.

Edytowane przez uhck997

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, uhck997 napisał(-a):

Oczywiście każdy ocenia po swojemu, ale zastanowiłbym się czy to nie jest jednak coś w stylu "strach ma wielkie oczy". Noszę już jakiś czas na zmianę z Rolkiem i nie taki diabeł straszny. Oba używane tak samo i wyglądają podobnie.

Mam rootbeera i yacht mastera i to jak bardzo rysuja sie srodkowe ogniwa bransolety to jest dla mnie jakas abstrakcja. Mam wrazenie, ze lapia rysy od samego patrzenia i w tym wypadku RO wydaje mi sie calkiem rozsadny:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, pgajlewicz napisał(-a):

Mam rootbeera i yacht mastera i to jak bardzo rysuja sie srodkowe ogniwa bransolety to jest dla mnie jakas abstrakcja. Mam wrazenie, ze lapia rysy od samego patrzenia i w tym wypadku RO wydaje mi sie calkiem rozsadny:)

U mnie najwięcej czasu na nadgarstku spędza statystycznie GMT Batman. Czy rysuje się, owszem... czy spędza mi to sen z powiek... ani trochę. Cała frajda jednak

wynika z noszenia i tego, że cieszy oko dzień w dzień.

Podobnie jest z samochodami... możesz kupić najbardziej wypasioną furę... i chuchać na nią i dmuchać, a na końcu ktoś na parkingu

w galerii przywali Ci ktos drzwiami i odjedzie albo przy parkowaniu się zapomnisz i przytrzesz felgę o krawężnik.

Pewne rzeczy trzeba brać z dobrodziejstwem inwentarza :)

Edytowane przez uhck997

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo chyba trochę tak jest. Łatwiej offshore lub RO chrono. Zwykłego RO bez chrono pewnie ciężko. Trzeba próbować, aczkolwiek ja się trochę zniechęciłem. Może podejmę próby w przyszłym roku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, uhck997 napisał(-a):

U mnie najwięcej czasu na nadgarstku spędza statystycznie GMT Batman. Czy rysuje się, owszem... czy spędza mi to sen z powiek... ani trochę. Cała frajda jednak

wynika z noszenia i tego, że cieszy oko dzień w dzień.

Podobnie jest z samochodami... możesz kupić najbardziej wypasioną furę... i chuchać na nią i dmuchać, a na końcu ktoś na parkingu

w galerii przywali Ci ktos drzwiami i odjedzie albo przy parkowaniu się zapomnisz i przytrzesz felgę o krawężnik.

Pewne rzeczy trzeba brać z dobrodziejstwem inwentarza :)

Żeby nie było - sam mam dokładnie takie samo podejście - dbam i traktuje z szacunkiem zegarki (no poza jednym, który jest moim tool watchem) ale noszę i nie płaczę nad każdą ryską. A jak już dorwę w swoje łapki RO to go chyba przez rok nie zdejmę z dumą zbierając ryski:) 

I z autami mam dokładnie tak samo - to trochę jakby się dbało i odbierało sobie frajdę, aby następny właściciel miał jak najlepszy stan. Kiedyś poznałem gościa, który przez 3 lata jeździł z ręczniczkiem pod tyłkiem:P

50 minut temu, a_team napisał(-a):

Bo chyba trochę tak jest. Łatwiej offshore lub RO chrono. Zwykłego RO bez chrono pewnie ciężko. Trzeba próbować, aczkolwiek ja się trochę zniechęciłem. Może podejmę próby w przyszłym roku emoji846.png

Nadzieje umiera ostatnia:) Ja jestem na liście na zwykłego i czekam - tzn mój "słup" czeka, bo mi to pozwoliliby co najwyżej wytrzeć buty w wycieraczkę w butiku;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadzieje umiera ostatnia:) Ja jestem na liście na zwykłego i czekam - tzn mój "słup" czeka, bo mi to pozwoliliby co najwyżej wytrzeć buty w wycieraczkę w butiku;)

Ja byłem w Pradze w butiku, ale dostałem właśnie taką sugestię, że cieżko będzie, bo produkują 50 tys. zegarków rocznie. Natomiast może offshore diver czy chrono. Problem w tym, że ja ogólnie za chrono nie przepadam (jedyny na mojej liście must have to daytona, bo mam słabość do Rolexa) a offshore diver to typowo sportowy zegarek. Musiałbym chyba znowu pojechać i pomierzyć inne modele i zastanowić się co ewentualnie można by było zamówić do kolekcji a następnie może daliby szansę na zwykłego RO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, a_team napisał(-a):

Ja byłem w Pradze w butiku, ale dostałem właśnie taką sugestię, że cieżko będzie, bo produkują 50 tys. zegarków rocznie. Natomiast może offshore diver czy chrono. Problem w tym, że ja ogólnie za chrono nie przepadam (jedyny na mojej liście must have to daytona, bo mam słabość do Rolexa) a offshore diver to typowo sportowy zegarek. Musiałbym chyba znowu pojechać i pomierzyć inne modele i zastanowić się co ewentualnie można by było zamówić do kolekcji a następnie może daliby szansę na zwykłego RO emoji846.png

Ja ostatnio trafiłem przypadkiem na youtube na wywiad z Prezesem AP I jeden z nich linkowałem wyżej, a że gość ciekawie gadał, to poszukałem i posłuchałem

też kilka innych. I on to dość obrazowo wytłumaczył, że to jest generalnie tak, to że oni robią 40 czy 50 tys zegarków rocznie to jedno, ale ważniejsze jest ile robią sztuk rocznie danej referencji. I dalej podawał przykład, że jeśli danego zegarka powstaje 1000 sztuk rocznie na cały świat, to na przykład 300 z tego idzie na rynek US.

I dalej jeśli oni przyjęli zasadę, że 30% z tego  obligatoryjnie idzie do nowych klientów to mamy 90 sztuk danego modelu rocznie dla nowych klientów w Stanach.

I dalej jeśli mają na przykład  20-30 punktów sprzedaży w całych Stanach to realnie daje to 3-4-5 zegarków na punkt sprzedaży dla nowego klienta w roku.

I niestety każdy następny odchodzi z kwitkiem.

Także np. Rolex i jego wolumen miliona zegarków to jest zupełnie inna bajka.

Edytowane przez uhck997

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, pgajlewicz napisał(-a):

Nie od samego patrzenia, ale np. w trakcie robienia na szybko fotki przy chropowatej bombce już tak. 😅

20231227_184452.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, mario1971 napisał(-a):

Nie od samego patrzenia, ale np. w trakcie robienia na szybko fotki przy chropowatej bombce już tak. 😅

20231227_184452.jpg

Ale chociaż fotka wyszła godna tego poświęcenia???:P Mój Rootbeer po dosłownie 2 tyg noszenia i naprawdę go nie katowałem:)

A żeby to nie był offtop to napiszę, że mam nadzieję, że w końcu będę miał ryski na AP!;)

20231202_135436.jpg

20231202_135453.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, pgajlewicz napisał(-a):

Ale chociaż fotka wyszła godna tego poświęcenia???:P Mój Rootbeer po dosłownie 2 tyg noszenia i naprawdę go nie katowałem:)

A żeby to nie był offtop to napiszę, że mam nadzieję, że w końcu będę miał ryski na AP!;)

20231202_135436.jpg

20231202_135453.jpg

Fotka udana, chyba...😉

20231224_142747.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 12/25/2023 at 5:16 PM, uhck997 said:

zzzz.jpg

Często tu nie zaglądam ale składam ogromne gratulacje - konkretny i przepiękny zegarek! No i że udało się od AD, no i że pociagnaleś za spust bez zawahania, no i że były fundusze. Wszystkiego tego Ci gratuluje 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem 

kupić takiego czy nie 😁

IMG_6297.thumb.jpeg.736e7b54f637691eabf6fc57e8a71bd1.jpeg

IMG_6296.thumb.jpeg.60ced2292d267104fb6c6d2ad4483afc.jpeg

IMG_6298.thumb.jpeg.9abfa8806aff8e5e56fc59294f9a56bf.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, SPS napisał(-a):

No nie wiem 

kupić takiego czy nie 😁

Ależ! Szczególnie że tak doskonale leży! Zwykle…a ta kosmata witka, do której go przyczepiłeś ..? Pokaż jak na nadgarstku wygląda.

czekaj…

Edytowane przez AKPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, SPS napisał(-a):

No nie wiem 

kupić takiego czy nie 😁

Wrzuć na łydkę, będzie ideolo. 😜

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

🤣😆😂

jeszcze się zdziwicie :) 

ale fakt trochę za duży chyba 

Edytowane przez SPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brzydki czy ładny - to już zależy od gustu. Fakt bezsprzeczny jest taki, że na łapce Szymona wygląda na wielkoluda. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 hours ago, mario1971 said:

Wrzuć na łydkę, będzie ideolo. 😜

lolol !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio trafiłem przypadkiem na youtube na wywiad z Prezesem AP I jeden z nich linkowałem wyżej, a że gość ciekawie gadał, to poszukałem i posłuchałem
też kilka innych. I on to dość obrazowo wytłumaczył, że to jest generalnie tak, to że oni robią 40 czy 50 tys zegarków rocznie to jedno, ale ważniejsze jest ile robią sztuk rocznie danej referencji. I dalej podawał przykład, że jeśli danego zegarka powstaje 1000 sztuk rocznie na cały świat, to na przykład 300 z tego idzie na rynek US.

I dalej jeśli oni przyjęli zasadę, że 30% z tego  obligatoryjnie idzie do nowych klientów to mamy 90 sztuk danego modelu rocznie dla nowych klientów w Stanach.
I dalej jeśli mają na przykład  20-30 punktów sprzedaży w całych Stanach to realnie daje to 3-4-5 zegarków na punkt sprzedaży dla nowego klienta w roku.
I niestety każdy następny odchodzi z kwitkiem.

Także np. Rolex i jego wolumen miliona zegarków to jest zupełnie inna bajka.

Ja to bardzo dobrze rozumiem, dlatego ostudziłem głowę i mój zapał, bo prawdopodobnie nie dopcham się do koryta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 28.12.2023 o 18:06, SPS napisał(-a):

🤣😆😂

jeszcze się zdziwicie :) 

ale fakt trochę za duży chyba 

w kontekście Offshore Chrono to tylko taki niuans, że te wersje z okrągłymi przyciskami od stopera są o 1mm mniejsze (42 vs 43) i generalnie smuklejsze wizualnie

ale generalnie na mniejsze nagarstki to raczej zwykly RO 38mm idealnie pasuje

Edytowane przez uhck997

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi