Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Matt2405

Klub Miłośników Zegarków Patek Philippe

Rekomendowane odpowiedzi

Szefie, czy masz na myśli także PP z polskim datownikiem? Jeżeli takie były, to napisz coś więcej.

Niestety nie widzialem zadnego PP z polskim datownikiem.

Z polskim datownikiem widzialem IWC, Omege, Certine (nawet mam). Posiadam tez katalog Rolexa z lat 70 w polskiej wersji jezykowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna historia. Możesz napisać jaki to model Patka kupił Twój ojciec? Serwisuje go regularnie? Jak się spisuje?

to calatrava z rzymskimi cyframi, bez sekundnika, zolte zloto, werk chyba 177

co kilka lat jest na przegladzie ale od smierci ojca nie jest noszony

teraz to raczej pamiatka

wszystkie nasze zegarki serwisowal w utrechcie starszy pan bauer

teraz pewnie zacznie mlodszy ;)

Sprzedawano Patki, IWC, Omegi, Rolexy, Certiny i pewnie wiele innych marek. Niektore z zegarkow posiadaly polskie datowniki, byly produkowan katalogi w jezyku polskim. I to wszystko za czasow babci komuny.

do zegarkow byly pudelka z polskimi napisami (nie zachowaly sie) i miedzynarodowa gwarancja

ojciec korespondowal w latach 80 z firma iwc o zakupienie oryginalnej klamerki do paska

oryginalna uszkodzil i nie byly dostepne u zegarmistrza

dostal te klamerke w komplecie gratis po podaniu numeru zegarka

takie to byly czasy

pozdrawiam z utrechtu

tapatalk

verstuurd vanaf mijn iphone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Omegę, Certinę, Atlantica z polskim datownikiem znam. PP byłby megararytasem:)

O IWC nie wiedziałem.,ale to nie ten wątek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawe bardzo...ktory to zegarmistrz i jakie to byly modele?

a jeśli chodzi o AD to na dniach dowiem się czy jest szansa na wpis na listę na nowego nautilusa z Basel 2019 czy tez nie...jeśli nie to temat odpuszczam....

Janusz z Sienkiewicza, jutro spytam jakie to modele...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiele informacji o Antonim Patku znajduje się w polskim artykule pt.: "Polskie początki firmy Patek-Philippe" z Kwartalnika Historii Nauki i Techniki, tom 30, nr 1/1985.

http://bazhum.muzhp.pl/artykul/lista/?generalQuery=Polskie+początki+firmy+Patek-Philippe

lub

http://bazhum.muzhp.pl/media//files/Kwartalnik_Historii_Nauki_i_Techniki/Kwartalnik_Historii_Nauki_i_Techniki-r1985-t30-n1/Kwartalnik_Historii_Nauki_i_Techniki-r1985-t30-n1-s131-152/Kwartalnik_Historii_Nauki_i_Techniki-r1985-t30-n1-s131-152.pdf

(link wkleiłem także do wątków o Czapku i Patku, ponieważ są to 3 [razem z tym] najważniejsze dyskusje o nich)

Gdyby ktoś z małopolski zechciał się pofatygować do Muzeum, to może jest szansa na zrobienie zdjęcia zegarka kieszonkowego PP. Jego opis wygląda obiecująco i jest dowodem na bezpośrednie nawiązywanie do polskich korzeni:

"Zegarek męski, z podwójną kopertą złotą. Na zewnętrznej: Orzeł, Św. Michał i Pogoń w cierniowych, przplatających się otokach. Na krawędzi ornament z wolut z rytmicznie rozmieszczonymi datami rozbiorów: 1773 [data ratyfikacji traktatów przez Sejm], 1792 i 1795. Na zawieszeniu austriacka punca wwozowa dla wyrobów złotych używana od 1872. Tarcza biała, emaliowana z rzymskimi cyframi godzin i ekscentrycznym sekundnikiem. Na wewnętrznej stronie zewnętrznej koperty znak M&B i wybity nr 21941. Na wewnętrznej kopercie: Patek Philippe & S-ka / W GENEWIE / Skazówki [obok otworu do nastawiania wskazówek] / [otwór do nakręcania] WYCHWYT KOTWICZNY / 3 PODNOSZENIA I 10 CZOPÓW W RUBINACH / WAŻNIK CIEPLIKOWY. Mechanizm chodu o budowie mostkowej, wychwyt kotwiczny szwajcarski; palety wychwytu i 10 łożysk rubinowe, kompensacja termiczna. Wysokiej klasy, całkowicie sprawny obecnie mechanizm, w pełni odpowiada renomie istniejącej do dziś firmy, choć naciąg kluczykiem był już wówczas, zwłaszcza w jej wyrobach, nieco archaiczny. Dekoracja nawiązuje do motywów obecnych w patriotycznej biżuterii z okresu przed wybuchem powstania styczniowego."

http://www.kultura.malopolska.pl/object/MNK XIII-3222

Edytowane przez pływak_wodnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka dni temu miałem w warsztacie ciekawą wizytę. Paska potrzebował piękny PP ref 3490. Zegarek zrobił na mnie duże i pozytywne wrażenie. Niestety moje zdjęcia nie oddają piękna tego zegarka, a szkoda :)

25822c227929db2622d02967a39b3f72.jpg

e85e98786a01cbdb2418a93b99b80b93.jpg

d2e7c4a923565df3828c1e709098faba.jpg

b431667ad3dabb4693ac8e8ce8ea4c1f.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oba świetne !!!

Panowie, może trochę więcej fotek i dział się rozrusza bo jakaś taka cisza  :ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten 3490 jak napisałem nie jest mój :) ja tylko robiłem pasek do niego. Ale jakbym miał na zbyciu ponad 130k to brałbym. Piękny jest, a moje zdjęcia go kaleczą tylko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosze bardzo;) zdjecie z 27-go

Drugie i filmik juz chyba były, ale co tam może komuś się spodoba;)

Świetny !!! Szczegóły, detale, wykończenie robią wrażenie. Jaki to jest rozmiar ? 38' ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetny !!! Szczegóły, detale, wykończenie robią wrażenie. Jaki to jest rozmiar ? 38' ?

Dzieki. Rzeczywiście wszystkie atrybuty Patka są zachowane, w pełni zasługuje na pieczęć PP, a na żywo jeszcze lepiej to wyglada. Tak to rozmiar 38mm- świetnie się go nosi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki. Rzeczywiście wszystkie atrybuty Patka są zachowane, w pełni zasługuje na pieczęć PP, a na żywo jeszcze lepiej to wyglada. Tak to rozmiar 38mm- świetnie się go nosi...

U Ciebie leży i prezentuje się doskonale.

Dla mnie jednak troszkę za mały - vintage, nawet te mniejsze zakładam ale to vintage :) i trochę inny klimat ale jakbym miał mieć nowy, to wolałbym 40' a nawet w górę. 

Świetnie się prezentuje na nadgarstku  i wygląda jakby był większy - wiem, zdjęcia nie do końca oddają i zakłamują ale jest super!.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

U Ciebie leży i prezentuje się doskonale.

Dla mnie jednak troszkę za mały - vintage, nawet te mniejsze zakładam ale to vintage :) i trochę inny klimat ale jakbym miał mieć nowy, to wolałbym 40' a nawet w górę.

Świetnie się prezentuje na nadgarstku i wygląda jakby był większy - wiem, zdjęcia nie do końca oddają i zakłamują ale jest super!.

Dzieki bardzo!

Wszystko zależy od nadgarstka i preferencji :).. dla mnie rozmiar 38mm jest idealny... w tym przypadku dłuższe „uszy” rzeczywiście troszkę powiększają zegarek ale tez przyczyniają się do większej wygody noszenia...dla mnie super...z kolei znajomy przymierzył moja calatrava i wyglądało to trochę komicznie ( za mały był)...

PP wypuścił teraz właśnie dla klientów preferujących większe rozmiary calatrave 5212 z 40 mm koperta. Niestety ceny rowniez poszły w górę, ale gdzie nie poszły...Może to nowy trend z tymi rozmiarami- np. FP Journe zapowiedział rozmiary już tyko 40mm i w górę...

Edytowane przez Lukasz23212

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dzieki bardzo!

Wszystko zależy od nadgarstka i preferencji :).. dla mnie rozmiar 38mm jest idealny... w tym przypadku dłuższe „uszy” rzeczywiście troszkę powiększają zegarek ale tez przyczyniają się do większej wygody noszenia...dla mnie super...z kolei znajomy przymierzył moja calatrava i wyglądało to trochę komicznie ( za mały był)...

PP wypuścił teraz właśnie dla klientów preferujących większe rozmiary calatrave 5212 z 40 mm koperta. Niestety ceny rowniez poszły w górę, ale gdzie nie poszły...Może to nowy trend z tymi rozmiarami- np. FP Journe zapowiedział rozmiary już tyko 40mm i w górę...

Racja. U Patka cały czas jeszcze królują rozmiary 38. Poprosiłem ostatnio właśnie o coś większego - 40 i ciężko było :ph34r:   Dla mnie troszkę te 38 za małe ale oczywiście co kto lubi i co komu pasuje  B)

Edytowane przez Andrzej1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

To był piękny majowy weekend. Miałem okazję odwiedzić salon Patka w Luksemburgu, jeżeli ktoś będzie w pobliżu polecam. Bardzo miła obsługa, która łączy pasję z pracą. Ze względu na, pogrzeb Księcia Jana sobota była dość spokojnym dniem w Luksemburgu. Ze względu na mniejszą ilość turystów mogłem dłuższą chwilę porozmawiać o zegarkach z ekspertem.

Przymierzyłem kilka zegarków calatrava, complications oraz grand complications. Nie robiłem zdjęć wszystkim przymierzonym zegarkom bo było ich dość sporo myślę, że zobaczyłem około 12 modeli.

Jako, że szukam garniturowca postanowiłem skorzystać z okazji i wejść do AD by przymierzyć calatravę. Później sprawy przybrały dość niespodziewany dla mnie obrót i miałem przyjemność przymierzyć 5270P-001. Nie był to jedyny wyjątkowy okaz który tego dnia widziałem...

2ba47257d1042f59ab0081dc8dcbbea6.jpg

6b0dcb4add4d4c25e8fae5a225e06d96.jpg

ddcdc7dafece66c6c3d84c2b1c62c51e.jpg

6634e8911e3cc2619d81f7109c70aef6.jpg

f0c7c2c1cfab4c2b6adf79de30fec354.jpg

Tutaj ciekawostka o której wcześniej nie wiedziałem. Zegarki z platyny wyróżniają się diamencikiem pomiędzy uszami na godzinie 6.

Poza zegarkami naręcznymi miałem też okazję zobaczyć, zegar biurkowy:

7-patek-philippe-the-hour-circle.jpg__10

Edytowane przez vvv

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No z tych zdjec, to niestety niewielkie wrazenie one robia  :P  ;)

Ale nawet na zywo wylacznie klasyczna Calatrawa z data mi sie podoba - reszta niestety nie  :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To fakt ja to juz chyba jestem znany ze slabych zdjec ;) jedyne co mam na swoja obrone to, ze nie chcialem cykac nie wiadomo ile zdjec w salonie, a i reka drzala przy takich zegarkach ;)

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

vvv - miałeś super dzień;)...5270P salomon dial jest ekstra ( jak dla mnie)...gdybym miał wydać takie pieniądze to rozważałbym pomiędzy 5270P salomon dial a 5370P split seconds...

jak się nosiło 5270P? ciężki? jak optycznie z wielkością tego modelu? cena negocjowalna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To fakt ja to juz chyba jestem znany ze slabych zdjec

Spoko - ja do dzis nie umiem robic zdjec przy sprzedawcach ;)

Jednak i tak uwazam przymierzajac kilka dostepnych PP w salonach we Wloszech czy Niemczech, ze niestety zeby nie logo, to nie zwrocilbym uwagi na nie nawet na chwile... ;):rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O tym samym rozmawiałem ze sprzedawcą, że to takie zegarki, że w wielu przypadkach tylko właściciel wie co ma na ręce i ile go to kosztowało ;) 

Osobiście było mi żal, że wszystkie zegarki w foliach szczególnie, że od strony mechanizmu było ich po kilka warstw.

5270P świetny zegarek ze względu na ręczny naciąg nie aż tak gruby jak automaty z tyloma komplikacjami. Przez chwilę miałem na ręce 5905P ale tylko przez chwilę na mojej recę wyglądał karykaturalnie strasznie gruby. Za to 5270P bardzo wygodnie się ułożył na ręce no i ma moje ulubione motylkowe zapięcie w standardzie. Ten konkretny model już był praktycznie sprzedany. 

5390G to była też bardzo ciekawa komplikacja która miałem okazję zobaczyć. Niesamowite wrażenie robi mechanizm pierścienia czasu w innej strefie.

Osobiście najbardziej przypadł mi do gustu 5327G. Ze względu na kopertę 39mm co przy moim nadgarstku jest istotne, do tego grubość, mechanizm automatyczny, piękne uszy, zapięcie motylkowe i braguetowska czcionka. No i oczywiście niebieski kolor którego jestem fanem. Cena już troszkę mniej ;)

Pozdrawiam,

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Jednak i tak uwazam przymierzajac kilka dostepnych PP w salonach we Wloszech czy Niemczech, ze niestety zeby nie logo, to nie zwrocilbym uwagi na nie nawet na chwile... ;):rolleyes:

Ja z kolei chyba się w ogóle wypalam w pasji zegarowej, bo już mało który zegarek robi na mnie wrażenie. Oczywiście pasja do mikromechaniki pozostała, ale gdybym miał teraz kupić dla siebie zegarek, to nie wiem co bym wybrał. Przypuszczam, że to byłoby coś charakterystycznego, jak Panerai albo Lange. Znaczki na tarczy nie miałyby jednak większego znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawiązując do starego posta:

Zegarek: Patek-Philippe et Co, Zegarek kieszonkowy, 1862 rok, śr. 4.5 cm., nr inw. MNK XIII-3222.

Pochodzenie: W zbiorach Muzeum Narodowego w Krakowie/ Muzeum Książąt Czartoryskich.

Fotografie wykonała Pracownia Fotograficzna Muzeum Narodowego w Krakowie.

Opis:

Zegarek męski, z podwójną kopertą złotą. Na zewnętrznej: Orzeł, Św. Michał i Pogoń w cierniowych, przeplatających się otokach. Na krawędzi ornament z wolut z rytmicznie rozmieszczonymi datami rozbiorów: 1773 [data ratyfikacji traktatów przez Sejm], 1792 i 1795. Na zawieszeniu austriacka punca wwozowa dla wyrobów złotych używana od 1872. Tarcza biała, emaliowana z rzymskimi cyframi godzin i ekscentrycznym sekundnikiem. Na wewnętrznej stronie zewnętrznej koperty znak M&B i wybity nr 21941. Na wewnętrznej kopercie: Patek Philippe & S-ka / W GENEWIE / Skazówki [obok otworu do nastawiania wskazówek] / [otwór do nakręcania] WYCHWYT KOTWICZNY / 3 PODNOSZENIA I 10 CZOPÓW W RUBINACH / WAŻNIK CIEPLIKOWY. Mechanizm chodu o budowie mostkowej, wychwyt kotwiczny szwajcarski; palety wychwytu i 10 łożysk rubinowe, kompensacja termiczna. Wysokiej klasy, całkowicie sprawny obecnie mechanizm, w pełni odpowiada renomie istniejącej do dziś firmy, choć naciąg kluczykiem był już wówczas, zwłaszcza w jej wyrobach, nieco archaiczny. Dekoracja nawiązuje do motywów obecnych w patriotycznej biżuterii z okresu przed wybuchem powstania styczniowego.

post-82877-0-24019500-1557397388_thumb.jpg

post-82877-0-60356700-1557397396_thumb.jpg

post-82877-0-01383400-1557397404_thumb.jpg

post-82877-0-73886200-1557397410_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi