Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

arek1a2b

Oszust na Allegro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Proszę Was o radę

Kupiłem na allegro ale poza allegro ten zegar

http://allegro.pl/show_item.php?item=6005907313

sprzedający wrzucił zegar do pudełka po jakimś laptopie bardzo małe było i zegar został uszkodzony popękała wypukła szybka i ułamane zostały wystające elementy drewniane.

Ale co najgorsze pozłacany zegar okazał się pomalowany jakimś sprayem

w dniu odbioru przesyłki powiadomiłem sprzedającego o nieścisłościach i zgłosiłem chęć zwrotu zegara

facet marudził i zapierał się że on się nie zna nie wie co i jak

zapytałem go też czy życzy sobie abym za dopłatą zapakował zegar tak aby doszedł w stanie w jakim dotarł do mnie --- olał mnie

wiec wysłałem tak jak przyszło w tym w czym przyszło

w śledzeniu widzę że koleś odmówił przyjęcia paczki.

Proszę o radę w jaki sposób wyegzekwować zwrot pieniędzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Iść na policję. Zgłosić. Gość dostanie wezwanie w celu złożenia wyjaśnień. Odda pieniądze, mówiąc, że zapomniał, czy przespał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Załóż spór na allegro.

Czytamy dokładnie? A co do głównego problenu: łatwiej jest udowodnić brak towaru w ogóle niż taki, który do nas dotarł, ale jest uszkodzony. Pogróź policją, ewentualnie rzeczywiście pójdź. Może trochę się ponabijaja, ale zgłoszenie przyjąć muszą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taa policja to zleje, oni mają dziennie setki takich spraw, ale jest to wyjście ostateczne - i chyba teraz wskazane.

Zanim wysłałęś z powrotem trzeba było zrobić zdjęcia tego co przyszło zaraz po otwarciu, wysłać z potwierdzeniem odbioru (taki żółty kartonik) z dopiskiem, że towar niezgodny z opisem, uszkodzony i żądasz zwrotu pieniędzy + jeżeli nie zwróci (np w przeciągu 7 dni) to wyegzekwujesz to drogą sądową.

Sporu na allegro przecież nie założy, bo kupił poza allegro. A co do samych allergro sporów - to działają tak dobrze jak zegarki bez balansu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiem  ogólnie

kupiłem poza allegro

wpłaciłem kasę na wysłany numer konta na maila

prowadziliśmy obszerna korespondencje i facet ma totalnie w d...pie

straszyłem i policja i sprawa cywilna

zdjęć zrobiłem całą masę

typ to typowy oszust -- myśli że ponad prawem jest

właśnie pisze na forum prawnym o rade c zrobić

zegar do mnie wróci skoro odmówił przyjęcia paczki wiec będę miał namacalny dowód oszustwa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie doczytałem. No ale co to za przedstawienie sprawy

Kupiłem na allegro ale poza allegro ten zegar

Rozbraja mnie ten tekst :o

Koleś chociaż się zgodził na zwrot, że mu odesłałeś zegar?

Imho sam jesteś sobie winien. Allegro to nie forum zegarkiclub, jeśli chodzi o pewność sprzedawców, ale za to daje możliwość ochrony kupujących. Kupując poza, zaoszczędziłeś kilka złotych a teraz będziesz się bujał po komisariatach. I to jest najlepsze, co możesz zrobić. Odpuść fora i idź na policję, może coś uda się zdziałać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem nadzieje ze mu rura zmięknie i odbierze

ochrona kupujących chroni tylko i wyłącznie oszustów  na allegro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam i znam zupełnie inne doświadczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem nadzieje ze mu rura zmięknie i odbierze

Kupiłeś POZA Allegro i chcesz od Allegro jakiejś ochronki? Nie kumam B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jakiej chcesz ochrony, skoro kupiłeś poza?

Dodatkowo to, że on malowany to widać nawet na tych słabych fotkach z aukcji.

Jedynie kwestia zniszczenie podczas wysyłki - ale jeśli było ubezpieczone powinna być otwierana przy kurierze, i zgłoszona jako uszkodzona. Teraz to nic nie masz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłeś POZA Allegro i chcesz od Allegro jakiejś ochronki? Nie kumam B)

nie kupiłem po przez allegro i nie napisałem że chce od nich ochrony

napisałem

"ochrona kupujących chroni tylko i wyłącznie oszustów  na allegro"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jakiej chcesz ochrony, skoro kupiłeś poza?

Dodatkowo to, że on malowany to widać nawet na tych słabych fotkach z aukcji.

Jedynie kwestia zniszczenie podczas wysyłki - ale jeśli było ubezpieczone powinna być otwierana przy kurierze, i zgłoszona jako uszkodzona. Teraz to nic nie masz. 

paczka nie była ubezpieczona i jeszcze typ ekonomem wysłał.

w opisie jest napisane że zegar jest złocony - czyli tak jak te  zegary są wykończone

różni ludzie robią różne zdjęcia różnymi sprzętami, nie zawsze to co widać na foto jest prawdziwe

Panowie dziękuję za podsumowanie tej transakcji.

Ja wszystko to wiem tylko nadal nie wiem co z tym kolesiem zrobić i to mnie głównie interesuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby nie było, muszę dodać jeszcze jedno. Współczuję, że musisz się użerać z takim typem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, Arek - nic mu nie możesz zrobić. Ty zapłaciłeś, on wysłał. Nie umówiliście się co do przesyłki - Jaka jest jego wina? Takie rzeczy trzeba ustalać, szczególnie z nie znana osobą, poza portalem. A co do malowania - dla laika napisy na płycie nagrobnej farbą w złotym kolorze są "złote". Dla mnie na fotkach wyraźnie widać, że zegar pomalowany. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to trzeba się umawiać by przesyłka była starannie zapakowana z dbałością o towar znajdujący się w środku?

Dla mnie to oczywiste

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to trzeba się umawiać by przesyłka była starannie zapakowana z dbałością o towar znajdujący się w środku?

Dla mnie to oczywiste

Facet ma ponad 900 komentarzy laikiem nie jest świadomy jest tego co wysyła , ja też wysyłam dużo rzeczy i gdybym miał to tak zapakować to bym sobie odpuścił bo to jak strzał sobie w kolano- nie może się nic nie stać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie wskórasz  tylko nerwy stracisz

Facet powie ,ze proponował Ci telefonicznie przesyłke ubezpieczona a ty zrezygnowałes  <_<

albo sto innych tłumaczeń 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie wskórasz  tylko nerwy stracisz

Facet powie ,ze proponował Ci telefonicznie przesyłke ubezpieczona a ty zrezygnowałes  <_<

albo sto innych tłumaczeń 

otóż nie nie kłopot zdobyć wykaz rozmów , a z nim nie rozmawiałem przez tel nigdy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czy siak nic nie zdziałasz tylko jego dobra wola czy przyjmie towar

nigdy nie udowodnisz ,ze przyszedł uszkodzony 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli kupione poza allegro no to niestety sprawa jest moim zdaniem przegrana jeśli sprzedający odmówił zwrotu pieniędzy. Policją możesz co najwyżej postraszyć ale jeśli dostałeś towar tylko że odbiegający stanem od tego co miałeś kupić to oczywiście możesz zgłosić, policja przyjąć musi tyle że sprawie zostanie ukręcony łeb. Sprzedawca zrzuci na przewoźnika a przewoźnik powie że trzeba było ubezpieczyć. Nie ma tutaj śladów przestępstwa. Jedyne co możesz zrobić to pozwać go do sądu na drodze cywilnej tyle że przy tej kwocie to raczej mało opłacalne.

Gdybyś kupił przez allegro sprawa była by bardzo prosta. Zgłaszasz na policje, dostajesz potwierdzenie że sprawa jest założona, przesyłasz skan do allegro i dostajesz zwrot w ramach programu ochrony kupujących bez znaczenia czy sprzedawca zostanie ukarany czy nie. Nie interesuje Cie czy sprawa zostanie umożona czy nie. Działa zawsze, bo zarówno ja jak i paru znajomych korzystało z tego wielokrotnie. Pisanie że ochrona kupujących chroni tylko oszustów jest zwyczajną nieprawdą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co on ma zgłosić na policję - że jakiś gość wysłał mu towar co do którego cech i stanu ani nawet ceny nie zawarli wcześniej żadnej potwierdzonej umowy, zapakowany w sposób którego uzgodnienia też nie można nijak zweryfikować?

Trafił na lepszego od siebie cwaniaka i tyle, następnym razem będzie ostrożniejszy i poza aukcją tylko odbiór osobisty - chyba że liczysz się z wtopą i godzisz się na takie ryzyko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co on ma zgłosić na policję - że jakiś gość wysłał mu towar co do którego cech i stanu ani nawet ceny nie zawarli wcześniej żadnej potwierdzonej umowy, zapakowany w sposób którego uzgodnienia też nie można nijak zweryfikować?

Trafił na lepszego od siebie cwaniaka i tyle, następnym razem będzie ostrożniejszy i poza aukcją tylko odbiór osobisty - chyba że liczysz się z wtopą i godzisz się na takie ryzyko.

Tak, dokładnie to ma zgłosić. I liczyć, że koleś się przestraszy, i że uda się odzyskać trochę pieniędzy. Myślę, że skoro nie rozmawiali telefonicznie to sprawa została dogadana mailowo - jest to zawsze jakiś papier.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.