Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Adi

Timex Automatic?

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś wie jakie werki pakują do Timexów Automatic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Timex robi swoje werki

JACEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mrov@
Timex robi swoje werki

A nie Myota kupowana przez Timexa tam tyka ? Bo coś tak kiedyś na forum mówiono... :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość feleksc

na pewno nie,na stronach z werkami

jest wystawiony jako Timex

jak i Citizen

(bo o tym też na forum było)

Myota ma werki z plastikowymi częściami :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Stanisław Czerny

Timex ma swoje mechanizmy i chwała im za to

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własne mechanizmy automatyczne Timexa to jednorazówki, więc jeśli chodzi o werk to Timexa nie polecam (za to robią dobre koperty)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość feleksc

moze i jednorazówki ale tykaja kilkadziesiat lat

na dodatek sa mniej wrażliwe na wstrząsy od

innych bezkamieniowców

a koperty przynajmniej mieli beznadziejne

chyba że liczysz dekiel :twisted:

:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość feleksc

kiedys klepali niezłe bezkamieniowce

a teraz nie wiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytalem, ze to mechanizm produkowany na Filipinach dla Timexa, oczywiscie 25 kamieniowy. Z rezerwa chodu!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaaa, mówimy o nowych Timexach! Dla mnie to firma typowo kwarcowa, nastawiona głównie na przystępną produkcję masową, dlatego nie podejrzewałem, że robią automaty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Timex w ogóle startował od mechanicznych - zawsze zamawiali dużo tanich blaszanych werków, na początku buksiaków potem też "1/7/15/25 jewels". Z tego co widzę, dalej oprawiają zręcznie zaprojektowaną blachę, więc cena prawie 500 zet za ich automat jest dla mnie kuriozalna.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten współczesny automat Timexa z power reserve, dyskwalifikują jego koszmarne wskazówki. Poprostu dwa paski blachy... Wygladają jak ''pasówki'' naprędce załozone i przypadkowo dobrane. Na werkach TImexów się nie znam, ale generalnie do marki Timex nic nie mam. Sam chodziłem z kwarcem chrono Timexa 4 lata, dopóki mnie nie naszło na mechaniki i go sprzedałem. Pewnie ktoś zadowolony nadal z nim hula.

Jedyna różnica między mną, a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem. Salvadore Dali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, wskazówki są wstrętne :) była już nawet kiedyś o tym dyskusja...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Sam chodziłem z kwarcem chrono Timexa 4 lata, dopóki mnie nie naszło na mechaniki i go sprzedałem. Pewnie ktoś zadowolony nadal z nim hula.

To jest taki "pseudofenomen"; ktoś, kto co roku wyrzucał do kubła kolejnego Timexa, w życiu nie będzie o tym pamiętał - ot, kolejna jednorazówka, ale następny też będzie Timex, bo ładne są. Ale jeśli trafi się na jeden z tych 15 procent, i łazi się z nim lata, to jest wydarzenie.

Inna sprawa, że teraz tanie werki projektuje się tak, by "nie psuc rynku". Sam miałem "pracowego" kwarca z Miyotą T480, który przeżył koło 20 lat (egzemplarz Pawła też chyba żył długo). Loren z następcą T480 zipał dwa lata. Krótki sondaż u dostawcy modułów wykazał, że średnio tyle ma być.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako właściciel Timexa automata muszę dać duży plus firmie za 3-letnią gwarancję dodawaną do zegarka. Co jest rzadkie w tym segmencie cenowym wśród zegarków mechanicznych. Co najważniejsze to zegarek ze wskaźnikiem rezerwy chodu za niecałe 500 zł. To najtańszy zegarek na rynku z tą komplikacją. Wiele można zarzucić "estetyce" zegarka. Na początku podobał mi się, teraz gdy po 1,5 roku używania spojrzałem na niego obiektywnie mam wrażenie, że jest nieco odpustowy (mam model z kremową tarczą). Wielki plus, że zaczyna chodzić już po kilkudziesięciu sekundach po założeniu go na rękę (bez umyślnego machania nim). tu prawie dorównuje automatom Seiko. Zegarek jest faktycznie duży i masywny - nie ma na nim ozdobników, które optycznie by go zmniejszały (co stosuje Seiko - dzięki temu nawet 42 mm na 16 cm nadgarstku wyglądają dobrze) i jest gruby może nawet za gruby - zegarek dla dużego faceta. Na zachodnich forach dyskusyjnych czytałem, że mechanizm jest jednak Mioty - i całe szczęście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Odkopuję temat bo jestem zainteresowany nowym Timexem z automatem:

https://www.timex.pl/pl_PL/marlin-40mm-automatic-leather-strap-watch/Marlin-40mm-Automatic-Leather-Strap-Watch.html?dwvar_Marlin-40mm-Automatic-Leather-Strap-Watch_color=Black-Gold-Tone&cgid=men-new-arrivals

Czy ktoś się orientuje jak obecnie wygląda sprawa z mechanizmami od Timexa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co można w sieci znaleźć wynika, że w środku siedzi mechanizm Miyota 8215. Trochę szkoda, mogli by dać 9015, wówczas bym chętnie takiego burgundowego przygarnął.

A ten temat to chyba by przenieść należało :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.