Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

LESKOS

Miniatura

Rekomendowane odpowiedzi

Popierdziela jak mały samochodzik, nawet bez wahadła, więc faktycznie jutro się dowiem  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ilości kół obstawiałbym 30 godzin.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popierdziela jak mały samochodzik, nawet bez wahadła, więc faktycznie jutro się dowiem  :D

Bez wahadła wyprztyka się, jutra niedoczeka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ilości kół obstawiałbym 30 godzin.

Sprawdzę dokładnie i dam znać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

attachicon.gif375.jpg

W ramach wolnego czasu długoweekendowego pomachałem trochę scyzorykiem i coś tam wyskrobałem  ... tak na próbę. :blink:  Drewno było nie takie, stara deska lipowa - :huh: za miękka i za delikatna na takie drobiazgi. Powinna być olcha albo brzoza. Jak dostanę przyłożę się jeszcze raz. A w ogóle to jakoś dziwnie wygląda miniatura z taka koroną ...  :unsure:  :wacko:

Leszekk :rolleyes:

post-92919-0-15130700-1493925112_thumb.jpg

post-92919-0-08151400-1493925654_thumb.jpg

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kapitalnie to wygląda, aż trudno uwierzyć że trochę pomachać scyzorykiem wystarczyło. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fajnie wyszło Leszku ale nie jest ona za krótka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie, jest z lewej strony o 1/2 cm krótsza, perspektywa to uwypukla. Następna będzie z olchy już bez dyskomfortu ;) . To wejsja próbna. Chciałbym znaleść zdjęcie oryginału, bo w detalach to więcej fantazjowania niż zgodności z wzorcem. Proporcje też z rysunku... 

Następna będzie lepsza ... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj kupiłem miniaturę :huh: , niewiadomego pochodzenia :wacko: (może ktoś coś wie na temat ?), okazja, nie okazja (?).Zegar po przejściach :( . Prawdopodobnie wymieniana płyta tylna, na pewno dorabiane koło napędowe na bębnie, pewnie coś jeszcze. skrzynka stara odnawiana, ale średnio fachowo. Wahadełko wygląda na oryginalne. 

W sumie fajnie wygląda :huh: . Trzeba nad nim troszkę popracować, ale chodzi, bez problemu i w miarę dokładnie.

Zobaczymy co dalej :blink: . Po rozebraniu mam wątpliwości czy dobrze zrobiłem, że wziąłem :wacko: ... ale raz kozie śmierć.

Leszekk

post-92919-0-48697500-1494149175_thumb.jpg

post-92919-0-91001000-1494149182_thumb.jpg

post-92919-0-60210900-1494149193.jpg

post-92919-0-05049000-1494149201_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurczę naprawdę mały ten zegar Leszku Tak to jest z tymi zakupami  ^_^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny :) ale doczepiłbym się do pleców skrzynki oraz do rozmiaru tarczy, jest jakby trochę za mała do otworu w drzwiczkach . Ja się nie znam także nie bierz moich słów za bardzo do siebie :) 

Pozdrawiam Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwag sporo, rozbierzemy pomęczymy się i zobaczymy co wyjdzie :blink: .

Najwyżej patelnia na grila...

Leszekk :wacko:  :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to z giełdy? Przepraszam za ciekawość...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Korzystając z okazji, mam problem do rozwiązania. Rozebrałem i zmyłem politurę ze skrzynki mojego Lenzkircha. Jak się okazało pod grubą warstwą wosku i politury ukazał się biały podkład. Resztki widać na zdjęciach. Na tym podkładzie były namalowane "ala słoje" i położona politura, zaciapana grubo ciemnym woskiem. Proszę o pomoc, identyfikację podkładu oraz jak odtworzyć ten rodzaj wykończenia. 

Z góry dziękuję.

post-68176-0-13564000-1494152586_thumb.jpg

post-68176-0-49030700-1494152592_thumb.jpg

post-68176-0-01695600-1494152600_thumb.jpg

Pozdrawiam Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak robiono imitację palisandru - na podkładzie z gesso nakładano bejcę ostrym pędzlem można też samemu przygotować z kleju kostnego i kredy malarskiej (przepis w książce RENOWACJA - Metody konserwacji antyków i starych przedmiotów - JULIA DE BIERRE). Sam nie mam w tym praktyki , ale kiedyś widziałem taką pracę. Na to werniks i ciemna politura.  Czy tu była taka praktyka zastosowana i czy Lenzkirch tak robił ? Trudno powiedzieć. 

Tak w zasadzie to spory problem co dalej. Możesz starać się odtworzyć podkład z gesso (http://www.sklepplastyczny.pl/gesso-amsterdam-533466/ ) i pogrzebać w książkach co z tym zrobić. 

Jeśli chcesz odtworzyć idealnie oryginał to się namęczysz...

Kolega Kiniol może Ci coś więcej podpowie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dziękuję bardzo za cenne informację. Skrzynia oczywiście jest sygnowana, nie wydaję mi się żeby ktoś coś przy niej grzebał przede mną, no może ktoś grubo wosk nałożył. Dla mnie też to było zaskoczeniem że coś takiego odkryłem :)

Pozdrawiam Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj kupiłem miniaturę :huh: , niewiadomego pochodzenia :wacko: (może ktoś coś wie na temat ?), okazja, nie okazja (?).Zegar po przejściach :( . Prawdopodobnie wymieniana płyta tylna, na pewno dorabiane koło napędowe na bębnie, pewnie coś jeszcze. skrzynka stara odnawiana, ale średnio fachowo. Wahadełko wygląda na oryginalne. 

W sumie fajnie wygląda :huh: . Trzeba nad nim troszkę popracować, ale chodzi, bez problemu i w miarę dokładnie.

Zobaczymy co dalej :blink: . Po rozebraniu mam wątpliwości czy dobrze zrobiłem, że wziąłem :wacko: ... ale raz kozie śmierć.

Leszekk

Ciężka sprawa z tymi superminiaturkami. Tu temat sprzed kilku lat. Wstyd mi było za uchylenie się od konsekwencji mojego czynu, ale sądzę że wrzuciłbym kupę forsy w błoto. W temacie jest też link do podróbek. Miniaturki to wdzięczny temat dla fałszerzy...

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/84180-brac-czy-nie-brac-oto-jest-pytanie/

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tyie pieniędzy nie kosztował, ale najgorsze, że miałem zaufanie do sprzedającego...

Frycowe zapłacone coś z niego zrobię...chodzić chodzi,  będzie wisiał w łazience na ścianie w kącie ...

:wacko:  <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mówię że ten Twój jest podróbą. Ale temat nie jest łatwy.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrze, 

Starałem się dotrzeć do skrzyni do pierwotnej warstwy. 

Wydaje mi się jednak że skrzynia jest oryginalna. Wszystkie elementy które kwestionowaliście, w waszym wątku są ok. Materiał też jest (jako drewno) stary, oprócz korony. Łączenia stolarskie zgodne ze sztuką ,nawet "pionizery" w postaci ćwieków na plecach skrzyni były oryginalne.

Obawiam się bardziej o mechanizm. Plecy noszą ślady innego mocowania, ale co ciekawe , dokładnie z takich samych gabarytów samek. Wygląda tak jakby ktoś zmienił (obrócił ) sanki i dowiercił ze trzy otwory ... Po co? 

Wiem o nim tyle, że mechanizm był mocno reperowany i tyle. W sumie, aż takich ogromnych pieniędzy nie dałem... Wiedziałem że jest coś kombinowany. 

Pytanie w zasadzie mam jeszcze jedno Piotrze, czy tarcza (83 mm z ramką) faktycznie nie jest za mała i to nie implant mechanizmu do skrzyni Twoim zdaniem ... ?

No cóż, tak czy tak zrobię go na czysto, niech chodzi.

... :rolleyes:

post-92919-0-60193100-1494176434_thumb.jpg

post-92919-0-80701700-1494176466_thumb.jpg

post-92919-0-07100000-1494176489_thumb.jpg

post-92919-0-25678100-1494176511_thumb.jpg

post-92919-0-43876100-1494176534_thumb.jpg

post-92919-0-72075400-1494176553_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawą jest estetyka. Sam sobie odpowiedz, co Ciebie drażni patrząc na zegar. Mz skrzynia za duża do mechanizmu.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak troche mi się wydaje ale jest jeszcze jeden myk w tym ... zrobimy zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po przymiarce , ja wiem - 5mm luzu między tarczą a krawędzią ...tak to teraz wygląda. ???

Otwór ma ~9,3 cm, tarcza 8,3 cm ...

post-92919-0-44621000-1494180655_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po przymiarce , ja wiem - 5mm luzu między tarczą a krawędzią ...tak to teraz wygląda. ???

Otwór ma ~9,3 cm, tarcza 8,3 cm ...

Chyba jednak za duży jest ten luz, jednak nie mogę powiedzieć że któryś z producentów tak nie robił.Według mnie nie wygląda to zbyt dobrze, ale może jednak ?

Pozdrawiam Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.