Grigoris1 437 #751 Napisano 26 Maja 2017 Fakt, Montilier - Piotr jest niezastąpiony Regulacja podobna trafia się w kilku manufakturach - w Rolexach też http://www.network54.com/Forum/353391/thread/1440517980/Panerai+-+Una+storia+italiana 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #752 Napisano 26 Maja 2017 (edytowane) Dziękuję raz jeszcze Piotr, Grigoris1... Edytowane 26 Maja 2017 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LMed 111 #753 Napisano 27 Maja 2017 Ciekawa informacja . I ten Rolex uzbrojony po zęby przez Montiliera też . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5732 #754 Napisano 24 Czerwca 2017 Tegoroczny zakup... i już kurier przyniósł... ale to tylko Chińczyk ... DSCN9944.JPGDSCN9943.JPGDSCN9941.JPGDSCN9946.JPGDSCN9950.JPGDzisiejszy zakup - czy to jest jest to samo? wygląda że tak choć mniej zdobiony - ktoś spryskał wszystko olejem schodzi nawet patyczkiem do uszu,źle bo nie chodzi zatłuszczone wszystko niemiłosiernie a dobrze bo przynajmniej nie zardzewiał - balans fajnie sie kiwa więc ratunek możliwy - spory bo aż 55mm Kto i dla kogo to konstruował? Podzielcie się wiedzą bo obrazki znalazłem ale info mało Po kliknięciu na fotkę ta znacznie się powiększy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9142 #755 Napisano 24 Czerwca 2017 (edytowane) Ale piękny! Muszę sobie kiedyś sprawić chińczyka, tylko ciągle są "ważniejsze" wydatki Tamten pokazywany przez kiniola najpewniej ma wychwyt podwójny (duplex), twój ma ewidentnie kotwicowy. Edytowane 24 Czerwca 2017 przez pmwas 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #756 Napisano 24 Czerwca 2017 Super stan, szkoda, że tarcza strzelona... ale mechanizm wygląda na nietknięty ręką hobbysty... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5732 #757 Napisano 25 Czerwca 2017 Dzięki za odpowiedzi - to jest ten cały Bovet? Mam nadzieję lepsze zdjęcia wychwytu i kotwicy rozjaśnią - zrobię mu serwis i lekko odświeżę zobaczymy jak to chodzi - tarcza nie jest zła ma dwie rysy (pęknięcia) zapuszczone tym czarnym smarem powinno się rozjaśnić po umyciutyle wyczaiłem z sygnatury na kopercie LF&Co ale to chyba producent koperty ? http://mikrolisk.de/show.php?site=280&suchwort=LF%20&%20Co&searchMode=exact&searchWhere=trademark#sucheMarker Taka oto Chińska ciekawostka No i nie wiem czy ta koperta tak zaszła i powinna być w srebrnym kolorze czy pozostać czarna ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #758 Napisano 25 Czerwca 2017 Powinna być w srebrze... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5732 #759 Napisano 26 Czerwca 2017 Powinna być w srebrze...Nie byłem jeszcze u majstra z naprawą ale zabrałem się dzisiaj za próby wyczyszczenia tego czarnego nalotu i............. to jest oksydowane - tak jest pod śrubami i we wszystkich zakamarkach nawet od wewnątrz - czarna patyna ze srebra schodzi po jednym przeciągnięciu - tego nawet wełną stalową nie da się usunąć - jest trochę zabrudzony ale na pewno nie jest to patyna ani nalot 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LMed 111 #760 Napisano 26 Czerwca 2017 Wygląda rzeczywiście na oksydę . Jeśli już to można ją poprawiać .Cały zegarek prezentuje się spójnie . Taki trochę wojskowy w wyrazie .Tarcza strzelona , al można spróbować wyczyścić ten syf w pęknięciach .Moim zdaniem fajna sztuka . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9142 #761 Napisano 22 Lipca 2017 (edytowane) Takie sobie kupiłem: Quartier au Locle, XIX wiek, w złoconej, nieco wytartej kopercie: I ze zadu... Mechanizm na zawiasie pod otwieraną lunetą: Taki: Bezkamieniowy szpindlak, na dokładnym (jak na szpindlaka) chodzie, po serwisie. Nawet niezłe detale: Zwraca uwagę "F S" na regulatorze - to na Anglię? Na USA?Quartier na ryki europejskie robił też standardowe "cylinderki", sygnowane na deklu, ten chyba trochę ciekawszy warto zauważyć pewne podobieństwa: Jednak poza wielkością, mechanizmy pod względem jakości wykończeń dzielą lata świetlne.Pierwszy na pewno jest z Locle, drugi to chyba francuz, ale czy na pewno??? Strasznie ciężko się połapać w tych staruszkach... Edytowane 22 Lipca 2017 przez pmwas 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #762 Napisano 27 Lipca 2017 Kieszonkowa to sztuka - chrono rattrapante na Lemanii 19NP w służbie JKM - tak wakacyjnie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rutli 1 #763 Napisano 16 Sierpnia 2017 Dzień dobry, Zwracam się z prośbą o doradzenie mi w zakupie zegarka kieszonkowego.Mój budżet wynosi 2 tys. zł i chciałbym kupić coś, co długo mi posłuży i będzie w dobrym stanie. Dodam, że jestem laikiem w tym temacie i tak naprawdę niewiele wiem. Byłbym wdzięczny za sugestie gdzie szukać zegarków i za jakimi firmami się rozglądać. Zastanawia mnie też czy za 2 tys. dostanę coś porządnego, co przez długi czas będzie działało bezawaryjnie i nie będzie sprawiało problemów w codzinenym użytkowaniu.Dziękuję i pozdrawiam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #764 Napisano 16 Sierpnia 2017 Długo, bezawaryjnie i dokładnie będzie działał zegarek kwarcowy Dobry vintage w dobrym stanie powinien załatwić sprawę - trzeba go niestety nakręcać... Spektrum dobrych marek i modeli jest ogromna - do tego kwestia typu koperty, metalu itd. - no i najważniejsze: gust. Aby jednak coś konkretnego doradzić - poszukaj amerykańskiego railroada na np. 21 kamieniach z początku wieku XX, w dobrym stanie - zajrzyj do amerykańskich kieszonek. Ewentualnie Zenith Prima, np. na cal. 68. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rk7000 3345 #765 Napisano 18 Września 2017 Pomyślałem że obowiązkowo muszę pokazać ten zegarek w dziale "Vintage" ale miałem problem gdzie Teoretycznie może wisieć na dewizce więc będzie tu. Chociaż nie wiem jaka trzeba mieć kieszeń jakby co Poljot 53303 deck Watch. 2 kwartał 1978r 0 Licytacje dla Krzysia https://zegarkiclub.pl/forum/topic/137599-licytacja-dla-krzysia/?do=findComment&comment=3403902 Pozdrawiam Roman Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #766 Napisano 18 Września 2017 Świetna maszyna - niestety tych w skrzyneczce jest coraz mniej - tym większe gratulacje Nardin jak malowany 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rk7000 3345 #767 Napisano 18 Września 2017 Dzięki.Tak sie właśnie zastanawiam ile jest prawdy w tym że ten Poljot był na licencji Ulisse Nardin?To jest wersja D czyli czwarta. Podobienstwo duże. Parametry chronometru - wg producenta średnia dobowa odchyłka to +/- 6 sekund. Mój robi -8/24h ale ma prawie 40 lat więc wybaczam 0 Licytacje dla Krzysia https://zegarkiclub.pl/forum/topic/137599-licytacja-dla-krzysia/?do=findComment&comment=3403902 Pozdrawiam Roman Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #768 Napisano 20 Września 2017 Jakiej licencji? Raczej "zerżnięcji"... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rk7000 3345 #769 Napisano 20 Września 2017 (edytowane) Wbrew potocznej opinii, technologie zegarkowe (i nie tylko), radzieccy nabywali legalnie Przy tym zegarku tez tak jest podawane ale jak masz jakieś wiarygodne informacje to fajnie jakbyś je podał. Edytowane 21 Września 2017 przez rk7000 0 Licytacje dla Krzysia https://zegarkiclub.pl/forum/topic/137599-licytacja-dla-krzysia/?do=findComment&comment=3403902 Pozdrawiam Roman Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #770 Napisano 22 Września 2017 (edytowane) Dałem się być może zwieźć potocznym opiniom i bezmyślnie je powtarzam... Przytocz proszę dowody na to, że Rosjanie nabywali technologie legalnie, np. od Ulysse Nardin... Tak a propos...https://wiadomosci.wp.pl/wpadka-w-moskwie-pomnik-kalasznikowa-z-niemieckim-karabinkiem-6169010182047361a Edytowane 22 Września 2017 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rk7000 3345 #771 Napisano 22 Września 2017 (edytowane) Nie wiem czy dałeś się zwieźć potocznym opiniom ale wierzę, że przeczytałeś to co napisałem z minimalną chociażby uwagą Tam nigdzie nie jest napisane, że z całą pewnośćią jest to licencja Ulysse Nardin choć takie informacje można spotkać w necie. Natomiast z całą pewnościa fabryka DuberHampden i Ansonia Clock.co To były technologie legalnie zakupione.(całe fabryki wraz z ludźmi przyjechały z USA do Moskwy)Francuski LIP kaliber 16, 26, 40 też - to tak na szybko z okresu lat 30- 50 kiedy powstawał poprzednik Poljota 53303 No i taki link jeszcze, pierwszy z brzegu.https://watch-wiki.org/index.php?title=Poljot_53303 Edytowane 22 Września 2017 przez rk7000 0 Licytacje dla Krzysia https://zegarkiclub.pl/forum/topic/137599-licytacja-dla-krzysia/?do=findComment&comment=3403902 Pozdrawiam Roman Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #772 Napisano 23 Września 2017 (edytowane) No własnie, można spotkać w necie... jak było naprawdę tego się raczej nie dowiemy... Ulysse Nardin współpracował wtedy z Hamiltonem przy konstrukcji modelu 21... czyli grali na dwie strony? Edytowane 23 Września 2017 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #773 Napisano 23 Września 2017 Nie wiem czy dałeś się zwieźć potocznym opiniom ale wierzę, że przeczytałeś to co napisałem z minimalną chociażby uwagą Tam nigdzie nie jest napisane, że z całą pewnośćią jest to licencja Ulysse Nardin choć takie informacje można spotkać w necie. Natomiast z całą pewnościa fabryka DuberHampden i Ansonia Clock.co To były technologie legalnie zakupione.(całe fabryki wraz z ludźmi przyjechały z USA do Moskwy)Francuski LIP kaliber 16, 26, 40 też - to tak na szybko z okresu lat 30- 50 kiedy powstawał poprzednik Poljota 53303 No i taki link jeszcze, pierwszy z brzegu.https://watch-wiki.org/index.php?title=Poljot_53303Obie opnie są potoczne, dowody są przekazywane zazwyczaj z ust do ust, konkretów w postaci widoku umowy licencyjnej brak. Hampden na pewno przyjechał do ZSRR za w ramach umowy, innej możliwości nie ma, pewne były tez i inne umowy licencyjne, ale jest tez faktem, że wiele ich wyrobów nie można było sprzedawać na rynkach międzynarodowych własne przez brak licencji. Szczególnie po drugiej wojnie światowej, wiele technologi pojechało wraz z całymi fabrykami do sowietów w ramach łupów wojennych, z Polski też. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9142 #774 Napisano 23 Września 2017 Pewne natomiast jest, ze duże morskie chronometry zostały nabyte w ramach - powiedzmy - reparacji wojennych, gdy cała maszyneria z Glashutte wyjechała na wschód. Więc rożnie z tym w CCCP bywało... 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #775 Napisano 23 Września 2017 Jak Opel i wiele innych "legalnie nabytych"... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach