Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Klub Miłośników Zegarków Grand Seiko

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 16.09.2026 o 10:11, Bugs napisał(-a):

Ta tarcza jest piękna a w gorszym świetle na pewno docenisz że nie skusiłeś się na jasną tarczę z jasnymi wskazówkami :) 

Widzę że to już nowe regulowane zapięcie, jak się sprawdza? Działa tak jak w Omedze - przyciskasz od wewnątrz i wysuwasz? 

Niestety nie wiem jak to dziala, ponieważ nie mam żadnej potrzeby korzystania z tego. Bransoletę dopasowałem usuwając po jednym ogniwie z każdej strony (major pain, bo tam sa śrubki z obu stron i mikroskopijny pin w środku) i leży jak ulał. Próbowałem naciskać tą regulację, ale nie "rusza się", wiec pewnie coś zle robię, ale ponieważ w żadnym bransoletkowym zegarku nie muszę z tego korzystać, to do niczego mi to niepotrzebne. Mam moze ze 3 zegarki na bransolecie, nie lubię za duzo metalu na sobie nosić.🤪

Dark Side is a pathway to many abilities, sometimes considered unnatural...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby SBGNy GMT miały już mikroregulacje :)

1bdba3128f9ee502a0e34cebe6b986d0.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Pierce34 napisał(-a):

IMG_6060.jpeg

Na czarnym skórzanym pasku GS nabierze większego kontrastu. Fajny zegarek. Spróbuj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Zenk napisał(-a):

Na czarnym skórzanym pasku GS nabierze większego kontrastu. Fajny zegarek. Spróbuj.

Dzięki. Jak będę zmieniał pasek, to w pierwszej kolejności raczej na zamszowy brązowy/ beżowy. Ale czarny też rozważę. 

Edytowane przez Pierce34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, Pierce34 napisał(-a):

Dzięki. Jak będę zmieniał pasek, to w pierwszej kolejności raczej na zamszowy brązowy/ beżowy. Ale czarny też rozważę. 

👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Pierce34 napisał(-a):

Powiedz mi jak wygląda sytuacja ze zdobyciem oryginalnej sprzączki GS 18mm do paska skórzanego. Robiłem rozeznanie i dość ciężko się wydaje. Nie ma ich na rynku zbyt dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Zenk napisał(-a):

Powiedz mi jak wygląda sytuacja ze zdobyciem oryginalnej sprzączki GS 18mm do paska skórzanego. Robiłem rozeznanie i dość ciężko się wydaje. Nie ma ich na rynku zbyt dużo.

Jeszcze nie zgłębiałem tematu. GS-a mam od czerwca i na razie trzymam go na bransolecie, bo jest najbardziej uniwersalna. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Zenk napisał(-a):

Najłatwiej znajdziesz na eBay ale raczej poza UE i kosztuje tyle co dobry pasek ( ta zwykła sprzączka w wersji modern lub retro bo takie dwufunkcyjne motylek ze sprzączką jest dużo droższe ). 

Nikt nic nie czyta, jeśli czyta to nie rozumie, jak rozumie - zapomina. St. Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Bugs napisał(-a):

Najłatwiej znajdziesz na eBay ale raczej poza UE i kosztuje tyle co dobry pasek ( ta zwykła sprzączka w wersji modern lub retro bo takie dwufunkcyjne motylek ze sprzączką jest dużo droższe ). 

Dzięki za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[mention=48971]Pierce34[/mention] Jakiś czas temu nosiłem … potwierdzam
d4b7071c525cf75988077431024aba06.jpg&key=9f7c6bb5d0dc67d9637d9ecf1eeb0a359f485c1ac9761c4c8c2256e1f3e2ea0c
Ale tak ogólnie, to chyba we wszystkim mu do twarzy …
b3403774a31cf2f8bf0087ffa663664f.jpg

55a6cd72db52c4f5581ce0709e94f27c.jpg
e34f807b018877fe5a9f5967b550bb77.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, rmak napisał(-a):

20260927_115915.jpg

Nie przepadam za niebieskimi tarczami, ale ta jest piękna. Rezerwa też robi wrażenie. 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, Pierce34 napisał(-a):

Nie przepadam za niebieskimi tarczami, ale ta jest piękna. Rezerwa też robi wrażenie. 🙂

To prawda, a na dodatek ta tarcza to kameleon. W pełnym słońcu widać te fale, ale zazwyczaj wydaje się głęboko czarna, a czasami jednolicie granatowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 16.09.2026 o 16:03, Zenk napisał(-a):

Mniej znaczy więcej.

20260916_155643.jpg

W dniu 24.09.2026 o 10:40, Pierce34 napisał(-a):

Zdjęcie stare (ale chyba dość udane), a zegarek wciąż cieszy tak samo, a może nawet bardziej. 🙂 

IMG_5897.jpeg

W dniu 24.09.2026 o 10:46, Domingo66i6 napisał(-a):

Mnie też emoji6.png

12ff9cd8a8580f76c596bc4914c3fc0a.jpg

Te modele w kwarcu w rozmiarze 37mm są dość popularne wśród forumowiczów, zarówno w kolorze tarczy czarnym jak i srebrnym. I powiem, że brakuje mi, w aktualnej ofercie GS, takiego stalowego modelu w analogicznym/zbliżonym rozmiarze, z mechanizmem automatycznym w umiarkowanej cenie. 

Edytowane przez blue7
poprawka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma i nie bedzie. GS sie mocno w gore przesunal z cenami. Kiedy kupowalem swojego SBGA285 (spring drive) kosztowal on na metce 4.000 EUR.

Ekwiwalent teraz (powiedzmy SBGA437, 40 mm zamiast 39 mm ale nadal z malowana skala naciagu) kosztuje 5.500 EUR - czyli 40% wiecej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi