Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Rekomendowane odpowiedzi

Serdecznie witam forumowiczów. Ostatnio chciałem trochę odświeżyć moje Seiko Kinetic, a raczej jego dość porysowaną bransoletę i zapięcie.post-33585-0-08711600-1458679176_thumb.jpg

No i pomyślałem że bardzo fajny efekt może dać szczotkowanie "wzdłuż" bransolety. Niem mam fachowych narzędzi więc spróbowałem zrobić to za pomocą włókna Scotch Brite i kawałka miękkiego filcu, oba widać na zdjęciu

post-33585-0-70434400-1458679513_thumb.jpg

Może widać to na focie, Scotch Brite jest tutaj dosyć ostry, nie wiem czy są jakieś inne, bardziej "łagodne", ja akurat taki miałem pod ręką. Najpierw oczywiście przetestowałem go na wewnętrznej stronie jakiejś starej niekompletnej bransolety - efekt dał bardzo fajny. 
Zabrałem się do "szczotkowania". Bransoletę odpiąłem od koperty, odpiąłem również zapięcie z obu stron, i potem ręcznie, przyciskając palcem lekko szlifowałem tam i z powrotem. W używanym przeze mnie kawałku Scotch Brite'a już po kilku ruchach powstała "koleina" szerokości bransolety, co oczywiście było pomocne bo bransoletka nie przekręcała się podczas szlifowania, więc wszystkie rysy są w jednym kierunku.

post-33585-0-57207000-1458680096_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po Scotch'u trochę "polerowania" na filcowym kawałku

post-33585-0-98671700-1458680462_thumb.jpg

No i jedna połówka już jest

post-33585-0-35394300-1458680490_thumb.jpgpost-33585-0-06390900-1458680504_thumb.jpg

Teraz pora na zapięcie, ja szorowałem je w pozycji "zamkniętej", czyli klips z napisem Seiko zatrzaśnięty, ponieważ pod tym właśnie klipsem stal jest praktycznie nieporysowana, i fajnie matowa, więc tak też chcę to miejsce zostawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcie zapięcia przed:

post-33585-0-63697300-1458680820_thumb.jpg

i po "szczotkowaniu" i "polerowaniu" na filcu

post-33585-0-02177300-1458680864_thumb.jpgpost-33585-0-52357800-1458680875_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i poskładany zegareczek

post-33585-0-56167000-1458680953_thumb.jpg

trzeba go po takiej robocie oczywiście bardzo dokładnie wyczyścić z opiłków, resztek Scotch'a i filcowej "sierści" która nawłaziła pomiędzy ogniwka bransolety.

Muszę powiedzieć że efekt bardzo fajny, wykonane w ciągu może godziny, nakład finansowy żaden, a zegarek nabrał świeżości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna sprawa, a gdzie takie Scotch brite można dostać - to jest taka gąbka do czyszczenia czy coś takiego? Przynajmniej tak mi wyszukał wujek...

To może być coś innego?

Rozumiem, że na filcu tylko ładnie wygładzałeś powierzchnię ale chyba dłużej to zajęło niż na tej drugiej gąbce?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna sprawa, a gdzie takie Scotch brite można dostać - to jest taka gąbka do czyszczenia czy coś takiego? Przynajmniej tak mi wyszukał wujek...

To może być coś innego?

Rozumiem, że na filcu tylko ładnie wygładzałeś powierzchnię ale chyba dłużej to zajęło niż na tej drugiej gąbce?

Scotch Brite mówią na to u mnie w firmie, i tak się to chyba właśnie nazywa. Używamy tego do czyszczenia/szlifowania spawów przed malowaniem, matowienia powierzchni do uzyskania przyczepności. Ten którego ja używałem jest dosyć ostry, rysuje trochę jak papier ścierny. Trochę przypomina tą ostrą stronę gąbki do garów. Dostać to chyba można w marketach budowlanych, może w sklepach typowo malarskich/lakierniczych, tam gdzie papier ścierny, ja mam rolkę 10m długą i 10 cm szeroką, więc na parę zegarków wystarczy :). Po wygładzaniu na filcu wielkiej różnicy nie widać, ale trochę czuć w dotyku. tak jakby jakieś zadziorki powstałe po scotch'u się wygładziły. Na filcu "polerowałem" takimi samymi ruchami jak na Scotch Brite, czyli wzdłuż bransolety.

Kolego znalazłem w jakimś sklepie holenderskim tego Scotcha, ale cena...

https://www.klium.nl/3m-fn510031639-scotch-brite-clean-finish-rol-cf-rl-236033?gclid=CKqXwcye1csCFUHGGwodVDgBZA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kiedyś użyłem w tym samym celu zwykłej gąbki do zmywania naczyń (Jan Niezbędny, czy coś w tym rodzaju) - ostrej strony, oczywiście. Efekt bardzo dobry.

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kiedyś użyłem w tym samym celu zwykłej gąbki do zmywania naczyń (Jan Niezbędny, czy coś w tym rodzaju) - ostrej strony, oczywiście. Efekt bardzo dobry.

Walter_87 no bo to chyba właśnie ten sam materiał, 

pozdrawiam Walter_84 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie musze w takim razie wypróbować zamiennik w postaci zwykłej gąbki do naczyń...

Ekonomia tego procesu to chyba podstawa w tym momencie.

Dzięki za wyjaśnienie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co kombinować z gąbką, która jest mała i trudno na takiej powierzchni uzyskać równe rysy. W Cast. za grosze można kupić te maty w 3 gradacjach i zabawy jest na lata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstępnie można spróbować na gąbce ( nie mam takiej małej 6x8cm tylko przynajmniej 2x większą więc trochę miejsca będzie do tarcia ) :)

Po co kombinować z gąbką, która jest mała i trudno na takiej powierzchni uzyskać równe rysy. W Cast. za grosze można kupić te maty w 3 gradacjach i zabawy jest na lata.

Ale jeżeli można takie coś kupić w rozsądnej ilości za niewielkie pieniądze to tym lepiej - na pewno z takiej opcji skorzystam - tylko trzeba wybrać się do castoramy... A gąbkę mam w domu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W każdym sklepie z artykułami lakierniczymi czy też w markecie budowlanym kupisz  za 3.5zł szt jednej gradacji a jest ich kilka 

starczy Ci i do polerowania zegarków i innych przedmiotów na lata ,ja używam trzech

aw2crm.jpg

tu masz tanio http://allegro.pl/wloknina-scierna-do-szlifowania-matowania-boll-486-i5674005310.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na to Scotch Brite po polsku mówi się włóknina, bardziej profesjonalną (większy wybór gradacji, wszystkie ziarenka równe itp.) można dostaw w sklepach czy hurtowniach z narzędziami, również taką którą używamy na obrotach stosowaną do wiertarki czy polerki. 

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super sprawa, dzięki za odpowiedzi!

Najlepsze, że w tej aukcji jest nawet "Micro Fine / jasno szary  -  odpowiada granulacji papieru ściernego 1500 - 2000."

Jak polerowałem szkiełka to używałem wodnego papieru ściernego o takich granulacjach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Szymon.

Temat włókniny i "szczotkowania" był już chyba poruszany na forum kiklakrotnie.

Niemniej jednak warto przypomnieć, bo to prosta i skuteczna metoda ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcie zapięcia przed:

attachicon.gifDSC_0055.JPG

i po "szczotkowaniu" i "polerowaniu" na filcu

attachicon.gifDSC_0056.JPGattachicon.gifDSC_0058.JPG

Bardzo fajnie to robisz. Tylko warto najpierw wypolerować by wyrównać stare rysy a potem dopiero szczotkować i wypolerować końcowo

Końcowo poleruję na pasku.

b59a1c7260b1bd2a2a63a8efcc98d0bb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da się w taki sposób wyszczotkować tytan?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Tatko

Bardzo ładny efekt końcowy ! 

Przy najbliższej okazji zakupie takie włókniny i również się pobawię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez Sierżant Julian
      Sprzedaję swoją Montę, model Atlas, szwajcarski zegarek amerykańskiej marki, poszukiwany model, niedostępny w Europie, RRP ok. 8000 PLN + fracht i VAT (z USA).  Zwykle wynosiło to 9-10 tysięcy, teraz dolar na razie staniał, więc cena katalogowa nieco niższa, ale po dodaniu VAT wiadomo, jaka się zrobi. Piękny zegarek z charakterystyczną srebrną, lekko mieniąca się tarczą, Stan około 8/10, głównie dlatego że w palisandrowym pudle uszkodzony jest jeden zawiasik. Mimo uniwersalnego wyglądu zegarek ma koronkę zakręcaną, WR=150 m. Rozmiar bardzo uniwersalny, średnica 39 mm.
      Zestaw obejmuje oczywiście zegarek, bransoletę z dodatkowym ogniwem i endlinkami, oryginalny, lekko tylko używany pasek NATO (na zdjęciach), podwójne pudło (lakierowany palisander plus zewnętrzne z tektury, widoczne na zdjeciach), są też papiery.
      Zegarki Monta słyną przede wszystkim z niezwykle starannego wykończenia, porównywanego z najdroższymi zegarkami na rynku, a także z tego, że zwykle nie ma ich w sklepie producenta i trzeba czekać🙂
      Zegarka nie używałem przez ostatnie pół roku, a ponieważ w roli zegarka do wszystkiego występuje u mnie obecnie Longines, z niejakim żalem oddaję Atlasa w dobre ręce.
      Cena dla forumowiczów 4000 PLN plus kilkanaście złotych za przesyłkę InPost (kurier lub paczkomat, zależnie od kupującego).

• Przez franio1991
      Witam, chętnie kupię kilka ogniw lub  całą bransoletę w okazyjnej cenie do Victorinoxa Alliance. 
      Kupiłem na olx ale niestety w bransolecie brakuje ogniw i nie zamyka mi się na ręce... 
      Pozdrawiam 

• Przez Wcinek
      Dzień dobry, 

Posiadam już parę ładnych lat Seiko SNK807. Noszę go z różnymi paskami NATO ale uznałem że chętnie spróbowałbym zegarka na bransolecie. I o ile pomysł po prostu zmiany zegarka po głowie chodzi, to tak naprawdę lubię go i pomyślałem że najłatwiej byłoby mi pozyskać bransoletę która była w wersji SNK809k1. Wydaje mi się to dosyć istotne bo nie dość że rozmiar mały (18mm) to jeszcze zegarek jest w macie i myślę że z błyszczącą bransoletą będzie to wyglądało conajmniej dziwnie. 
      Niestety - to okazuje się nie być takie łatwe, dostać gdzieś samą bransoletę . Stąd ten post - może komuś wala się po szufladzie i chciałby sprzedać?

Pozdawiam!
    • Przez dzordzo
      Cześć mam pytanie jaka jest to marka tej bransolety i czy jest to jakaś porządna bransoleta zupełnie nie kojarzę tej marki

• Przez Francua
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.