Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Krzysiek_W

KUPIĘ, SPRZEDAM, ZAMIENIĘ, ODDAM

Rekomendowane odpowiedzi

Przepraszam, że znowu czepiam się, ale czy musimy zaśmiecać polski język ? W czym słowo "cena" jest gorsze od "price" ? Nie widzę potrzeby doprowadzania M. Reja do szewskiej pasji, przecież musi się w grobie przewracać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, że znowu czepiam się, ale czy musimy zaśmiecać polski język ? W czym słowo "cena" jest gorsze od "price" ? Nie widzę potrzeby doprowadzania M. Reja do szewskiej pasji, przecież musi się w grobie przewracać.

W tym samym co "ship" od "przesyłki"... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam sie z kolegą ksawery, nie jestem pedantem jeżeli chodzi o język polski ale mnie cały czas wkurza Sława "heksagon czy heksagonalna"

Sześciokątna brzmi dumnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie w normalnym świecie wkurzają "sale", "unlimited" itd. itp. Tu jest polska i tu się... mówi i pisze po polsku ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupię pasek przewlekany 8 mm (taki jak do małych zarii).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie w normalnym świecie wkurzają "sale", "unlimited" itd. itp. Tu jest polska i tu się... mówi i pisze po polsku ;-)

Cóż, żargon zawodowy.

A dla mnie to taka naturalna pozostałość z wczesnych czasów internetu w Polsce. Angielszczyzna przenika do naszego słownictwa.

Wtedy nie było emotek, pisało się ROTFL, BTW, SRY. I wszyscy wiedzieli o co biega...

Nawet popsuty zegarek dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie także denerwuje napływająca angielszczyzna. Jest to niezrozumiała dla mnie maniera.

Krótko mowiąc - jesteśmy w Polsce, więc mówmy po polsku. A po "sale", "price" i "ship" - zapraszam na lotnisko JFK, gdzie aktualnie siedzę i czekam na samolot :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym samym co "ship" od "przesyłki"... :D

Pisząc o "shipie", chodziło mi o to samo.

Cóż, żargon zawodowy.

A dla mnie to taka naturalna pozostałość z wczesnych czasów internetu w Polsce. Angielszczyzna przenika do naszego słownictwa.

Wtedy nie było emotek, pisało się ROTFL, BTW, SRY. I wszyscy wiedzieli o co biega...

Niestety nie mogę się zgodzić, że to żargon zawodowy. Co ma "sale" do żargonu ? Angielszczyzna przenika do słownika, ale niech to będą słowa, które nie mają polskiego odpowiednika, najczęściej jest tak w tematyce informatycznej i tam, chcąc czy nie muszę to zaakceptować. W języku potocznym nie widzę potrzeby używania różnych "sale", " briefing" itp. itd. .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisząc o "shipie", chodziło mi o to samo.

Niestety nie mogę się zgodzić, że to żargon zawodowy. Co ma "sale" do żargonu ? Angielszczyzna przenika do słownika, ale niech to będą słowa, które nie mają polskiego odpowiednika, najczęściej jest tak w tematyce informatycznej i tam, chcąc czy nie muszę to zaakceptować. W języku potocznym nie widzę potrzeby używania różnych "sale", " briefing" itp. itd. .

Pokój, pokój między chrześcijany!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, żargon zawodowy.

Pisało się też ATSD, MSPANC, MBSZ, ZTCP :-)

Dla "ROTFL" nie było zgrabnego odpowiednika, ale dla "sale" czy "ship" jest i warto z nich korzystać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokój, pokój między chrześcijany!!

Dobre. Nie zamierzam z nikim się kłócić, nie to było moim zamiarem.

A teraz z innej beczki... Zamotałem się na forum i nie mogę znaleźć albo nie ma działu o Metronach. Mam 8 sztuk wiszących, część na pewno chodzi, ale będę sprawdzał ile. W zasadzie traktuję je jako zegary na części, chcę je na coś zamienić albo sprzedać i najpierw chciałbym spróbować na forum. Pomóżcie i podpowiedzcie gdzie, bo dział "kupię, sprzedam, zamienię" w polskich zegarkach słabiutki jest jak widzę, jeżeli jednak nie ma innego miejsca to spróbuję tam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość D@dik

Dobre. Nie zamierzam z nikim się kłócić, nie to było moim zamiarem.

A teraz z innej beczki... Zamotałem się na forum i nie mogę znaleźć albo nie ma działu o Metronach. Mam 8 sztuk wiszących, część na pewno chodzi, ale będę sprawdzał ile. W zasadzie traktuję je jako zegary na części, chcę je na coś zamienić albo sprzedać i najpierw chciałbym spróbować na forum. Pomóżcie i podpowiedzcie gdzie, bo dział "kupię, sprzedam, zamienię" w polskich zegarkach słabiutki jest jak widzę, jeżeli jednak nie ma innego miejsca to spróbuję tam.

...najprościej dać ogłoszenie w dziale Sprzedm ogólnoforumowym. Jesteś duży Chłopak z 428 postami więc dasz radę. Dużo osób tam zagląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...najprościej dać ogłoszenie w dziale Sprzedm ogólnoforumowym. Jesteś duży Chłopak z 428 postami więc dasz radę. Dużo osób tam zagląda.

Tyle to wiem, liczyłem na bardziej wyspecjalizowany dział, który mogłem przeoczyć. Daje radę na alle, więc tutaj sobie też poradzę :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupię jasną tarczę do poljota 55g w raczej nienagannym stanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupie kopertę stal lub inna  do poljota   de luxe automat 29  oferty pwlux2eb_zpsf7ef5182.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie to jest nas 3 :D

A nawet czterech...

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ekhm, 5.

Jak trzeba - to mogę się dołączyć na szóstego.. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak trzeba - to mogę się dołączyć na szóstego..  :D

Jak w PRL-u - lista społeczna :D

Nawet popsuty zegarek dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

Poszło PW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje utworzyć komitet kolejkowy z tą tarczą do Poljota 55g :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.