JASI 1218 #1701 Napisano 16 Maja 2020 W dniu 10.05.2020 o 12:21, Grigoris1 napisał: Dla mnie jest zagadką "Echappement Libre", ankrowy 15j, kształt mostków jakiś taki znajomy... A mi ten zegarek, chociaż nie mój, nie daje spokoju... U Eppnera z podobnych mechanizmów były takie : I dla porównania fotka tego zagadkowego. Beaucourt też nie pasuje. Później były też z wałkiem i koronką, ale to już co innego. Wskazówki z tego zagadkowego też nie pasują do Eppnera, a w Beaucourt były zupełnie inne. Ciekawe kto jest producentem, w sumie jest podobny do Eppnera, ale tylko podobny... Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #1702 Napisano 16 Maja 2020 Dziękuję za energię poznawczą Bliżej mu do Eppnerów niż do innych, ale to jeszcze nie dowód. Ktoś na jednym z forów nazwał to "bubblegumbridge" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1703 Napisano 16 Maja 2020 (edytowane) Dwa zegarki, ten z prawejj Eppner ze Srebrnej Góry, z lewej wygląda na tego samego wytwórcę, co ten z tematu... tylko, że mniej powycinany. Na zdjęciu poniżej znak probierczy Neuchatel, z jego koperty. To zegarek szwajcarski... Edytowane 16 Maja 2020 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #1704 Napisano 16 Maja 2020 U mnie też jest taki znak czyli Neuchatel, a do tego napis Flotron LG, co kieruje nas do Madretsch lub LeLocle, a może jeszcze gdzie indziej. Przyglądam się mu i podoba mi się bardziej , niezależnie od pochodzenia Nie jest to z pewnością zwykły kluczykowiec. Jak już jestem, to wrzucę coś ładnego: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1705 Napisano 16 Maja 2020 jakiś rozbudowany naciąg? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #1706 Napisano 17 Maja 2020 Nie, tradycyjny - ciekawostką jest marka/znak towarowy ... no i zdjęcie miałem pod ręką 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #1707 Napisano 17 Maja 2020 Tak wygladaly Japy Kaliber troche przed Eppnerem ,gdzies mam zdjecie oryginalu ,poszukam ... 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1708 Napisano 17 Maja 2020 Godzinę temu, Grigoris1 napisał: Nie, tradycyjny - ciekawostką jest marka/znak towarowy ... no i zdjęcie miałem pod ręką Aaa, Georges Favre Jacot... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #1709 Napisano 17 Maja 2020 15 minut temu, janekp napisał: Tak wygladaly Japy Kaliber troche przed Eppnerem ,gdzies mam zdjecie oryginalu ,poszukam ... Kilka postów wcześniej zamieściłem zdjęcie, tyle, że bez sygnatury. Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #1710 Napisano 17 Maja 2020 4 godziny temu, kiniol napisał: Aaa, Georges Favre Jacot... Brawo To piękny egzemplarz wczesnego kalibru GFJ, marka na potrzeby festiwali strzeleckich Schutzmarke 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1711 Napisano 17 Maja 2020 Cały proszę pokazać... nagroda być musi... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #1712 Napisano 17 Maja 2020 (edytowane) Muszę nad tym popracować Na razie mam takie coś: No i edukacyjnie dodam coś jeszcze: Edytowane 17 Maja 2020 przez Grigoris1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9089 #1713 Napisano 17 Maja 2020 W dniu 10.05.2020 o 12:21, Grigoris1 napisał: Dla mnie jest zagadką "Echappement Libre", ankrowy 15j, kształt mostków jakiś taki znajomy... Mnie to się kojarzy z mechanizmami sygnowanymi French London. Ale też nie wiem, kto je robił... 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
papax 97 #1714 Napisano 24 Maja 2020 Wiele zegarków chwali się wewnętrznym dekielku medalami ze słynnego Grand Prix Paris 1900. Niestety nie mogę żadnych informacji znaleźć co się tam działo i za co te medale były nadawane. Prosiłbym o jpodzielenie się jakimiś informacjami jeżeli je macie :). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 291 #1715 Napisano 24 Maja 2020 (edytowane) @papax tu masz ogolne wiadomosci po polsku o tej wystawie https://www.academia.edu/17339845/Powszechna_Wystawa_Światowa_w_Paryżu_1900_roku._Splendory_Trzeciej_Republiki ale dla nas chyba najciekawsza rzecza jest ten zegarek: zdobyl on specjalna nagrode glowna jury na tej wystawie. a tutaj mozna sobie poczytac i poogladac jego zdjecia http://www.montres-leroy.com/le-temps-de-l-histoire pozdrawiam Edytowane 24 Maja 2020 przez Andrzej Wachowicz 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9089 #1716 Napisano 26 Maja 2020 Parka dość rzadkich jankesów Ta sama fabryka - najpierw w Newark, potem w Chicago, na koniec San Francisco. Szybko przegrała konkurencję z „wielkimi”. Oba mechanizmy z około 1870 roku. CORNELL bardzo wczesny - numerki tuż powyżej 12000 to wciąż Newark... 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Olciakk 318 #1717 Napisano 28 Maja 2020 Nowy nabytek, moja pierwsza kieszonka i mój pierwszy Zenith Srebrna damka z 1904 roku z ładnym, nowoczesnym mechanizmem (wyprodukowana w roku uzyskania patentu na regulator). Ma nawet logo na koronce 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1718 Napisano 28 Maja 2020 Gratulacje... jaka jest średnica zegarka? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Olciakk 318 #1719 Napisano 28 Maja 2020 Gratulacje... jaka jest średnica zegarka?Dzięki 35mm 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1720 Napisano 28 Maja 2020 Ciekawe ile kalibrów (średnic) kieszonek produkował Zenith... Moja (przed naprawą jeszcze) ma średnicę 42mm 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sergius 1417 #1721 Napisano 28 Maja 2020 Taki dzisiaj przez przypadek wpadl.Srednica 43mm mniej wiecej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #1722 Napisano 31 Maja 2020 Wrzucę i tutaj - poglądowo/wielkościowo... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #1723 Napisano 31 Maja 2020 Seeland czy dobry trop w kierunku OWC czy zmylka raczej ?Koperta srebro 0,800 sygnatura Seeland,brak sygnatur na werku. 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1724 Napisano 31 Maja 2020 cylindrowy "chronometre"...hmm... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #1725 Napisano 31 Maja 2020 Skladak ... 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach