Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość safix

Metron-poszukiwania

Rekomendowane odpowiedzi

Olej tego naciągacza "zegarmistrza". Zrób dokładnie to co pisze Piotr (Tarant). Będzie ok.

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.

.

.

Pozostaje Ci polubić staruszka z jego niedoskonałościami, lub kupić coś baaaardzo dokładnego:

Tak trochę off topic ale czy mógłbyś Piotrze pokazać tylną płytę tego chronometru. Interesuje mnie sposób blokady balansu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest Nardin kolegi @loituma...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bardzo przepraszam, piszę szybko i czasem mnie ponosi ta prędkość  :(. Jejmość mówi, że się "szastam"  :D.

To nie jest mój chronometr, użyłem zdjęcia z netu, by zilustrować co mam do powiedzenia. Ponieważ było ogólnodostępne, więc również nie tłumaczyłem czyje etc... 

Sorry za zamieszanie, w morskie nie właziłem, nie dałbym rady samodzielnie w nich dłubać, no i te ceny... Po jakimś czasie miałbym pewnie niezłą kolekcję, którą bym oglądał przy świeczce, bo by mi prąd za długi wyłączyli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry za konfuzję -_- , tak mnie jakoś  dzisiaj rano  naszło jak zobaczyłem zdjęcie tego chronometru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już zrobiłem teraz jest okej ,mówia że Metrony są kiepskiej jakości ,znajomy ma kominkowy firma niemiecka to + - 30 sekund na tydzień robi odchyłki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej a zegarmistrz mi wciska że to wina sprężyny że tak niedokładnie chodzi,chce mnie naciągnąć na koszt 100zł.

Takie stwierdzenie jest łagodnie mówiąc trochę niegrzeczne.

Koszt nowej sprężyny do Metrona ściennego to około 50 zł plus robota.

Gdzie tu widzisz naciągane? Sprężyna jest częścią, która się zużywa i może być czasem uszkodzona przez niefachowe wyciąganie. Podczas konserwacji sam oglądam krytycznie sprężyny i w miarę potrzeby wymieniam je na takie same lub dobieram do bębna jeżeli od razu widać, że była nieodpowiednia.

Już zrobiłem teraz jest okej ,mówia że Metrony są kiepskiej jakości ,znajomy ma kominkowy firma niemiecka to + - 30 sekund na tydzień robi odchyłki.

Mam ściennego sprężynowego Metrona z lat siedemdziesiątych i po konserwacji tak go wyregulowałem, że odchyłka po 14 dniach wychodziła może kilkanaście sekund! Zegar sprężynowy cały okres od nakręcenia nie pracuje tak samo wynika to z charakterystyki napędu sprężynowego.

post-10133-0-18205400-1425049906_thumb.jpg

Oczywiście nierównomierny chód może wynikać z usterek w łożyskowaniu, ale płyty starych Metronów stosunkowo mało się wycierają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy mówi innaczej nie wiadomo kogo słuchać jeden zegarmistrz powiedział że to nie jest wina sprężyny a drugi że tak.

Wyżej , kolega pokazał schemat . Należy brać pod uwagę fakt , że po nakręceniu , siła jest tak duża , że zegar się mocno spieszy . Później , ma okres ,, w miarę równej pracy,, , A pod koniec ( gdy sprężyna jest mocno rozkręcona ) zaczyna zwalniać . Zależy , jak kto nakręca . Codziennie , czy np. raz lub dwa razy w tygodniu , ale zawsze tak samo !!!!   Ja nigdy nie nakręcam do końca . ( daję nieco luzu , by się nie męczyła , nie pękła itd ) Czas porównuję co tydzień , o tej samej porze i wówczas reguluję nieco wahadło . Sprężynowy ślązak GB , od miesięcy chodzi +/-  kilka sekund . Więc nic nie ruszam !!! Po miesiącu widzę , że nie trzeba , bo nadal jest OK . Jednakże , regulacja trwała kilka tygodni . Duże różnice spieszenia - spóźniania , można poprawiać szybko i nawet co dobę . Małe , co parę dni ( 5 lub 7 ) . Myślę , że te wskazówki będą pomocne . Poprawiłeś wychwyt , to teraz spokojnie , co parę dni sprawdzaj jak chodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś Metron miał zastawkę maltańską potem już ich nie montował...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprawiłem wychwyt i dziś stanął zaklinowała sie kotwica poruszyłem wahadłem działa mój zegar jest dwutygodniowy ostatni raz był nakręcony w Poniedziałek został nakręcony teraz w Poniedziałek nakręce ale nie do końca gdzieś tak na 7 dni albo troche na dłużej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprawiłem wychwyt i dziś stanął zaklinowała sie kotwica poruszyłem wahadłem działa mój zegar jest dwutygodniowy ostatni raz był nakręcony w Poniedziałek został nakręcony teraz w Poniedziałek nakręce ale nie do końca gdzieś tak na 7 dni albo troche na dłużej.

Ooo , to dość długo chodzi !

Wiec , oczywiście to moje zdanie , bo ktoś może mieć inne i lepszy pomysł !!!  Nakręcać , tak około 3/4 ( tak na 10 dni a podkręcać co 7 dni ) i co tydzień tak samo . ( oczywiście , to na wyczucie , bo dokładnie się nie da ) Porównywać i poprawiać . Jak kotwica się zablokowała , to może nie jest jeszcze w idealnej pozycji , ale spokojnie !!!!  Poczekać z jej poprawianiem , by się upewnić !!! Trochę czasu , cierpliwości i obserwacji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orientujesz się z jakich lat może pochodzić ten zegar.

Ojjj , niestety , ja nieco inne i tu nie pomogę .

Ale wspomnę , że mam holendra , z gruszkami ( ciężarki ). Tu regulacja ... i to od miesięcy ...  może doprowadzić do wściekłości :wacko: . Więc , przy nim , ćwiczę cierpliwość :)  Chodzi bezproblemowo , ale +/-  2min. tydzień !!!!  W końcu go ustawię !!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy jestem z jakiego materiału jest wykonane wahadło. Konkretnie sam pręt???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy jestem z jakiego materiału jest wykonane wahadło. Konkretnie sam pręt???

Mój ???  To nic specjalnego , ani atrakcyjnego . Ot , jest , bo jest !!!

To drucik z wahadełkiem ,,jeździec na koniu,, . Zegar z napisem ,, NU FLCK SYN SIN ,,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napiszę to po raz kolejny. Zegar z krótkim wahadłem, którego pręt wykonano z blaszki, znajdującym się poza obudową NIE BĘDZIE CHODZIŁ DOKŁADNIEJ.

Miłoszu, nie idź tą drogą. Nie męcz tego zegara. Robi co może. Więcej nie zdoła. 

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o tego metrona

Z drugiej strony kolega Piotr ma rację że nie można mieć zbyt dużych oczekiwań wobec tego zegara.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o tego metrona

Z drugiej strony kolega Piotr ma rację że nie można mieć zbyt dużych oczekiwań wobec tego zegara.

AAaaa . Jego zdjęcie jest na pierwszej stronie . Też krótkie , ale może nieco cięższe .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AAaaa . Jego zdjęcie jest na pierwszej stronie . Też krótkie , ale może nieco cięższe .

Różne cuda się zdarzają. Może ktoś tam dał aluminium;-)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ojjj , niestety , ja nieco inne i tu nie pomogę .

Ale wspomnę , że mam holendra , z gruszkami ( ciężarki ). Tu regulacja ... i to od miesięcy ... może doprowadzić do wściekłości :wacko: . Więc , przy nim , ćwiczę cierpliwość :) Chodzi bezproblemowo , ale +/- 2min. tydzień !!!! W końcu go ustawię !!!!!

PM1122 - jesteś boski! Twoja pracowitość i cierpliwość to dla mnie wzór.

Rozłożyłam, umyłam i złożyłam dziś sprężynowego Uniona. Te "patenty" mnie wykończyły ale jakoś go złożyłam. Autorski "drutaż" to chyba po to żeby zamęczyć takich jak ja. A potem ten druciany drążek od wychwytu. I tak, i siak..już rzucałam /#%/%$/_:??..

Z godzinę idzie ale jestem padnięta. Linkowe były milsze ;-)

Miłoszu nie Ty jeden musisz się zmagać :-P

A to ta zaraza moja

post-104610-0-37883900-1541347277_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O zegar ode mnie... Źle chodził, czy czyszczenie ćwiczebne było zrobione. Fakt, że nie był myty... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ustawieniu wychwytu chodził bardzo dobrze ale go nie katowałam zbytnio chodzeniem bo nie czyszczony więc oszczędzałam. A teraz umyjałam go i po morderczym ustawianiu ;-) idzie już kilka godzin :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.