Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
gcze

Casio-dział techniczny

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

Drażniły mnie czerwone napisy.

Pozbyłem się farby z bezela i szkiełka.

Negatyw zrobiłem z odzyskanej folii od starego lcd z gps'a (niestety w peru nie mogłem znaleźć folii polaryzacyjnej i troche widać rysy po scieraniu kleju z odzyskanej folii, musze zamówić z polski lub chin)

Pierwsza moja taka zabawa i będzie troche poprawek ale to jak już załatwię folię na lcd.

5fa3fbf0f94a7fd7147f6e508ed69f59.jpg

a0f02f45f834d128c80440a77c1985b4.jpg

No właśnie też tym próbowałem i marne efekty.

Może ktos sobie z tym poradził i ma sposób.

X-Ray, szukaj kontaktu z Kolegą Mapeteusz.

(Cytowanie zdjęcia intencjonalne i w drodze wyjątku.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze ale yntelygent ze mnie. Widziałem ten post i zapomniałem dzięki za przypomnienie i zaraz się kontaktuje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przetestowane i działa-zmywacz do paznokci lekiem na farbę napisów na bezelu.

Zdjęcie tak na szybko może jeszcze gdzieś troszkę tej farby zostało,ale to się zaraz poprawi :)

jHImoPj.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie odbarwił bezela? Zmywacz na acetonie rozumiem i patyczki kosmetyczne?

"Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."

Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widać bezela nie ruszył. A do zmywania używałem starej szczoteczki do zębów ze skróconym włosiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyszło to bardzo fajnie. Mało jest takich G w których podobają mi się oczowalne napisy.

"Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dzięki.

No mi też jakoś nie podchodzą G typu ''papuga'' ;) wolę barwy takie stonowane czyli corno wszędzie :)

Edytowane przez X-Ray

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Papugę-limonkę mam, ale to nie jest zegar do codziennego użytkowania ;) Na codzień musi być dla mnie bardziej stonowany i najlepiej z mało widocznymi napisami.

Xenocratex testujesz już te gumki?

"Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Xenocratex testujesz już te gumki?

A niech to!... Zapomniałem zabrać z domu uszczelki, a dziś akurat miałbym czas wieczorem, żeby rozpocząć test. Eh... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GW 700DE-8V przygotowanie to czyszczenia :) Bardzo mi się podoba w tym modelu, że wszystkie części które są na zdjęciu można wymienić z łatwością (jak patrzyłem na pacparts to są już niedostępne chyba, że od wersji na pasku albo ewentualnie czarne) ale moje są w bdb stanie.Fajny jest ten metalowy solidny bezel :)

4581247_1.jpg4581244_2.jpg4581245_3.jpg4581246_20160310_154202-1.jpg

Edytowane przez murcins

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No w końcu się odważyłeś i wziąłeś sprawy w swoje ręce

Czy te metalowy bezel leży luzem na gumowym a blokują go te boczne osłony na rogach?

Edytowane przez Diego04

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No w końcu się odważyłeś i wziąłeś sprawy w swoje ręce

Czy te metalowy bezel leży luzem na gumowym a blokują go te boczne osłony na rogach?

:D

Żeby go ściągnąć musiałem podważyć z dwóch stron i wyskoczył :) ale możliwe że jest lekko przyklejony bo po oderwaniu na kopercie została substancja lepka :) chyba klej ale dalej jest lepki bo umyciu więc złapie.Bez kleju też by się trzymało bardzo dobrze

Edytowane przez murcins

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie czy do smarowania uszczelki dekla moge stosować smar silikonowy? To znaczy juz użyłem bo wymieniłem dzisiaj bakterie w G :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj zawitał do mnie "Czarnuch" z lombardu..  :ph34r:

Po rozpakowaniu okazało się że jest w nieco gorszym stanie niż prezentowały to zdjęcia z aukcji ale.. Do rzeczy..

Po wyjęciu z pudełka zegarek prezentował się tak jak na zdjęciach poniżej.. 

2ickYdc.jpg

Zegarek był mocno sfatygowany, na szkiełku kilka rysek w tym z 3 głębsze, a miedzy szybka a panelem słonecznym mglisty nalot co mnie trochę szczerze powiedziawszy zmartwiło gdyż uświadomiłem sobie co mnie czeka..  :unsure:

izQe3Nl.jpg

Zapięcie mocno wytarte podobnie jak niektóre ogniwa bransolety..

OzIBrwX.jpg

..ale to co ujrzałem po jej rozpięciu lekko mnie zdziwiło...

GUdNsLw.jpg

..podobnie zresztą to co było przy uszach...

vaAKKFe.jpg

Jednak jak zdjąłem bezlel zamurowało mnie kompletnie.  :blink:

Tomaliusz zamknij oczy! boisie.gif

AsqgEj6.jpg

Po rozebraniu zegarka na czynniki pierwsze i ogólnych oględzinach przystąpiłem do działania.  ;)

Wymoczyłem wszystko w gorącej wodzie i starannie wyszorowałem szczotką z mydłem co dało poniższy efekt.

UsHwV9k.jpg

Co mnie zdziwiło, to to że zegarek na zdjęciach z lombardu wskaźnik naładowania akumulatora miał na H, jednak zaraz po wyjęciu z pudełka mrugała ikonka CHG. Po kilku minutach pod lampka znowu wskoczyło H a gdzieś tam później zauważyłem że wszystkie 3 ikonki L,M,H mrugają jednocześnie. Pomyślałem że pewnie aku jest padnięty i będę musiał wymienić na nowy, miałem na szczęście jeden w zapasie więc spoko. Jednak jakie było moje zdziwienie po rozkręceniu zegarka gdy moim oczom ujrzała się bateryjka CR1616 która siedziała w środku zamiast akumulatora CTL 1616  :D

XWdoIxj.jpg

Mając w zasadzie wszystko w częściach wymieniłem baterię na akumulator i zabrałem się za lekkie odświeżenia stalowych ogniw branzolety.

oDUxbFo.jpg

olun4vF.jpg

Kolejnym chyba najmniej przyjemnym etapem było wypchniecie szkła z panelem słonecznym w celu jego wyczyszczenia z tego mglistego nalotu. 

Sam proces jest w sumie bezpieczny ale już kiedyś pękł mi panel słoneczny podczas wypychania szybki kciukiem dla tego wolałem dmuchać na zimne i skupiłem się całkowicie na tym etapie darując sobie jednocześnie robienie zdjęć. 

W skrócie cały proces polega to na wytworzeniu wewnątrz koperty ciśnienia za pomocą gazu do zapalniczki który po rozprężeniu wypycha szybkę z panelem słonecznym na zewnątrz.

(Sposób kolegi Dingo za który jestem mu bardzo wdzięczny.)  ;)

Poniżej wszytko w rozsypce łącznie z wymontowaną szybka i panelem słonecznym oraz odświeżonymi stalowymi ogniwami branzolety.

mdI8Qs1.jpg

Nie obyło się bez demontażu przycisków pod którymi było jeszcze trochę brudu przez który dwa przyciski dość powoli odbijały po wciśnięciu.

WqSpN99.jpg

Po zmontowaniu przycisków w kopercie oraz szybki z panelem słonecznym które wcześniej starannie wyczyściłem przyszedł czas na montaż modułu i zamkniecie go szczelnie w kopercie. 

Na pierwszym planie "dawca" w częściach  ;)

dfo7Z1C.jpg

Przed założeniem bransolety i bezela zabrałem się jeszcze za wypolerowanie szkła, trochę się przy tym zeszło ale było warto. Niestety nie pomyślałem tu o zdjęciach, zresztą czas już tez trochę gonił.. 

Nic jednak straconego gdyż ten etap jest dokładnie opisany na forum, gdyby ktoś jeszcze nie wiedział podpinam link http://zegarkiclub.pl/forum/topic/112646-polerowanie-szkie%C5%82ka-usuwanie-rys-z-wy%C5%9Bwietlacza-g-shock/page-1  ;)

Edytowane przez GitBit

SYGNATURA.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatecznie zegarek dostał nowy akumulator, bezel oraz 4 nowiutkie plastikowe ogniwa branzolety które zostały mi z dwóch poprzednich branzolet. Mniejsze stalowe ogniwa zostawiłem oryginalne, stwierdziłem jedynie że skoro i tak są porysowane to przelecę je na szlifierce aby były całe srebrne łącznie z zapięciem które też nie wyglądało najlepiej. W efekcie końcowym całość prezentuje się tak jak poniżej..

ZXjNuNH.jpg

SQ0eQap.jpg

7VWFud6.jpg

7Rw4Z1K.jpg

SYGNATURA.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kawał dobrej roboty. Zegarek odzyskał swój urok. Co do kajdana to jednak cała czarna jest lepsza. Ja bym ja zostawił taka jak była. Tak bardzo zniszczonona nie była a urok miała :) ale to tylko moje zdanie. Gratuluję fajnego []

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki :) 

Dwie pozostałe bransy mam czarne więc tą postanowiłem trochę urozmaicić. Źle nie wygląda moim zdaniem, zawsze coś innego a w razie jak by się znudziła to podepne sobie pasek.  ;) 

SYGNATURA.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra robota.

Zasyfiony był strasznie.

Nie wiem jak ktoś mógł to nosić i sprzedać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra robota Maciek. Podziwiam determinację przy kompleksowym SPA.

Jednocześnie bierze mnie obrzydzenie na to, że ktoś mógł nosić zegarek w takim stanie ..

A sam zegarek bardzo fajny. Troszkę mały, ale ma swój urok :)

GW-9400-1ER, MTG-910DA, GD-350-1BER, GWG-1000-1A3ER, G-9000-1VER, GW-3500B-1AER, G-9300-1ER, GWN-1000B-1BER, MTG-960DE-2VER, GWG-1000-1AER, GX-56-1AER, GW-6900A-9ER, GW-7900RD-4ER, GW-4000-1A3ER, GW-M5610BC, DW-003H-4T, PRW-3500-1JF, G-7800-1ER, GW-7900-1ER, SPF-60D-7AVER, GW-9300CM-1ER, OC-108D-1A, GST-W100D-1A4ER, GDF-100-4ER, GW-A1000, GXW-56-1BER, GW-3000M-4AER, GW-A1100R-4AER,  GX-56-4ER, GX-56GB-1ER, GWF-D1000-1ER, GWN-1000-2A, GD-X6900-1ER, GW-9400-DCJ, GD-X6930E-9ER, GPW-1000GB-1AER, GW-A1100-1A3ER, GB-6900B-1ER, GW-9200-1E, GWF-D1000B-1ER, GD-400-4ER, GD-X6900SP-1, GWX-8900C-3ER, GD-X6900SP-1JF, GD-X6900 SUPRA, MTG-S1000BD-5AER, GD-X6900FB-8, GW-M5610-1ER, MTG-G1000D-1A2ER, GWF-1000-1C, GWN-Q1000-1AER, GF-8250CM-2ER, GX-56BB-1DR, GA-100ST-2AER, GWX-8900B-7ER, GAW-100-1AER, MTG-S1000D-1AER, GPW-1000-4AER, GPW-2000-1AER, GPW-1000-1BER, GD-X6900CS-7CR, MTG-S1000D-1A4ER, GW-6900BC-1JF., GPW-1000TBS-1AER, MTG-S1000BD-1AER, MTG-S1000V-1AER, GD-X6900MH, GR-B100-1A3ER, GPR-B1000-1ER.

Instagram

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra robota, satysfakcja gwarantowana

Wg mnie ten zegar musiał gdzieś leżeć bo kto normalny nosił by takie kologramy syfu na zapięciu, ktory wygladal w pierwszej chwili jak rdza.

Swoją drogą różnie to z tymi lombardami bywa - Ty dostałeś syf i gorszy stan niż na zdjęciach a murcins GW-700 wręcz odwrotnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GitBit fajnie mi się to oglądało/czytało, prawie jakbym sam się bawił ;)

Bransoleta wg mnie wygląda nawet fajniej z tymi srebrnymi częściami, coś ala giezowa.

Syfu było nieźle, aż strach zakładać coś takiego, żeby jakiegoś parcha nie załapać :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GitBit czapki z głów. Świetna foto relacja i jeszcze lepsza renowacja zegarka. Bransoleta także wg mnie wygląda po Twoich zabiegach świetnie - ciekawiej niż cała czarna. Sam zegar bardzo fajny i po Twoim SPA wygląda jak nowy praktycznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maciek super robota :) A bransa jak dla mnie nabrała fajnego charakteru :) Czapki z głów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi