GitBit 645 #1551 Napisano 16 Grudnia 2016 Jak wyżej, też się spotkalem z takim nalotem w kilku swoich G z panelem solarnym. Żeby się go pozbyć to tak jak napisał Xray trzeba rozkrecić zegar, rozdzielić szybkę od panelu i umyć jedno i drugie i złożyćwszystko do kupy bez pyłków. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diego04 318 #1552 Napisano 20 Grudnia 2016 Znalazłem panaceum na naprawę dźwięku! Odpowiedź leżała tak blisko że bliżej już nie mogła 0 "Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
murcins 35472 #1553 Napisano 20 Grudnia 2016 Dawaj 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fesou 8 #1554 Napisano 20 Grudnia 2016 Teleskopy? A właściwie sprężyny z nich? wysłane z SG Note 4 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #1555 Napisano 20 Grudnia 2016 Jestem bardzo ciekaw. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diego04 318 #1556 Napisano 20 Grudnia 2016 (edytowane) Dawaj Wiedzialem że bedziesz ciekawy Teleskopy? A właściwie sprężyny z nich? wysłane z SG Note 4Dokładnie.Znalazłem filmik jak facet wymontowuje sprężynkę z teleskopu, ale aby ją dopasować rozwierca plastik mocujący moduł. Mnie się udało idealnie dopasować sprężynki.https://youtu.be/QGtz-xh3wcMZrobiłem test.Rozkręciłem kwadrata. Sprężynka od dźwięku ma w nim 0,9 mm. Sprężynka z teleskopu 1,5 mm ma średnicę 1,1 mm i niestety nie pasuje bo otwór w module jest idealnie dopasowany do sprężynki bez najmniejszego luzu. Znalazłem zatem teleskop o średnicy 1,2 mm i jego sprężynka na średnice dokładnie 0,9 mm tak jak oryginalna sprężynka odpowiedzialna za dźwięk. Podmieniłem sprężynki i wszystko ładnie działało i pikało Ale sposób z rozwierceniem też jest wyjściem. Edytowane 20 Grudnia 2016 przez Diego04 0 "Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
murcins 35472 #1557 Napisano 20 Grudnia 2016 A ja tu myślałem skąd wziąć sprężynkę genialne..na dniach poszukam odpowiedniego teleskopu i spróbuję z jednym Casio 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #1558 Napisano 20 Grudnia 2016 Super, dzięki za ten patent. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fesou 8 #1559 Napisano 20 Grudnia 2016 (edytowane) Ja delikatnie rozciągnąłem tą z teleskopu 1.5mm i wchodzi na wcisk bez rozwiercania. Ale twarde są te sprężyny... oryginalna jest świetna ale tamta działa równie dobrze Aha - no i oglądałem ten sam filmik. Nie wrzucałem bo myślałem, że temat znany wysłane z SG Note 4 Edytowane 20 Grudnia 2016 przez fesou 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diego04 318 #1560 Napisano 20 Grudnia 2016 (edytowane) Próbowałem rozciągnać tak jak Ty ale ciężko szło bo nierówno się rozprężała, więc odpuściłem. Edytowane 20 Grudnia 2016 przez Diego04 0 "Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GitBit 645 #1561 Napisano 20 Grudnia 2016 Pany, równie dobrze wystarczyło by dociąć kawałek drucika o tej samej średnicy na wymiar i też by dało rade. Ale fakt rozwiercenie plastiku to dobry sposób również w przypadku zjechanych gwintów od śrub do mocowania dekla w kopercie by wkręcić większe śrubki. Można też zalać oryginalne dziurki z zajechanymi gwintami specjalnym klejem i wywiercić na nowo dziurki pod oryginalne śruby. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diego04 318 #1562 Napisano 20 Grudnia 2016 Maciek a masz dostęp do takich cienkich drucików? Bo ja zastanawiałem się pare razy skąd wziąć i nic nie wymyśliłem. 0 "Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GitBit 645 #1563 Napisano 20 Grudnia 2016 Takie druciki są czasem w niektórych kabelkach od starego sprzętu RTV. Jakbym poszukał dobrze to coś bym i znalazł u siebie w domu zapewne. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fesou 8 #1564 Napisano 20 Grudnia 2016 Jaki to ten "specjalny klej" do zalewania otworów w kopercie? Szukałem informacji o tworzywie żeby dobrać odpowiedni klej ale nic nie znalazłem. Skończyło się na nowej kopercie do Ryśka. W poprzedniej był ukręcony gwint i nie trzymała szczelności. Tym sposobem będzie igła. wysłane z SG Note 4 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GitBit 645 #1565 Napisano 20 Grudnia 2016 Ja użylem do tego celu akurat kleju epoksydowego do metalu firmy "Dragon" Schnie kilka godzin ale potem twardnieje jak kamień i można go latwo obrabiać oraz w nim wiercić. Jest o tyle dobry że po zmieszaniu nje twardnieje szybko i kest w miarę płynny nie jak poxylina przez co latwiej wpływa w otwory.Żeby mu to jeszcze ulatwić wystarczy włożyć i wyjąć kilka razy igłę do otworu aby wyleciały pęcherzyki powietrza. Zapewne jeszcze jakieś inne kleje tej lub innej firmy też byly by dobre jednak ten mogę polecić gdyż osobiscie nim naprawiałem gwinty w DW-6900 kolegi Diego. Jak dotąd nie reklamował wiec chyba jest wpożądku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fesou 8 #1566 Napisano 20 Grudnia 2016 To ppwalczę z tym tematem. Jak oddzielić solar od szyby po wyjęciu szkła z gw9200? Czy po wyczyszczeniu sklejać to taśmą dwustronną? wysłane z SG Note 4 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GitBit 645 #1567 Napisano 20 Grudnia 2016 (edytowane) Ryśka nigdy nie rozbierałem więc nie wiem jak on tam w środku jest zmontowany i czy da się panel wyciagnąć od wewnatrz czy trzeba wypychać szkło żeby i on wyszedł. Kiedyś kolega Dingo wymieniał szkło w Ryśku ale niestety przestał sie udzielać na forum ale moż ktoś inny pomoże Ci w tej kwestii. Edytowane 20 Grudnia 2016 przez GitBit 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
X-Ray 95 #1568 Napisano 21 Grudnia 2016 (edytowane) Szło i panel muszą wyjść na zewnątrz.Jak już wypchniesz to wszystko ładnie się rozdzieli.Na panel trzeba uważać,bo jest cienki i łatwo go zniszczyć. Edytowane 21 Grudnia 2016 przez X-Ray 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GitBit 645 #1569 Napisano 21 Grudnia 2016 Faktycznie przypomniało mi się teraz że Dingo robił to w swoim Ryśku na niezłym patencie. Zamraża się samą kopertę, następnie wpuszcza do niej gaz z zapalniczki tak do 1/3 koperty i szybko przykreca dekiel żeby gaz nie wyparował. Potem owija się delikatnie kolertę w jakaś szmatkę i czeka kilka minut aż gaz się rozpręży wytwarzająć jednocześnie na tyle duże ciśnienie które wypcha szkło z panelem. Gdy to nastąpi słychać specyficzny dźwięk jakbyśmy otwierali butelkę z piwem zapalniczką. Kopertę owijamy w delikatnie w szmatkę aby szkło z panelem nie odskoczyło nie wiadomo gdzie i się nie uszkodziło. Patent ten osobiście przetestowalem kilkukrotnie na GW-M5610 i działa.Dla przyśpieszenia koncowego etapu kopertę po zalaniu gazem można delikatnke podgrzać na kaloryferze lub suszarką ale koniecznke przez szmatkę dla bezpieczenstwa. Jednocześnie odradzam wypychać szklo z panelem palcem gdyż nacisk jaki wytworzymy na panel sloneczny może być nie równomierny i punktowy co w efekcie może doprowadzić do pekniecia panelu slonecznego. Kiedyś dokladne w taki sposob mi się to przydarzyło nestety dlatego patent kolegi Dingo uważam za bezpieczniejszy. Szybki w kopertach bez panela słonecznego można oczywiście wypychać palcem tylko proponuje wpierw podgrzać koperte wtedy lepiej idzie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fesou 8 #1570 Napisano 21 Grudnia 2016 Z gazem mi chciało pójść, bo jeden gwint nie trzymał. 3 próby i zawsze uciekało pod deklem. Do wypchnięcia szkła użyłem gumowego tłoka o rozmiarze mieszczącym się w kopercie, mam go już na stole no i.... Sklejone na amen. Pewnie po obwodzie. Czytałem o patencie z nitką. Przetestuje wieczorem wysłane z SG Note 4 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
X-Ray 95 #1571 Napisano 21 Grudnia 2016 (edytowane) Ja zawsze wypycham dwoma kciukami i nigdy mi się nic nie uszkodziło.U mnie nic nie było klejone.Zawsze trzymały trochę resztki tej gumy,ale odchodziło pięknie bez przeszkód.Na Twoim zdjęciu też widać trochę tej gumy/kleju.Ostrożnie to zdrap i odejdzie samo.Jak będziesz czyścił szkło to delikatnie żeby napisy nie zeszły . Edytowane 21 Grudnia 2016 przez X-Ray 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GitBit 645 #1572 Napisano 21 Grudnia 2016 No i brawo poradziłeś sobie. Żeby odkleić panel od szkła to jak najbardziej możesz użyć nitki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fesou 8 #1573 Napisano 21 Grudnia 2016 (edytowane) Odebrałem nową kopertę. mam spore wątpliwości. Porównam wieczorem, ale bezel wydaj się być bardziej plastikowy niż gumowy (może zimno na poczcie było), a na kopercie jest wytłoczone oznaczenie "DŁ1". Na oryginale widziałem "PF1" czy jakoś tak. Wygląda bardzo solidnie, tylko coś tanio.... pytałem o kopertę w Zibi - 300 a tu przysłane za 220 i to razem z bezelem, szkłem, solarem i przyciskami.... Musze porównać. Zawsze mam 14 dni na oddanie Edytowane 21 Grudnia 2016 przez fesou 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diego04 318 #1574 Napisano 21 Grudnia 2016 (edytowane) W Zibi podają ceny mocno orientacyjne, to znaczy że jeśli podali 300 zł to finalnie może kosztować 200 zł, ale nie jest to regułą. Dziwi tylko, że na allegro maja taniej niż w Zibi bo biorą raczej z jednego źródła. Edytowane 21 Grudnia 2016 przez Diego04 0 "Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz z wzajemnością."Cierpliwość popłaca...jeśli Cię na nią stać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fesou 8 #1575 Napisano 21 Grudnia 2016 zamawiałem na allegro w swiat_zegarkow. z ekranu do Ryśka w negatywie od nich jestem zadowolony. reszta również fajnie. Spróbuję uratować kopertę - jak się nie uda to przynajmniej się podszkolę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach