Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Klub Miłośników Grand Seiko

Rekomendowane odpowiedzi

W najtańszym kwarcu jest całkiem ok i powiedziałbym, że porównywalnie co w DJ36. Może po prostu tak mi się trafiło lub mój poziom czepialstwa (by nie powiedzieć wymagań) ostatnio spadł. Co więcej to co uważam za plus, to lekkie ścięcie wewnętrznej krawędzi uch do dołu - tam gdzie łączą/stykają się z end-linkami. Zwyczajnie podoba mi się ta dodatkowa powierzchnia na kopercie, zwłaszcza, że jest polerowana i dzięki temu kontrastuję ze szczotką na górze uch. 

IMG_20250925_110305.jpg

Edit: pod światło widoczne są delikatne prześwity więc nie jest tak dobrze jak wygląda to na nadgarstku, kiedy to nie rzuca się ten fakt w ogóle w oczy. Porównałbym to raczej do poziomu AT z pionowymi dechami, którą kiedyś miałem, a Rolex jest jednak wyżej 😉 Natomiast jest naprawdę, naprawdę przyzwoicie jak na cenę, którą przyszło zapłacić za kompaktowego kwarca. Rozumiem, że może to nie być ok w  zegarku o wartości x5. 

Edytowane przez wojtek91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 kola na metce. Ekhem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, cordi7 napisał(-a):

11 kola na metce. Ekhem.

Spring Drive U.F.A to dokładność 20s/rok, jak hi-endowe kwarce. Nowa generacja mechanizmów.

Pewnie ma szpary w end-linkach ale poza tym wykonanie raczej topowe więc cena jak za Suba nie jest jakaś oderwana. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Bugs napisał(-a):

Spring Drive U.F.A to dokładność 20s/rok, jak hi-endowe kwarce. Nowa generacja mechanizmów.

Pewnie ma szpary w end-linkach ale poza tym wykonanie raczej topowe więc cena jak za Suba nie jest jakaś oderwana. 

Szczerze? Dla mnie jest - i to kompletnie. 3 czy 4 lata temu kupilem SBGA 285, majace wtedy 4.000 EUR na metce, za 3.000 EUR.

Mechanizm 9R65 ma dokladnosc ±15 s na miesiac (maksymalnie ±1 s na dzien), ten sam szlif zaratsu na kopercie itp.

Czyli za nowy mechanizm i ladna tarcze wychodzi na metce prawie trzy razy tyle (ja zaplacilem niemal 1/4  ceny). Obecny cennik GSa jest z d*.

(Podobnie jak kompletnie przeszacowany jest Sub (bedacy obligacja / inwestycja na bransolecie i symbolem statusu.)

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Szczerze? Dla mnie jest - i to kompletnie. 3 czy 4 lata temu kupilem SBGA 285, majace wtedy 4.000 EUR na metce, za 3.000 EUR.

Mechanizm 9R65 ma dokladnosc ±15 s na miesiac (maksymalnie ±1 s na dzien), ten sam szlif zaratsu na kopercie itp.

Czyli za nowy mechanizm i ladna tarcze wychodzi na metce prawie trzy razy tyle (ja zaplacilem niemal 1/4  ceny). Obecny cennik GSa jest z d*.

(Podobnie jak kompletnie przeszacowany jest Sub (bedacy obligacja / inwestycja na bransolecie i symbolem statusu.)

Nowy mechanizm to jest jakiś powód do podwyżki a ogólnie wszyscy w ostatnim czasie podnieśli ceny do absurdu - patrz np. Omega. SMP300 2x, Moon chyba 3x. 

Tu Cię szokuje bo kasy z GSa raczej nie odzyskasz a z Suba większość tak ale pod względem jakości czy technologii to ja nie widzę powodu żeby GS miało być tańsze, jak już to przeciwnie. Rolex dopiero w Land-Dwellerze dał jakiś zaawansowany mechanizm.

Siła brandu GS jest niższa i dlatego taka cena ciągle jest trudna do przełknięcia ale tanio to w tej marce już było.  

No i SBGA285 to jednak nie ten level co SLGB005.

Warto jednak zauważyć jakie to ma fajne wymiary - 37mm średnicy i 11.39mm grubości, w ogóle ta seria jest całkiem całkiem, większe to 40/11.75. Daliby lumę to brałbym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam sie, ze zegarkowemu mainstreamowi ogolnie peron odjechal.

Tym niemniej sila, rozpoznawalnosc i prestiz marki GS nie sa w rejonach O i R.

Rolex moze i nie jest efektowny, robi w wiekszoci proste trojwskazowkowce.

Tyle, ze w pelnych mechanikach ma Superlative Chronometer i - 2 / + 2 s na dobe.

Czyli cos, co GS gwarantuje (a nawet przebija) w Spring Drive dopiero (- 1 / + 1 s na dobe).

Jasne, SBGA285 to nie jest poziom SLGB005 - ale przebitka ceny x 3 jest absurdalna.

Ja coraz rzadziej zerkam na GS bo szczerze? Niewiele ciekawych modeli sie pojawia - a jak juz to w odpalonych cenach.

Fajnie, ze mialem okazje zapoznac sie z marka ale dzis bym jej nie kupil - chcac cos mega z JP bralbym Minase.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy GS w moim posiadaniu i muszę przyznać, że wykonanie koperty, jej ergonomia przemawia do mnie. Tarcza ma super odcień granatu, jaki lubię, a akcenty GMT są stonowane. Jedynaka data w kolorze białym trochę mi przeszkadza, ale to nie jest game changer.
Zupełnie inaczej jest z bransoletą której nie potrafię wyregulować do mojego nadgarstka. Daje sobie jeszcze kilka dni z nią i zobaczymy…
Czy orientujecie się, czy na rynku jest jakiś zamiennik z mikroregulacją? 19 mm w uchach nie pomaga…

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

IMG_2473.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dorzucając swoje 3 grosze do dyskusji kolegów @Bugs i @cordi7 uważam, że ceny wszystkich wspomnianych marek są faktycznie odjechane (absurdalnie wysokie) i na chwilę obecną nie sądzę, aby miały stanieć, a raczej spodziewałbym się dalszych wzrostów. Niemniej nie widzę powodu, żeby GS miał być jakoś znacząco niżej wyceniany, wyłącznie ze względu na niższy prestiż. Jeżeli ktoś szuka prestiżu i potwierdzenia statusu finansowego, to oczywiście wybierze Rolexa, bo każdy, niezależnie od tego, czy interesuje się zegarkami, czy godzinę sprawdza na komórce wie, że to drogi zegarek. Omegę również większość kojarzy, ale już nie z taką siłą nośną prestiżu. Natomiast GS, to dla większości tylko Seiko i raczej szybko się to nie zmieni. Wiemy jednak, że technologicznie to GS-y są znacznie bardziej zaawansowane. Wykonanie kopert o\i tarcz moim zdaniem też stoi na wyższym poziomie. Ja akurat zwracam też uwagę na dokładność i tutaj są już poza konkurencją. Moje GS-y robią około 2 s na miesiąc, Omega i Rolex po około 1-2 s na dobę. To są bardzo dobre wyniki, ale jednak różnica jest znacząca. Nie chcę przez to powiedzieć, że stawiam GS wyżej tych dwóch marek, ale też ja nie pozycjonuję ich niżej, więc  nie rozumiem argumentów, że cena Rolexa jest uzasadniona, a GS już nie. Może dlatego, że ja rzadko sprzedaję zegarki, więc nie patrzę na to przez pryzmat lokaty, tylko satysfakcji z użytkowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Sisqo napisał(-a):

Pierwszy GS w moim posiadaniu i muszę przyznać, że wykonanie koperty, jej ergonomia przemawia do mnie. Tarcza ma super odcień granatu, jaki lubię, a akcenty GMT są stonowane. Jedynaka data w kolorze białym trochę mi przeszkadza, ale to nie jest game changer.
Zupełnie inaczej jest z bransoletą której nie potrafię wyregulować do mojego nadgarstka. Daje sobie jeszcze kilka dni z nią i zobaczymy…
Czy orientujecie się, czy na rynku jest jakiś zamiennik z mikroregulacją? 19 mm w uchach nie pomaga…

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

IMG_2473.jpg

Grand Seiko daje zawsze w zestawie dwa półogniwa które łącznie dają trochę więcej niż jedno całe więc jeśli nie nosisz bardzo ciasno to dasz radę zawsze dopasować. Zwróć tylko uwagę na pozycję klamry bo jak będzie asymetrycznie to będzie niewygodnie. 
Do tej bransolety z tego co wiem nie ma zamiennika, do 5-link 20mm można próbować założyć regulowane zapięcia od tych modeli które je mają ale ta jest prostsza i niestety 19mm.

Mam bardzo podobny SBGN001 i po zabawie ogniwami i ich pozycją jest bardzo wygodny, kwarce na szczęście są niskie.

Edytowane przez Bugs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minutes ago, Bugs said:

Grand Seiko daje zawsze w zestawie dwa półogniwa które łącznie dają trochę więcej niż jedno całe więc jeśli nie nosisz bardzo ciasno to dasz radę zawsze dopasować. Zwróć tylko uwagę na pozycję klamry bo jak będzie asymetrycznie to będzie niewygodnie. 
Do tej bransolety z tego co wiem nie ma zamiennika, do 5-link 20mm można próbować założyć regulowane zapięcia od tych modeli które je mają ale ta jest prostsza i niestety 19mm.

Mam bardzo podobny SBGN001 i po zabawie ogniwami i ich pozycją jest bardzo wygodny, kwarce na szczęście są niskie.

Dzięki za cenne uwagi. Poszukam tych półogniw...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi