Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

tarant

Nie jest OK...

Rekomendowane odpowiedzi

Gość breslauer

byli tam zaproszeni czy poinformowani ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jakie są w "Wielkiej Polsce" zwyczaje, ale u nas w Kongresówce i w Prusach również o pogrzebie się tylko informuje, a nie zaprasza. Jak ktoś odczuwa potrzebę bycia na pogrzebie, to przyjedzie, a jak nie czuje takiej potrzeby, to nie przyjedzie.  :P

Wszystko zależy od tego czyj to pogrzeb...   :);)

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

byli tam zaproszeni czy poinformowani ?

Na stypę się zaprasza.

Edit No i uważajcie na własne żony. Podobno większość współczesnych żon już na stypie własnego męża rozgląda się za nowym facetem.  :)

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Broń Cię Panie Boże, Piotr, jak kochasz tych co Ciebie przeżyją to nie zgadzaj się na rozprucie marynarki na plecach. :mellow:  

Mój wuj ze swoimi braćmi ubierali po śmierci swojego ojca i też nie mogli dopasować marynarki i ją rozpruli na plecach. Wszystkim trzem do końca życia śnił się co jakiś czas ich ojciec który trzymał jedną rękę w górze żeby mu nie spadł rękaw a drugą rękę miał zawsze w tyle i trzymał ją obydwie części rozprutej marynarki. :wacko:

A mnie zupełnie już nawet teraz nie obchodzi co będzie na mnie po śmierci. Jakie to ma znaczenie dla niepraktykującego, a tym bardziej dla wierzącego, przecież do nieba idzie się na golasa, a potem dostaję się białą sukienkę, żeby w chórze anielskim nie świecić golizną i brakiem przyrodzenia..

Nie wiem jakie są w "Wielkiej Polsce" zwyczaje, ale u nas w Kongresówce i w Prusach również o pogrzebie się tylko informuje, a nie zaprasza. Jak ktoś odczuwa potrzebę bycia na pogrzebie, to przyjedzie, a jak nie czuje takiej potrzeby, to nie przyjedzie.  :P

Na wschód od Konina Azja się zaczyna to zwyczaje inne. :D U nas zazwyczaj się zaprasza, nawet te kartki z zawiadomieniem na tablicy ogłoszeń, czy to w miejscu zamieszkania czy przy kościele, maja formę zaproszenia.

a jak jest u was ze stypą ?

w > Wielkiej Polsce <  poczesną zwaną ...

A stypa to rożnie nawet w mojej rodzinie częśc jej nie robi a druga cześć nie wyobraża sobie pogrzebu bez stypy. Czasem są z tego powodu nawet jakieś kwasy, ale żaden zmarły jeszcze qw nich nie brał udziału. :D

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo na pogrzeb to się chyba nigdzie nie zaprasza.....?, są nekrologi w prasie, informacje w miejscu zamieszkania, co innego na stypę ;)

W lubelskim czlowiek się rodzi to pija wodkę, jak umiera też :), taka swiecka tradycja ;)

Edit

'...na wschód od Konina Azja się zaczyna...." :);)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie zupełnie już nawet teraz nie obchodzi co będzie na mnie po śmierci. Jakie to ma znaczenie dla niepraktykującego, a tym bardziej dla wierzącego, przecież do nieba idzie się na golasa, a potem dostaję się białą sukienkę, żeby w chórze anielskim nie świecić golizną i brakiem przyrodzenia..

A skąd wiesz że pójdziesz do nieba i że tam przyjmują na golasa?  :)

Ja np. nie chcę  pójść do nieba bo tam są mohery i stare zdewociałe babcie i stare niesłyszące dziadki. 

Zdecydowanie wolę piekło z młodymi rozwiązłymi i pięknymi kobietami.  :P

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość breslauer

wydaje mi się że zamawianie stypy , w takiej sytuacji kiedy nie wiadomo kto przyjdzie na pogrzeb

to spore utrudnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oficer prowadzący towarzysz Kiszczak zmarł wiec Wałęsa nie wie co powiedzieć i jak się ubrać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydaje mi się że zamawianie stypy , w takiej sytuacji kiedy nie wiadomo kto przyjdzie na pogrzeb

to spore utrudnienie

Wyznacza się jednego do zapraszania i liczenia gości przed rozpoczęciem nabożeństwa w kościele. Następnie dzwoni się do knajpy i deklaruje ile mają przygotować miejsc. 

Nie dalej jak w ubiegłym tygodniu byłem na pogrzebie i stypie i knajpa była przygotowana na 50 osób, a przyszyły na stypę tylko 42 osoby. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skąd wiesz że pójdziesz do nieba i że tam przyjmują na golasa? :)

Ja np. nie chcę pójść do nieba bo tam są mohery i stare zdewociałe babcie i stare niesłyszące dziadki.

Zdecydowanie wolę piekło z młodymi rozwiązłymi i pięknymi kobietami. :P

Ależ ja się nigdzie nie wybieram, dlatego absolutnie mi obojętnie jak mnie zakopią, tym bardziej, że najpierw spalą.

A co do piekła, to BHP przy smażeniu w smole wymaga aby jak najszybciej odrzucić ubranie. ;) Czy przypieczone kobitki mogą być jeszcze rozwiąźłe, nie będę dyskutować, bo nie mam pojęcia, to sobie już sam musisz sprawdzić. :D

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak przy okazji tych wcześniej cytowanych pogrzebów z udziałem Pana Lecha Wałęsy.  :)

Podobno są tu Koledzy którzy znają się dobrze na różnych meandrach obecnie panujących w naszym Kościele katolickim. 

W związku z tym mam pytanie. 

Pan Wojciech Jaruzelski prawie całe swoje dorosłe życie walczył czynie i biernie z Kościołem katolickim, odpowiada politycznie za wiele zabójstw księży i za wsadzanie ich do więzień, osobiście podjął decyzję i wcielaniu ich do wojska, nie przyjmował kolędy, nie chodził do kościoła, nie miał ślubu kościelnego, itd, itd.

A jak umarł, to nad jego urną modliło się uroczyście i gorliwie oczywiście w katedrze czterech księży w tym jeden biskup.

post-28411-0-64213400-1472677109_thumb.jpg

Oczywiście nie mam nic przeciwko tak uroczystej oprawie tego pogrzebu.

A jak zmarło dwumiesięczne dziecko które było już ochrzczone, to ksiądz i następnie miejscowy biskup reprezentanci tego samego Kościoła katolickiego odmówili rodzinie katolickiego pochówku.

http://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/poznan/wagrowiec-ksiadz-nie-chcial-pochowac-niemowlecia-dziadek-zbulwersowany/9ym8dss

Kościół jest jeden, Bóg jest jeden, Boskie zasady są jednakowe i obowiązujące wszystkich tak samo, a ludzie są traktowani różnie. Jak to jest? Może mnie ktoś to wyjaśnić.    

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skąd wiesz że pójdziesz do nieba i że tam przyjmują na golasa?  :)

Ja np. nie chcę  pójść do nieba bo tam są mohery i stare zdewociałe babcie i stare niesłyszące dziadki. 

Zdecydowanie wolę piekło z młodymi rozwiązłymi i pięknymi kobietami.  :P

Nie ma jak to w piekle dziwki wino i co ino :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marianie, podałeś argument przeciw istnieniu Boga lub braku związku KK z Bogiem, takich przykładów jest niestety wiele. Napisałem niestety, ponieważ założenia w pewnej części są całkiem niezłe w teorii ale jak zazwyczaj, sami zainteresowani są tak dalecy od reguł swoich zainteresowań, jak to tylko możliwe...

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oficer prowadzący towarzysz Kiszczak zmarł wiec Wałęsa nie wie co powiedzieć i jak się ubrać.

Strach pomyśleć, w czym pokazuje się L. Kaczyński w niebiesiech wobec czasowego braku brata prowadzącego.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aż cieżko to w ogóle komentować...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście. Trzeba by karkołomnej intelektualnej ekwilibrystyki, żeby wyjaśnić, dlaczego były prezydent zdecydował się wystąpić na tak ważnej uroczystości PAŃSTWOWEJ w tak niestosownym stroju. 

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daleko mi do lubienia braci K., Ale normalnie odruch Pawłowa!

- hasło: Wałęsa, Kiszczak, Kwaśniewski, Jaruzelski, Lis, prezes, dyrektor, Niemcy, itp.

- odzew: Kaczor!

A tak naprawdę, to wszystko przez biskupa:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście. Trzeba by karkołomnej intelektualnej ekwilibrystyki, żeby wyjaśnić, dlaczego były prezydent zdecydował się wystąpić na tak ważnej uroczystości PAŃSTWOWEJ w tak niestosownym stroju. 

PARTYJNEJ

Fakt, nie powinno się włazić na wiece wrogiej sobie partii.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E tam ciężko, spróbuj proszę.

"Poprawna polszczyzna źródłem sukcesów w życiu prywatnym i zawodowym!"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy naprawdę forma ma tak wielkie znaczenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tak jak z rozmiarem. Dla jednych ma dla innych nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marian

Za pieniądze ksiądz się pomodli i kobieta pokocha...

A co mnie obchodzi w czym wystąpił pan Lech Wałęsa, nigdy nie miałem do czynienia z wielką polityką, nie mnie oceniać....widocznie miał powody.

Lepiej być człowiekiem w M60, niz pachnacym dupkiem w garniturze od ...kogoś tam.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tarant: Nie. Państwowej. Podobnie, jak te uroczystości o charakterze państwowym, na których najważniejszymi obecnymi gośćmi byli np. prezydent Bronisław Komorowski i premier Donald Tusk.

@OmegaDeVille: W niektórych sytuacjach ogromne, w innych niewielkie, w jeszcze innych żadne. Ale nie mam ochoty na erystyczne gierki.

@Master Yoda: Sugerujesz, że na pogrzebie Kulczyka lub np. Jaruzelskiego, Lech Wałęsa był ubrany, jak dupek?

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacytuję Ciebie :) -nie trzeba uzywać karkolomnej ekwilibrystyki by wiedzieć ze nie to miałem na mysli.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.