MasterMind 12774 #4201 Napisano 4 Kwietnia 2020 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablozpueblo 70 #4202 Napisano 4 Kwietnia 2020 0 Zegarki nie mają duszy... one ją kradną Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
renqien 3462 #4203 Napisano 6 Kwietnia 2020 A ja dziś ukończyłem jeden z najdłuższych moich projektów. Trwało to prawie dwa lata i sam się dziwię, że udało się go skończyć. Zenith Dienstuhr Heer z 1942 roku, w stali, dumnie dziś ze mną wracał na łapie od zegarmistrza. Dostałem go w stanie strasznym. Koperta spiłowana o pół milimetra i nie zagłębiajmy się w politykę, czy to była średnica, czy obwód. Wypolerowana jak psie... psi nos. Wskazówki chyba od Pilota albo Sporto, pierwotnie oksydowane niebieskie i jakimś papierem ściernym zjechane do białego metalu że widać rysy po szlifowaniu. Szkiełko od jakiejś kieszonki czy diabli wiedzą czego, chyba nawet szklane. Koronka od... nie wiem od czego, ale większa i bardziej płaska, bez uszczelki. Obraz nędzy i rozpaczy, czyli tak zwana "renowacja". Wymieniłem wszystko, co trzeba było. Dokupiłem w Szwecji oryginalną kopertę z oryginalnym szkiełkiem. Dokupiłem na Ukrainie oryginalne wskazówki, niestety zmasakrowane i bez lumy, więc... wyprostowałem wskazówki i kupiłem w Stanach resztki po zegarmistrzu oryginalnej lumy radowej z lat czterdziestych i własnoręcznie nałożyłem. Prostowanie wskazówek... osiwiałem. Nakładanie radioaktywnej lumy, wyłysiałem (to oczywiście żart, luma nie jest taka zła). Najdłużej polowałem na koronkę, bo to świństwo ma uszczelkę i znalezienie takiej graniczy z niemożliwością. Są bardzo podobne od Sporto ale z większym "brzuszkiem", a to miał być oryginał. Tyle mi tego zostało, że na upartego złożę drugiego: Dziś wreszcie, z założoną prawidłową koronką powędrował na łapę. Ufff. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qba. 4604 #4204 Napisano 6 Kwietnia 2020 (edytowane) Piękny! Zegarki z takich projektów cieszą najbardziej Gratuluję uratowania pięknego zegarka. Jaką on ma średnicę? No i pokaż środek. Edytowane 6 Kwietnia 2020 przez Qba. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
renqien 3462 #4205 Napisano 6 Kwietnia 2020 Średnica 34,5 mm, a w poprzedniej kopercie poniżej 33,8 Werku nie pokażę, bo jest zakręcony, a ja nie mam narzędzia do odkręcania. Typowy cal. 12-4-p6 Zenitha. Genialny, robi -10 sekund... na dwa tygodnie! [EDIT]: A nie, jednak dało się odkręcić: Nie wiem tylko, czy nie powinien mieć jakiejś uszczelki pod deklem. W każdym razie nie ma, jest tylko ta pokrywka na mechanizm. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qba. 4604 #4206 Napisano 6 Kwietnia 2020 (edytowane) Super, dzięki za fotkę i jeszcze raz gratuluję. Co do uszczelki, to chyba jest wycięcie wokół koperty. Na zdjęciu wygląda jakby coś tam było.... Edytowane 6 Kwietnia 2020 przez Qba. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #4207 Napisano 6 Kwietnia 2020 Świetny Zenith. Też mi się wydaje, że uszczelka jest na swoim miejscu w kopercie. Wysłane przy użyciu Tapatalka 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
renqien 3462 #4208 Napisano 7 Kwietnia 2020 Faktycznie, jest uszczelka. Wprawdzie nie w kopercie tylko w deklu siedzi, a w tym miejscu w kopercie jest taki dodatkowy kołnierz który ją doszczelnia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
borewicz07 142 #4209 Napisano 7 Kwietnia 2020 No to teraz czas na poszukiwanie uszczelki? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
renqien 3462 #4210 Napisano 7 Kwietnia 2020 No nie, uszczelka jest, w deklu. Mam dwa dekle, więc nawet jest zapas 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
borewicz07 142 #4211 Napisano 7 Kwietnia 2020 A to nie wiedziałem. W każdym razie gratuluję determinacji i jej efektu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 68047 #4212 Napisano 7 Kwietnia 2020 Seamaster 66' już na nowym pasku. 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paul221 40599 #4213 Napisano 7 Kwietnia 2020 Dobrze jej na jaszczurce 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 68047 #4214 Napisano 7 Kwietnia 2020 Dobrze jej na jaszczurce Dziękuję 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mrstatler 1881 #4215 Napisano 7 Kwietnia 2020 Najlepszy wybór do dresu Wysłane z mojego BTV-DL09 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DEMEL 78 #4216 Napisano 7 Kwietnia 2020 Zenith Dienstuhr Heer z 1942 roku, w stali, dumnie dziś ze mną wracał na łapie od zegarmistrza. Gratulacje, świetny zegar! A ile radości przy takiej akcji. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #4217 Napisano 8 Kwietnia 2020 . Wysłane przy użyciu Tapatalka 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
puma 241 #4218 Napisano 8 Kwietnia 2020 a ja tak dzisiaj 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paul221 40599 #4219 Napisano 8 Kwietnia 2020 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mercel 966 #4220 Napisano 9 Kwietnia 2020 Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oszolom 25968 #4221 Napisano 9 Kwietnia 2020 0 Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
komar_ns 5 #4222 Napisano 9 Kwietnia 2020 (edytowane) Ostatnio byly Seamastery, to teraz Geneve. Edytowane 9 Kwietnia 2020 przez komar_ns 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bat73 508 #4223 Napisano 9 Kwietnia 2020 Nie schodzi z nadgarstka.Mimo że w zasadzie jestem omegowcem...Może to kwestia paska 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #4224 Napisano 9 Kwietnia 2020 Coś wspaniałego. Jakie to lata? 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paul221 40599 #4225 Napisano 9 Kwietnia 2020 [quote name="zasadas" post="2749068" Bardzo dziękuję :-)To był szybki strzał, niestety nie znam daty. W przybliżeniu stawiam na wczesne lata 80te. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach