Grigoris1 437 #926 Napisano 24 Lutego 2018 Jest jeszcze sidewinder 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalczapa 15 #927 Napisano 24 Lutego 2018 Jest jeszcze sidewinder czyli Savonette z urwanym deklem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #928 Napisano 24 Lutego 2018 Pokazcie mi Lepine I generacji, nawet nie swoje zdjecie ,moze gdzies taki sie przewinal a nie pamietam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #929 Napisano 24 Lutego 2018 Pokazcie mi Lepine I generacji, nawet nie swoje zdjecie ,moze gdzies taki sie przewinal a nie pamietam.http://www.mikrolisk.de/show.php/209/chapter_123 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #930 Napisano 25 Lutego 2018 O -Lepine IV i V mam kilka ale I sprzedalem kiedys niestety ,mialem na pewno ,nie wiedzialem co ....Dziekuje za zdjecia i link koledzy. 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #931 Napisano 1 Marca 2018 Z innej beczki - od dłuższego czasu zastanawia mnie, po co tak naprawdę produkowano zegarki z czarnymi tarczami (okres przed I wojną światową)? Wojsko kojarzy się - ale czy tak było też wtedy? Może kwestie żałobne? Taką myśl nasunęła mi ta oto damska kieszonka: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #932 Napisano 1 Marca 2018 Poszukiwania innej estetyki... no bo po co? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #933 Napisano 1 Marca 2018 Estetyka może iść za różnymi prądami myślowymi - dekadencja przełomu wieków?Zwróćmy uwagę, że spotyka się połączenie czarnej tarczy ze złotymi cyframi, wskazówkami, złotymi akcentami koperty (bigiel, koronka, ramka szkła, zawias), a do tego czarny gun-metal.Często w środku mechanizm klasy co najmniej średniej, zdarza się nawet wysokiej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalczapa 15 #934 Napisano 2 Marca 2018 (edytowane) Witajcie !Mój dzisiejszy strzał za wszelkie info będę bardzo wdzięczny ! Wiem tyle, że wojskowa, niemiecka, na Unitasie. Pytanie czemu mosiężna koperta a nie stalowa, czemu nie ma bić na zewnętrznym deklu, a coś było bite od wewnątrz i zatłoczone by nie było możliwe do odczytu ?Pozdrawiam Rafał Edytowane 2 Marca 2018 przez rafalczapa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafalczapa 15 #935 Napisano 2 Marca 2018 (edytowane) Witajcie !Mój dzisiejszy strzał za wszelkie info będę bardzo wdzięczny ! Wiem tyle, że wojskowa, niemiecka, na Unitasie. Pytanie czemu mosiężna koperta a nie stalowa, czemu nie ma bić na zewnętrznym deklu, a coś było bite od wewnątrz i zatłoczone by nie było możliwe do odczytu ?Pozdrawiam Rafałbardzo proszę Admina o przeniesienie wątku do działu „zegarki wojskowe” za niedopatrzenie przepraszamPozdR Edytowane 3 Marca 2018 przez DawPi Nie cytujemy zdjęć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5732 #936 Napisano 3 Marca 2018 Dwie kieszonki z historią w tle Cyma Za ukończenie szkoły podoficerskiej 18 Pułk Artylerii Lekkiej z Lok 2 Dowódca 18 P.A.L. 28-02-1934r Baltic Watch 2 Nagroda Ministra Spraw Wojskowych za próbną mobilizację w 8 batalionie sanitarnym 1929r 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #937 Napisano 3 Marca 2018 Cenne pamiątki - te z historią są najciekawsze 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
denver47 2531 #938 Napisano 5 Marca 2018 Koledzy nie zalega komuś niepotrzebna koronka do kieszonki? - miałaby być pasująca do corteberta-górnika na cal532. Koronka z alpaki-chińskiego srebra - zwał jak zwał. Gdyby ktoś miał to proszę o PW. Gdyby ktoś wiedział, gdzie kupić części do tego typu kieszonek to proszę o wskazówki tutaj - może komuś się kiedyś też przydadzą. Jeżeli potrzebne byłby by jakieś wymiary / długości/ średnice to dajcie znać - pomierzę co potrzeba 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #939 Napisano 5 Marca 2018 (edytowane) Z cyklu "ratujmy kieszonki" - też egzemplarz z historią: Edytowane 5 Marca 2018 przez Grigoris1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5732 #940 Napisano 6 Marca 2018 Cenne pamiątki - te z historią są najciekawsze Zdecydowanie najciekawsze dla mnie Z cyklu "ratujmy kieszonki" - też egzemplarz z historią: Mycie, smarowanie i będzie latał - a na poważnie .... trup 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #941 Napisano 6 Marca 2018 (edytowane) Śmiga bez smarowania Kupiłem go nie jako pamiątkę znad morza tylko jako "świadka historii" i chce zachować w takim kształcie i stanie jak teraz.Kwestia odkrycia jego szlaku bojowego i tajemnicy zatopienia w Morzu Bałtyckim... Podwodny (dosłownie) Zenith DH - to jest coś! Dla uważnych - zachował się na tarczy napis Edytowane 6 Marca 2018 przez Grigoris1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #942 Napisano 6 Marca 2018 Wiemy w jakim rejonie go znaleziono? Mam ich trochę znalezionych na Helu... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #943 Napisano 6 Marca 2018 Przybył do mnie z Rygi - tam potopiło się ich sporo. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #944 Napisano 6 Marca 2018 Ten był zakopany na plaży... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #945 Napisano 6 Marca 2018 No to mi poprawiłeś humor... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5732 #946 Napisano 7 Marca 2018 Kilka lat temu trafił mi się na allegro taki złomek - nikt nie był nim zainteresowany tylko ja Taka ciekawostka Licytacja kończyła się o 9.20 rano (dokładnie pamiętam) byliśmy wtedy u nas nad morzem - nie było wtedy jeszcze telefonów z internetem (bynajmniej ja nie miałem) i musiałem z laptopem grzać do takiej knajpki w której jak kupiłeś piwo to dostawałeś klucz do Wi-Fi - no i kupiłem to piwo (9 rano ) i zalicytowałem Szrotek poszedł za 20zł plus wysyłka Leży i czeka na nowy mechanizm ale jakoś nie trafił mi się pasujący więc dalej leży 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #947 Napisano 7 Marca 2018 Pawle, przecież to pamiątka ze sławnego stalagu "sieben A" (VII-A) Franka Dolasa! Trzeba poszukać jaki był podział administracji obozów jenieckich i czy był tylko jeden VII-A - Dolas mówi o "Altdorf-Am-See" ale miejsce na południu Niemiec zgadza się. Oglądając więc film raz jeszcze zastanówmy się, do której postaci należał tenże zegarek... https://en.wikipedia.org/wiki/Stalag_VII-A 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5732 #948 Napisano 7 Marca 2018 Tak wiem już kiedyś kopałem - https://pl.wikipedia.org/wiki/Stalag_VII_ANa kopercie inicjały jakiegoś K.B. raczej nie do dojścia ale ciekawostka jest 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9143 #949 Napisano 11 Marca 2018 (edytowane) Vanguard, model 1908, w późnej wersji z 1952. roku... Mechanizm - produkowany od 1908 - przeszedł wiele modyfikacji przez te 40 lat... ..głownie dotyczących wykończeni i kompletu balansowego. Oczywiście - balans bimetaliczny zdążył już w zasadzie przejść do historii.Piękny, perfekcyjny jakościowo chronometr, choć - z uwagi na specyfikę amerykańskiego systemu produkcji i amerykańskiego rynku (przede wszystkim wymagań amerykańskich kolei) jednocześnie bardzo pospolity i niedrogi. To wada i zaleta zarazem - z jednej strony za małe pieniądze można mieć chronometr regulowany w 6 pozycjach, a z drugiej... nie jest to nic wielkiego Obiecywałem też lepsze zdjęcia mojego Lepine'a... Cudeńko, choć ciut zmęczony życiem Edytowane 11 Marca 2018 przez pmwas 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #950 Napisano 12 Marca 2018 W Vanguardzie adjustacja 6 czy 8? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach