Yodek 2548 #176 Napisano 9 Stycznia 2021 Kurczę - zdejmowałam to kiedyś i zapomniałam jak to robiłam. Na pewno nie ruszać nitów, tam był jakiś myk, cała ramka z nitami schodziła! 😁 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5083 #177 Napisano 9 Stycznia 2021 Tak jest jak piszesz. To jest wciskane, podważ z kilku stron delikatnie i zejdzie. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1808 #178 Napisano 9 Stycznia 2021 3 godziny temu, zasadas napisał: Tak jest jak piszesz. To jest wciskane, podważ z kilku stron delikatnie i zejdzie. jutro podejdę kolejny raz do tematu. Ciekawią mnie te nity. Wszak nie są do ozdoby.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1808 #179 Napisano 10 Stycznia 2021 (edytowane) mam to.. nity po obwodzie chromowanego ringu trzymają łapki podtrzymujące od wewnętrznej strony szkło.. tarcza zegara była bardzo mocno skasowana w ring- nigdy nie była ruszana. dodatkowo dla potomności numery z przystawki balansowej oraz numery z tylnej pokrywy. Edytowane 10 Stycznia 2021 przez zadra 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 735 #180 Napisano 10 Stycznia 2021 41 minut temu, zadra napisał: mam to.. .......dodatkowo dla potomności numery z przystawki balansowej Z natury u ruskich oznacza to 1 kwartał 1979 roku Pozdrawiam Roman 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1808 #181 Napisano 10 Stycznia 2021 (edytowane) 1kwartał czy 1tydzień roku? kurcze, zdublowały się zdjęcia i nie umiem usunąć.. Edytowane 10 Stycznia 2021 przez zadra 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5083 #182 Napisano 10 Stycznia 2021 Kwartał, jak napisał kolega powyżej. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrewone 36 #183 Napisano 11 Stycznia 2021 Witam! Choroba! - przez to że tak często patrzałem: „która to godzina?!” - na moich „kryształach” - i hipnozą zapewne uszkodził się mi jeden z nich... Po krótce: po 7 dniach nakręciłem „sprężynę” i po gdzieś 5 minutach taki trzask - jakby z impetem nadepnąć na pustą pet-butelkę! „Pękła sprężyna - do jasnej choinki!” - pomyślałem. A tu - nie pękła a wypięła się od strony wewnętrznej z takiego „haczyka” co ją mocuje z ośką. Uradowany - zahaczyłem - już nie na maxa ponownie nakręciłem - działa! Było to 3 dni nazad. I w nocy - znowu „kryształ - martwy”; klucz nie nakręca sprężyny - wypięta ponownie. Dlaczemu/gdzie przyczyna?! Nadmienię, iż od zakupu i uruchomienia - zawsze na maxa nakręcałem i spoko było! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #184 Napisano 11 Stycznia 2021 (edytowane) Na całkowitego maxa lepiej nie nakręcać, oszczędza to sprężynę... Trzeba jeszcze raz rozmontować wypiętą sprężynę i jej wewnętrzny zaczep ostrożnie - lekko zagiąć do środka - tzn. żeby kolejny raz zaczep dokładniej (ciaśniej) przylegał do osi bębna, powinno pomóc zapobiec w jego wyskakiwaniu .. Edytowane 11 Stycznia 2021 przez Yodek 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #185 Napisano 11 Stycznia 2021 36 minut temu, Yodek napisał: Na całkowitego maxa lepiej nie nakręcać, oszczędza to sprężynę... Trzeba jeszcze raz rozmontować wypiętą sprężynę i jej wewnętrzny zaczep ostrożnie - lekko zagiąć do środka - tzn. żeby kolejny raz zaczep dokładniej (ciaśniej) przylegał do osi bębna, powinno pomóc w jego wyskakiwaniu .. Właśnie. W innym zegarze, też tak miałem..... środek za mało dogięty. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #186 Napisano 11 Stycznia 2021 (edytowane) Można dogiąć i zahartować lekko końcówkę . Standardowo do zagięcia i wykonania otworu pod zaczep się rozhartowuje ... wystarczy lekko potem podhartować... Edytowane 11 Stycznia 2021 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrewone 36 #187 Napisano 11 Stycznia 2021 Kochani jesteście! Wszyscy! Niestety - znalazłem przyczynę: Gdzie dostać i jak dostać się tam aby wymienić tą sprężynkę?! Wewnątrz zegara znalazłem: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrewone 36 #188 Napisano 11 Stycznia 2021 Dorobiłem: 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6050 #189 Napisano 11 Stycznia 2021 Brawo 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #190 Napisano 11 Stycznia 2021 47 minut temu, andrewone napisał: Dorobiłem: Wow - super 😄👍 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #191 Napisano 11 Stycznia 2021 Brawo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrewone 36 #192 Napisano 11 Maja 2021 Witam Forumowiczów! Mam pytanie natury technicznej: Majak „kryształ” - na bardzo dokładnym chodzie; jednak - po 3 ~ max 4 dniach zatrzymuje się. Znowu nie nakręcam a dokręcam go na max i znowu - do 4 dni chodzi. Rozebrałem go w chwili kiedy to zatrzymał się - sprężyna lekko „rozluźniona” po tych 3 czy 4 dniach chodu, palcyma tryb pod sprężyną „popchnę” i przez minutkę zegar pracuje. Bez kotwicy - jak oszalały - rozwija całą sprężynę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6050 #193 Napisano 11 Maja 2021 Sprężynka maźnięta smarem? Czy koło napędowe (to pod spreżyną )nie zwichrowało się , bo miałem taki przypadek i to właśnie po pewnym czasie zegar się zatrzymywał. Sprężyna mimo, że dość "silna" nie przezwyciężała oporów przekoszonego zazębienia. Koło poprosu się "chybotało" na osi i pracowało "mimośrodowo. Sprawdź . Poobserwuj.. 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrewone 36 #194 Napisano 11 Maja 2021 mkl1 - dobry Człowiek z ciebie! Zawsze udzielisz odpowiedzi czy wyjaśnisz! No i... masz rację! To koło pod sprężyną - zauważyłem wtedy jak kotwice zdjąłem i sprężyna „rozwijała się” - „wichruje”! Tak jak koło roweru bez szprychy! Ja nie mogę - aleś Wielki jesteś! Naiwne pytanie - da się to koło zębate jakiś „naprostować?! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6050 #195 Napisano 11 Maja 2021 Wymontować, zdjąć sprężynę z osi. Na kole znajdziesz czarną tarcze blaszaną. Jak się przyjżysz to ona jest osadzona osi i zagnieciona. Pierw ją zdejmij, potem koło dobij by równo siedziało na osi. Oś je ma przekroju kołowego w tym miejscu a dwa spłaszczenia. trzeba po dobiciu kołą w przwidłowe miejsce osadzenia wybijakiem czy innym nardzędziem napunktowć to dość solidnie = przestanie się przekaszac. Potem załó blaszkę i już.. ( też ją dobrze osadź )bo spręzyna znowu całość zwichruje ślizgając się po tym... 2 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrewone 36 #196 Napisano 11 Maja 2021 ... o choroba... - skomplikowane to jak wymiana stawu biodrowego! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6050 #197 Napisano 11 Maja 2021 (edytowane) Oj..tam, oj.tamm Przestałęm robić tzw. fotorelcje, ponieważ ktoś , kiedyś................ napisał, że one nic nie wnoszą, a wprowadzają zamęt i służą ( mi) do zbireania lajków (sic!) toteż nie robię serii zdjęć podczas naprawy i nie mam się czym z podzielić, ale to naprawde nie skomplikowane... Edytowane 11 Maja 2021 przez mkl1 1 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #198 Napisano 11 Maja 2021 A nie służą do tego? Ja tylko dla lajków tutaj siedzę 2 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6050 #199 Napisano 11 Maja 2021 ....to masz 2 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 735 #200 Napisano 11 Maja 2021 No to daliście sobie po razie . A foto relację bardzo chętnie oglądam - pod warunkiem że coś pokazują . Miłego wieczoru Roman 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach