Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Master Yoda

Klub Miłośników Grand Seiko

Recommended Posts

Dzięki za info ! To ważne informacje. A możecie polecić jakiś konkretny sklep w Tokyo lub okolicach Nagoi ?

Oczywiście chodzi stricte o grand Seiko 

Edited by shuji

On 5/10/2023 at 4:33 AM, shuji said:

Dzięki za info ! To ważne informacje. A możecie polecić jakiś konkretny sklep w Tokyo lub okolicach Nagoi ?

Oczywiście chodzi stricte o grand Seiko 

Ginza bedzie dobrym miejscem na start. Masz tam dwa salony firmowe obok siebie, i jeszcze Ginza Rasin z uzywanymi (pewnie kilak innych tez, ale jeszcze nie mialem czasu sie rozejzec).

W dniu 15.01.2023 o 15:18, rafi napisał(-a):

Do tej sztuki sweterka nie trzeba dobierać.

7d381866cb363f0e033c68bbeb290cb3.jpg

Jaki to konkretnie model? Chcę zakupić model do sweterka na co dzień ;)

Radek

Na tym zdjęciu koperta wygląda klockowato. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Jaki to konkretnie model? Chcę zakupić model do sweterka na co dzień

Radek

SBGX295

2 godziny temu, Sebak napisał(-a):

Petarda 

IMG_8301.thumb.jpeg.4f271392d6d48bf83ddf526cd9fefc7b.jpeg

Mnie też ten się podoba, choć rzeczywiście na zdjęciu sprawia wrażenie jakby był nieco za duży. 

To u nas w NP?

Mnie też ten się podoba, choć rzeczywiście na zdjęciu sprawia wrażenie jakby był nieco za duży. 

To u nas w NP?

Za duzy? To jest 37mm.

bibbi

Za duży na pewno nie jest, bo to 37 mm.

Tak, u nas w Noble Place. 

Nad tym się jeszcze zastanawiam. 9S65 vs 9R65 🤔

Tylko ten to już taka trochę patelnia jak Rolex. 

IMG_8298.thumb.jpeg.14b9a34511d382b4bda0d4668b31eb7f.jpeg

Edited by Sebak

10 godzin temu, bibbi napisał(-a):

Za duzy? To jest 37mm.

bibbi

Uuu, sorki. Myślałem, że 40 mm. Może po podróży coś mi się późnym wieczorem przewidziało. Jak mu się dobrze przyjrzeć, to nie jest taki duży 👍

@Sebak 

Ten faktycznie większy. Nie zmienia to faktu, że tarcza kapitalna.  

Cały czas kuszą mnie te GS-y. Myślę, że będzie to mój drugi lub trzeci - może po nabyciu garniturowca - zakup w ciągu najbliższego roku. Nie mówię, że akurat ten 😇 

PS.

Ten ciemny (czarny) z tematu "Przymierzałem..." to SBGA467 ?

Edited by piku

Bez sprawdzania: 273? 

Też mi chodzi mocno po głowie 👍

PS.

No właśnie: SBGH273 (sprawdziłem).

PS.2

Na chroneo (w bazarku pro) jest używka w niższej cenie 😉

Edited by piku

Świetnie leży. Wolę nówkę, jeżeli bym w niego szedł 😉 Na razie jest faworytem. 

Gratulacje! Też go miałem/mam na oku, ale na razie inne wydatki przeważyły, no i Zulu się pojawił 🙂, a do tego są inne plany zakupowe. Może za kilka miesięcy, a może wcześniej (zależy jak pewne sprawy się potoczą) będę uderzał w tym kierunku. 

Edited by piku

A ja mam problem GS... Pomijając kwestię mechaniki/ precyzji/etc. - zdecydowana większość z nich (oprócz m.in. SBGW253), to jest po prostu ,,estetyka" NRD-owskich sportsmenek 🙄 Niby ,,tarcza i wnętrze" ładne, jednak ich ,,fizyczność" pozostawia wiele do życzenia 🤪

9 godzin temu, furraan napisał(-a):

A ja mam problem GS... Pomijając kwestię mechaniki/ precyzji/etc. - zdecydowana większość z nich (oprócz m.in. SBGW253), to jest po prostu ,,estetyka" NRD-owskich sportsmenek 🙄 Niby ,,tarcza i wnętrze" ładne, jednak ich ,,fizyczność" pozostawia wiele do życzenia 🤪

Dobre 🤣 

Do dziś nie zdawałem sobie sprawy*, że jestem fanem enerdowskich sportsmenek, ale niech będzie 😉. W GS-ach podoba mi się ta prostota, spójność, ale zarazem finezja. Może niektóre są klockowate, ale mają to coś co mnie przyciąga. I tak, marzę o nich. Oczywiście mam na myśli serię Heritage, ewentualnie Elegance. 

*W sumie za młodu podziwiałem Maritę Koch, zastanawiając się przy okazji dlaczego te enerdowskie biegaczki tak zasuwają na 400 m. Pewne światło na ten fenomen rzucił pamiętny film z Valem Kilmerem (Top Secret), a i występy Grit Breuer wyjaśniały wiele. Tak przy okazji, moja siostra w latacg 80. startowała kiedyś w jakichś międzyszkolnych zawodach w NRD bodaj na 400 m. (chyba w Hoyeswerdzie) i mówiła, że była ostatnia, bo dziewczyny z NRD szybkie i wytrzymałe były. Nie wiem dlaczego 😎

9 godzin temu, furraan napisał(-a):

Tak - same paskudy te GSy - np. moja NRD-owska Helga o powierzchownosci Helmuta. 😉

2FDE3D50-BEB4-482F-A881-3996FDFB8279.jpeg

678589149_Screenshotfrom2023-07-2014-47-23.png.de0cfaa0c001b4823e8b123867eddd7a.pngNo coz, sa gusty i gusciki. GSy tez sa rozne, bo nie wszystkie sa olbrzymie. Moj mi zadnego Hansa z wasami nie przypomina. Malo tego, jest wyjatkowo kompaktowy

Edited by Czolo

W dniu 12.07.2023 o 21:35, Sebak napisał(-a):

Petarda 

IMG_8301.thumb.jpeg.4f271392d6d48bf83ddf526cd9fefc7b.jpeg

Ładny, zgrabny i... drogi jak na zegarek z podstawowym automatem GS. Toż to jakiś spring drive czy nawet hi-beat może być zamiast niego :(

W dniu 19.07.2023 o 13:23, Sebak napisał(-a):

Długo nie czekałem i jest 😀

IMG_8388.thumb.jpeg.9e2fcc41e44f46175b1b9a21f2ee0e6f.jpeg

IMG_8386.thumb.jpeg.7781450ebb10032dd0aa42ef02d8aa07.jpeg

Gratulacje wyboru, fajnie że pojawiło się więcej hi-beatów w 62GS

W dniu 20.07.2023 o 01:24, furraan napisał(-a):

Mógłbyś coś więcej napisać? W GS jest tyle modeli że chyba dla każdego coś się znajdzie - i duże klocki, i małe finezyjne, jaskrawe i dyskretne...

W dniu 20.07.2023 o 09:04, kowalek18 napisał(-a):

Zgłaszam akces do szacownego klubu default_smile.png)) 0776b92b54cc9344b427872b1ad3a727.jpg&key=a07dc4defabca78ed09727054bf938966f5d6b3144c81f151bfb05867ee14eec

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka

Miałem kiedyś czarny i był to najlepiej wykonany i chyba najpiękniejszy zegarek jaki miałem w rękach poza Whirlpoolem. Biały jest ładniejszy ale wygrała czytelność, niestety był dość nieprzyjemnie pękaty i poszedł dalej.

W dniu 20.07.2023 o 11:02, piku napisał(-a):

Dobre 🤣 

Do dziś nie zdawałem sobie sprawy*, że jestem fanem enerdowskich sportsmenek, ale niech będzie 😉. W GS-ach podoba mi się ta prostota, spójność, ale zarazem finezja. Może niektóre są klockowate, ale mają to coś co mnie przyciąga. I tak, marzę o nich. Oczywiście mam na myśli serię Heritage, ewentualnie Elegance. 

*W sumie za młodu podziwiałem Maritę Koch, zastanawiając się przy okazji dlaczego te enerdowskie biegaczki tak zasuwają na 400 m. Pewne światło na ten fenomen rzucił pamiętny film z Valem Kilmerem (Top Secret), a i występy Grit Breuer wyjaśniały wiele. Tak przy okazji, moja siostra w latacg 80. startowała kiedyś w jakichś międzyszkolnych zawodach w NRD bodaj na 400 m. (chyba w Hoyeswerdzie) i mówiła, że była ostatnia, bo dziewczyny z NRD szybkie i wytrzymałe były. Nie wiem dlaczego 😎

Jeden z rekordów Marity - na 400m - nie został pobity do dziś i obstawiam że zrobią to dopiero jakieś transseksualne zawodniczki bo nikt nie jest w stanie nawet się do niego zbliżyć.