Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

dominikhandke

Steinhart OCEAN 1 GMT czy CERTINA DS First ceramic, a moze seiko lub orient ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zastanawiam sie nak zakupem jakies fajnego zegarka :) Bardzo podobaja mi sie divery ;D

Zalzezaloby mi na dobrym solidnym zegarku z lekkim prestizem, ale tez nie jakies ROLEXY itp. ;P Cos przyziemnego ;)

Zastanawialem sie nad:

- Steinhart Ocean 1 GMT

- Certina DS First Ceramic C014.410.11.051.00 lub

- Orient albo

- Seiko

Macie moze jakies inne propozycje ? DAVOSA ?

Wiem Steinhart automat a Certina kwarc ale w koncu to certina :) i taki mam lekki metlik :/

Co byłoby lepsze z takim prestizem ? :) Co byscie wybrali ? :)

DZieki za pomoc ! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz sobie na Orienta Blue Ray (jest też wersja Black).

Można rzecz kultowy... :)

BlueRay1_zpsc419ea6d.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem divera Certiny. Mam też czarnego Orienta Ray. Ten pierwszy zegarek miał trochę lepiej wykonaną koronkę oraz bransoletę. Tarcza natomiast oraz indeksy i wskazówki - tutaj zdecydowanie wygrywa japoński czasomierz. Szczerze - nie zastanawiałbym się ani chwili - oczywiście, że Ray. Ten zegarek nie ma konkurencji, kosztuje niewiele i pokonuje niektóre, droższe na pewno szwajcary.

Gdybyś chciał ponegocjować Orienta to wiesz, gdzie mnie znaleźć. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla siebie wziąłbym Orienta bo:

-najładniejszy, automat, tani

Certina rozpoznawalna wśród osób nie zainteresownych tematem jednak nie prestiżowa wśród znawców. Pytanie czy chcesz dopłacić 1000zł zą wątpliwy prestiż czy mieć więcej zegarka za mniej. Oczywiście jesli których z nich podoba Ci się zdecydowanie bardziej to nie patrz na nas tylko bierz pod siebie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już od jakiegoś czasu przyglądam się tym orientom i gdyby miały tylko koronkę to pewnie bym już kupił, a tak to kibicuję Steinhartowi

Taplatk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za pomoc chyba sie skuszę na tego Orienta ale niebieski :D lub mako :)

mako tańszy, ale z gorszą lumą. generalnie bardzo fajne zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Raya, polecam. Zwlaszcza na szarym zulu strong wyglada zjawiskowo :)

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Raya, polecam. Zwlaszcza na szarym zulu strong wyglada zjawiskowo :)

Też mam Ray'a... on na każdym pasku wygląda rewelacyjnie, ale najlepiej wygląda na mesh'u i moim zdaniem Steinhart OCEAN 1 GMT czy CERTINA DS First wygladają przy nim blado... a przynajmniej przy wersji niebieskiej

2naim3l.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blado to na pewno nie, ale swoje reprezentuje. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam Ray'a... on na każdym pasku wygląda rewelacyjnie, ale najlepiej wygląda na mesh'u i moim zdaniem Steinhart OCEAN 1 GMT czy CERTINA DS First wygladają przy nim blado... a przynajmniej przy wersji niebieskiej

czy ja wiem ;)

sdfa.jpg

a tu na nato:

DSC_5620.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

vandit a pokaz stenka na ręce na nato ;)  Stenek ma moim zdaniem jedna wadę - za długie uszy - i na mniejszych nadgarstkach na paskach wygląda nie najlepiej... co zresztą można obserwować w temacie ze zdjęciami nadgarstkowymi, na bransolecie jest O.K. bo maskownice robią robotę i niwelują "efekt" uszu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powiem, że Steinhart wygląda gorzej niż Ray. ale na zdjęciach nie wyglądają jakby dzieliła je duża różnica. także cenowa. Steinhart na pewno ma swoje plusy jak GMT, aczkolwiek jeśli ktoś ma mniejsze pieniądze do wydania to Mako / Ray są fajnym wyborem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daito, fakt. Na malych nadgarstkach na nato wyglada to slabo..ale to nie jedyna jego wada :P chociaz uwazam go nadal za swietny zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ray jest świetnym zegarkiem ale jeżeli rozmawiamy o nowych to za Stenka można kupić 3 Raye :P Jako bardziej reprezentacyjny zegarek wybrałbym stenka, Raya mam pomarańczowego i świetnie sprawdza się nie tylko jako zegarek na wakacje. Co do wielkości, kształtu uszu itd to tutaj cały czas patrzę trochę z "niepokojem" bo kiedyś stenka chciałbym sobie kupić ale nadgarstek mam raczej chuderlawy, Ray leży idealnie, większe seiko też ale patrząc po fotach z O1 mógłby być problem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głosuję za Stenkiem, wprawdzie bywa krytykowany za nadmierne podobieństwo do Rolexa, ale to wykonanie - za tę cenę - miazga.

bEyUQPp.jpg

D4lsg19.jpg

Pozdrawiam

TomeK (Teston)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głosuję za Stenkiem, wprawdzie bywa krytykowany za nadmierne podobieństwo do Rolexa, ale to wykonanie - za tę cenę - miazga.

D4lsg19.jpg

Ładny zegar, ale po tym zdjęciu faktycznie widac ze nie na każdy nadgarstek będzie pasował. Szkoda ze nie zrobili mu bardzie wyprofilowanych uszu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aj tam. Bo takie sikory nosi sie na bogato, z za dluga blansoleta. Wtedy niwelujemy efekt dlugich uszu :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2naim3l.jpg

super fota  daito :) dzieki bardzo :D Powiem Tobie ze ta fota mega przekonuje to Raya blue ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daito, fakt. Na malych nadgarstkach na nato wyglada to slabo..ale to nie jedyna jego wada :P chociaz uwazam go nadal za swietny zegarek.

Ale ja nie napisałem że Stenek jest złym zegarkiem, sam chętnie przygarnął bym O1 vintage (zresztą raz omal go nie kupiłem) - uważam jedynie że Ray nie ustępuje Steinhartowi na tyle aby to tłumaczyło różnicę w cenie, bo te zegarki swobodnie można porównywać... Co do długości uszu to dla mnie to nie jest akurat duża wada bo mój nadgarstek miedzy 19,5 a 21cm się waha, więc tylko odpowiedni pasek trzeba dobrać aby "przestrzeń" miedzy teleskopem a kopertą się wypełniła.

Niemniej Ray jest u mnie ponad trzy lata i wygląda na to że zostanie jeszcze długo, choć towarzystwo w pudełku z zegarkami dość często mu się zmienia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiecie o Certina DS First Ceramic ?

Kwarc, szafir, WR200, marka...

http://www.certina.com/collection/gent-quartz/ds-first-ceramic#m=5

Czy nie warto doplacac i brac Ray blue albo mako ? :)

Ja tez nie mam super duzego nadgarstka :P

Ta Certina kosztuje blisko 2k PLN w środku mechanizm ETA 955.112 który możesz kupić w detalu za 37$ (czyli około 135zł http://www.esslinger.com/eta-955-112-quartz-watch-movement.aspx) moim zdaniem kwarce mają sens jeśli ich cena nie przekracza 500zł i 700 chrono - to już lepiej kup Steinharta w automacie - nie będzie Cie przynajmniej drażnił sekundnik nietrafiający w indeksy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również oddaję mój głos na Stenka, ze wszystkich tutaj wymienionych zegarków ma najlepsze parametry i optycznie moim zdaniem też się najciekawiej z w/w prezentuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W podobnym budżecie możesz jeszcze rozważyć Seiko Sumo, ale musiałbyś wówczas trochę $ dołożyć. Przy niższym budżecie proponuje wziąć pod uwagę Seiko SKX007, również kultowy i bardzo solidnie wykonany zegarek. Poza tymi dwoma zegarkami Steinhart w tym segmencie cenowym w zegarkach automatycznych imo nie ma konkurencji. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.