Diego04 318 #76 Napisano 28 Stycznia 2016 W którym miejscu na bazarku bo nie mogę znaleźć?Proszę http://zegarkiclub.pl/forum/index.php?/topic/130039-Paski-handmade-przednia-jakość-brązowe-+-biała-nić-20-i-22mmJa mam ten okrągły. 0 "Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gcze 138 #77 Napisano 29 Stycznia 2016 (edytowane) Odlewanie repliki bezela DW-1000 Bohaterowie to żywica poliuretanowa odlewnicza i silikon do form. Najpierw forma. Oryginalny bezel został położony w płaskim pudełku, częściowo zalepiony ciastoliną ( mało profesjonalne ) ze względów technologicznych bo forma docelowo musi być dwuczęściowa Po zalaniu silikonem do form i zastygnięciu wygląda tak : Czas na drugą część formy , zaczynamy czyszczenie z ciastoliny : A tak wygląda po całkowitym oczyszczeniu i posmarowaniu wazeliną, to potrzebne aby druga odlana część nie skleiła się z pierwszą Powtórne zalanie drugiej części forma umieszczona w pojemniku z podciśnieniem dla odgazowania silikonu ( system do pakowania próżniowego żywności ;-) ) Po utwardzeniu , gotowe części formy Potem jeszcze wydrążyłem kanał wlewowy i odpowietrzający. Czas na próby. kilka próbnych odlewów żeby przetestować jak żywica reaguje na barwnik. To oczywiście zaplanowany nieporządek ;-) No to odlewamy, to oczywiście próba nr XX , wiele wcześniejszych zakończyło się całkowitym niepowodzeniem , żywica nie chciała wypełnić formy. Dopiero po kolejnej poprawce w końcu udało się ją wypełnić. Otwieramy formę, szok, okazało się że żywica wypełniła ślady po wazelinie !!, dokładność rzędu setnych milimetra ! Po usunięciu części nadlewek Zdjęcia tego nie oddają w pełni ale efekt jest porażający, skopiowały się najdrobniejsze niedoskonałości oryginału. oryginał i kopia I efekt finalny Podsumowanie. Jestem zaskoczony dokładnością odlewu. Odlewa się idealna faktura z zachowaniem najdrobniejszych detali, to dopiero pierwszy odlew i niestety na rogach zostały bąbelki powietrza przez co nie do końca odlały się fragmenty otworów na wkręty bezela. Mam nadzieję że uda się to poprawić w kolejnych odlewach. Edytowane 29 Stycznia 2016 przez gcze 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
murcins 35473 #78 Napisano 29 Stycznia 2016 (edytowane) Dobra robota fajnie się ogląda takie zdjęcia Ja nie mam takich zdjęć niestety.Tylko takie się uchowały...stara koperta z mojego MTG 910D od wewnątrz, zawsze coś Edytowane 29 Stycznia 2016 przez murcins 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gcze 138 #79 Napisano 29 Stycznia 2016 Każde zdjęcia bebechów są cenne, czasami nie wiadomo czy pacjent jest kompletny, uszczelka założona odpowiednią stroną , etc. Warto z czymś porównać a niestety niewiele jest tego w sieci. Sam nie wiem albo ludzie źle tagują albo boją się rozbierać ;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldzior 3227 #80 Napisano 29 Stycznia 2016 Murcins, masz tą pojechaną bransoletę jeszcze? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
murcins 35473 #81 Napisano 29 Stycznia 2016 Murcins, masz tą pojechaną bransoletę jeszcze?Ano mam cały czas ale mam co do niej plany Tylko czasu brak 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diego04 318 #82 Napisano 29 Stycznia 2016 (edytowane) Bardzo ciekawy i trafiony temat tylko lepiej by było gdyby każda wiwisekcja była oddzielnym tematem. Łatwiej by było dotrzeć do poszczególnego tematu w razie potrzeby a tak trzeba będzie przekopać cały wątek. Edytowane 29 Stycznia 2016 przez Diego04 0 "Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gcze 138 #83 Napisano 29 Stycznia 2016 Taka była koncepcja ( podforum ) ale chyba nie spotkała się z aprobatą moderatorów jak widać ;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diego04 318 #84 Napisano 29 Stycznia 2016 Szkoda, ale co prawda jest KĄCIK ZEGARMISTRZOWSKI i tam można by wrzucać osobne tematy - wiwisekcje. Ponadto uważam że miejsce tematycznie odpowiedniejsze. Proszę nie odebrać tego źle ale mówię to w trosce o tak cenną wiedzę i dokumentację zdjęciową która jest tu zamieszczana. 0 "Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gcze 138 #85 Napisano 30 Stycznia 2016 W kąciku zegarmistrzowskim tematy związane z cyfrowymi elektronikami pojawiają się średnio raz na rok , więc raczej się nie przyjęły .Chociaż w sumie to można tam wrzucać tematy a tutaj np tylko linkować. Byłby większy porządek i informacja że coś nowego się pojawiło w kąciku . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ziko739 44 #86 Napisano 2 Lutego 2016 Witam panowie jak nazywają się elementy łączące ogniwa bransolety zegarka? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
murcins 35473 #87 Napisano 2 Lutego 2016 (edytowane) Teleskopy, bolce? Edytowane 2 Lutego 2016 przez murcins 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diego04 318 #88 Napisano 2 Lutego 2016 (edytowane) Najczęsciej piny, trzpienie, sztyfty a w casio zazwyczaj są teleskopy. Edytowane 2 Lutego 2016 przez Diego04 0 "Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dapayk 2 #89 Napisano 4 Lutego 2016 Witajcie, gcze szacunek za formę i zabawę z żywicą. Produkt finalny robi wrażenie. Modelarstwo pełną gębą Ja wrzucam skrót z dzisiejszego montażu moda DW-002. Jeden z kilku, które czekają na swoją ziemską powłokę...bezel i pasek. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diego04 318 #90 Napisano 4 Lutego 2016 Panowie czym robicie polerkę stalowych elementów w zegarkach? 0 "Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GitBit 655 #91 Napisano 5 Lutego 2016 (edytowane) Ja do polerowania różnych metali używam filcu założonego na szlifierkę z dodatkiem pasty polerskiej do metalu, po takim zabiegu dekiel w moim starym GW-M5600 był prawie jak lusterko. Tlenkiem ceru też da radę ale trochę trzeba się namachać. Edytowane 5 Lutego 2016 przez GitBit 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diego04 318 #92 Napisano 5 Lutego 2016 (edytowane) Stanie się coś jeśli podczas mycia pustej koperty do wewnątrz dostanie się woda? Zegar bez paneli solarnych. Edytowane 5 Lutego 2016 przez Diego04 0 "Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamilspider 70 #93 Napisano 5 Lutego 2016 Nic się nie stanie, ale musisz potem ją wysuszyć zanim włożysz moduł. 0 "Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
X-Ray 95 #94 Napisano 5 Lutego 2016 Jak to jest zwykła woda to po wyschnięciu mogą zostać białe plamy. Użyj destylowanej. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diego04 318 #95 Napisano 5 Lutego 2016 Dzieki Panowie Jeszcze jedno ile kąpać uszczelki w silikonie czy wystarczy przesmarować? 0 "Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
X-Ray 95 #96 Napisano 5 Lutego 2016 Jak stare to włóż je na pół dnia A jak w miarę świeże to tylko posmaruj. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jagr 174 #97 Napisano 6 Lutego 2016 Panowie fachowcy, pytanko:znacie może jakiś nasz odpowiednik tego: Na WUSie polecają to m.in. do "stealthowania" bezeli. 0 "I own the watch, the watch does not own me" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dapayk 2 #98 Napisano 6 Lutego 2016 Diego04 - ja myję całe koperty łącznie ze środkiem, jeśli tego wymagają. Tak jak napisali koledzy, ważne żeby przed montażem były suche. Jedyne na co trzeba uważać to napisy nadrukowane na szkle. Raz udało mi się je zmyć częściowo przy pomocy szczoteczki i płynu do naczyń. W DW-9500 na środku szkła jest taka delikatna podziałka z wartościami i ją właśnie usunąłem przy myciu, ale to nie była sama woda i do tego szorowałem konkretnie. Nowe uszczelki smaruje smarem silikonowym. Stare w dobrym stanie przed smarowaniem zmywam delikatnie, żeby nie rozciągnąć. Kąpieli w silikonie nigdy im nie robiłem, ale spróbuję na starych w gorszym stanie. Jagr - znalazłem kiedyś skład tego goof offa. Z tego co pamiętam to było w nim sporo acetonu i składem odpowiadał +/- naszemu rozpuszczalnikowi nitro. Nie miałem z nim nigdy do czynienia, ale podejrzewam, że śmierdzi i zachowuje się podobnie. Jeśli chodzi Ci o usunięcie napisów na bezelu, to sam jestem ciekaw o rezultat. Ja je do tej pory tylko malowałem na nowo - nie usuwałem starych. Jedyne, które udało mi się usunąć (niechcący) to te z tarcz. Zrobiłem to za pomocą zmywacza WAMOD do farb akrylowych, który nie jest do końca neutralny dla samego bezela na dłuższą metę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diego04 318 #99 Napisano 6 Lutego 2016 Diego04 - ja myję całe koperty łącznie ze środkiem, jeśli tego wymagają. Stare w dobrym stanie przed smarowaniem zmywam delikatnie, żeby nie rozciągnąć. .A kiedy koperty wymagają mycia od środka? W moim przypadku myłem tylko na zewnatrz ale obawiałem się przypadkowego dostania wody do środka. I co znaczy że przed samrowaniem zmywasz delikatnie? 0 "Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldzior 3227 #100 Napisano 6 Lutego 2016 Ja myję koperty od środka przy okazji jeśli już mam wszystko powyciągane.Przed złożeniem suszę suszarką do włosów i żaden zegarek tak potraktowany jeszcze mi nigdy nie zaparował. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach