papax 97 #2726 Napisano 22 Marca 2022 W dniu 7.03.2022 o 00:20, Szpindlakfan napisał(-a): Pierwszy raz spotkałem się z amerykańskim szpindlem Czy we wczesnych latach istnienia USA produkcja zegarków była tam jakoś bardziej rozwinięta, czy to taki raczej rodzynek? A to nie jest przypadkiem mechanizm produkcji angielskiej opisany w Ameryce? Często producenci mechanizmów zapisywali swoje inicjały pod tarczą, ale to już wymaga ściągnięcia jej i pobawienia się w detektywa. Koperta mogła zostać wyprodukowana już w USA pod ten konkretny mechanizm. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5728 #2727 Napisano 27 Marca 2022 Gustaw Becker 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3538 #2728 Napisano 31 Marca 2022 Właśnie odebrany. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2729 Napisano 31 Marca 2022 Od zegarmistrza? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3538 #2730 Napisano 31 Marca 2022 Nie z USA. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2731 Napisano 31 Marca 2022 Aaa .. też pięknie... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #2732 Napisano 1 Kwietnia 2022 (edytowane) W dniu 22.03.2022 o 22:47, papax napisał(-a): A to nie jest przypadkiem mechanizm produkcji angielskiej opisany w Ameryce? Często producenci mechanizmów zapisywali swoje inicjały pod tarczą, ale to już wymaga ściągnięcia jej i pobawienia się w detektywa. Koperta mogła zostać wyprodukowana już w USA pod ten konkretny mechanizm. Na amerykańskim forum ktoś podesłał foto ze wzmianką o Johnie Carrellu i wychodzi na to, że był tylko handlowcem, a zegarek rzeczywiście pochodzi z Anglii. Trochę szkoda, że to tylko taki "amerykański polonik", a nie pełnoprawny amerykański wyrób Co ciekawe, ktoś zwrócił uwagę, bo sam tego nie zauważyłem, że w nazwie Philadelphia jest literówka, czyżby to była tylko zwykła pomyłka? Ciekawe czy grawer się zorientował, że spieprzył robotę? Edytowane 1 Kwietnia 2022 przez Szpindlakfan 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Victimuus 12 #2733 Napisano 1 Kwietnia 2022 Galicyjski smaczek z Rzeszowa 1820 rok. Polska pod zaborami, ale twardo sygnowano polszczyzną.Wysłane z mojego SM-F900F przy użyciu Tapatalka 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #2734 Napisano 1 Kwietnia 2022 Czy rzeczywiście został wykonany w Polsce, czy Pan Józef tylko nimi handlował? Polak chybaby nie oznaczał regulacji włosa literami A i R 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2735 Napisano 1 Kwietnia 2022 To francuski zegarek sprzedany przez Rzeszowskiego zegarmistrza... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 621 #2736 Napisano 2 Kwietnia 2022 Nic dziwnego, że emaliowane tarcze zdobyły taką popularność, stalowe wskazówki na srebrnym tle są prawie niewidoczne 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3538 #2737 Napisano 2 Kwietnia 2022 Na złotej trochę lepiej. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 291 #2738 Napisano 10 Kwietnia 2022 (edytowane) Dzień dobry Szanownemu towarzystwu, znów dostałem od następnego kolegi jakiś zegarek kieszonkowy do naprawy ( uruchomienia ). Jak tak dalej pójdzie to rzeczywiście zostanę naprawiaczem zegarków kieszonkowych.🙂 Proszę o jakieś bliższe informacje na temat tego zegarka, abym miał jakiś punkt zaczepienia w poszukiwaniu wszelkich informacji o tym zegarku. Na deklu osłonowym mechanizmu jest napisane, ze jest to zegarek z wychwytem cylindrowym na sześciu kamieniach ( i na tym się moja wiedza kończy ☹️). Oczywiście nie omieszkam otworzyć w kąciku zegarmistrzowskim nowego tematu uruchomienia tego zegarka. O czym poinformuje. Edycja: Załączam obiecany link: Calibre Lépine IV, Japy Fréres, Montre gousset, zegarek kieszonkowy - KĄCIK ZEGARMISTRZOWSKI - Klub Miłośników Zegarów i Zegarków (zegarkiclub.pl) Poniżej pare zdjęć: Dziekuje i pozdrawiam Edytowane 26 Kwietnia 2022 przez Andrzej Wachowicz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2739 Napisano 11 Kwietnia 2022 (edytowane) Lepine IV, naprawa tylko dla sportu Edytowane 11 Kwietnia 2022 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 291 #2740 Napisano 11 Kwietnia 2022 @kiniol Dziekuje, już wiem co szukać. Ja to traktuje jako nieustającą naukę.🙂 pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
graver 416 #2741 Napisano 12 Kwietnia 2022 (edytowane) Witam, by nie zaśmiecać forum prośba by szanowni wypowiedzieli się na temat tego mechanizmu podpisanego na mechaniźmie i pokrywie F. Lagne z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi Edytowane 13 Kwietnia 2022 przez graver Korekta 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
graver 416 #2742 Napisano 12 Kwietnia 2022 (edytowane) Nikt nic? szukałem parę godzin znalazłem bardzo zbliżony do mojego longines 19B link poniżej bardzo podobny układ i mostki https://www.vintagewatchstraps.com/Longines94237.php I jeszcze jeden Longines który znalazłem w googlach : https://spareclockparts.com/2017/11/24/longines-antique-pocket-watch-movement-key-wind-16s-for-parts/ Szkoda że nikt nie może mi pomóc, po kilku godzinach szukania czytania doszedłem do wniosku że jest to na 100% mechanizm Longinesa a nazwisko które jest wygrawerowane F. Lagne to zegarmistrz który składał mechanizmy od Longinesa, upewnia mnie to że zauważyłem choć zdjęcia z aukcji są słabe, widać podobną kotwicę z przeciw wagą, jednak dziwne czemu jest wygrawerowany numer seryjny chyba Longinesa. Piszę sam do siebie, trudno Edytowane 13 Kwietnia 2022 przez graver korekta 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3538 #2743 Napisano 13 Kwietnia 2022 22 godziny temu, graver napisał(-a): Nikt nic? szukałem parę godzin znalazłem bardzo zbliżony do mojego longines 19B link poniżej bardzo podobny układ i mostki https://www.vintagewatchstraps.com/Longines94237.php I jeszcze jeden Longines który znalazłem w googlach : https://spareclockparts.com/2017/11/24/longines-antique-pocket-watch-movement-key-wind-16s-for-parts/ Szkoda że nikt nie może mi pomóc, po kilku godzinach szukania czytania doszedłem do wniosku że jest to na 100% mechanizm Longinesa a nazwisko które jest wygrawerowane F. Lagne to zegarmistrz który składał mechanizmy od Longinesa, upewnia mnie to że zauważyłem choć zdjęcia z aukcji są słabe, widać podobną kotwicę z przeciw wagą, jednak dziwne czemu jest wygrawerowany numer seryjny chyba Longinesa. Piszę sam do siebie, trudno To już etap najwyższego poziomu inteligencji. Rozmowa z samym sobą. Tak aby nie zostało uznane to za objaw jakiegoś stanu chorobowego to postaram się nawiązać dialog. Żle odczytałeś nazwisko zegarmistrza. To nie F. Lagne tylko F. Sagne. Tutaj w linku masz zegarek tego samego zegarmistrza tylko trochę z innym mostkiem balansu i regulacją. I raczej to nie mechanizm Longines. https://www.antiquesboutique.com/antique-pocket-watches/swiss-silver-full-hunter-pocket-watch-by-f-sagne-circa-1890/itm14541#.YlchVS-pl-U Pozdrawiam Piotr 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #2744 Napisano 13 Kwietnia 2022 Też wątpię w "longinesową" prowenięcję tego mechanizmu. Sagne. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
graver 416 #2745 Napisano 13 Kwietnia 2022 Ja pierdziu, dzięki za zainteresowanie i odtajnienie mechanizmu, dlaczego ja widziałem L a nie S ? No kurcze wstyd mi tyle lat graweruję literki, dzięki jeszcze raz, swoją drogą prawie nie robi różnicy z Longinesem 😌 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3538 #2746 Napisano 13 Kwietnia 2022 5 minut temu, graver napisał(-a): Ja pierdziu, dzięki za zainteresowanie i odtajnienie mechanizmu, dlaczego ja widziałem L a nie S ? No kurcze wstyd mi tyle lat graweruję literki, dzięki jeszcze raz, swoją drogą prawie nie robi różnicy z Longinesem 😌 To tak jak Jan Machulski w pewnym filmie zamiast kupić album o Wilnie, kupił o winie. 😉 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
graver 416 #2747 Napisano 13 Kwietnia 2022 No tak, dobre, najwstydliwsze jest to że ja graweruję ręcznie i kaligrafię znam dobrze, na obronę swą dodam że iks lat temu grawerowałem takie S ale, klienci czytali za inną literkę i zaprzestałem robię ozdobną ale bez zawijasa, a z ciekawości to sieczka ten mechanizm czy wart pochylenia większego? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2748 Napisano 13 Kwietnia 2022 (edytowane) 41 minut temu, Grigoris1 napisał(-a): Agassiz? u mnie też taki zagadkowy zegarek... Edytowane 13 Kwietnia 2022 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #2749 Napisano 14 Kwietnia 2022 (edytowane) Tamten Sagne chyba jest trochę za ubogi na Agassiza czy innego Francillona. A Twój kiniolu egzemplarz jest nader ciekawy - najgorsze, że to dla mnie kolejny przypadek, kiedy wiem, że kiedyś coś takiego widziałem i za nic nie mogę skojarzyć gdzie i co to było... Chyba muszę się do tego stanu przyzwyczaić... Minerva? Edytowane 14 Kwietnia 2022 przez Grigoris1 uzupełnienie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #2750 Napisano 14 Kwietnia 2022 Hahn/Landeron ... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach