Grigoris1 437 #626 Napisano 17 Listopada 2016 ... tę informację 8 złociszach mogłeś sobie darować ... - zwłaszcza, że w realu pewnie jest jeszcze bardziej efektowny... musisz sobie teraz sprawić ładny łańcuszek na szyję 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwed 1069 #627 Napisano 17 Listopada 2016 Łańcuszek już mam srebrny kupiony z damska Omega kieszonkową wystarczy go uprać w soli z foli aluminiowa OK o cenach zakupowych więcej nie będę informował A w realu naprawdę pięknie się prezentuje. 0 Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #628 Napisano 2 Grudnia 2016 Dwa tygodnie ciszy to zdecydowanie za dużo Ode mne taki oto swojski szwajcarski "railroad" od Perfecty: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwed 1069 #629 Napisano 2 Grudnia 2016 Tu zazwyczaj jest cichutko! Bardzo fajna Perfecta szczególnie dekielek ma ciekawy. Mi jakiś czas temu taki Waltham wpadł w rączki i muszę powiedzieć, ze ciężki jest skubany! 0 Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #630 Napisano 2 Grudnia 2016 Dekiel Perfecty dość zagadkowy - nagrodowy? Nastrój... eh, wolę jednak więcej emocji w temacie Amerykanin bardzo fajny - zafunduj mu jednak spa ... no i ta wskazówka.To 18s? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwed 1069 #631 Napisano 2 Grudnia 2016 Nie zbyt znam sie na kieszonkach Spa mu robic nie będę tylko wskazówkę muszę znaleźć i tyle bo naprawde pięknie wyglada. A ze mechanizm troszkę brudny raczej zawsze spokojnie leżakuje 0 Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arekor 2595 #632 Napisano 9 Grudnia 2016 Siostry 0 "Co mi tam czas! Bywa, że i cały miesiąc odda się chętnie za pół rubla, a innym razem za żadne skarby nie sprzedałoby się nawet pół godzinki." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #633 Napisano 20 Grudnia 2016 Ożywienie przedświąteczne - ciekawostka związana ze szkołą zegarmistrzowską z Besancon: E. PeyreMillauLaureat de l Ecole Nationaled Horlogerie LF&F Paris 1787-1889 Medailles d Or Cylinderek z tradycją 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mayor 225 #634 Napisano 20 Grudnia 2016 Raczej nie ma związku z Besancon,.Millau to miejscowość w Pirenejach,a Besancon leży w Alpach.,Pierwsza miejscowość jest w pobliżu granicy hiszpańskiej,a druga przy granicy szwajcarskiej i dzieli je dystans ok 600 km 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #635 Napisano 20 Grudnia 2016 (edytowane) Geograficznie wszystko się zgadza Nie chodziło mi o samo Millau, tylko o Narodową Szkołę Zegarmistrzowską z Besancon, której "laureatem" był rzeczony E. Peyre. Dla mnie szczególną wartość stanowi właśnie ten związek, gdyż z takich szkół wywodziło się wielu wspaniałych twórców zegarków - z Technicum Cantonale w Bienne czy L’École d'Horlogerie z Genevy. We Francji istniała jeszcze szkoła w Paryżu - L’École d'Horlogerie de Paris.Znam jeszcze Ecole nationale d'Horlogerie de Cluses.I jeszcze filmik: http://education.francetv.fr/matiere/arts/cm1/video/le-savoir-faire-horloger-de-besancon Te szkoły mają długą historię: Genève i Besançon (1824), La Chaux-de-Fonds (1865), Le Locle (1866), St-Imier (1867), Biel (1872), Soleure (1884) i Sentier (1901). Neuchâtel miało szkołę od 1738!źródło: http://www.enicarcollectors.net/enicarE2.htm Edytowane 20 Grudnia 2016 przez Grigoris1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mayor 225 #636 Napisano 20 Grudnia 2016 Trudno powiedzieć dokładnie, kiedy zostały wprowadzone zegarki dla załóg jądrowych łodzi podwodnych . Najwcześniejszym śladem jest publikacja MoD z kwietnia 1969. Wydaje mi się, że te zegarki zaczęły być wymagane kiedy Royal Navy rozpoczęła budowę floty sub jądrowej czyli po podpisaniu w 1963r z USA umowy na dostawy rakiet Polaris A-3.,Pierwsze brytyjskie atomowe okręty podwodne klasy Resolution były uzbrojone w 16 rakiet Polaris ,a każda rakieta miała 3 głowice termojądrowe,W 1967r kiedy do służby wszedł pierwszy okręt Resolution MoD zaczął ściśle regulować wszelkie elementy wyposażenia, które emitowały promieniowanie,gdyż na pokładach atomowych okrętów byly bardzo wrażliwe czujniki promieniowania .W tym czasie, większość, jeśli nie wszystkie, zegarki używane w służbie miały cyferblaty pomalowane farbami z dodatkiem radu lub trytu. MoD miało niewiele czasu na rozwiązanie problemu,dlatego podjęło decyzje o zmodyfikowaniu partii 9 kamieniowych zegarków kieszonkowych Waltham, które zostały nabyte w czasie 2 WW.Zegarki te otrzymały nowe wskazówki i tarcze a koperty zostały pochromowane od nowa i ponownie oznaczone jako "non-lum".Moim zdaniem zdecydowano się na takie "dziadowskie oszczędności", gdyż wszystkie 4 okręty atomowe klasy RE: Resolution,Repulse,Renown i Revenge stacjonowały w bazie HMNB Clyde niedaleko Glasgow,w słynącej z rozrzutności i szastania pieniędzmi Szkocji ,To prowizoryczne rozwiązanie nie przetrwało długo,gdyż stare Walthamy o niskiej klasy mechanizmach okazały się zbyt zawodne a dodatkowo tarcze bez lumy utrudniały podwodniakom odczytywanie godziny.,W latach 70 tych,MoD zamówiło w firmie CWC nowe świecące zegarki kieszonkowe specjalnie dla załóg okrętów podwodnych wyposażone w wysokiej klasy szwajcarskie mechanizmy na 17 kamieniach, w których cyferblat i wskazówki pokryto farbą luminescencyjną "LumiNova",.Ten zegarek to swego rodzaju "żywa skamielina".,Prawdopodobnie najdłużej na świecie produkowana kieszonka,a na pewno najdłużej produkowany militarny zegarek kieszonkowy,Mój egzemplarz pochodzi z 2004 roku,ale widziałem także młodsze sztuki z lat 2012/ 2014 i całkiem możliwe ,że nadal CWC produkuje te zegarki, 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jimmy6 2373 #637 Napisano 20 Grudnia 2016 (edytowane) .............na pewno ma na stanie:http://www.cwcwatch.com/collections/cwc-pocket-watch/products/cwc-mechanical-pocket-watch ..............a czy spotkałeś się z trytem w kieszonkach (starsze modele), tak jak w subie, chrono i G10? Edytowane 20 Grudnia 2016 przez jimmy6 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mayor 225 #638 Napisano 20 Grudnia 2016 Były kieszonki Ball z trytem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onpoznan 1 #639 Napisano 26 Grudnia 2016 (edytowane) junghans meifterkoperta z puncami Gustava Rau z Pforzheim/junghans (3-deklowa, numery zgodne). Grubo złocony - 60 mikronów.mechanizm cal. 42/1 (mikro regulacja, 15 kamienny)bardzo ładnie zachowany - według mojej wiedzy nie kombinowany.na mechanizmie widnieje numer 13232model ten produkowano w latach 1928-1937z którego roku może być ten egzemplarz?https://zapodaj.net/361d68fc0688a.jpg.htmlhttps://zapodaj.net/cf3e75a80fc26.jpg.htmlhttps://zapodaj.net/3887cd617b60b.jpg.htmlhttps://zapodaj.net/04778a7082202.jpg.html Edytowane 26 Grudnia 2016 przez onpoznan 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5729 #640 Napisano 28 Grudnia 2016 Taki dzisiaj się trafił Hebdomasik - najpierw myślałem że kolejny zdobiony tworek z lat 80-90tych ale po otwarciu i lepszym przyjrzeniu miłe zaskoczenie - 8 dniowy Hebdomas w kopercie z motywem polowania na lisy - koperta jak nowa i sygnowana Huguenin już kiedyś poruszałem temat sygnatury Huguenin na kopercie zegarka " Bałora"Zdjęć trochę więcej i kiepskie bo w sztucznym świetle jutro jak znajdę chwilę to podmienię. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #641 Napisano 30 Grudnia 2016 Poproszę o informację na temat poniższego egzemplarza.Dziękuję. 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #642 Napisano 30 Grudnia 2016 Bardzo ładny Henryk Moser - rozmawialiśmy już kiedyś o niemal bliźniaczym La Rochette ... tylko gdzie to było Pamiętam tylko to:http://zegarkiclub.pl/forum/topic/104964-zegarek-kieszonkowy-la-rochette/?hl=rochette Ni to militarny, ni kolejowy... Lata 30. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #643 Napisano 31 Grudnia 2016 W Nowym RokuWszystkiego NajlepszegoDużo Dużo Dużych Kieszonek ŻyczyRoman p.s. Ten olbrzym przywrócony do życia w ostatnich dniach starego jeszcze roku 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piniu10 7 #644 Napisano 31 Grudnia 2016 Mogę się tu coś dowiedzieć na temat tego zegarka? Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5729 #645 Napisano 31 Grudnia 2016 Kieszonkowa Helwetia dla niewidomych stąd te wypustki na tarczy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #646 Napisano 31 Grudnia 2016 (edytowane) Paweł, a ten Twój hebdomasik to śliczny... Podoba mi się układ tarczy pod krytą kopertę... no,no @kieszonkowe mechanizm olbrzyma można zobaczyć? Edytowane 31 Grudnia 2016 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mayor 225 #647 Napisano 31 Grudnia 2016 Pozycja na którą polowałem przez długi czas- Australijczyk .Australia wypowiedziała wojnę Niemcom 3 września 1939,w tym samym dniu Aussies oddali pierwsze strzały., Niewielka liczba tych zegarków została wyprodukowana w Australii w czasie,a najprawdopodobniej na samym początku II wojny światowej, kiedy Anglia nie była w stanie wysyłać do Australii zaopatrzenia, a Stany Zjednoczone do 1941 były państwem neutralnym(po przystąpieniu USA do wojny Armia Oz otrzymała olbrzymie dostawy sprzętu w tym zegarków Elgin i Waltham) ., Koperta zegarka została wykonana z mosiądzu i wykończona czarną farbą.Koperta jest masywna z grubym niemal pancernym szkłem., Zegarek nie posiada ucha ,gdyż był montowany w uchwycie z tworzywa sztucznego na obudowie radiostacji (zestawu bezprzewodowego) Zegarek nie wygląda zbyt elegancko,ale zastosowano w nim wysokiej klasy mechanizm Montilier cal.61,.Werki Montilier były stosowane zarówno w kieszonkowych Rolexach Extra-Prima jak i w przedwojennych zegarkach Giuseppe Panerai., J.W.H./V oznacza J.W. Hardie Co., duża i dobrze znana firma jubilerska. "V" oznacza Victoria (Australia) Melbourne. "D / | \ D" to Dept of Defense australijski Departament Obrony., 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #648 Napisano 31 Grudnia 2016 (edytowane) Dzięki za życzenia Roman! Dołączam się oczywiście - Życzę Wam, Powiernikom, też tych mniejszych i nawet całkiem malutkich kieszonkowych zegarkóww tym Nowym, 2017 już, Roku Pańskimgdzie nowych cudownych kieszonek więcej nie będzie ... no, chyba,że w naszych kolekcjach W ostatnim w 2016 roku wpisie taki oto zestaw: Tak, jeszcze mała dygresja - jesteśmy tutaj nieco ponad rok tylko, a jak pięknie się temat rozwija Edytowane 31 Grudnia 2016 przez Grigoris1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #649 Napisano 2 Stycznia 2017 .......@kieszonkowe mechanizm olbrzyma można zobaczyć? Proszę bardzo Jakiś "kowal" go naprawiał - oś balansu wklejona (nie ruszałem) przerzutnik rubinowy luzem (zaszelakowałem) koperta (zdobyłem specjalne kopyta więc wyklepana) tarcza (ubytki uzupełnione) ogólne czyszczenie i smarowanie - i POWRÓT DO ŻYWYCH - będzie odmierzał czas PozdrawiamRoman 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #650 Napisano 2 Stycznia 2017 Porządki noworoczne i znalezisko... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach