Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Janek Sarnowski

Seiko Vintage

Rekomendowane odpowiedzi

Seiko vintage to jest to ...szczególnie chrono...jakby ktos chcial sie ze swoim rozstać to jestem chętny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby ktoś się napalał i miał licytować licząc na oryginalny 6309:

http://allegro.pl/seiko-6309-7040-turtle-150m-scuba-prospex-diver-i6134604166.html

Zegarek ma nieoryginalną tarczę (nowa tarcza nadrukowana na oryginalnej - prawidłowe fazowanie datownika, ma sporo niezgodności, najprościej poznać po nieprawidłowej czcionce na dole) wskazówki i wkład bezela.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomasso - rozwala system to Seiko. Jak z obsługą koronki/przycisków? Dni tygodnia po angielsku??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko śmiga bezproblemowo. Dni tygodnia, jak najbardziej w wersji anglojęzycznej. Bezel ma kilka uszczerbków, podobnie jak koperta ( front koperty na godz 6 szczotkowany, w przeciwieństwie do reszty ). Chrono startuje i resetuje poprawnie. Mogę mieć jedyne podejrzenia , co do bransy - jest w podejrzanie dobrym stanie ;) Generalnie zegarek, na który chorowałem od dawna - do tego stopnia, że gdy pojawiła się oferta wziąłem go, bez żadnych targów itp. Dotychczas z bandy Seiko miałem jedynie Samuraia, nota bene: kawał solidnego EDC, ale "bullhead", to...jak dla mnie jedna z legend Seiko. 

Jeszcze małe porównanko:

ochradbrmi15.jpg

nu5f9edcdvpl.jpg

i Samurai - żeby było fair wrzuciłem mu preset "vintage" ;) - mam nadzieję, że mod mi wybaczy 

ao7ci3cjz7z1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

marzy mi sie taki bullhead, może kiedyś się takiego dorobię  :lol: szkoda, że nowa wersja jest w kwarcu ale może za jakiś czas seiko pomyśli nad bullheadem w automacie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktus z mowym szklem i ramka na datowniku.

post-65121-0-22014200-1461826060_thumb.jpg

If your watch is not ticking I will make it tock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Większość 7005 nie należy do specjalnie poszukiwanych Seiko. Dzięki temu można je znaleźć w naprawdę niewysokich cenach.

Tutaj egzemplarz który kupiłem za 100zł na allegro, zegarek podarowałem koledze (który następnie zamówił u mnie pasek, dobro wraca ;) ) :

IXU7wzS.jpg

kXkr2Ja.jpg

PyIJEgV.jpg

Edytowane przez eye_lip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest wyciągnięta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lord-Matic z 1971 roku, w wersji zawierającej najlepsze detale z grand Seiko i king Seiko - fakturowana tarcza, czarna wskazówka minutowa i łączona godzinowa, cienkie nakładane indeksy i zdobiona ramka datownkia (w kanji a jakże). Do tego koperta monoblok i oryginalne mineralne szkło (nie pleksi z biedniejszych wersji).

AYltNiF.jpg

2CW6CSk.jpg

pAn4BlN.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej tak, trochę ich mam i nie pamiętam wszystkich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nastepny z bazaru udany zakup rok produkcji 1969 Listopad

post-65121-0-62649100-1463260318_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi się dzisiaj taka piąteczka trafiła za bardzo małe pieniążki. Na razie sprawuje się wzorowo.

post-91236-0-63846600-1463425744_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

7002 z extra obudowa(dragon shroud)

post-65121-0-20868400-1463447422.jpg

Edytowane przez Piotr K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyszła pora na mój pierwszy zegarek vintage i na pewno będzie to Seiko.

Im więcej czytam i oglądam tym bardziej się zastanawiam czy w ogóle nie zmienić Swiss na Japan :)

Niestety GS i KS jak na razie za drogie ale zobaczymy czy vintage mnie wciągnie, więc padło na Lord Matic.

Zobaczcie proszę na tą aukcję i napiszcie opinie:

http://www.ebay.com/itm/Vintage-1970-JAPAN-SEIKO-LORD-MATIC-WEEKDATER-5606-7000-25Jewels-Automatic/252392679653?_trksid=p2047675.c100011.m1850&_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D1%26asc%3D36465%26meid%3D9d9980ceb03b499eb910189720cb9dc7%26pid%3D100011%26rk%3D4%26rkt%3D10%26sd%3D251815138281

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Fajny, nie wiem tylko czy koronka jest oryginalna. Ale w niższych modelach rzadko była sygnowana, więc może być ok.

Ciekawe co oznacza grawer na deklu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny fajny. Poproś jeszcze o zdjęcia mechanizmu bo widzę, że nie ma. Będziesz zadowolony z vintydżowego Seikacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Koronka jest oryginalna, LM nie miały sygnowanych koronek (może były wyjątki, ale ten model ma prawidłową koronkę).

Koperta po polerce, zajechana, mechanizm jest do serwisu (koperta to monoblok otwierana przez szkło, raczej nikt specjalnie nie będzie go otwierał skoro nie otworzył do aukcji).

Nie warto biorąc pod uwagę, że zegar jest w Japoni i już kosztuje 120 dolców z przesyłką, bez opłat.

Edytowane przez eye_lip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi