Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ledr

Klub Miłośników Zegarków Christopher Ward

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem "dwunastka" jest po prostu nieczytelna, aktualnie nie ma ani jednej tarczy, z której można by łatwo odczytać godzinę, myślę że jeśli pojawiłaby się jednolita, obojętnie matowa, czy błyszcząca tarcza, to zegarek sprzedałaby się jeszcze lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dokładnie takie same odczucia. Miałem okazję przymierzyć pierwsze wypusty „Twelve” i dokładnie to zwróciło moją uwagę. Ten wzór na tarczy był zbyt intensywny i czynił zegarek mocno nieczytelnym. Szczególnie z jasną tarczą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, nav napisał(-a):

Moim zdaniem "dwunastka" jest po prostu nieczytelna, aktualnie nie ma ani jednej tarczy, z której można by łatwo odczytać godzinę, myślę że jeśli pojawiłaby się jednolita, obojętnie matowa, czy błyszcząca tarcza, to zegarek sprzedałaby się jeszcze lepiej.

Myślę że wersja 660 idealnie wpisuje się w twoje potrzeby :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Picy napisał(-a):

Myślę że wersja 660 idealnie wpisuje się w twoje potrzeby :) 

Nie, nie wpisuje się- nie podoba mi się. Gdyby zrobili stalową wersję z czytelną tarczą- byłoby super, ale ja zegarkowo jestem spełniony, więc to tylko takie moje gdybanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, nav napisał(-a):

Nie, nie wpisuje się- nie podoba mi się. Gdyby zrobili stalową wersję z czytelną tarczą- byłoby super, ale ja zegarkowo jestem spełniony, więc to tylko takie moje gdybanie.

Ale tak z ciekawości zapytam. 660 to stalowa wersja z czytelna tarczą. Chodzi Ci o brak sekundnika, daty? Może że manual?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Picy napisał(-a):

Ale tak z ciekawości zapytam. 660 to stalowa wersja z czytelna tarczą. Chodzi Ci o brak sekundnika, daty? Może że manual?

660- takie coś mi wyskakuje- https://www.christopherward.com/watches/the-twelve-660/C12-38H2H1-SK0K0-B0.html

Na stal mi to nie wygląda, raczej jakaś powłoka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, nav napisał(-a):

660- takie coś mi wyskakuje- https://www.christopherward.com/watches/the-twelve-660/C12-38H2H1-SK0K0-B0.html

Na stal mi to nie wygląda, raczej jakaś powłoka.

Popatrz na to: https://www.christopherward.com/watches/the-twelve-660/C12-38H2H1-S00W0-B0.html

Leszek - Watches? I used to be a fan, now I am a full-blown airconditioner!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
O, to te bardzo fajne, myślę że to krok w dobrą stronę.

To jak go nie widziałeś to zobacz jaka ma grubość

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.09.2025 o 06:01, nav napisał(-a):

W dniu 27.09.2025 o 09:11, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Mam dokładnie takie same odczucia. Miałem okazję przymierzyć pierwsze wypusty „Twelve” i dokładnie to zwróciło moją uwagę. Ten wzór na tarczy był zbyt intensywny i czynił zegarek mocno nieczytelnym. Szczególnie z jasną tarczą.

No to ja się wypowiem, jako świeży użytkownik "12", ponieważ miałem podobne obawy, a obiecałem też już w zeszłym tygodniu, że coś tam naskrobię ;)

Bałem się tej tarczy, rozmiaru 40 mm, kanciatego wykończenia lunety i paska. Wersji z bransoletą nawet nie brałem pod uwagę ze względu na koszty.

Do swojego może dokupię kiedyś bransoletę, jeśli wytrzyma konkurencję pudełkową i będzie dostępna w rozsądnej cenie na stronie producenta, póki co nie ma.

Po pierwsze tarcza - pierwsze moje skojarzenie to to z karbonową tarczą w Orient Starze, tak jak pisałem, miałem go kiedyś i szybko się znudził, obawy były właśnie do czytelności, do gry światła itd. Nic z tych rzeczy, na chwilę obecną jestem zachwycony. Nie mam żadnych problemów z odczytem godziny ani w ciągu dnia, ani wieczorem.

Indeksy mocno mi przypominają te z Omegi Aqua Terra, zresztą okienko daty również. Od góry są matowe, po bokach polerka, świetnie to wygląda. Mieszane odczucia mam co do logo, nie wiem, czy nie wolałbym polerowanego (zamiast matu) żeby było bardziej oczo... wiecie jakie :D

Po drugie wskazówki - takie raczej typowe dla Krzyśka, ani nie są za piękne, ani za brzydkie, takie w sam raz. Sekundnik czasem wydaje się czarny i znika na tarczy. Luma daje radę.

Po trzecie koperta - mega wygodna, cienka, kanciata luneta nie rzuca się za bardzo w oczy, ani nie przeszkadza w noszeniu. Na moim 17-17,5 cm nadgarstku dwunastka leży jak przyklejona. Pod mankiet bluzy wchodzi bez najmniejszego problemu i pasuje zarówno do ubioru sportowego (u mnie raczej 90% czasu: polo, bluza, jeansy) jak i podejrzewam, że do mankietu w koszuli, a nawet do gajerka również.

Po czwarte pasek - guma fajna, ani nie za miękka, ani nie za twarda. Dwa minusy to: mocowanie, wolałbym chyba aby było tradycyjne, żeby móc żonglować paskami, a tak tylko oryginały lub trzeba skorzystać z pomocy kolegów "paskorobów" oraz zapięcie, jest lekko kanciate i troszkę ostro wykończone. Wizualnie pasek i ogólny wygląd, kompozycję, porównuję do mojej pierwszej Omegi PO 42 ma gumie, ML Aikona Venturer oraz IWC Aquatimer'a, a więc mocna konkurencja, ale to chyba tylko na PLUS dla Warda.

Podsumowując, pierwsze wrażenie było WOOW i chyba nadal takie pozostaje. Plusy mocno przeważyły małe minusiki i jak na razie nie planuję sprzedaży. Chwilkę u mnie pogości w pudełku i na nadgarstku. 

Co do werku i dokładności się na razie nie wypowiem, bo nie jestem typem użytkownika, który mierzy dzienne odchyłki we wszystkich swoich posiadanych zegarkach.

IMG_5591s.jpg

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za mini reckę :) ta guma wygląda na wygodną. Niemniej dla mnie cały sens 12 to zintegrowana bransa :)

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a):

Dzięki za mini reckę :) ta guma wygląda na wygodną. Niemniej dla mnie cały sens 12 to zintegrowana bransa :)

Dokładnie. Jak brać taki zegar to tylko z bransoletą. Guma jako dodatek na lato, żeby nudy nie było.

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi