Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
gcze

Casio-dział techniczny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich Serdecznie,

Posiadam zegarek Casio Protrek PRT-2GP-1VER i zauważyłem dziwną rzecz. Mam ustawioną dzisiejszą datę: 2017-08-05 a zegarek wskazuje mi,że jest Sunday a nie Saturday. Co może być tego przyczyną? Czy ktoś wie jak to zmienić?

post-60588-0-87136600-1501949036_thumb.jpg

Edytowane przez jacek_25_25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam zegarek Casio Protrek PRT-2GP-1VER i zauważyłem dziwną rzecz. Mam ustawioną dzisiejszą datę: 2017-08-05 a zegarek wskazuje mi,że jest Sunday a nie Saturday. Co może być tego przyczyną? Czy ktoś wie jak to zmienić?

Nie znam tego modelu ale jesli jest taka opcja sprawdz czy jest ustawiona wlasciwa strefa czasowa. Powinna byc BER lub PAR. Ew sprawdz do ktorego roku ten model ma przewidziany kalendarz.

"Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."

Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Współrzędne geograficzne chyba nie nasze

GW-9400-1__GW-M5610-1__GD-X6900-1__GX-56BB-1__GW-M5610-1[MOD]__GW-6900BC-1__DW-6900NB-7[MOD]__GW-6900-1[MOD]__GXW-56-1B__GWN-Q1000-1A__GWG-1000-1A3__MTG-S1000D-1A4__GW-M5610-1__G-9300_1__GW-6900BC-1__GW-9300DC-1__GW-500U-1__GW-9430EJ-9__GW-5000-1__SBDC033__GW-9200-1__Garmin7Xpro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby strefę czasową ma Naszą + 1 ale to nic nie zmienia i już sam nie wiem jak to zmienić. W parametrach jego znalazłem zapis,że ma wieczny kalendarz czyli tutaj też nie powinno być problemu:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto ma ochotę się sprawdzić i wypolerowac tego oto jegomościa?  

Zegarek Kumpla, który jak widać wkłada ręce tam, gdzie nie trzeba :D

PSX_20170810_210503.jpg

PSX_20170810_210433.jpg

PSX_20170810_210356.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda, jakby się już za to ktoś zabrał. Szczotką drucianą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że tu już nie ma co polerować tylko nowe szkło zamawiać?

Mistrz edycji :lol:7FnFWZl.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że tu już nie ma co polerować tylko nowe szkło zamawiać?

Dokładnie.

Cała koperta ze szkłem to koszt 230 pln.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A sam zegarek 400. Nie ma sensu.

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku wartości sentymentalnej ma to sens ale to nie mój problem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem nowy na forum i nie wiem czy piszę we właściwym temacie jednak chciałem zapytać się kogoś kto ma pojęcie o G-shockach. Otóż swój zegarek zakładam bardzo sporadycznie a szczerze mówiąc przez ostatnie 4-5 miesięcy założyłem go może 5 razy (GA100-7AER). Zauważyłem że względem zegara światowego, tego w Windowsie oraz innych zegarków w domu mój G-shock spieszy się ? o 10 minut. Stąd moje pytanie czy to możliwe aby G-shock się spieszył i miało to związek z tym że nie noszę go za często, wiedzę mam raczej marną i chyba tylko zegarki mechaniczne się ładując poprzez ich noszenie ? W G-shocku chyba nie ma co się ładować ? Czy to inne zegarki się mylą i późnią względem Casio ? Co o tym sądzić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem nowy na forum i nie wiem czy piszę we właściwym temacie jednak chciałem zapytać się kogoś kto ma pojęcie o G-shockach. Otóż swój zegarek zakładam bardzo sporadycznie a szczerze mówiąc przez ostatnie 4-5 miesięcy założyłem go może 5 razy (GA100-7AER). Zauważyłem że względem zegara światowego, tego w Windowsie oraz innych zegarków w domu mój G-shock spieszy się ? o 10 minut. Stąd moje pytanie czy to możliwe aby G-shock się spieszył i miało to związek z tym że nie noszę go za często, wiedzę mam raczej marną i chyba tylko zegarki mechaniczne się ładując poprzez ich noszenie ? W G-shocku chyba nie ma co się ładować ? Czy to inne zegarki się mylą i późnią względem Casio ? Co o tym sądzić ?

Wrzuć zdjęcie zegarka, postaram się pomóc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Capri

gdzieś czytałem że ten model ma fabrycznie źle zaprogramowaną datę powyżej jakiegoś roku. Poszukaj w necie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego, co widzę, zegarek jest oryginalny. Musiałem to sprawdzić, bo wielu użytkowników modelu GA-100 nawet nie jest świadomych, że kupiło podróbkę.

Zegarek ten ma maksymalny dopuszczalny błąd 15 sekund na miesiąc, co oznacza, że może się późnić lub spieszyć maksymalnie o 15 sekund w miesiącu. Większe odchyłki są powodem do reklamowania zegarka u sprzedawcy jako niezgodny z umową.

Jeśli nie posiadasz w domu żadnego zegara synchronizującego się radiowo z atomowym wzorcem czasu, to smartfon lub komputer podłaczony do Internetu, który sam ustawił sobie czas będzie dobrym wzorcem czasu. Jeśli potrafisz ustawić prawidłowo swój zegarek, to to zrób i zanotuj gdzieś datę, kiedy go ustawiłeś. Jeśli nie, to skorzystaj z mojego instruktażu wideo poniżej.

Nie spotkałem się jeszcze z zegarkiem Casio, który miałby wiekszą odchyłkę, niż podaje producent. Jeśli po miesiącu od ustawienia zegarka czas przezeń wskazywany "rozjedzie" się ze wzorcem o więcej, niż 15 sekund w którąkolwiek stronę, to jest to powód do reklamowania zegarka u sprzedawcy.

https://youtu.be/orV_QkMpKcw

Prośba, abyś napisał za miesiąc po dokonaniu pomiaru, o ile dokładnie "rozjechał" się czas wskazywany przez Twojego GA-100 wzgledem wzorca. Sam jestem ciekaw, a na pewno koledzy i koleżanki z forum również, ta wiedza może się również przydać innym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, śledzę kilka grup Aliexpress i wiem o co chodzi, jednak są pewne rzeczy które wolę mieć nowe gdyż używane do mnie jakoś nie przemawiają.  Ten model kupiłem rok lub dwa lata temu w sklepie Time Trend więc mam pewność co do jego oryginalności. Zaraz sobie zanotuję datę, zastosuję się do filmiku i dam znać jak wyszło po miesiącu. Dziękuję za pomoc!  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super, dzięki za info, zobaczymy zatem, jak sytuacja będzie wyglądała po miesiącu. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak przy okazji, zapytam się jeszcze o jedną rzecz, gdy kupowałem swojego Shocka, sprzedawca powiedział że jeśli mocno się zabrudzi to można go spokojnie włożyć w skarpetę i do pralki, tylko nie za wysoka temperatura. Czy to prawda ? Czy są lepsze sposoby ich mycia/czyszczenia ? Mam znajomego który posiada biały model GA110(oryginał) i dosyć mocno pożółkniał, stąd też pytanie bym wiedział na przyszłość czy taki proces(żółknięcie) można odwrócić lub zatrzymać ?

Edytowane przez Gmaster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żółknięcia plastiku / gumy raczej nie powstrzymasz. I nie dotyczy to tylko zegarków. Co prawda kiedyś trafiłem na ciekawy filmik na YT, gdzie pokazywali w jaki sposób wybielić pożółkłe części starego PC-ta (i o dziwo działało, proces się cofnął), ale wątpię aby guma zegarka to wytrzymała.

Ja ostatnio wrzuciłem czarny bezel do zmywarki na 70°C i nie dał rady - biała farba z zagłębień napisów stwierdziła, że jednak już nie chce tam być :)

"So next time someone complains that you have made a mistake, tell him that may be a good thing. Because without imperfection, neither you nor I would exist."  Stephen Hawking

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co się stanie, jak do zegarka z solarem wsadzę zwykłą baterie cr1616? Za bezcen dorwałem GW 7900 bez akumulatora i kusi sprawdzić czy zegarek w ogóle działa, a dostać akumulatorek od ręki nie jest takie proste.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę podziała. :-)

GW-9400-1DR(MOD), G-9100-1ER, GW-300A-1V, G-8900A-1, GWX-8900-1(MOD), G-100-1BV, GW-M5610-1ER(MOD), GW-M850-7, BG-141, DW6900MS(MOD), DW-5030D, GST-B100D1AER, G-9300-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak nie podziała :)  Wrzuciłem baterie i zero reakcji. Wychodzi na to że moduł uwalony? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy, czyjest jakiś nowoczesny klej, coś jak klejący pękniętą szybę w samochodzie, który usuwa pęknięcia z hesalitu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ma ktoś bezel do dw 003 koloru szarego, czarnego lub innego ciemnego gdyż w moim pękła dolna część gumowo-pcv. Bez tego ani rusz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Capri

Jednak nie podziała :)  Wrzuciłem baterie i zero reakcji. Wychodzi na to że moduł uwalony? 

Reset zrobiłeś?  Może chodzić na baterii, ale odizoluj czymś te sprężynki od solara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi