Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.
Cylinderek z połowy XIX w. - Polski produkt?
dodany przez
Grigoris1, w Pytania o stary zegarek
Rekomendowane odpowiedzi
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Podobna zawartość
-
Przez Jaga92
Drodzy Koledzy/Koleżanki, pomożecie?
Niedawno nabyłam XIX-wieczny zegareczek (cylinderek). Wiem, że to składak - koperta ma trzy otwory do nakręcania, werk jest na dwa.
Mechanizm jest ładny (bo zdobiony), ale nie o nim mowa - bardziej ciekawi mnie koperta. Najprawdopodobniej srebrna, na zewnątrz ma zdobienia i... jakieś znaki. Spodziewałabym się inicjałów właściciela, tyle że... pojęcia nie mam, co to za alfabet (albo jestem ślepa i nie dopatrzyłam czegoś).
Wewnątrz, na klapce - tym samym alfabetem, również napis (punca) - spodziewałabym się, że to oznaczenie materiału i może miejsca produkcji. Oprócz tego jest też "numer seryjny" - cyfry normalne, arabskie.
Punca nie jest postacią/zwierzęciem/przedmiotem, więc to najprawdopodobniej litery. Czy ktoś z Was pomoże je odczytać i odszyfrować, skąd owa koperta pochodzi?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi lub jakiekolwiek podejrzenia, cóż to takiego mi się trafiło
-
Przez marek21
Witam szanownych forumowiczów,
Ostatnio stałem się posiadaczem zegarka "cylindrzaka". W cylindrze uszkodzone są oba tampony. Do wybijania tamponów jest jakiś specjalny przyrząd. Czy ktoś mógłby opisać albo zamieścić zdjęcie, jak ten przyrząd wygląda ?
Z dorobieniem i nabiciem tamponów poradzę sobie.
-
Przez rudas
Witam, nie mogę jak na razie zidentyfikować po znaku producenta francuskiego cylindra. Stojący dzik oparty o tarcze (?). Proszę o pomoc...
-
Przez Andrzej Wachowicz
Szanowni koledzy,
niniejszym postem chce rozpoczac relacje z naprawy zegarka kieszonkowego. Boje sie, ze sam nie dam rady a nie chcialbym, aby moja naprawa okazala sie katastrofa, dlatego tez prosze kolegow o wsparcie w postaci komentarzy i rad jak postepowac.
Zanim wpadlem na pomysl, aby napisac posta z prosba o pomoc, obejrzalem zegarek, rozebralem go i wyczyscilem, dorobilem oske z kwadratowa glowka na kluczyk do nastawiania wskazowek i jak doszedlem do wychwytu to przestraszylem sie poniewaz nigdy czegos takiego nie robilem a moja wiedza i oprzyrzadowanie pozostawia wiele do zyczenia. Dla lepszego zrozumienia moich problemow postaram sie w miare moich mozliwosci dolaczyc odpowiednie zdjecia.
ZDJECIE 1
Chodzi o ten zegarek kieszonkowy. Sygnatura: JAPY FRERES & CIE
marka: J.F.C. Beaucourt w konskiej podkowie 1890.
To mogla byc szwajcarska spolka zalezna ? Bo chyba JFC byla w Besançon we Francji ?
Sygnatura jest wybita na werku jak widac, ale takze i na kopercie. Cyferblat bez opisow.
-