Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
igory76

Klub Miłośników Zegarków Jaeger-LeCoultre

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, mario1971 napisał(-a):

W 3k z pełnym serwisem chyba się zmieści, jeżeli nie kupi czarnego kota w worku? 

Wątpię :). Ja płaciłem 3400 pln z 15% rabatem w apart parę lat temu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Witam wszystkich miłośników Jaeger-Lecoultre co sądzicie o tym modelu zegarka? W ofercie jest napisane że jest to model z 2010 roku  znalazłem ciekawą ofertę i zastanawiam się nad jej zaakceptowaniem co prawda nie posiada żadnych dokumentów ani pudełka ale to nie problem. Rozważam również zegarki od IWC przedział cenowy to 15-16 tyś 

Zastanawiam się które zegarki są lepsze IWC czy Jaeger-LeCoultre które są bardziej prestiżowe 

Kiedyś usłyszałem takie zdanie - chcesz zaimponować zegarmistrzowi albo znawcy tematu - Kup IWC albo Jaeger-LeCoultre a jak chcesz zaimponować znajomym kup Rolexa.

(Z przymróżeniem oka)🤭

Kup taki który najbardziej Ci się podoba i będzie do Ciebie pasował. :) 

Osobiście z tych dwóch jednak brałbym JLC, choć mam obie marki w kolekcji i oba lubię. Obie marki są prestiżowe i zasłużone zegarmistrzowsko. 
Model master power reserve jest genialny, idealny garniturowiec. 

Pełen serwis JLC to okolice 1000-1500 Euro - Info z marca 2024 roku jak oddawałem explorera II w Kruku na serwis, przy okazji zapytałem właśnie o mojego JLC jak to wygląda. Dla porównania pełen serwis rolka z kalibrem 3285 i polerką powinien się zamknąć w tych 3 tys zł. 

Dzisiaj  dzień z JLC. Miłego dnia 😁🤩

IMG_3538.thumb.jpeg.c5817457b9f4c4e4044caa33a15b34a8.jpeg

Edytowane przez SPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie prawie codziennie jest dzień JLC. 🙂

IMG_7503.jpeg

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, SPS napisał(-a):

Kiedyś usłyszałem takie zdanie - chcesz zaimponować zegarmistrzowi albo znawcy tematu - Kup IWC albo Jaeger-LeCoultre a jak chcesz zaimponować znajomym kup Rolexa.

(Z przymróżeniem oka)🤭

Kup taki który najbardziej Ci się podoba i będzie do Ciebie pasował. :) 

Osobiście z tych dwóch jednak brałbym JLC, choć mam obie marki w kolekcji i oba lubię. Obie marki są prestiżowe i zasłużone zegarmistrzowsko. 
Model master power reserve jest genialny, idealny garniturowiec. 

Pełen serwis JLC to okolice 1000-1500 Euro - Info z marca 2024 roku jak oddawałem explorera II w Kruku na serwis, przy okazji zapytałem właśnie o mojego JLC jak to wygląda. Dla porównania pełen serwis rolka z kalibrem 3285 i polerką powinien się zamknąć w tych 3 tys zł. 

Dzisiaj  dzień z JLC. Miłego dnia 😁🤩

IMG_3538.thumb.jpeg.c5817457b9f4c4e4044caa33a15b34a8.jpeg

Tu możesz znaleźć wycenę serwisu JLC:

https://www.jaeger-lecoultre.com/ez-en/services/service-price-calculator

Cena dla RDM 140,8,98,S ( to jest nowsza wersja z cal 938) Bez wymiany koronki i przycisków 850 euro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje panowie za cenne informacje, jesli chodzi o Cal. to nie mam pojecia co jest w srodku, wiem tylko, ze jest jeszcze jeden taki model zegarka tylko z tylu jest sam dekiel nie ma szkla ktory pokazuje caly mechanizm, czytajac wasze odpowiedzi jestem przekonany, ze postapilem slusznie poniewaz kupilem ten model dzisiaj rano :) za kilka dni bede mogl sie z wami wszystkimi podzielic nowa zdobycza :)

Jest jeszcze jedna rzecz ktora mnie dzisiaj dobila, nie chodzi o zegarek JLC a o zegarek Blancpain, zobaczcie na zdiecia co mi sie przytrafilo kiedy probowalem go nakrecic i ustawic przycisk do zmiany dnia tygodnia nie odskoczyl i zablokowal sie w srodku, pozostale inne przyciski dzialaja bez problemu, jutro wybieram sie do zegarmistrza

reew.jpg

unnamed.jpg

To jest tak irytujace ze mam ochote w.....  go za okno 😡jedno jest pewne co uczynie kiedy zostanie naprawiony przez zegarmistrza wystawie i sprzedam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duzo jest zdjec na tym forum zegarka JLC z fazami ksiezyca itd taki jak ma uzytkownik SPS z Rudy Slaskiej wyglada na solidny i chyba jest nowszy bo moj Blancpain jest z 1987 roku w 2022 roku byl serwisowany w autoryzowanym serwisie Blancpain, panowie uplynelo dwa lata od serwisu a tutaj taka wpadka nie wiem co o tym myslec albo pech albo po prostu pora na serwis jestem zawiedziony

To sa chyba oznaki ze pora na zmiane i chyba bede trzymal sie jednej manufaktury jaka jest JLC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Duzo jest zdjec na tym forum zegarka JLC z fazami ksiezyca itd taki jak ma uzytkownik SPS z Rudy Slaskiej wyglada na solidny i chyba jest nowszy bo moj Blancpain jest z 1987 roku w 2022 roku byl serwisowany w autoryzowanym serwisie Blancpain, panowie uplynelo dwa lata od serwisu a tutaj taka wpadka nie wiem co o tym myslec albo pech albo po prostu pora na serwis jestem zawiedziony
To sa chyba oznaki ze pora na zmiane i chyba bede trzymal sie jednej manufaktury jaka jest JLC

Na zegarku jest godzina 12 am czy pm? Jeśli pm, to moim zdaniem istnieje prawdopodobieństwo, że sam spieprzyłeś mechanizm zmiany daty…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz trudno jest mi to określić ustawiałem zegarek zgodnie ze wskazaniami jakie są dołączone do zegarka, kilka razy przyciskałem przycisk od zmiany dnia tygodnia i dni przeskakiwały prawidłowo w końcu przycisk się zablokował i juz nie wrócił do swojej pozycji 

A o co chodzi z tym 12AM a 12PM ma to jakieś znaczenie tyle razy go nakręcałem ustawiałem i nie było żadnego problemu aż do dzisiejszego dnia, jeżeli to z mojej winy to w którym momencie popełniłem błąd że do tego doszło, czy jest to skomplikowana naprawa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz trudno jest mi to określić ustawiałem zegarek zgodnie ze wskazaniami jakie są dołączone do zegarka, kilka razy przyciskałem przycisk od zmiany dnia tygodnia i dni przeskakiwały prawidłowo w końcu przycisk się zablokował i juz nie wrócił do swojej pozycji 

I te wskazania nic nie mówią o tym, żeby nie przestawiać daty w okolicach północy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pier**le może i masz rację cholera coś sobie przypominam że kiedyś taka teoria była 

Czy można to naprawić ? Czy jest to skomplikowane ? Czy mogły się uszkodzić jakieś części ? Jutro zabieram go do zegarmistrza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja pier**le może i masz rację cholera coś sobie przypominam że kiedyś taka teoria była 
Czy można to naprawić ? Czy jest to skomplikowane ? Czy mogły się uszkodzić jakieś części ? Jutro zabieram go do zegarmistrza

To nie żadna teoria, tylko praktyczna kwestia dotyczącą konstrukcji mechanizmu i sprzężenia mechanizmu szybkiej zmiany daty z „naturalnym” cyklem jej zmiany.
Tak, uszkodzeniu mogły ulec elementy mechanizmu zmiany daty. Prawie na pewno da się to naprawić. Ale to już w szczegółach ci opowie majster, jak tam zajrzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne bardzo dziękuję odezwę się jutro kiedy będę miał więcej informacji od zegarmistrza 

Od jutra zamawiam rotomat dla świętego spokoju 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tymczasem, zwracając wątek JLC marce JLC, szczęśliwie, bez problemów z mechanizmem zmiany daty, z wielką radością noszę sobie moje Reverso. 

IMG_7514.jpeg

"Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa" - Julian Tuwim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 25.10.2024 o 12:48, machlo napisał(-a):

W Sztokholmie już jest na półkach.

img_6139-jpeg.2615052

Wczoraj mierzyłem w butiku JLC w Dubaju wersję niebieską. Kolor tarczy przepiękny ale... zegarek ma rozmiar damski i nawet pasek taki, że przy moim 18cm nadgarstku zapinałem na ostatnią dziurkę.

Więc rozmiar może prawie oryginalny, ale na dzisiejsze czasy jest po prostu malusieńki.

Poniżej moje zdjęcia, choć oczywiście zdjęcia nie oddają rzeczywistości, bo powiększają zegarek.

IMG_5074.jpg

IMG_5075.jpg

IMG_5077.jpg

IMG_5078.jpg

Kto rano wstaje ten leje jak z cebra...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj mierzyłem w butiku JLC w Dubaju wersję niebieską. Kolor tarczy przepiękny ale... zegarek ma rozmiar damski i nawet pasek taki, że przy moim 18cm nadgarstku zapinałem na ostatnią dziurkę.
Więc rozmiar może prawie oryginalny, ale na dzisiejsze czasy jest po prostu malusieńki.

Poniżej moje zdjęcia, choć oczywiście zdjęcia nie oddają rzeczywistości, bo powiększają zegarek.

IMG_5074.thumb.jpg.b9d9f4f8510313b15624947943896da6.jpg
IMG_5075.thumb.jpg.3f5566986830e46c896fbd11b781efa3.jpg
IMG_5077.thumb.jpg.a13bc0a7105e65ec37440dc40f3733d1.jpg
IMG_5078.thumb.jpg.6aa2c3371d8cb9be3e0e990a54e83e5c.jpg

Czyli na moje 17 cm może być w sam raz!

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, machlo napisał(-a):

Czyli na moje 17 cm może być w sam raz! emoji16.png

Nie wypowiem się. Wg mojego gustu może być za mały. Ale każdy ma swoje własne upodobania.

Uważam, że ten zegarek trzeba zdecydowanie przymierzyć i długo pooglądać w sklepie przed wyciągnięciem karty kredytowej.

Zdecydowanie odradzam kupowania online, chyba że z gwarancją zwrotu bez zadawania pytań dlaczego.

Kto rano wstaje ten leje jak z cebra...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten ma odpowiedni rozmiar.

42769c34be27478c33e33f20e84ce797.jpg&key=937f9caed55ee7ae32cb909e848b596bfea9f08fcdfc1ae77ea3e81411d07b4d

To jest Tribute?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, rafi napisał(-a):

To jest Tribute?

Grande Reverso Ultra Thin Tribute to 1931, ref. 2788470. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co tu się porobiło? 

IMG_9723.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic, standardowe wykończenie JLC:) - jeśli pytasz o bok, bo wskazówki mają połowę piaskowaną połowę polerowaną aby ładnie refleksy światła się układały. 

Edytowane przez eye_lip

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi