Grigoris1 437 #451 Napisano 19 Marca 2016 @LMed - Dzięki za podpowiedź - ja spotkałem coś podobnego u Alpiny: http://www.alpina-watches.com/the-brand/museum_111.aspx?me=159 @kiniol - genialny materiał 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LMed 111 #452 Napisano 19 Marca 2016 Faktycznie Alpina jakby bardziej . U Mosera mostek nad kołem wychwytowym miał wyraźnie inny kształt , no i ten osłaniający koła mechanizm naciągu ... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #453 Napisano 20 Marca 2016 @LMed - Dzięki za podpowiedź - ja spotkałem coś podobnego u Alpiny: http://www.alpina-watches.com/the-brand/museum_111.aspx?me=159 @kiniol - genialny materiał Ale jest pewien zasadniczy błąd w tej animacji, znajdziecie? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #454 Napisano 20 Marca 2016 (edytowane) Pewnie to coś oczywistego, ale ja nie zauważyłem - temat jednak zainspirował mnie - to rzecz, która "chodzi" za mną od dłuższego czasu, a nie zauważyłem tego tutaj - jakie są rodzaje kotwic w zegarkach kieszonkowych (nie wychwytów)? W takim oto Elginie zastosowano kotwicę "wąsatą" - mechanizm prosty, a kotwica nietypowa: Spotkałem wiele rodzajów kotwic w wychwytach szwajcarskich: z kamieniami i bez nich, z "wąsami" i bez nich, złote, polerowane, specjalne, chronometryczne z szafirowymi paletami etc, etc... - nigdy jednak nie znalazłem klasyfikacji tego kluczowego w werku elementu - możecie pomóc, podzielić się swoja wiedzą? Edytowane 20 Marca 2016 przez Grigoris1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #455 Napisano 20 Marca 2016 Rodzaje kotwic zależą od wychwytu, zależnie od wyglądu w zasadzie się ich nie dzieli, kotwice wychwytu szwajcarskiego, mogą wyglądać rożnie, ale to zawsze są kotwice wychwytu szwajcarskiego i ich działanie się nie zmienia czy maja przeciwwagi (wąsy), czy nie, czy maja schowane palety kamienne, czy nie itp. Różnice zasadnicze są dopiero pomiędzy kotwicą wychwytu angielskiego, a szwajcarskiego, natomiast kotwica wychwytu glashuckiego w zasadzie działa tak samo jak kotwica wychwytu szwajcarskiego, tak jak cały wychwyt glashucki zresztą, ale zwyczajowo się te dwa wychwyty (a wiec i kotwice) wyróżnia. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #456 Napisano 20 Marca 2016 Dzięki Piotrze - jak zwykle na posterunku Mnie jednak bardziej chodziło nie o samą zasadę działania, ale rodzaje - w końcu jest wiele rodzajów kotwic z jakiegoś powodu.Np. w standardowym kieszonkowym Zenicie jest inna kotwica niż w wyższej klasy Primie - chodziło mi o tego typu różnice. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #457 Napisano 20 Marca 2016 Dzięki Piotrze - jak zwykle na posterunku Mnie jednak bardziej chodziło nie o samą zasadę działania, ale rodzaje - w końcu jest wiele rodzajów kotwic z jakiegoś powodu.Np. w standardowym kieszonkowym Zenicie jest inna kotwica niż w wyższej klasy Primie - chodziło mi o tego typu różnice.Jedynie mamy podział na kotwice boczne i czołowe, oraz równoramienne i nierównoramienne, ale to zależy od rodzaju wychwytu szwajcarskiego (czy innego). To, że kotwica jest bardziej czy mniej wygięta, czy to że ma polerowane krawędzie i tym podobne różnice w budowie należy tak bardziej do estetyki i zależy od fantazji firmy. Zegarki wyższej klasy maja przeważnie kotwice wykonane w wyższej klasie dokładności, co jest najważniejsze, a wygląd... no też jest ważny. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #458 Napisano 20 Marca 2016 (edytowane) Pewnie to coś oczywistego, ale ja nie zauważyłem - temat jednak zainspirował mnie - to rzecz, która "chodzi" za mną od dłuższego czasu, a nie zauważyłem tego tutaj - jakie są rodzaje kotwic w zegarkach kieszonkowych (nie wychwytów)? W takim oto Elginie zastosowano kotwicę "wąsatą" - mechanizm prosty, a kotwica nietypowa: Spotkałem wiele rodzajów kotwic w wychwytach szwajcarskich: z kamieniami i bez nich, z "wąsami" i bez nich, złote, polerowane, specjalne, chronometryczne z szafirowymi paletami etc, etc... - nigdy jednak nie znalazłem klasyfikacji tego kluczowego w werku elementu - możecie pomóc, podzielić się swoja wiedzą?Piękna fotka... Odnośnie animacji... sekundnik pracuje jak w wychwycie kotwicznym z obustronnym impulsem. W wychwycie chronometrycznym impuls jest jednostronny i sekundnik skacze co pół sekundy, jak w "kwarcu". Ot taki drobiazg. Edytowane 20 Marca 2016 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LMed 111 #459 Napisano 28 Marca 2016 (edytowane) Nie zauważyłem . A bo ten chronometryczny wychwyt to jednak rzadkie zwierze jest .W zestawieniu kolegi Grigorisa , to by się przydała jeszcze kotwica pana Langa ( czego życzę ) . Edytowane 28 Marca 2016 przez LMed 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szymon 020612 0 #460 Napisano 30 Marca 2016 Witam,Wpadł mi w ręce zegarek kieszonkowy marki Edox. Z racji, że jest ze mnie zwykły Kowalski to zbytnio się na zegarkach nie znam. Wiadomo mi tylko to, że jest złocony (napis "PLAQUE G 10").W internecie znalazłem coś podobnego ( http://www.ebay.com/...s8AAOSwd4tTvopG ) Proszę o pomoc, jakieś informacje. Zdjęcia : http://pl.tinypic.co...xc#.Vvg59yIXfBJ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szymon 020612 0 #461 Napisano 31 Marca 2016 http://pl.tinypic.com/useralbum.php?ua=t2QD%2BVcjymXxy15Fc2%2F8b4h4l5k2TGxc - poprawiony link ze zdjęciami 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #462 Napisano 31 Marca 2016 Edox z ostatniego ćwierćwiecza - ładniutki, jak na dzisiejszą produkcję 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9031 #463 Napisano 31 Marca 2016 Anglik... drugi z moich anglików. Mechanizm Rotherham sygnowany Reid & Sons - marką wciąż istniejącego zakładu jubilerskiego z Newcastle. Bardzo dobry, 19 kamieniowy mechanizm (nakrywki na wychwycie) z wychwytem kotwicowym angielskim uchodzi za jeden z najbardziej udanych mechanizmów produkowanych w UK. Piękny stan, cyka też fajnie 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #464 Napisano 31 Marca 2016 Mechanizm Rotherham sygnowany Reid & Sons - marką wciąż istniejącego zakładu jubilerskiego z Newcastle.Bardzo dobry, 19 kamieniowy mechanizm (nakrywki na wychwycie) z wychwytem kotwicowym angielskim uchodzi za jeden z najbardziej udanych mechanizmów produkowanych w UK.Piękna i rzadka pozycja. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #465 Napisano 31 Marca 2016 Super ten angol -zazdroszczę Rzadko się widuje "adjusted" na tego typu werkach, prawda? Zostawiasz szkiełko w takim stanie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9031 #466 Napisano 31 Marca 2016 Na razie zostaje, nie jest tragiczne 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LMed 111 #467 Napisano 31 Marca 2016 Te nie za duże rzymskie indeksy robią dobrą robotę . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RTK-WGM 219 #468 Napisano 17 Kwietnia 2016 No nareszcie upolowany Asus tapnął... 0 Kupię wszystko, rozsądek zachowując, co ma związek z marką ENICAR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5729 #469 Napisano 17 Kwietnia 2016 Bardzo ładny stan - widać że nie męczony - ładny nabytek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RTK-WGM 219 #470 Napisano 17 Kwietnia 2016 Bardzo ładny stan - widać że nie męczony - ładny nabytekA przeczucie od rana - no jedź na ten targ, rusz zad! Oj przeczucie wiedziało co tam jest Dziękuję, na aukcjach w ciągu roku raz się pojawił, a tu masz i stan i cena - palce lizać! 0 Kupię wszystko, rozsądek zachowując, co ma związek z marką ENICAR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kolak 24 #471 Napisano 20 Kwietnia 2016 (edytowane) Można usunąć ten post! Edytowane 8 Maja 2016 przez Kolak 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #472 Napisano 20 Kwietnia 2016 Wrzucam dla potomnych, bo prawdopodobnie zaraz jej u mnie nie będzie: https://scontent.cdninstagram.com/t50.2886-16/12893410_1018793058200417_1843520568_n.mp4No i... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #473 Napisano 24 Kwietnia 2016 (edytowane) U mnie dziś takie cudo : Niestety nie mam pojęcia kto otrzymał go za 50 lat pracy/50-lecie czegoś Literki "č. j." "česká jednota"? Edytowane 24 Kwietnia 2016 przez Grigoris1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #474 Napisano 24 Kwietnia 2016 Ten Longin niestety "do zmiany właściciela" - ale pomyslałem,że wezmę i pokażę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #475 Napisano 28 Kwietnia 2016 Nowe znalezisko - czy służbowe, nie wiem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach