Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
gcze

Casio-dział techniczny

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję zakup czyszczarki ultradźwiękowej...

A przed świętami były myjki ultradźwiękowe w Lidlu za stówkę ;) też się zastanawiałem, ale stwierdziłem, że na razie nie potrzebuję.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Dingo

Przyda się, szczególnie do czyszczenia bransolet  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A przed świętami były myjki ultradźwiękowe w Lidlu za stówkę ;) też się zastanawiałem, ale stwierdziłem, że na razie nie potrzebuję.

no właśnie  ;)

Chyba żartujesz

Jak to zobaczyłem myślalem ze puszcze bełta

(foto)

Przed chwilą skończyłem składać. Ale dziękuje Ci za ofiarność.

o żesz... ale toj toj... jak można dopuścić żeby takie coś z własnej, nie przymuszonej woli na ręce nosić...

tyle że na zewnątrz to jeszcze ogarnie i bez szkody dla kwarca...

u mnie tak:

8233308100_1455054271.jpg

7524275400_1455054412.jpg

Edytowane przez zibson

:) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie zaczep blaszki od baterii też jest taki skorodowany i trochę sprężynka chyba od dżwięku.

No właśnie wiesz od czego jest ta długa sprężynka łącząca dekiel i bezel stalowy i przechodzi przez kopertę na wylot - od dzwięku?

"Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."

Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też zwróciłem na nią uwagę jak go rozkręcałem i składałem ale nie rozkminiłem - zapomniałem. Wydaje mi się że raczej do wyrównania potencjałów  - elektrostatyka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info. To nie będę kombinował z tą srebrną folią bo mogę spitolić sprawę.

Zabawa folią polaryzacyjną jest fajna :) nawet można delikatnie poprawić czytelność czy to zwykłego pozytywa czy negatywa zrywając folię i zakładając nową wedle uznania.

Przednią filie można sciągnać i się potem bawić w mody, trochę ciężko schodzi i ciężko klej po niej doczyścić ale to jeszcze mało inwazyjna ingerencja. Gorzej ma się sprawa z tylnią folią z tą srebrną powłoką. Ja już jeden wyświetlacz w ten sposób udupiłem i do tej pory nie znalazłen na tyle odpowiedniej foli z tą powłoką aby uzyskać tak samo dobry kontrast jak w orginale. Także do robienia negatywów przednią folie jak najbadziej można usunąć ale tej tylniej z tą srebrna powłoką odradzam poza tym nie ma po co jej odklejać tak naprawdę. Mnie podkusiło i d*pa ale przynajmniej poznałem konstrukcje i zasade wyświetlania cyferek na takim wyświetlaczu.  :) 

SYGNATURA.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, właśnie domyślałem się, że tak może być i tej srebrnej na pewno nie będę tykał ;) a z przednią to już eksperymentowałem i wyszło bdb.

"Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka dni temu dość spontanicznie wpadł w moje ręce model G-7100D. Jeśli wierzyć informacjom ze strony www.mygshock.com to produkcja zegarka rozpoczęła się w 2003 r. Zegar nie ma na deklu numerów seryjnych także nie jestem w stanie dokładnie określić wieku tego egzemplarza. Poprzedni właściciel twierdzi, że był w jego posiadaniu z 4-5 lat i sądzę, że nie był pierwszym nabywcą.

Od pierwszego założenia zegar sprawia wrażenie solidnego i taki też jest. Stalowy bezel, bransoleta (zwijka ale bardzo dobra) i naprawdę solidne zapięcie. Waży ok. 150 gram także czuć go na ręku. Ponadto ma bardzo czytelny wyświetlacz, duże mięsiste cyfry (to co lubię najbardziej) i szalenie wygodną bransoletę. Moim zdaniem zasługą jej elastyczności są duże odległości między ogniwami.

Ale do rzeczy...To w końcu dział techniczny a nie TESTÓW I RECENZJI.

Wiedziałem, że kilku, kilkunastoletni zegar będzie miał swoje "za uszami" ;) a właściwie za bezelem.

Zauważyłem, że kilku, kilkunastoletnie zegarki brzydko pachną, mówiąc wprost walą starą śmierdzącą szmatą do podłogi :D. Po części wynika to z eksploatacji, zaniedbania właściciela i chyba po części ze starzenia się i wnikania w gumę i plastik zapachów.

Poniżej przedstawiam foto relację z mojego remontu a raczej czyszczenia.

Starałem się robić zdjęcia na bieżąco po demontażu każdego elementu, niemniej fotki miały służyć bardziej poglądowo przy składaniu niż wrzucaniu na forum, także od razu przepraszam za słabą jakość zdjęć.

Ponieważ remont robię na stoliku który stoi na dywanie, nauczony doświadczeniem zwijam dywan przed takimi operacjami, żeby łatwiej było szukać pogubionych elementów.

Dodam, że udało mi się nie zgubić żadnej części a zegar złożyłem ponownie bez żadnego uszczerbku. Wszystko działa bez zarzutu, szczelność też ok - test miski z wodą przeszedł śpiewająco ;):P Szczerze mówiąc jak zobaczyłem, że moduł nie jest "w jednym kawałku" tylko poszczególne części ułożone na sobie jak warstwy na kanapce zacząłem mieć duże wątpliwości czy podołam zadaniu. Nawet pogodziłem się z myślą, że może pójść do kosza.

20160208_182604.jpg 20160208_182738.jpg

20160208_183313.jpg 20160208_183420.jpg

20160208_184454.jpg 20160208_184841.jpg

20160208_191457.jpg 20160208_192852.jpg

20160208_193230.jpg 20160208_193241.jpg

20160208_193345.jpg 20160208_193906.jpg

20160208_193913.jpg 20160208_193921.jpg

20160208_195351.jpg

Edytowane przez Diego04

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20160208_212534.jpg 20160208_212543.jpg

20160208_212600.jpg 20160208_212626.jpg

20160208_215851.jpg 20160209_194419.jpg

20160209_195319.jpg
how to take a screenshot on a pc

Edytowane przez Diego04

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajnie i zegarek też ciekawy. Mam tylko jedno ale czemu przed odkreceniem dekla nie umyłes zegarka? Ja zawsze od tego zaczynam mimo,że i tak środek wyjmuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajnie i zegarek też ciekawy. Mam tylko jedno ale czemu przed odkreceniem dekla nie umyłes zegarka? Ja zawsze od tego zaczynam mimo,że i tak środek wyjmuje.

Umyłem, zawsze tak robię. Te miejsca były niedostępne przed odkręceniem dekla bo np. zasłaniały je adaptery bransolety które trzymają śruby dekla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Folia polaryzacyjna - ktoś kupował, orientuje się jaka powinna być ? Dowolna, o polaryzacji kołowej lewoskrętnej, prawoskrętnej czy może liniowej ? A może nadaje się też taka od smart telefonu? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno polaryzacja liniowa, jak najlepsza przepuszczalność i skuteczność polaryzacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, od telefonu ok. Kupiłem najtańszą jaka była na allegro i działa ładnie :) ale jest mały szczegół... klej na tej folii był nie po tej stronie co trzeba, więc musiałem go zmyć. W drugą stronę też było widać, ale gorzej...

"Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

don

Umyłem, zawsze tak robię. Te miejsca były niedostępne przed odkręceniem dekla bo np. zasłaniały je adaptery bransolety które trzymają śruby dekla.

Z tego co widze srubki dekla w tym modelu maja taka sama konstrukcje ja w mudzie 9000 a wiec zeby zdjac te skrzydelka nie trzeba ich odkrecac ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

don

Z tego co widze srubki dekla w tym modelu maja taka sama konstrukcje ja w mudzie 9000 a wiec zeby zdjac te skrzydelka nie trzeba ich odkrecac ;-)

Gdyby tak było te adaptery/skrzydełka leżałyby na śrubce tak jak w GW-7900.

Na zdjęciu po lewej nie ma jeszcze adaptera bo o nim zapomniałem - nie założyłem go od góry tak jak mówisz

a5559340bca8a481824c20ede0a5c7fa.jpg

Edytowane przez Diego04

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adaptery nie są przykrecone do dekla są montowane na wcisk tak jak dolny bezel w mudzie 9000.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na siłę pewnie się wyrwie. Po co w takim razie Twoim zdaniem jest taka budowa otworów w adapterach i główek śrub skoro widać że pasują do siebie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi