Caman 1 #176 Napisano 4 Maja 2017 Popierdziela jak mały samochodzik, nawet bez wahadła, więc faktycznie jutro się dowiem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #177 Napisano 4 Maja 2017 Po ilości kół obstawiałbym 30 godzin. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #178 Napisano 4 Maja 2017 Popierdziela jak mały samochodzik, nawet bez wahadła, więc faktycznie jutro się dowiem Bez wahadła wyprztyka się, jutra niedoczeka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Caman 1 #179 Napisano 4 Maja 2017 Po ilości kół obstawiałbym 30 godzin. Sprawdzę dokładnie i dam znać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #180 Napisano 4 Maja 2017 375.jpg W ramach wolnego czasu długoweekendowego pomachałem trochę scyzorykiem i coś tam wyskrobałem ... tak na próbę. Drewno było nie takie, stara deska lipowa - za miękka i za delikatna na takie drobiazgi. Powinna być olcha albo brzoza. Jak dostanę przyłożę się jeszcze raz. A w ogóle to jakoś dziwnie wygląda miniatura z taka koroną ... Leszekk 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #181 Napisano 4 Maja 2017 kapitalnie to wygląda, aż trudno uwierzyć że trochę pomachać scyzorykiem wystarczyło. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #182 Napisano 5 Maja 2017 No fajnie wyszło Leszku ale nie jest ona za krótka ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #183 Napisano 5 Maja 2017 Faktycznie, jest z lewej strony o 1/2 cm krótsza, perspektywa to uwypukla. Następna będzie z olchy już bez dyskomfortu . To wejsja próbna. Chciałbym znaleść zdjęcie oryginału, bo w detalach to więcej fantazjowania niż zgodności z wzorcem. Proporcje też z rysunku... Następna będzie lepsza ... Leszekk 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #184 Napisano 5 Maja 2017 Nie no super wyszła 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #185 Napisano 7 Maja 2017 Wczoraj kupiłem miniaturę , niewiadomego pochodzenia (może ktoś coś wie na temat ?), okazja, nie okazja (?).Zegar po przejściach . Prawdopodobnie wymieniana płyta tylna, na pewno dorabiane koło napędowe na bębnie, pewnie coś jeszcze. skrzynka stara odnawiana, ale średnio fachowo. Wahadełko wygląda na oryginalne. W sumie fajnie wygląda . Trzeba nad nim troszkę popracować, ale chodzi, bez problemu i w miarę dokładnie.Zobaczymy co dalej . Po rozebraniu mam wątpliwości czy dobrze zrobiłem, że wziąłem ... ale raz kozie śmierć.Leszekk 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #186 Napisano 7 Maja 2017 Kurczę naprawdę mały ten zegar Leszku Tak to jest z tymi zakupami 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #187 Napisano 7 Maja 2017 Fajny ale doczepiłbym się do pleców skrzynki oraz do rozmiaru tarczy, jest jakby trochę za mała do otworu w drzwiczkach . Ja się nie znam także nie bierz moich słów za bardzo do siebie 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #188 Napisano 7 Maja 2017 Uwag sporo, rozbierzemy pomęczymy się i zobaczymy co wyjdzie .Najwyżej patelnia na grila...Leszekk 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #189 Napisano 7 Maja 2017 A to z giełdy? Przepraszam za ciekawość... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #190 Napisano 7 Maja 2017 Korzystając z okazji, mam problem do rozwiązania. Rozebrałem i zmyłem politurę ze skrzynki mojego Lenzkircha. Jak się okazało pod grubą warstwą wosku i politury ukazał się biały podkład. Resztki widać na zdjęciach. Na tym podkładzie były namalowane "ala słoje" i położona politura, zaciapana grubo ciemnym woskiem. Proszę o pomoc, identyfikację podkładu oraz jak odtworzyć ten rodzaj wykończenia. Z góry dziękuję. 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #191 Napisano 7 Maja 2017 Tak robiono imitację palisandru - na podkładzie z gesso nakładano bejcę ostrym pędzlem można też samemu przygotować z kleju kostnego i kredy malarskiej (przepis w książce RENOWACJA - Metody konserwacji antyków i starych przedmiotów - JULIA DE BIERRE). Sam nie mam w tym praktyki , ale kiedyś widziałem taką pracę. Na to werniks i ciemna politura. Czy tu była taka praktyka zastosowana i czy Lenzkirch tak robił ? Trudno powiedzieć. Tak w zasadzie to spory problem co dalej. Możesz starać się odtworzyć podkład z gesso (http://www.sklepplastyczny.pl/gesso-amsterdam-533466/ ) i pogrzebać w książkach co z tym zrobić. Jeśli chcesz odtworzyć idealnie oryginał to się namęczysz...Kolega Kiniol może Ci coś więcej podpowie... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #192 Napisano 7 Maja 2017 Ok, dziękuję bardzo za cenne informację. Skrzynia oczywiście jest sygnowana, nie wydaję mi się żeby ktoś coś przy niej grzebał przede mną, no może ktoś grubo wosk nałożył. Dla mnie też to było zaskoczeniem że coś takiego odkryłem 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #193 Napisano 7 Maja 2017 Wczoraj kupiłem miniaturę , niewiadomego pochodzenia (może ktoś coś wie na temat ?), okazja, nie okazja (?).Zegar po przejściach . Prawdopodobnie wymieniana płyta tylna, na pewno dorabiane koło napędowe na bębnie, pewnie coś jeszcze. skrzynka stara odnawiana, ale średnio fachowo. Wahadełko wygląda na oryginalne. W sumie fajnie wygląda . Trzeba nad nim troszkę popracować, ale chodzi, bez problemu i w miarę dokładnie.Zobaczymy co dalej . Po rozebraniu mam wątpliwości czy dobrze zrobiłem, że wziąłem ... ale raz kozie śmierć.Leszekk Ciężka sprawa z tymi superminiaturkami. Tu temat sprzed kilku lat. Wstyd mi było za uchylenie się od konsekwencji mojego czynu, ale sądzę że wrzuciłbym kupę forsy w błoto. W temacie jest też link do podróbek. Miniaturki to wdzięczny temat dla fałszerzy...http://zegarkiclub.pl/forum/topic/84180-brac-czy-nie-brac-oto-jest-pytanie/ 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #194 Napisano 7 Maja 2017 No tyie pieniędzy nie kosztował, ale najgorsze, że miałem zaufanie do sprzedającego...Frycowe zapłacone coś z niego zrobię...chodzić chodzi, będzie wisiał w łazience na ścianie w kącie ... Leszekk 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #195 Napisano 7 Maja 2017 Nie mówię że ten Twój jest podróbą. Ale temat nie jest łatwy. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #196 Napisano 7 Maja 2017 Piotrze, Starałem się dotrzeć do skrzyni do pierwotnej warstwy. Wydaje mi się jednak że skrzynia jest oryginalna. Wszystkie elementy które kwestionowaliście, w waszym wątku są ok. Materiał też jest (jako drewno) stary, oprócz korony. Łączenia stolarskie zgodne ze sztuką ,nawet "pionizery" w postaci ćwieków na plecach skrzyni były oryginalne.Obawiam się bardziej o mechanizm. Plecy noszą ślady innego mocowania, ale co ciekawe , dokładnie z takich samych gabarytów samek. Wygląda tak jakby ktoś zmienił (obrócił ) sanki i dowiercił ze trzy otwory ... Po co? Wiem o nim tyle, że mechanizm był mocno reperowany i tyle. W sumie, aż takich ogromnych pieniędzy nie dałem... Wiedziałem że jest coś kombinowany. Pytanie w zasadzie mam jeszcze jedno Piotrze, czy tarcza (83 mm z ramką) faktycznie nie jest za mała i to nie implant mechanizmu do skrzyni Twoim zdaniem ... ?No cóż, tak czy tak zrobię go na czysto, niech chodzi.... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 255 #197 Napisano 7 Maja 2017 Podstawą jest estetyka. Sam sobie odpowiedz, co Ciebie drażni patrząc na zegar. Mz skrzynia za duża do mechanizmu.pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #198 Napisano 7 Maja 2017 Też tak troche mi się wydaje ale jest jeszcze jeden myk w tym ... zrobimy zobaczymy. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #199 Napisano 7 Maja 2017 Po przymiarce , ja wiem - 5mm luzu między tarczą a krawędzią ...tak to teraz wygląda. ???Otwór ma ~9,3 cm, tarcza 8,3 cm ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #200 Napisano 7 Maja 2017 Po przymiarce , ja wiem - 5mm luzu między tarczą a krawędzią ...tak to teraz wygląda. ???Otwór ma ~9,3 cm, tarcza 8,3 cm ...Chyba jednak za duży jest ten luz, jednak nie mogę powiedzieć że któryś z producentów tak nie robił.Według mnie nie wygląda to zbyt dobrze, ale może jednak ? 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach